Kaupallinen yhteistyö: Baba
Rakastan hummusta, ja tein sellaista tosi usein itse liotetuista ja keitetyistä kikherneistä. Sitten monitoimikoneemme meni ja hajosi joskus pari vuotta sitten, enkä saa hummuksesta enää kotona samalla tavalla silkkistä. Niinpä jäimme koukkuun Baban hummuksiin, joihin törmäsin alkujaan oman lähikauppamme kylmähyllyssä.
Baba on suomalainen perheyritys, jonka juuret ja reseptiaihiot ovat Lähi-idässä. Mökillä ollessamme Baban hummukset ovat todellista lähiruokaa, sillä ne tehdään Herttoniemessä!
Oma Baba-suosikkini on Green Hummus. Se on pikkuisen tulinen, ei liikaa, sillä en ole yletön chilin ystävä. Lapset tykkäävät eniten tavallisesta Baba-hummuksesta tai punajuuresta, joka on sievän vaaleanpunainen. Miehen suosikki on taas chili, tietenkin, sillä hän rakastaa kaikkea missä on potkua. Tämän kevään Baba-hummusuutuus on nokkoshummus, aivan ihanaa sekin.
Hauska yksityiskohta: tyhjiä hummuspurkkeja on kertynyt niin paljon, että niistä on tullut pääasiallisia pakastusrasioita kesämökin marjoille. Niihin on näppärä kerätä suoraan puskasta parin päivän satsi vadelmia ja nostaa kotona pakastimeen.
Useimmiten kaavin hummusta ihan suoraan purkista joko lusikalla tai hapanjuurileivällä. Mutta hummus sopii vaikka mihin muuhunkin. Katso ideat!
1. Elegantti amuse bouche
Kävin joskus amsterdamilaisessa De Kas -ravintolassa, jolla on oma, todella hieno keittiöpuutarha. Kokin tervehdyksenä meille kannettiin pöytään pikkuruisia, juuri nostettuja naattiretiisejä dipin kanssa. Kyllä, näinkin yksinkertaista.
Niinpä meillä kotonakin aina välillä napostellaan tulevan kokin tervehdyksenä (heh) retiisejä hummuksen kanssa. Oman puutarhan retiisien naatit voi syödä.
2. Leivän päällys
Hummus on monesta syystä hyvää leivän päällä. Ensinnäkin se on herkullista. Toisekseen se on hyvä keino vähentää juuston syömistä. Kolmanneksi hummus säilyy hyvin, joten se sopii hyvin eväsleipiin.
3. Juhlien näppipalat
Hummuksesta ja pienistä näkkäreistä taiot nopeat näppipalat juhliin tai illanistujaisiin. Sipaise näkkärille kasa hummusta ja lisää päälle esimerkiksi kylmäsavulohta, ilmakuivattua kinkkua tai hakattua paprikaa ja kapriksia. Koristele tuoreilla yrteillä.
4. Eväsdippi rannalle
Lapsemme tykkäävät uittaa kasviksia kaiken maailman kastikkeissa, eikä hummus ole poikkeus. Se toimii todella hyvin pienenä eväänä rannalla tai leirillä, sillä se säilyy pari tuntia ilman jääkaappia. Laitan purkin pohjalle kerroksen hummusta ja sen päälle pitkittäin leikattuja porkkanoita. Tämä välipala on helppo syödä.
5. Uusien perunoiden seuralainen
Toissa kesänä jäin koukkuun hummusperunoihin: vielä kuumaa uutta perunaa dipataan hummukseen. Voisin syödä kattilallisen.
Yhdistelmä toimii myös kylmänä, joten juhannuspöytään voisi tehdä näppipaloja: halkaistuja uusia perunoita, hummusta ja kylmäsavulohta. Ai että.
6. Yleiskastike pullille
Teen simppeliä ruokaa muutenkin, mutta mökillä teen vielä yksinkertaistetumpaa. Baban falafelit ovat todella hyviä ja lastemme mieleen, ja tämän vuoden uutuus ovat härkäpapufalefelit. Lisäksi vaikka kvinoaa, jota keitän parin päivän satsin kerralla. Hummus toimii yleiskastikkeena. Pikainen lounas mökin rappusilla ja sitten taas puutarhahommiin.
7. Kahdeksan sekunnin pastakastike
Hummuksesta saa loistavan pikakastikkeen pastalle. Toimii etenkin spagetin kanssa, johon hummus takertuu. Tällä kertaa tein Baban pinkistä punajuuritahnasta perhospastaa, joka oli lapsista varsinainen hitti.
”Pinkkejä perhosia”, ihasteli pienempi.
Hummuspastan tekeminen on helppoa. Ota ennen pastan valutusta tilkka keitinvettä talteen ja notkista sillä hummusta. Sekoita hummus valutetun pastan joukkoon ja lisää vähän oliiviöljyä. Lapset halusivat päälle parmesaania, aikuisille seuraksi oli kapriksia ja ihanan tulista harissatahnaa.
8. Kukkakaalin kuorrute
Kaverini kuorrutti hummuksella kerran kokonaisen kukkakaalin, joten paahtajanaisena minulle tuli mieleen, voisiko kukkakaalilla kuorruttaa uunissa paahdettuja kukkakaalin nuppuja. Voi, erinomaisesti! Paloittele kukkakaalit nupuiksi, leikkaa kanta viipaleiksi ja viipaloi myös siistit lehdet. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle, kaada päälle hummus ja hiero se tasaisesti kukkakaalien pintaan. Levitä pellille ilmavasti yhteen kerrokseen (tärkeää!) ja paahda 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Napsi sellaisenaan tai lisukkeena.
9. Sosekeiton silmä
Hummus toimii hienosti myös sosekeitossa. Lisää nokare hummusta suoraan lautaselle keiton joukkoon ja pistele menemään. Oma suosikkini on porkkanasosekeitto + chilihummus.
10. Hummusplatteri
Hummus Bar on Suomen ensimmäinen hummusravintola. Jokaisen annoksen pohjana on 200 grammaa hummusta, jonka päälle kasataan täytteet, esimerkiksi marinoituja herkkusieniä tai kanaa.
Samaan tapaan myös kotona voi kasata hummuksen päälle kaikenlaisia täytteitä, vaikkapa näin kesällä grillikasviksia. Lisäksi vain pitaleipää, mmmmm.
****
Miten sinä syöt hummusta? Huikkaa alla!
Näitä tehdään juuri nyt
Raparperimehun ohessa saat ihanan hillon.
Raparperipaistos maistuu jälkkärinä tai iltapalana.
Lisää ostoslistalle varhaiskaali ja tee salaattia.
3 kommentit
Siis se baban chilihummus on niin hyvää! Toimi yllättävän hyvin pinaattilettujen kanssa. Kuulostaa oudolta, mut oli hyvää!
Oi kuulostaa ihanalta eikä ole tullut itselle mieleenkään!
Hummus ja kotimaiset omenat on herkkua!