Minä

kirjoittanut Satu Koivisto
Minä

Moikka, kiva kun olet täällä! Olen Satu, ruokakirjoittaja, kokki, toimittaja, vaimo ja kahden lapsen äiti, ja ajattelen joka päivä ruokaa sekä työkseni että huvikseni. Viihdyn keittiössä erinomaisesti, osittain siksi, että siellä on sohva. Keitän kahvin mutteripannulla, hurahdan milloin mihinkin raaka-aineeseen, pidän luonnottoman paljon basilikasta ja jääkaapissani asuu kaksi hapanleipäjuurta, joilla ei ole nimiä.

Perheemme ruokailua ohjaa muutama periaate, ja kaikki näkyvät täällä blogissakin.

  1. Syömme yhdessä koko perhe melkein joka päivä. Useimmiten yhteinen ateria on iltaruoka, kuudelta. Joinakin päivinä yhteinen ateria on harrastusten tai muiden menojen vuoksi iltapala, joskus aamupala. Pyrimme istumaan hetkeksi samaan ruokapöytään joka ikinen päivä.
  2. Syömme pääasiassa kasvisruokaa mutta emme ole kasvissyöjiä. En tee lapsille eri ruokia kuin aikuisille, vaan kaikki syövät tai ovat syömättä sitä mitä se kulloinkin sattuu olemaan.
  3. Se, mitä syömme, lähtee liikkeelle raaka-aineista, ei yksittäisistä resepteistä. Tämä oivallus mullisti kokkauksen, kun lapset syntyivät.
  4. Teen pääasiallisesti ruokaa ilman reseptejä. Ostan sitä mikä on kulloinkin parhaimmillaan ja valmistan sen yksinkertaisesti. Kokkaukseni muuttui rennommaksi ja myös rentouttavammaksi. Usein esivalmistelen raaka-aineet jääkaappiin viikonloppuna, jolloin seuraava viikko sujuu kevyemmin.
  5. Inhoan hävikkiä ja pyrin kokkaamaan kaiken syötäväksi kelpaavan. Meillä syödään kukkakaalin lehdet, yrttien varret ja kuivahtaneet leivänkäntyt, koska yleensä keksin, mitä hyvää niistä voisi tehdä. Kutsun tätä periaatetta nimellä Gastronaatti ja olen kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa.
  6. Inhoan sotkottamista, mutta siitä huolimatta otan lapset mukaan keittiöön, jos he sitä itse haluavat. Aika usein huomaan saaneeni seuraa.
  7. Perheellämme on siirtolapuutarhamökki, johon suhtaudun kuten pihaan, joka vain ei sijaitse kotimme välittömässä yhteydessä. Pihassa kasvaa neljä omenapuuta, pitkä rivi marjapensaita ja rehevä raparperi, ja kasvihuone on omistettu tomaateille ja kurkuille. Viljelylaatikoissa kasvaa yrttejä, mansikoita ja milloin mitäkin. On kiva näyttää lapsille, mistä ruoka tulee, ja syömme oman mökin antimia paitsi tuoreena koko kesän myös säilöttynä pitkälle syksyyn ja talveen.

Tervetuloa mukaan!

Blogin suosituimmat reseptit kautta aikojen, kokeile sinäkin!

Omenapiirakka #somenapiirakka, joka hurmasi Helsingin Sanomien kriitikon.

Perunarieskat, jotka saavat toivomaan, että jääkaapissa olisi aina eilistä perunamuusia.

Kesäkurpitsapihvit ovat todellinen neljän raaka-aineen ihme.

Hapanjuurileivän valmistus vaihe vaiheelta ja myös se toiveresepti.