Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Balsamicoperunat: tahmean koukuttavat herkkuperunat kokkikoulun opeilla. Tee sinäkin ja ihastu!

kirjoittanut Satu Koivisto 24.9.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 24.9.2023
Balsamicoperunat
6,2K

Kaupallinen yhteistyö: Potwell/Maatilan

Balsamicoperunat olivat ensimmäinen työtehtävänäni kokkikoulun ravintolaharjoittelussa. ”Otat siitä nuo laatikolliset ja jaat perunat pakkeihin. Sitten vielä öljyä, suolaa, balsamicoa ja timjamia. Mitään ei mittailla, siitä vaan arvioit”, keittiöpäällikkö ohjeisti. No niin, siitä sitten, kädet täristen. Ei ollut ihan pieni määrä, jos menisi pilalle.

Balsamicoperunat kuitenkin onnistuivat niin hyvin, että ihastuin niihin ja tein niitä kotonakin. Lisäksi säästän sinut arpomiselta ja saat tarkat mitat, jotta onnistut varmasti.

Tässä vinkkejä valmistukseen ja lopussa tarkka resepti, ole hyvä!

Peruna: valitse tähän kiinteä

Parhaimmat balsamicoperunat valmistuvat kiinteistä perunoista. Valinta kaupassa on helppo: valitse vihreä pussi. Siihen on keittotestien perusteella valittu sinä vuonna kiinteäksi kasvaneita lajikkeita, sillä lajike ei välttämättä aina takaa perunan kiinteyttä tai jauhoisuutta. Tätä en olisi oppinut ilman perunakumppaniani, Suomen suurinta peruna-alan myynti- ja kehitysyhtiötä. Heidän myymissään perunoissa on muuten myös Suomen pienin hiilijalanjälki, sillä he kompensoivat päästönsä tekemällä yhteistyötä 4H-järjestön Taimiteko-hankkeen kanssa!

Kiinteä peruna pysyy kypsennettäessä kasassa ja imee kaikki mausteiden maut sisäänsä. Jos välttämättä haluat, voit kuoria perunat, itse en viitsi sitä tehdä. Kuori maistuu minusta niin hyvältä!

Leikkaa perunat suunnilleen tasakokoisiksi suupaloiksi.

Balsamico: tavallisen kaupan versio passaa mainiosti

Balsamicoperunoihin tulee balsamietikkaa. Tästä joudun kertomaan vähän enemmän.

Aito balsamietikka valmistetaan rypälemehusta, ei viinistä. Mehua ensin haihdutetaan tammitynnyreissä, minkä jälkeen mehu siirretään käymään toisiin tammitynnyreihin. Tämä vie vuosia. Mitä pidempään, sitä arvokkaampaa ja paksumpaa balsamietikka on, jopa satoja euroja litra.

Ruokakaupoissa myytävällä balsamietikalla on vähän tekemistä edellä kuvatun prosessin kanssa. Kaupan balsamietikat kuitenkin käyvät näihin pottuihin mainiosti. Jos saat käsiisi aitoa balsamietikkaa, lorauta sitä perunoiden sijaan pienen pieni tilkka oliiviöljyn joukkoon ja dippaa leipää kuten Italiassa ikään!

Ruokakaupan balsamietikat ovat yleensä aika hapokkaita, minkä vuoksi lisään tähän vähän sokeria. Voit varmistaa tämän maistamalla etikkaa. Jos se tuntuu terävän hapokkaalta, lisää perunoihin pikkuisen sokeria pyöristämään makua.

Mausteet: suolaa ja timjamia

Balsamietikan ja mahdollisesti sokerin lisäksi tarvitset vain öljyä, suolaa ja timjamia. Ravintolassa lisättiin tuoretta, joten sitä on tässäkin, mutta kuivattu passaisi vallan mainiosti.

Taika tapahtuu uunissa

Kun perunat on leikattu ja mausteet kaiveltu kaapeista, balsamicoperunat saat uuniin todella äkkiä. Sekoita vain kaikki aineet kulhossa ja kaada perunat kastikkeineen uunipellille leivinpaperin päälle tai isoon, laakeaan uunivuokaan. Koska näissä on sen verran paljon nestettä, perunoista ei tule samalla tavalla rapeita kuin esimerkiksi lohkoperunoista vaan tahmean pehmeitä ja läpeensä maustuneita, ihanan herkullisia.

Paista balsamicoperunoita 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes ne ovat kypsiä ja tahmeita, noin 45 minuuttia. Sekoita perunoita pari kertaa paistamisen aikana, niin mausteet imeytyvä tasaisesti.

Balsamicoperunat: minkä kanssa syödään?

Balsamicoperunat toimivat erinomaisesti lisukkeena esimerkiksi kesäkurpitsapihvien tai paahdetun munakoison kanssa. Ne eivät myöskään hätkähdä pitkästä odotuksesta, päin vastoin, joten ne ovat omiaan buffapöytään.

****

Miten sinä olet syönyt viimeksi pottuja? Kerro alla! Ja tässä vielä helppo resepti, ole hyvä!

Balsamicoperunat

Balsamicoperunat

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 45 minuuttia 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.0/5
( 4 äänesti )

Ainekset

  • 1 kg kiinteitä perunoita (vihreä pussi)
  • 1/2 dl (rypsi)öljyä
  • 3/4 dl balsamietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • kourallinen tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua timjamia)

Tee näin

  1. Paloittele perunat suupaloiksi. Ei tarvitse kuoria!
  2. Sekoita kaikki aineet kulhossa. Puhtaat kädet ovat loistava työkalu tässä.
  3. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle tai isoon laakeaan uunivuokaan. 
  4. Paista balsamicoperunoita 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes perunat ovat kypsyneet, noin 45 minuuttia. Sekoita perunoita pari kertaa paistamisen aikana, niin balsamietikka imeytyy pottuihin tasaisesti.
  5. Syö vähän lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Balsamicoperunat toimivat loistavasti esimerkiksi buffapöydässä.

Lisää perunareseptejä

Perunamuusi kokkikoulun opeilla.

Paahdettu perunasalaatti pursuaa makua ja toimii loistavasti buffapöydässä.

Perunalaatikko on arjen luottoruoka.

ArkiLisukkeetPerunavegaaninen
1 kommentti 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Punikkitattipata: helppo arkiruoka sienestä, jota metsät ovat pullollaan juuri nyt. Toivepostaus!
Seuraava postaus
Sieniquesadillat: rapeaksi paistetut tortillaletut valmistuvat tosi äkkiä sieniretken saaliista. Kokeile ruokatoimittajan helppoa reseptiä!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Minou 2.10.2023 - 15:17

Kiitos hyvstä ohjeesta. Tuli todella maukkaat perunat. Epäilin että eivät olisi kovin hyviä koska ei pitänyt tulla rapeita. Makuyhdistelmä kuitenkin houkutti kokeilemaan ja hyviä tuli. Sopivat hyvin pihvin kera ja varmasti myös kasvispihvien kanssa. Viimeksi söin siis pottuja tässä muodossa. Sitä ennen viimeksi ihanassa borssikeitossa jonka teimme pitkän kaavan mukaan ukrainalaisella ohjeella.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä