On 10 ruokakysymystä -juttusarjani seuraavan eli jo peräti neljännen osan aika! Tällä kertaa otin kysymysteni kera kohteeksi Bella Table -podcastin toisen juontajan Kia Arpian.
Bella Table on yksi koronan parhaista seurauksista. Kun kaikki loppui maaliskuussa, Kia alkoi kokata ja julkaista ruokien kuvia Instagramissa. Se tuntui lohdulliselta paitsi Kiasta, myös monesta lukijasta ruudun takana. Hyvänmielen ruokapuheelle oli selvästi tarvetta, ja niinpä Kia aloitti kesäkuussa Bella Table -podcastin hyvän ystävänsä Petra Wettenrannan kanssa. Podcast on ollut menestys.
Podcastissa Kia ja Petra puhuvat viikoittain syömisen ilosta, kokkaamisesta, raaka-aineista ja lempiravintoloistaan ja käyttävät häpeämättömästi sanaa ihana, mikä on aivan ihanaa. Kia ja Petra ovat kokanneet ja reissanneet yhdessä ruoan perässä vuosia, ja heidän kemiansa koukuttaa. Bella Tablesta tulee paitsi kuplivan iloinen olo, myös nälkä ja pakottava tarve mennä keittiöön.
Kian yksi intohimoista on itse alusta veivattu pasta, ja hän samaistuu vahvasti italialaisiin pastamummoihin, Pasta Grannieseihin. Kian rapujuhlien alkuruoka, karkin muotoiset täytepastat, on kauneinta, mitä olen nähnyt Instagramissa koko syksynä (kuva alla). Toisaalta Kia nostaa esille helppoja oikopolkuja ja vinkkailee suosikkivalmisruokiaan, kuten vaikka valmisriisiä tai pakettinuudeleita. Ruoasta saa innostua ja intoilla ja siihen käyttää aikaa ja vaivaa, mutta toisaalta on ihan ok oikoa.
Hei Kia, miten keksit, mitä illalla syödään?
Olen usein kehittänyt jo aamusta alkaen tai jopa päivien ajan jotain ruokahimoa. Koska työskentelen ruoan parissa, usein työpäivät kuluvat kokkailun parissa, kuinka onnekasta! Nyt pimeän aikaan syödään usein illallista lounaaksi, jotta saan annoksen kuvattua päivänvalossa. Usein kurkkaan Instagramiini, jonne tallennan kaiken inspiroivan, joka tulee vastaan. Kerran pari viikossa käyn kuitenkin viiden minuutin ”mitä tänään syödään” -väännön puolisoni kanssa ruokakaupan heviosaston edessä, jonka jälkeen nappaamme usein paketin falafeleja, tomaattikastiketta, valmiin basmatiriisipussin, purkin jogurttia ja ruukun korianteria.
Sesongin raaka-aine, josta hullaantunut nyt?
Kotimaiset juurekset, etenkin palsternakka ja juuripersilja. Paahdan niitä uunissa oliiviöljyn ja suolan kanssa ja syön sellaisenaan.
Ah! Tätä paahtajanainen täällä fiilistelee niin paljon. Kaikki muuttuu uunissa taivaalliseksi. Entä mikä on tylsintä keittiössäsi?
Se, ettei se sijaitse Italiassa, heh. Keittiömme on pitkä ja kapea eikä tämän vuoksi sovellu niin hyvin yhdessä kokkailuun. Unelmoin isommasta keittiöstä. Siellä olisi valtava kokopuinen saareke, jossa näkyisi elämäni kokkailut: pastakoneen jäljet, taikinapyörän aaltokuviot ja juhlien jälkeiset punaviinitahrat.
Mitä ruokaasi et kuvaisi Instaan?
