Tervetuloa vuosi 2022! Täällä blogissa se tarkoittaa sitä, että on uuden ruokahaasteen aika.
Toissa vuonna käynnistin #perunahaaste’en, viime vuonna jaoin kaikenlaisia hävikkivinkkejä.
Tämän vuoden teema alkoi muotoutua joulun välipäivinä, kun kyselin Instagramin puolella teiltä, mitä haluaisitte lukea tulevana vuonna.
”Kasvishaaste, joka saisi meidät lukijat syömään enemmän kasviksia.”
”Kasvishaaste.”
”Lisää kasvisruokia lapsiperheeseen.”
”Syö eri värejä -haaste eli joka aterialla erivärisiä kasviksia.”
”Kausivihanneshaaste. Kuukauden vihannes ja reseptejä niistä.”
”Lihan vähennys (enemmän kasvipohjaista ruokaa meille sekasyöjlle).”
No mutta! Haastattelin viime keväänä 10 ruokakysymystä -sarjaani ravitsemustieteilijä Tara Junkeria ja inspiroiduin hänen monista ajatuksistaan. Yksi vinkki oli tosi konkreettinen: syö viikossa 25 eri kasvista. Kerrankin joku puhuu asiasta ymmärrettävästi ja selkeästi.
25 kasvista viikossa -ajatuksen pointtina on nostaa esille sitä, että kasviksia pitäisi syödä monipuolisesti vaihdellen. Moni meistä jurnuttaa samoissa suosikeissa kuukaudesta toiseen, vaikka kaupoissa on tarjolla vaikka ja mitä. Ja vaikka ravitsemustutkimus nostaa esille jatkuvasti hyvin erilaisia tuloksia, kasvisten suhteen kaikki ovat hämmästyttävän yksimielisiä. Mikään tutkimus ei ole osoittanut sitä, että kasvisten syömisestä olisi haittaa, päinvastoin. Mitä enemmän lautasellamme on kasviksia, sitä enemmän kaikki hyötyvät: ilmasto, suolisto, kukkaro, verisuonet. Ja kaikkein parasta on tietenkin kasvisten makujen monipuolisuus! Syksyllä ihastuin uuteen Bonafide-ravintolaan, jossa kasvikset ovat pääroolissa lautasella. Sitä samaa haluan myös kotiin.
Itse veikkaan syöväni kasviksia melko monipuolisesti. Meillähän kaupassakäynti ei lähde liikkeelle tietyistä resepteistä, joihin tarvitaan tietyt raaka-aineet vaan satokaudesta ja valikoimasta, siitä mikä kaupassa näyttää houkuttelevimmalta ja on edullista. Mutta että 25 kasvista viikossa?? Kuulostaa kyllä tosi paljolta!
Niinpä päätän haastaa itseni ja siinä sivussa kaksilapsisen perheeni syömään 25 kasvista viikossa koko vuoden. Nyt jännittää ihan oikeasti! Mysteerihän tämä tulee olemaan, kun mukana ovat nuo tuuliviirit, mutta kokeillaan. Haasteen lisäksi tulen jakamaan täällä ja Instagramissa keinoja, joiden avulla voit lisätä kasvisten syömistä arjessa. Yksi niistä on taatusti piilottaminen, enkä aio häpeillä sitä yhtään.
Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten tässä ihmiskokeessa käy! Saanko sut mukaani?
Ai niin. Että mitäkö lapset tuumasivat haasteesta, kun kerroin?
”Me varmaan muutenkin syödään paljon kasviksia”, totesi yhdeksänvuotias ja kohautti olkiaan.
Viisivuotias sen sijaan mykistyi ja teki sormillaan ruksin. ”Oikeeeeesti?”
Näistä lähtökohdista sitten!
Lue lisää
Kasviscurryyn saat upotettua kaiken maailman kasviksia.
Pikkelöity fenkoli on kiva raikastava elementti lautasella varsinkin nyt alkuvuodesta.
Uittaminen ja muut konstit saada lapset syömään enemmän kasviksia.
6 kommentit
[…] Kasvishaasteeni talven teemana olkoon siis kotimaiset juurekset. Niiden syömistä olisi varaa kasvattaa monestakin syystä. Ne ovat paitsi hyviä ja edullisia, myös älyttömän terveellisiä. Juurekset sisältävät paljon kuitua, mikä on suoliston mieleen. […]
[…] ovat kasvishaasteeni seuraava […]
[…] yksi vastuullinen valintani oli ihailemani ruokagurun Satu Koiviston #25kasvistaviikossa-haaste. Haaste on voimassa koko vuoden, joten siihen voi tarttua milloin tahansa, hyvä hetki on […]
[…] tammikuussa seuraamaan viikottain syömiäni kasviksia Tara Junkerin ja Anna Sarmannon ideoiman ja Satu Koiviston vuodenvaihteessa nostattaman #25kasvistaviikossa haasteen hengessä. Se tuskin on uutinen […]
[…] Haaste on alunperin Satu Koiviston käsialaa. […]
[…] tapa syödä enemmän kasviksia on sujauttaa niitä tavallisiin ruokiin, joita syödään muutenkin. Porkkana nyt ei varsinaisesti […]