Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Britakakku: rakas luottokakku aloittaa kesän + yllättävä täyteidea

kirjoittanut Satu Koivisto 1.6.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 1.6.2019
Britakakku
29,7K

Britakakku oli minulle täysin tuntematon asia ennen kuin menin ruokalehteen töihin. En muista koskaan kenenkään edes maininneen sitä meillä Itä-Suomessa, kun olin lapsi. Kuten monet muutkin kakut, myös britakakku on alkujaan peräisin Ruotsista, joten ehkä me vain olimme liian kaukana tämän kuninkaallisen tortun synnyinsijoilta.

Sitten kun tutustuin britakakkuun, siitä tuli yksi vakkarikakuistamme. Rakastan murotaikinapiirakoita, ja britakakun pohja on samankaltainen, tuhti ja rasvainen. Mutta sitten pinnalla on kepeä marenki, jonka pinta rapsahtaa suussa. Miten lumoava yhdistelmä! Nykyisin leivon britakakkua pari kertaa kesässä, ainakin tuoreista mansikoista, ja monesti juhannuksena, niin kuin moni muukin. Kakku on siitä hauska, että sinne voi laittaa sisään mitä tahansa kauden parasta marjaa tai hedelmää: vadelmia, kirsikoita, nektariineja… Eräänä erityisen hyvänä metsämansikkavuotena täytin kakun niillä.

Britakakussa erityisen kivaa on se, että lopputuloksen kuulukin olla rennon näköinen, huoleton kesäkakku. Marenki halkeilee viimeistään kun pohjan nostaa tarjoiluvadille, eivätkä reunatkaan ole kuin viivoittimella vedettyjä. Valmistus on melko helppoa. Yhdessä vaiheessa kannattaa kuitenkin terästäytyä: erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti, sillä jos valkuaisvaahdon joukossa on tippa keltuaista, se ei vatkaannu kunnolla marengiksi. Itselläni on tapana paistaa pohja ympyrän muotoiseksi, mutta perinteisempi tapa on levittää pohjataikina ja marenki pellille laidasta laitaan ja leikata sitten kahteen tai kolmeen suorakaiteen muotoiseen osaan. Molemmat toimivat! Mantelilastut ovat päällä koristeena, joten jos niitä ei ole, mitään dramaattista ei tapahdu, jätä ne vain pois.

Tänä vuonna seitsemänvuotias halusi britakakun arki-illan kaverisynttäreilleen. Samalla tuli testattua, voiko britakakun leipoa edellisenä iltana. Voi aivan mainiosti. Pohja on sen verran rasvainen, että se pysyi mehevänä, eikä marenkikaan tuntunut olevan odottelusta millänsäkään. Täyttäminen toki kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Entinen työkaverini muuten pakastaa britakakun pohjat ja täyttää kakun juuri ennen tarjoilua kohmeisena, pohjat kyllä sulavat ennen kuin kukaan ehtii kakkua lusikoimaan.

Britakakku lapsen kaverisynttäreillä eli se hauska yllätystäyte

Yleensä teen britakakun sisään kerma-rahkatäytteen, mutta tyttären synttäreitä suunnitellessani muistin Perinneruokaa prkl -bloggaaja Mikan täyttäneen britakakun jäätelöllä, ja arvelin sen uppoavan tähän kohderyhmään paremmin kuin hyvin. Tein britakakun pohjan vakkariohjeellani, mutta kerma-rahkatäytteen sijaan viipaloin kakun sisään litran vaniljajäätelöä. Päälle pursotin kermavaahtoa, sillä halusin liimata päälle ylenpalttisesti marjoja ja syötäviä kukkia, tässä tapauksessa orvokkeja. ”Äiti, uskomattoman ihana kakku”, arvioi seitsemänvuotias juhlien jälkeen, kun siivosin pöydästä tyhjiä lautasia. Taidanpa tehdä toistekin!

Onko britakakku sinulle tuttu jo lapsuudesta? Kerro britamuistosi alla!

Britakakku

Britakakku

Printtaa
Annoksia: 10 Valmistelut: 50 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.9/5
( 37 äänesti )

Ainekset

  • Marenki
  • 4 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • Pohja
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 4 keltuaista
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 1/2 dl maitoa
  • Päälle
  • 1/2 dl mantelilastuja
  • Täyte
  • 1 l tuoreita mansikoita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 250 g maitorahkaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl vaniljajauhetta
  • Koristeeksi
  • 1 rs pensasmustikoita
  • 1 rs vadelmia
  • Syötäviä kukkia, esimerkiksi orvokkeja jos haluat