Voisin hyvin laittaa kaikki ruokani Instaan ja usein laitankin. Monelle saattaa olla huojentavaa nähdä välillä kalapuikkoja ja nuudeleita muuten niin silotellussa Instagram-maailmassa. Jaan paljon keittiöstäni, haluan tuoda rentoutta kokkailuun ja inspiroida seuraajiani luottamaan rohkeasti omaan makuun ja fiilikseen.
Mihin ruokaan tarvitset reseptin?
Leivontaan. Olen ollut aina hieman laiska leipuri, enkä ole opetellut suhteita sen tarkemmin. Seuraavaksi aion opetella kaikki perustaikinat niin, että voin leipoa ne mututuntumalla.
Mitä viittä asiaa ostat aina kaupasta?
Luomumunia, luomusitruunaa, turkkilaista jogurttia, hummusta ja jotain tuoretta yrttiä.
Jatka lausetta: peruna on…
Kesäherkkuni, rakastan uusia perunoita! Peruna mainittiin podcastissamme kesän aikana varmasti yli sata kertaa. Talvella syön perunaa lytättynä ja uunissa paahdettuna. Tai sitten siivutan perunat ja paistan ne uunissa valurautapannussa runsaassa oliiviöljyssä valkosipulinkynsien ja rosmariinin kanssa.
Mitä syöt välipalaksi?
Syön harvoin välipaloja, mutta saatan käydä jääkaapilla syömässä lusikallisen maapähkinävoita tai tahinia. Kesäisin tuplapaahdan ohuen ruisleivän ja siivutan päälle kaksi isoa tomaattia sormisuolalla ja mustapippurilla.
Mitä teet, kun et jaksaisi kokata?
Pyydän miestäni valmistamaan jotain hänen bravuuriherkkuaan. Tai lähdemme kuokkimaan ystäviemme luo dinnerille, rakastan muiden tekemää kotiruokaa. Muistelen lämmöllä erästä tällaista iltaa kun söimme ystävillä uunimakkaraa ja pakasteherneitä, nam! Olemme myös onnekkaita, sillä kotimme lähellä Helsingin Vallilassa on valtavasti kivoja matalan kynnyksen ravintoloita. Asian Aroman phókeitto, Brokadin munakoiso ja välillä ex-tempore Pleinin koko lista.
Mihin ravintolaan menet inspiroitumaan?
Seuraan Instagramissa lempiraflojani maailmalla ja niiden keittiömestareita ja inspiroidun niistä päivittäin. Yksi lemppareista on kööpenhaminalaisravintoloiden Atelier September, Apollo Bar ja Apollo Kantine perustaja Frederik Bille Brahe. Selaan myös usein raflojen menuja netissä. Pyrin aina menemään ravintolaan nauttimaan kokonaiselämyksestä. Usein kuitenkin kielen päälle jää uusia makuyhdistelmiä ja välillä niin hyviä annoksia, että joko imitoin ne kotona tai anon kokilta reseptin. Lempipaikkojani Helsingissä on Way, Plein, Wino ja BasBas.
****
Hyvin sanottu ravintoloista! Myös itse haen niistä kokonaiselämystä, en vain uusia makuelämyksiä. Omia ikisuosikkejani löytyy samalta listalta.
Iso kiitos haastattelusta Kia! Ja hei jos et vielä kuuntele Bella Tablea, tee se heti, se onnistuu esimerkiksi Spotifyn kautta. Bella Tablen saitin löydät täältä ja Instagram-yhteisön täältä. Postauksen kuvat Kian kotialbumista.
****
Kenen keittiöihmisen haluaisit nähdä tällä juttupaikalla seuraavaksi? Kommentoi alla!
Lue sarjan edelliset osat
Hanna Gullichsen ja 10 kysymystä ruoasta
Chocochilin Elina Innanen ja 10 kysymystä ruoasta
Teresa Välimäki ja 10 kysymystä ruoasta
4 kommentit
Meri-Tuuli Väntsi tai Linnea Vihonen, kiitos.
Kiitos toiveesta 🙂
Kari Aihinen😊
[…] Bella Table -podcastin Kia Arpia […]