Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Blinit: seitsemän vinkkiä jouluaaton lettukesteihin + luottoresepti, jonka teet hapanjuureen tai hiivalla

kirjoittanut Satu Koivisto 20.12.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 20.12.2020
Blinit
18,4K

Blinit ovat kuuluneet jouluaattoomme vuosikausia. Yritin muistella, kuinka kauan, mutta ainakin niin kauan kuin olemme viettäneet joulua omassa kodissamme. Tykkään rakentaa aatoksi kalapöydän, ja nämä lettuset ovat niille kaikille mikä parhain peti. Lapsistakin on hauskaa, kun jouluaattona saa syödä lettuja.

Blinit tarkoittavat minulle tattarijauhoihin tehtyjä muhkeita lettusia, jotka paistetaan valurautaisilla blinipannuilla rapeiksi. En siis lisää taikinaan lainkaan vehnäjauhoja. Venäläistä ruokakulttuuria tuntevat ovat kertoneet, että nämä paksut letut ovat itse asiassa syrnikejä.

Bliniohjeita on monenlaisia. Oma reseptimme on napattu aikoinaan tattarijauhopussin kyljestä, ja niiden maku on minulle ”se perinteinen”, jota kaipaan. Aiemmin kohotin blinini hiivalla, mutta koska nykyisin teen taikinan aina hapanjuureen, kirjoitin reseptin niin. Jos sinulla ei ole hapanjuurta, ei hätää, kerron lopussa, kuinka voit tehdä taikinan hiivalla. Tässä vuosien blinivinkit, ole hyvä!

Aloita ajoissa

Blinien syvä maku tulee siitä, että taikina saa kehittyä rauhassa, ja teen sen kahdessa osassa. Hapanjuureen tehty taikina saa kohota kaikessa rauhassa yön yli (ja hiivaan tehtykin ainakin pari tuntia huoneenlämmössä ja pidempään jääkaapissa). Jos sinulla tulee niin sanottua jämäjuurta, se käy tähän vallan mainiosti. Sekoita hapanjuuri, maustamaton jogurtti tai kermaviili, tattarijauhot ja sokeri kulhossa ja peitä kevyesti kelmulla. Joskus olen korvannut kermaviilin kolmella desillä turkkilaista jogurttia ja desillä maitoa, niinkin onnistuu.

Kunnon valkuaisvaahto

Seuraavana päivänä teen taikinan loppuun juuri ennen kuin ryhdyn sitä paistamaan. Erotan kananmunasta keltuaisen ja valkuaisen ja vatkaan vatkuaisen kovaksi vaahdoksi, sellaiseksi että kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman että vaahto karkaa minnekään. Sitten kuumennan maidon mikrossa ja lisään sen, keltuaisen, suolan ja öljyn taikinaan. Lopuksi kääntelen joukkoon valkuaisvaahdon. Sitten on aika käryttää. Tällä taikinalla saat noin 10 lettusta pannulla, jonka halkaisija on 15–16 senttiä.

Kahden pannun taktiikka

Meillä on kaksi valurautaista blinipannua. Toisen ostin vuosia sitten kirpparilta, toisen sain lahjaksi. Mietin silloin, että toisen olisi voinut myydä pois, mutta se onkin osoittautunut käteväksi. Kahdella pannulla blinit paistaa äkkiä.

Voita voita ja vielä kerran voita

Mietin joskus, mikä on ravintoiloiden blinien salaisuus, kunnes erään kerran Cellassa tajusin, että paras blini toden totta kylpee voissa. Minäkin paistan blinit aina voissa. Monet suosivat kirkastettua voita, mutta itse vain lisään (ison!) nokareen pannulle suoraan paketista.

Yhteen kerrokseen

Blinit tietenkin olisivat parhaimmillaan suoraan pannulta kuumana voita tihkuen. Silloin kuitenkin yksi olisi sidottu hellan ääreen eikä pääsisi pöytään toisten kanssa. Niinpä otan uunin avuksi. Lämmitän uunin 90-asteiseksi, päällystän pellin leivinpaperilla ja sujautan paistettuja blinejä uuniin pellille yhteen kerrokseen (tärkeää!) sitä mukaa kun ne valmistuvat. Uunissa odottaneita blinejä voi vielä valella ennen tarjoilua voilla (juuh), jos haluaa.

Ne lempitäytteet

Blinien kanssa syömme aika perinteisiä täytteitä. Jouluna aina muikun tai siian mätiä ja smenataa. Usein teen myös lohitahnaa tai särkitahnaa. Rakastan myös sienisalaattia, mieluiten rouskuista. Suolakurkkuja, aitoja sellaisia, pitää olla aina. Sipulisilppu on herkullista, mutta koska raaka sipuli ei sovi minulle, laitan sen hienonnettuna lävikköön ja kaadan läpi kiehuvan veden. Tällä niksillä sipuli säilyy raakana ja raikkaana mutta ei ole enää yhtä äreä.

Näin teet blinit hiivalla

Jos sinulla ei ole hapanjuurta, blinit onnistuvat aivan mainiosti myös hiivalla. Ainoa eroavaisuus reseptiin on se, että juuren sijaan lisäät ohjeeseen 20 grammaa hiivaa. Lämmitä silloin maustamaton jogurtti tai kermaviili (4 dl) kädenlämpöiseksi, jotta hiiva toimii. Murenna 20 grammaa hiivaa jogurtin joukkoon ja lisää 2 1/2 dl tattarijauhoja ja 1 tl sokeria. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa pari tuntia. Sitten erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen ja vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Kuumenna 1 1/2 dl maitoa ja sekoita maito, keltuainen, 1 tl suolaa ja 1 rkl öljyä taikinaan. Kääntele lopuksi joukkoon kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen. Paista taikina blineiksi.