Tee näin

  1. Aloita britakakun valmistus marengista, jotta vältyt vatkainterien pesemiseltä kesken leipomisen. Varmista että vatkauskulhosi on iso, puhdas ja kuiva. Metallinen tai lasinen kulho on hyvä, muoviseen voi jäädä edellisten leipomusten rasvaa. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset yksitellen erillisiin kulhoihin ja lisää valkuaiset yksi kerrallaan vatkauskulhoon. Jos keltuainen rikkoontuu valkuaisen joukkoon, paista siitä munakas ja ota marenkia varten uusi.
  2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi eli niin kauan, että voit kallistaa leivontakulhoa ilman että valkuaisvaahto liikkuu. Lisää sokeri ohuena nauhana ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto kiiltää. Nosta kulho varovasti syrjää, jotta sinne ei roisku mitään ylimääräistä.
  3. Tee sitten pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja vatkaa kuohkeaksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi.
  4. Levitä taikina kahdeksi pyöreäksi ympyräksi leivinpaperin päälle uunipellin vastakkaisiin nurkkiin. Levitä sitten marenkivaahto ympyröiden päälle (pohjaa ei tarvitse esipaistaa). Ripottele päälle mantelilastut.
  5. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes marenki ruskettuu kevyesti, 20–30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hetki. Muotoile pohjat pyöreiksi veitsellä ja irrota leivinpaperista esimerkiksi lastalla. Syö ylijäävät palat laaduntarkkailun nimissä.
  6. Tee täyte: Leikkaa mansikoista kannat irti ja leikkaa ne pitkittäin neljään osaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se pienissä osissa rahkan joukkoon. Lisää sokeri ja vaniljajauhe ja sekoita tasaiseksi.
  7. Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä päälle täyte ja puolet mansikoista. Nosta toinen pohjalevy päälle. Koristele lopuilla mansikoilla, vadelmilla, pensasmustikoilla ja syötävillä kukilla, esimerkiksi orvokeilla. Levitä loput marjat rennosti tarjoiluvadille kakun ympärille.

Psst!

Korvaa koko täyte litralla vaniljajäätelöä: leikkaa jäätelö ohuiksi viipaleiksi ja asettele pohjalevyn päälle. Levitä päälle mansikoita, lisää toinen pohjalevy ja levitä loput mansikat ja muut marjat pinnalle.

JuhlatKakut
6 kommentit 35 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Risotto on maailman paras arkiruoka – 6 syytä miksi risotto kannattaa keittää kokoon aivan tavallisena tiistaina
Seuraava postaus
Lastenjuhlat päiväkotikavereille: 9 vinkkiä arki-illan kaverisynttäreiden järjestämiseen

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

6 kommentit

S 29.6.2019 - 15:52

Uskalsin kokeilla tällä reseptillä elämäni ensimmäistä britaa lapsen 1 v. kahveille. Pyöreät pohjat levisivät uunissa epämääräisiksi kasoiksi, jotka sain lopulta näyttämään enemmän suorakulmioilta kuin ympyröiltä. Tästä huolimatta kakusta tuli upea ja maku oli vielä parempi. Kahdeksan vierasta tuhosivat kakun yhdeltä istumalta ja kakkua kehuttiin kilpaa. Kiitos ohjeesta!

Vastaa
Satu Koivisto 4.7.2019 - 10:35

Onneksi britakakun kanssa ei ole minkäänlaisia ulkonäköpaineita 🙂 Kiva kuulla, että maistui, ja onnittelut pikkuiselle!

Vastaa
Suklaajuustokakku | Ilman liivatetta | Katso ruokatoimittajan resepti! 27.10.2021 - 14:57

[…] Britakakku toimii muinakin aikoina kuin vain kesällä. Nyt sen voi täyttää luumuilla tai pääry… […]

Vastaa
Sitruunalimsa: itse tehty lemonade on suloisen raikas ja juuri niin makea kuin itse haluat. Elegantti tarjottava myös juhliin! - Satu Koivisto 26.5.2023 - 14:49

[…] Ei juhannusta ilman britakakkua. […]

Vastaa
Syötävät kukat: 7 lempikukkaa kakun ja drinkkien koristeeksi koko kesän - Satu Koivisto 26.5.2023 - 15:19

[…] kukkii esikoisemme syntymäpäivän tienoilla, joten esimerkiksi tänä vuonna lisäsin kukkia britakakun […]

Vastaa
Raparperimehu plus bonushillo samalla vaivalla osasta, joka usein heitetään pois - Satu Koivisto 6.6.2023 - 10:27

[…] raparperimäskistä tehty hillo on upea pari juustojen kanssa ja olenpa maustanut sillä britakakun täytteen, mutta seitsemänvuotiaamme on syönyt sitä viime viikot kaikista hillovaihtoehdoista […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä