Suolainen piirakkapohja on resepti, jolle on nyt kovasti käyttöä, alkaahan paras piirakkasesonki. Suppilovahveropiirakkaa! Punajuuripiirakkaa! Sipulipiirakkaa! Porkkanapiirakkaa!
Tässä piirakkapohjavinkkini, ole hyvä!
Ennemmin kuin myöhemmin
Olin joskus työmatkalla, jossa kokki teki ruokamme ja me muut autoimme häntä. Silloin tajusin, mitä eteenpäin katsominen keittiössä tarkoittaa. Suolaiseen piirakkaan se liittyy siten, että eräänä iltana teimme suolaisen piirakkapohjan tuosta noin vain muiden keittiöaskareiden lomassa ilman, että piirakkaa oli tarkoituskaan syödä samana iltana.
Tässä tuleekin aivan ensimmäinen vinkkini: suolainen piirakkapohja kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, painella vuokaan ja nostaa jääkaappiin odottamaan. Kun teet näin, olet tarjoilupäivänä jo puolimatkassa. Lisäksi pohja asettuu ja pysyy vuoan reunoilla ilman, että joudut pitämään sitä paikoillaan herneiden tai muiden kikkakolmosten avulla.
Irtopohjavuoka on paras
Tämän kokoinen taikina riittää hyvin 26-senttiseen piirakkavuokaan. Itse suosin suolaisten piirakoiden teossa 24-senttistä irtopohjavuokaani, jonka reunojen ja pohjan väliin pingotan leivinpaperin. Piirakka on tosi helppo irrottaa irtopohjavuoasta, jolloin sen saa esille kauniisti. Jotta piirakka irtoaisi mahdollisimman sujuvasti, pyyhkäisen voita vuoan laitoihin.
Voi suoraan jääkaapista
Paloittele jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi suoraan leivontakulhoon ja toimi sen jälkeen mahdollisimman äkkiä. Jotkut pakastavat jauhot, itse en ole sitä tehnyt.
Muutakin kuin vehnää
Voin lisäksi tärkein raaka-aine ovat tietenkin jauhot. Piirakkapohjan voi tehdä pelkistä vehnäjauhoista, mutta minusta pohja on maukkaampi, kun osan vehnäjauhoista korvaa jollakin muulla, esimerkiksi ruisjauhoilla tai kaurajauhoilla. Viime aikoina olen ihastunut tattarijauhoon, jonka alkujaan sujautin piirakkataikinaan vain siksi, että saisin käytettyä viime joululta jääneen tattarijauhopaketin.
Vaihteleva suolan määrä
Mittaa leivontakulhoon voin ja jauhojen kanssa myös suola. Vaihtelen suolan määrää muiden täytteiden mukaan. Jos teen kasvispiirakkaa, lisään yleensä 3/4 tl suolaa, jos taas lohipiirakkaa, suolaa riittääkin ripaus eli 1/4 tl.
Liiskaus kahdella kädellä
Kun voi, jauhot ja suola ovat kulhossa, toimi äkkiä. Kaikissa ohjeissa puhutaan aina nyppimisestä, mutta minusta kyse on ennemminkin voin ja jauhojen liiskaamisesta toisiinsa. Käytän kahta kättä ja painan voita ja jauhoja yhteen työntämällä peukaloa muita sormia vasten. Kun kulhossa ei enää näy irtojauhoa, olet valmis.
Äkkiä palloksi
Lisää sitten tilkka kylmää vettä ja pyöräytä muruseos taikinaksi kämmenellä. Toimi nopeasti äläkä vaivaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa. Jos taikina tuntuu kovin tahmealta, lisään pallon pintaan hiukan jauhoa.
Vuokaan ja jääkaappiin
Sitten vain painelen taikinan vuoan pohjalle ja reunoille. Tiedän, että moni nostaa taikinapallon vielä hetkeksi jääkaappiin asettumaan ennen vuokaan painelua, mutta itse en ole nähnyt sille tarvetta. En myöskään koskaan kauli tavallista piirakkapohjaa, sillekään en ole nähnyt tarvetta.
Pistelen vuokaan paineltuun pohjaan haarukalla reiät ja nostan vuoan jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi, mieluummin seuraavaan päivään. Joskus pohja on ollut jääkaapissa kolmekin päivää, silloin tosin hyvin kelmuun käärittynä.
Suoraan kuumaan uuniin
Ennen piirakan täyttämistä esipaistan pohjaa vartin 200-asteisen uunin alatasolla. Nostan pohjan suoraan jääkaapista kuumaan uuniin. Näin pohja ei jää koskaan raa’aksi, kuten saattaa käydä, jos täytteet lastaa suoraan raa’an pohjan päälle. Esipaistetun pohjan sitten täytän ja paistan loppuun ihan normaalisti.
*****
Mikä on sinun lempipiirakkasi? Huikkaa alla!
Lisää leivottavaa juuri nyt
Omenapiirakka #somenapiirakka on tämän blogin suosituin resepti.
Perunarieskat valmistuvat helposti jämämuusista, joten perunamuusia kannattaa aina tehdä tuplasatsi.
9 kommentit
Hei! Sopiiko tämän pohjan päälle mikä hyvänsä täyte, vai onko joku erityinen vapaasti muunneltava ohje olemassa?
Moikka! Tosiaan tähän voi tehdä minkä tahansa täytteen päälle. Pitäisikin joskus kirjoittaa suolaisen piirakan täytteen kaava 😀
Hei! Sitä odotellessa, Satu.
Kokeilepas joskus tätä reseptiä, paprikajauhe yllättää!
Tämä piirakkapohja ohut ja rapea. Tähän kuuluu ehdottomasti tuo
paprikajauhe, se tekee rakenteen.
vuokakoko ø26 cm tai 16×33 cm
Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl vettä
Kuinka pitkään sitten uunissa täytteen kanssa?
Hei! Puoli tuntia on yleensä hyvä aika 🙂
Hei, jos tekee pellillisen (34×42) riittääkö kaksinkertainen piirakkapohja
[…] sekoitetaan vehnäjauhoja, ruisjauhoja, suolaa ja tilkka öljyä. Toinen loistava vaihtoehto on perinteinen suolainen piirakkapohja, jossa jääkaappikylmä voi ja jauhot liiskataan […]
[…] Varioitu Satu Koiviston reseptistä […]