****

Mikä on sinun lempitäytteesi blinien kanssa? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Blinit

Blinit

Printtaa
Annoksia: n. 10 kpl Valmistelut: 1 tunti Odotus: 12 tuntia 12 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.1/5
( 13 äänesti )

Ainekset

  • 100 g toimivaa hapanjuurta
  • 4 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
  • 2 1/2 dl tattarijauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl kuumaa maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • voita paistamiseen

Tee näin

  1. Mittaa kulhoon hapanjuuri, maustamaton jogurtti tai kermaviili, tattarijauhot ja sokeri. Sekoita, peitä kulho esimerkiksi kelmulla ja jätä huoneenlämpöön ainakin 12 tunniksi.
  2. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi.
  3. Kuumenna maito mikrossa (tai kattilassa. Lisää kuuma maito, keltuainen, suola ja öljy taikinaan. Kääntele lopuksi joukkoon valkuainen.
  4. Paista blinit kuumalla pannulla oikeassa voissa. Tarjoa esimerkiksi mädin, smetanan ja sipulin kanssa 

Lue lisää joulusta

Tätä kaikkea syömme jouluna.

Kermatoffee on supersuosittu resepti. Tee lahjaksi tai itselle!

BlinitJouluJouluruoka
13 kommentit 14 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Paahdettu joulusalaatti: helppo, nätti ja pursuaa joulun tuttuja makuja. Katso vinkit ja resepti!
Seuraava postaus
Crème brûlée: silkkinen jälkiruoka johon liittyy yksi maailman kauneimmista äänistä. 10 vinkkiä valmistukseen plus resepti!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

13 kommentit

Raija 20.12.2020 - 22:51

Kiitos vinkeistä, hyödyksi taas alkuvuonna. Mutta… eikös syrnikit ole niitä jälkiruokana syötäviä rahkalettuja, ja nämä paksut blinit oladeja tms.?

Vastaa
Satu Koivisto 7.1.2021 - 22:23

Ah, niin se tosiaan taitaa olla! Kiitos että korjasit 🙂

Vastaa
Sienisalaatti | Ruokatoimittajan oma suosikki | Katso helppo resepti 10.9.2021 - 14:37

[…] vain sienisalaattia lempileivän päälle ja ääntä kohti. Sienisalaatti on myös ihanaa (hapanjuuri)blinien tai perunalettujen kanssa. Ehkä parhaimmillaan salaatti on seuraavana päivänä, kun maut ovat […]

Vastaa
Graavisiikatartar | Uusi joulusuosikkisi | Katso ruokatoimittajan resepti! 16.12.2021 - 17:31

[…] Näin teet blinit hapanjuurella. […]

Vastaa
Porkkanalaatikko | Se paras | Katso suvun perinneresepti ja vinkit 22.12.2021 - 14:19

[…] jouluruokatyönjako menee niin, että minä vastaan aaton blinipöydästä, kun taas puolisoni puolestaan paistaa laatikot joulupäiväksi. Näin kaikki saavat syödä omia […]

Vastaa
Jenna 27.2.2022 - 11:45

Oli todella hyviä! Jälleen uusi resepti joss hyödyntää hapanjuurta. Nautittiin punasipulin, smetanan ja caviartin kera. Blinejä tuli tällä taikinalla 17 kpl halkaisijaltaan 8cm (yllättävän paljon, mutta kaikki meni)

Vastaa
Satu Koivisto 29.4.2022 - 10:20

Ihana kuulla 🙂

Vastaa
Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 5.12.2022 - 09:46

[…] syömme aina blinejä. Aloitin tavan jo joskus kauan sitten ennen lasten syntymää. Rakastan joulun kaloja, ja blini on […]

Vastaa
Juustotarjotin | Vain kotimaisista raaka-aineista! | Ruokatoimittajan suosikit 7.12.2022 - 10:33

[…] Jouluaaton perinne: blinit, jotka valmistuvat hapanjuurella tai hiivalla. […]

Vastaa
Skagendippi | Herkkua sipsien tai blinien kanssa | Ruokatoimittajan resepti! 13.12.2022 - 09:17

[…] perunalastujen ja ruisnappien kanssa nyt ainakin. Meillä tätä syödään aattona blinien kanssa, mutta tämä toimisi ihanasti saaristolaisleivän päällä aattoaamun riisipuuron […]

Vastaa
AK 14.12.2022 - 23:30

Voiko osan taikinasta käyttää myöhemmin? Seuraavana päivänä tai jopa vielä myöhemmin?

Vastaa
Satu Koivisto 19.12.2022 - 11:34

Moikka! En ole koskaan kokeillut, mutta olen varma, että voi 🙂

Vastaa
Joulun tähteet | Parhaat ideat uusiksi herkuiksi | Ruokatoimittajan suosikit 26.12.2022 - 11:52

[…] sekalaiset blinipöydän jämät päätyivät hävikkipizzan päälle. Tein tapaninpäivän iltana hapanjuureen […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä