Hernerisotto on aivan ihana alkuruoka monen ruokalajin pääsiäisaterialle. Mikä parasta, tämä risotto sopii monelle, sillä tässä ei ole juuston muruakaan. Silti lopputulos on samettinen ja kermainen, kuten kuuluukin.
Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!
Cashewpähkinät: kylvetä yön yli
Käytän cashewpähkinöitä keittiössä tosi paljon. Ne ovat paitsi herkullisia, myös todella monikäyttöisiä. Niistä saa tehtyä taivaallista pähkinävoita, niitä voi paahtaa uunissa annosten rapeaksi elementiksi ja naposteltavaksi viinin kanssa, ne kuuluvat granolaan ja basilikatahnaan.
Useimmiten käytän cashewpähkinät sellaisenaan, mutta kun niitä liottaa vedessä yön yli, niistä saa surautettua veden avustuksella kermaisen kastikkeen ihan sauvasekoittimella. Ja se on valtavan herkullista esimerkiksi curryissa ja keitoissa. Tällä kertaa tuo taikakastike tulee risoton pohjaksi.
Cashewkastikkeen voit hyvin valmistaa etukäteen, jos haluat. Tärkeintä on malttaa soseuttaa kastiketta tarpeeksi pitkään, jotta siitä tulee tasaisen kermainen, aikaa tähän menee muutama minuutti.
Herneet: voit ottaa hyvin sulamaan jo illalla
Hernerisoton toinen pääraaka-aine ovat tietenkin herneet. Olen kirjoittanut näin lukemattomia kertoja aiemminkin, mutta pakasteherneet ovat aivan aliarvostettuja. Niitä kelpaisi käyttää paljon enemmän ja monipuolisemmin. Herneet pakastetaan tuoreina heti poimimisen jälkeen, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Ne sulavat äkkiä, ja kun ne lisää lämpimään ruokaan aivan lopuksi ja kuumentaa vain nopeasti, kaunis vihreä väri säilyy.
Ota herneet sulamaan jääkaappiin vaikka jo illalla. Ne sulavat myös nopeasti huoneenlämmössä työtasolla. Risottoa varten soseuta herneet cashewpähkinäkastikkeeseen sitruunan, suolan ja halutessasi basilikan kanssa. Tästä ei tarvitse saada tasaista, hernesattumat ovat valmiissa risotossa viehättäviä!
Risoton valmistus: tärkeimmät raaka-aineet ja ekstratilkka vettä
Hernerisoton valmistukseen pätevät samat vinkit kuin muutenkin risoton kanssa.
Hyvän pohjan risottoon saat käyttämällä salottisipulia ja varsiselleriä. Salottisipulin voit hyvin korvata myös tavallisella keltasipulilla. Varsiselleri kannattaa hienontaa pienen pieniksi kuutioiksi. Se käy kätevimmin, kun katkaiset varsisellerin ensin pitkittäin pituudesta riippuen kahteen tai kolmeen pätkään ja suikaloit pätkät pitkittäin ohuiksi soiroiksi. Sitten vain lopuksi hienonnat soirot menemään pikkukuutioiksi.
Sekoita risottoa aika ahkerasti, jossa riisistä irtoaa tärkkelystä ja saat kermaisen rakenteen. Koko ajan ei kuitenkaan tarvitse hämmentää.
Kasvislientä menee tähän riisimäärään yleensä 12 desiä, mutta varaa lähettyville varmuuden vuoksi vähän vettä. Koskaan ei tiedä, kuinka janoinen risotto lopulta on.
Kuten aina, risotot eivät odota syöjäänsä. Niinpä kutsu ruokailijat pöytään jo hyvissä ajoin ennen kuin hernerisotto alkaa valmistua.
Sitten vain ripottelet pinnalle cashewpähkinöitä ja istut alas nauttimaan.
****
Mitä sinä teet pakasteherneistä? Ja alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää ruokalajeja pääsiäisdinnerille
Munakoisorullat ovat taivaallisia muhittuaan uunissa tomaattikastikkeessa.
Rapeat sahramiperunat maistuvat munakoisorullien parina.
Älä kaada papulientä viemäriin vaan tee siitä pääsiäispavlova!
2 kommentit
Sopisikohan tähän reseptiin lisäksi pinaatin lehdet?
P.S. Sinulla on niin paljon herkullisen kuuloisia reseptejä, etten tiedä mistä aloittaisin 🙂
Varmasti sopii! Ja oih, ihana kuulla 🙂