Blinit ovat kuuluneet jouluaattoomme vuosikausia. Yritin muistella, kuinka kauan, mutta ainakin niin kauan kuin olemme viettäneet joulua omassa kodissamme. Tykkään rakentaa aatoksi kalapöydän, ja nämä lettuset ovat niille kaikille mikä parhain peti. Lapsistakin on hauskaa, kun jouluaattona saa syödä lettuja.
Blinit tarkoittavat minulle tattarijauhoihin tehtyjä muhkeita lettusia, jotka paistetaan valurautaisilla blinipannuilla rapeiksi. En siis lisää taikinaan lainkaan vehnäjauhoja. Venäläistä ruokakulttuuria tuntevat ovat kertoneet, että nämä paksut letut ovat itse asiassa syrnikejä.
Bliniohjeita on monenlaisia. Oma reseptimme on napattu aikoinaan tattarijauhopussin kyljestä, ja niiden maku on minulle ”se perinteinen”, jota kaipaan. Aiemmin kohotin blinini hiivalla, mutta koska nykyisin teen taikinan aina hapanjuureen, kirjoitin reseptin niin. Jos sinulla ei ole hapanjuurta, ei hätää, kerron lopussa, kuinka voit tehdä taikinan hiivalla. Tässä vuosien blinivinkit, ole hyvä!
Aloita ajoissa
Blinien syvä maku tulee siitä, että taikina saa kehittyä rauhassa, ja teen sen kahdessa osassa. Hapanjuureen tehty taikina saa kohota kaikessa rauhassa yön yli (ja hiivaan tehtykin ainakin pari tuntia huoneenlämmössä ja pidempään jääkaapissa). Jos sinulla tulee niin sanottua jämäjuurta, se käy tähän vallan mainiosti. Sekoita hapanjuuri, maustamaton jogurtti tai kermaviili, tattarijauhot ja sokeri kulhossa ja peitä kevyesti kelmulla. Joskus olen korvannut kermaviilin kolmella desillä turkkilaista jogurttia ja desillä maitoa, niinkin onnistuu.
Kunnon valkuaisvaahto
Seuraavana päivänä teen taikinan loppuun juuri ennen kuin ryhdyn sitä paistamaan. Erotan kananmunasta keltuaisen ja valkuaisen ja vatkaan vatkuaisen kovaksi vaahdoksi, sellaiseksi että kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman että vaahto karkaa minnekään. Sitten kuumennan maidon mikrossa ja lisään sen, keltuaisen, suolan ja öljyn taikinaan. Lopuksi kääntelen joukkoon valkuaisvaahdon. Sitten on aika käryttää. Tällä taikinalla saat noin 10 lettusta pannulla, jonka halkaisija on 15–16 senttiä.
Kahden pannun taktiikka
Meillä on kaksi valurautaista blinipannua. Toisen ostin vuosia sitten kirpparilta, toisen sain lahjaksi. Mietin silloin, että toisen olisi voinut myydä pois, mutta se onkin osoittautunut käteväksi. Kahdella pannulla blinit paistaa äkkiä.
Voita voita ja vielä kerran voita
Mietin joskus, mikä on ravintoiloiden blinien salaisuus, kunnes erään kerran Cellassa tajusin, että paras blini toden totta kylpee voissa. Minäkin paistan blinit aina voissa. Monet suosivat kirkastettua voita, mutta itse vain lisään (ison!) nokareen pannulle suoraan paketista.
Yhteen kerrokseen
Blinit tietenkin olisivat parhaimmillaan suoraan pannulta kuumana voita tihkuen. Silloin kuitenkin yksi olisi sidottu hellan ääreen eikä pääsisi pöytään toisten kanssa. Niinpä otan uunin avuksi. Lämmitän uunin 90-asteiseksi, päällystän pellin leivinpaperilla ja sujautan paistettuja blinejä uuniin pellille yhteen kerrokseen (tärkeää!) sitä mukaa kun ne valmistuvat. Uunissa odottaneita blinejä voi vielä valella ennen tarjoilua voilla (juuh), jos haluaa.
Ne lempitäytteet
Blinien kanssa syömme aika perinteisiä täytteitä. Jouluna aina muikun tai siian mätiä ja smenataa. Usein teen myös lohitahnaa tai särkitahnaa. Rakastan myös sienisalaattia, mieluiten rouskuista. Suolakurkkuja, aitoja sellaisia, pitää olla aina. Sipulisilppu on herkullista, mutta koska raaka sipuli ei sovi minulle, laitan sen hienonnettuna lävikköön ja kaadan läpi kiehuvan veden. Tällä niksillä sipuli säilyy raakana ja raikkaana mutta ei ole enää yhtä äreä.
Näin teet blinit hiivalla
Jos sinulla ei ole hapanjuurta, blinit onnistuvat aivan mainiosti myös hiivalla. Ainoa eroavaisuus reseptiin on se, että juuren sijaan lisäät ohjeeseen 20 grammaa hiivaa. Lämmitä silloin maustamaton jogurtti tai kermaviili (4 dl) kädenlämpöiseksi, jotta hiiva toimii. Murenna 20 grammaa hiivaa jogurtin joukkoon ja lisää 2 1/2 dl tattarijauhoja ja 1 tl sokeria. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa pari tuntia. Sitten erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen ja vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Kuumenna 1 1/2 dl maitoa ja sekoita maito, keltuainen, 1 tl suolaa ja 1 rkl öljyä taikinaan. Kääntele lopuksi joukkoon kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen. Paista taikina blineiksi.
****
Mikä on sinun lempitäytteesi blinien kanssa? Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lue lisää joulusta
Kermatoffee on supersuosittu resepti. Tee lahjaksi tai itselle!
13 kommentit
Kiitos vinkeistä, hyödyksi taas alkuvuonna. Mutta… eikös syrnikit ole niitä jälkiruokana syötäviä rahkalettuja, ja nämä paksut blinit oladeja tms.?
Ah, niin se tosiaan taitaa olla! Kiitos että korjasit 🙂
[…] vain sienisalaattia lempileivän päälle ja ääntä kohti. Sienisalaatti on myös ihanaa (hapanjuuri)blinien tai perunalettujen kanssa. Ehkä parhaimmillaan salaatti on seuraavana päivänä, kun maut ovat […]
[…] Näin teet blinit hapanjuurella. […]
[…] jouluruokatyönjako menee niin, että minä vastaan aaton blinipöydästä, kun taas puolisoni puolestaan paistaa laatikot joulupäiväksi. Näin kaikki saavat syödä omia […]
Oli todella hyviä! Jälleen uusi resepti joss hyödyntää hapanjuurta. Nautittiin punasipulin, smetanan ja caviartin kera. Blinejä tuli tällä taikinalla 17 kpl halkaisijaltaan 8cm (yllättävän paljon, mutta kaikki meni)
Ihana kuulla 🙂
[…] syömme aina blinejä. Aloitin tavan jo joskus kauan sitten ennen lasten syntymää. Rakastan joulun kaloja, ja blini on […]
[…] Jouluaaton perinne: blinit, jotka valmistuvat hapanjuurella tai hiivalla. […]
[…] perunalastujen ja ruisnappien kanssa nyt ainakin. Meillä tätä syödään aattona blinien kanssa, mutta tämä toimisi ihanasti saaristolaisleivän päällä aattoaamun riisipuuron […]
Voiko osan taikinasta käyttää myöhemmin? Seuraavana päivänä tai jopa vielä myöhemmin?
Moikka! En ole koskaan kokeillut, mutta olen varma, että voi 🙂
[…] sekalaiset blinipöydän jämät päätyivät hävikkipizzan päälle. Tein tapaninpäivän iltana hapanjuureen […]