Hävikkihillo herätti paljon kiinnostusta Instagramin puolella, joten otetaanpa aihe käsittelyyn täällä.
Ostin taannoin satsumia. Kausi on vasta alussa, ja satsumat osoittautuivat niin kirpeiksi, että hampaiden kiille tuntui sulavan niitä pureskellessa. Mutta koska minun on vaikea heittää mitään periaatteessa syömäkelpoista pois, kuvioihin astui hävikkihillo.
Hävikkihillo on oiva konsti päästä eroon pienestä määrästä jotakin ylimääräistä hedelmää tai marjaa. Päinvastoin kuin säilönnässä, tässä ei ole tavoitteena hillota kesän parhaita makuja talven iloksi vaan muuttaa jokin syömäkelvoton asia lähiaikoina syötäväksi. Hilloa ei myöskään ole tarkoitus saada kasaan purkkitolkulla vaan nyt puhutaan pienistä määristä, jotka mahtuvat purkkiin tai pariin.
Nyt avaan sinulle hävikkihillon simppelin kaavan.
1. Putsaa hedelmät tai marjat
Ensimmäiseksi tietenkin tarvitset hedelmiä tai marjoja. Olen tehnyt tällaisia pikkuhilloja nimenomaan hedelmistä, jotka syystä tai toisesta ovat olleet sellaisenaan mauttomia tai pahoja: satsumista, nektariineista, persikoista, persimoneista. Itse asiassa parhaimmat hillot minusta valmistuvat hedelmistä tai marjoista, jotka eivät ole supermakeita.
Hedelmät kuoritaan ja paloitellaan, marjat putsataan. Pilaantuneet tietenkin heitetään pois, niitä ei huolita hävikkihilloon.
Lopuksi hedelmät tai marjat punnitaan. Onhan sinulla keittiövaaka?
Punnitut hedelmät tai marjat kaadetaan kattilaan.
2. Tasan puolet hillosokeria
Seuraava vaihe on punnita hillosokeria tasan puolet hedelmän tai marjan määrästä. Jos satsumia oli vaikkapa 482 grammaa, hillosokeria tarvitaan 241 grammaa.
Heitän myös hillosokerin suoraan kattilaan. Oikeasti se pitäisi sekoittaa ohuena nauhana jo kiehuvan hillon joukkoon, mutta hävikkihillon tapauksessa en ole nähnyt tälle tarvetta.
3. Sitten mausteet, jos haluat
Nyt on maustamisen aika, jos haluat. Hyviä mausteita ovat esimerkiksi sitruunan tai limetin kuori ja/tai mehu, tähtianis (luottomausteeni oikeastaan kaikissa hilloissa!), mustapippuri (etenkin juustojen kanssa tarjottavissa hilloissa, naaaaaam!), rosmariini (uusi ihastukseni omppujen seuraksi) ja toki perinteiset kaneli, kardemumma ja vanilja. Heitä myös mausteet kattilaan.
4. Tilkka vettä, niin ei pala pohjaan
Lopuksi lisään kattilaan tilkan vettä, jotta hillo ei pala pohjaan ennen kuin hedelmät tai marjat mehustuvat. Tilkka on maksimissaan puoli desiä. Sitten vain kattila hellalle ja hiljalleen kuumentamaan. Alussa kannattaa sekoittaa koko ajan. Keitän hilloa noin kymmenen minuuttia.
5. Lopuksi surrur
Kun hillo on kiehunut tarpeeksi, otan sen hellalta ja surautan tasaiseksi sauvasekoittimella. Sitten vain puhtaaseen purkkiin, nimilappu päälle ja jäähtymään.
Onko tämmöinen hävikkihillon ajatus sinulle tuttu? Alla vielä kaava reseptin muodossa.
Lisää kokattavaa juuri nyt
Omenasose maistuu taivaalliselta puuron päällä.
Omenapiirakka #somenapiirakka on tämän blogin kestohitti.
Luumupaistoksessa yhdistyvät karvaanmakea hillo ja muhjaantunut keksi. Ihanaa jäätelön kanssa!
1 kommentti
[…] hedelmävadilla on väsyneen näköisiä hedelmiä, tee niistä hävikkihilloa. Kuori, pilko ja punnitse hedelmät. Laita hedelmät sitten kattilaan ja lisää sinne hillosokeria […]