Kaupallinen yhteistyö: Foodin
Butter tofu on näkynyt Instagramini stooreissa muutaman kerran, ja olen saanut joka kerta vyöryn kyselyitä. Sitten kävi ilmi, että Satu Koivisto butter tofu on hakusana myös Googlessa (!!). Ole hyvä, tässä tulee siis todellinen toiveresepti!
Butter tofuni on vähän niin kuin se intialainen voikana, mutta vegaaninen ja aika paljon oiottu versio. Se on hirmuisen hyvänmakuinen, mutta helppo ja nopea. Sen saa pöytään vähän yli puolessa tunnissa, ja raaka-aineet on helppo pitää kotona. Kastike on niin maukas, että sitä syö hyvin ilman tofuakin.
Olen myös valtavan iloinen voidessani kertoa, että aloitan tämän postauksen myötä yhteistyön jyväskyläläisen Foodinin kanssa. Foodin on perheyritys, joka maahantuo ja valmistaa luomutuotteita: esimerkiksi mausteita, pähkinätahnoja, riisejä ja kookosmaitoa. Itse tutustuin aikoinaan tuotteisiin mantelijauhon kautta, juurikin sen, jota alkujaan vahingossa lisäsin somenapiirakkaan. Yrityksen missio on yksinkertainen: tuottaa ja valmistaa tuotteita sekä ympäristöystävällisesti että viljelijöille oikeudenmukaisesti. Tehdas sijaitsee Vaajakoskella, mikä luo työtä Keski-Suomeen. Arvot on helppo allekirjoittaa.
Tässä butter tofu -vinkit, ole hyvä!
Tofu: muista kuivattaminen
Käytän butter tofuun kiinteää tofua. Jotta tofusta saa hyvää, se pitää kuivattaa ennen paistamista. Leikkaan kimpaleen neljään osaan ja käärin puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen (tai talouspaperiin) ja jätän kuivumaan lautaselle painon alle (esimerkiksi leikkuulauta) puoleksi tunniksi. Tämä kannattaa tehdä ensin, sitten tehdä kastike. Kun kastike on valmis, leikkaa tofu suupaloiksi ja paista palat rapeiksi erillisellä pannulla.
Mausteet: luottokuusikko, jota käytät moneen
Butter tofuuni tarvitset seuraavaa kuutta maustetta: kardemummaa, kuivattua inkivääriä, kanelia, kurkumaa, neilikkaa ja juustokuminaa (jota monesti kutsutaan jeeraksi). Pidän näitä kotona aina. Juustokumina on oikea luottomausteeni, jota sujautan sinne ja tänne: kasviscurryyni, sosekeittoihin, wokkeihin… Oikeastaan kaikkeen mahdolliseen. Kurkumaa rakastan myös, etenkin sen kauniin värin ansiosta, ja silläkin on paikkansa curryissani. Kardemumma on ehkä lempileivontamausteeni, tai sitten kaneli. Vai ehkä inkivääri ja neilikka? Niin vaikea valita! Kaikki tuttuja piparimausteita.
Herättelen mausteet ennen muiden aineiden lisäämistä. Mausteiden herättäminen kuulostaa jotenkin mystiseltä puuhalta, mutta pannulle lisätään öljy ja mausteet ja sitten vain kuumennetaan hetki koko ajan sekoitellen, että mausteet kuohahtavat. Tässä vaiheessa saa nauttia ihanasta tuoksusta.
”Äiti, täällä tuoksuu ihan joululta”, huuhdahti esikoinen, kun tein butter tofua viimeksi. Niinpä!
Näiden lisäksi butter tofuun tulee tietenkin suolaa, niin ja tomaattipyreetä. Se tuo makuun upeaa syvyyttä, mutta joskus se on unohtunut eikä silloin ole tapahtunut mitään kauheaa.
Kookosmaito: kuivakaapin luottopurkki
Butter tofun ihana kermaisuus tulee kookosmaidosta. Kookosmaito kuuluu ruokakomeromme perusaineksiin, koska sen avulla saa aina kasaan iltaruoan. Foodinin luomukookosmaito on monella tapaa hyvä. Ensinnäkin se on maultaan ja rakenteeltaan ihanan kermainen. Toisekseen se tehdään kookospähkinöistä, jotka viljellään Vietnamissa luontoa kunnioittaen. Viljelijöille maksetaan työstä oikeudenmukainen korvaus, ja heidän lapsensa pääsevät käymään koulua. Kookospähkinät käytetään kokonaan, jolloin niistä ei mene mitään hukkaan. Kolmanneksi kookosmaito on pakattu näppärään korkilliseen tetraan, jolloin ei ole aina pakko käyttää ruokiin koko purkillista (tai loppua pakastaa). Halleluja! Korkki on sokeriruokoa, ja sen voi kierrättää kartonkiroskikseen purkin mukana.
Butter tofuun hulautan koko purkillisen ja huuhtelen sen vielä vedellä, jotta saan viimeisetkin pisarat mukaan.
Mantelijauho: se ihanan paksu rakenne
Voisin kirjoittaa ylistyskirjan mantelijauhon monista mahdollisuuksista (kuka ties vaikka kirjoitankin, heh). Käytän sitä tosi usein leivonnassa, sitä on esimerkiksi päärynä-toscakakussa ja mustikkamurupiirakassa.
Butter tofussa mantelijauho tuo kastikkeeseen ihanan paksun rakenteen ja hieman suutuntumaa. Joskus olen muuten tehnyt ”kotinepalilaista”, mausteista kastiketta, johon murskasin cashewpähkinöitä, sekin toimii tässä hyvin.
Paahdetut pähkinät: paahda suosiolla uunissa
Butter tofuni tarjoillaan paahdettujen cashewpähkinöiden kanssa. Minulla on tapana paahtaa pähkinöitä ja siemeniä uunissa aina samalla, kun paistan muutakin. Monissa resepteissä kehotetaan paahtamaan cashwepähkinöitäkin pannulla, mutta älä usko, ne vain palavat keskeltä ja jäävät muualta ihan valkoisiksi.
Riisi
Syön butter tofuni riisin kanssa. Usein ihan valkoisen, mutta Foodinin musta ja punainen riisi ovat todella maukkaita ja rakenteeltaan ihanan pureskeltavia. Bonuksena ne sisältävät valkoista riisiä enemmän ravintoaineita. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!
****
Mikä on oma luottomausteesi, jota käytät sinne ja tänne? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää vegaanisia reseptejä
Basilikarisotto on täydellisen täyteläistä ilman juuston muruakaan.
Hernepestopastassa hurmaavat sekä maku että ulkonäkö.
Papupata vain paranee jääkaapissa, joten tee kerralla vaikka tuplasatsi.
6 kommentit
Hittar massor med trevliga recept här. Jag tycker att turkiska pul biber-chiliflingor (aleppopeppar) hör till de nödvändiga kryddorna.
Du har rätt, aleppopeppar är jättegod!
Hyvää oli 🙂 Kiitos reseptistä! En ollutkaan ennen paistanut tofua erikseen kastikkeen sekaan. Paistoin gheessä tofut ja ehdottomasti aion jatkossakin välillä paistaa.
Kiva kuulla, että tämä niksi osui 🙂
[…] päärynä-toscakakkuun, mustikkamurupiirakkaan, veriappelsiinikakkuun… Laitan sitä myös butter tofuun. Näissä kaikissa ohjeissa mantelijauhon voi hyvin korvata karkeammalla […]
[…] Butter tofu on pöydässä äkkiä. […]