Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Chilikurkut: sopivan potkuisa lempisäilyke avomaankurkuista

kirjoittanut Satu Koivisto 23.8.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 23.8.2020
Chilikurkut
25,8K

Chilikurkut ovat lempisäilykkeitämme, ja teen niitä joka syksy vähintään muutaman purkin jääkaappiin. Viime vuonna jouduin ostamaan avomaankurkut ja sain aikaiseksi vain pari purkillista, mutta tämän vuoden satoa syötäneen varmaan ensi kesänäkin, niin runsaasti näihin on nyt materiaalia siirtolapuutarhamökillämme. Kyselin Instagramissa, kiinnostaisiko resepti, ja ilokseni sain paljon toiveita. Meitä etikkaisten kurkkujen ystäviä riittää!

Rakastan avomaankurkkuja ja syön niitä hirmuisen mielelläni tuoreena, ihan sellaisenaan, leivän päällä ja tietenkin kreikkalaisessa salaatissa. Mutta ihan yhtä paljon iloitsen, kun saan napsauttaa auki purkillisen säilöttyjä marraskuussa.

Chilikurkut ovat vahvan etikkaisia ja aika chilisiä. Jos olet vähemmän chilin ystävä, vähennä sen määrää. Chilin lisäksi purkkeihin tulee mausteeksi inkivääriä ja valkosipulia. Tosin olen tänä syksynä tehnyt pari kertaa kurkkuja ilman inkivääriä ja valkosipulia, ja sitenkin tulee herkullista (kyllä, olen jo maistanut).

Ronskit viipaleet

Valmistus on helppoa. Pesen avomaankurkut kunnolla juuresharjalla, ja sitten vain leikkaan ne ronskeiksi viipaleiksi. Nyt ei kannata käyttää mandoliinia, nyt halutaan rouskuvampaa rakennetta. Tänä vuonna tein kerran chilikurkkuja myös kasvihuonekurkuistamme, koska niitäkin kypsyi kerralla liian iso satsi sellaisenaan syötäväksi. Nekin toimivat mainiosti (kyllä, myös niitä on jo ehditty maistamaan). Myös chilit pesen huolellisesti ja leikkaan siivuiksi. Viime aikoina olen muuten tehnyt sen saksilla, jotta olen välttynyt sormien poltteelta. Jos olen muistanut nykäistä kasvimaalta valkosipulin, kuorin ja viipaloin myös sen, samoin kuin inkiväärin.

Sitten mausteliemi

Kun kasvikset on leikattu, on aika tehdä mausteliemi. Kattilaan tulee vettä, sokeria, suolaa, korianterinsiemeniä ja sinapinsiemeniä, ja sitten vain keitellään kymmenen minuuttia, jotta maut irtoavat. Aivan lopuksi kattilaan lisätään etikka, ja seos kiehautetaan. Kerran mittasin ajatuksissani etikankin mukaan kattilaan heti alussa sillä seurauksella, etten voinut lähestyäkään hellaa itkemättä, niin mahtavat höyryt etikasta lähti.

Tuplasti puhtaat

Koska kyse on säilönnästä, en voi liiaksi korostaa purkkien puhtautta. Itse pesen purkit astianpesukoneessa ja vielä sen lisäksi keitän ne kansineen isossa kattilassa. Tämä saattaa kuulostaa jännittävältä tai monimutkaiselta, mutta itse koen tämän tavan kaikkein helpoimmaksi. Purkit keittyvät taatusti puhtaiksi ja ovat kuumia, kun kaadan kuuman liemen päälle.

Jos säilyvyys jännittää, käytä pieniä purkkeja, jotka saat syötyä kerralla. Chilikurkut ovat syötävissä vaikka heti seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan ne ovat parin kolmen viikon säilömisen jälkeen. Itse olen säästellyt viimeistä purkkia ja syönyt chilikurkkuja vielä seuraavana keväänäkin.

Jämistä herkkua

Ja jos lientä jää, siinä voi hyvin pikapikkelöidä mitä tahansa kasvista seuraavana päivänä syötäväksi: paprikaa, viidakkokurkkuja, kukkakaalia, sipulia. Nam!

****

Säilötkö sinä avomaankurkkuja? Kerro oma suosikkitapasi! Ja tässä oma lempireseptini, ole hyvä!

Chilikurkut

Chilikurkut

Printtaa
Annoksia: muutama purkki Valmistelut: 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.4/5
( 31 äänesti )

Ainekset

  • n. 1 kg avomaankurkkuja
  • 2 punaista chiliä
  • pikkurillin kokoinen pala inkivääriä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 5 dl vettä
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 3 rkl suolaa
  • 3 tl sinapinsiemeniä
  • 3 tl korianterinsiemeniä
  • 3 dl väkiviinaetikkaa

Tee näin

  1. Pese avomaankurkut huolellisesti juuresharjalla ja viipaloi.
  2. Pese chilit ja viipaloi.
  3. Kuori ja viipaloi inkivääri.
  4. Kuori ja viipaloi valkosipulikynnet.
  5. Keitä sitten liemi: Mittaa kattilaan vesi, sokeri, suola, sinapinsiemenet ja korianterinsiemenet ja keitä 10 minuuttia. Lisää lopuksi väkiviinaetikka ja kiehauta.
  6. Keitä puhtaat purkit ja niiden kannet kattilassa. Jaa kasvikset kuumiin purkkeihin. Kaada kuuma liemi purkkeihin ja sulje kannet. Anna tekeytyä pari viikkoa.

Lisää satokauden herkkuja

Omenasose onnistuu helposti kattilassa, eikä omenoita ole pakko kuoria. Katso parhaat vinkit!

Kesäkurpitsapihvit ovat hurmanneet monet, eivätkä syyttä.

Vihreä papu on loppukesän parsa.

AvomaankurkkuEtikkaSadonkorjuuSäilöntäSiirtolapuutarhamökki
9 kommentit 17 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Banaanikärpäset menevät tähän ansaan: testin yllätysvoittaja ja 22 loistovinkkiä teiltä lukijoilta
Seuraava postaus
Mitä tehdä omenoista: 10 suosikki-ideaa plus bonusvinkki

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

9 kommentit

Riikka 24.8.2020 - 09:40

Hei monta purkkia tästä litran satsista noin tulee 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 3.9.2020 - 21:29

Mulla on puolen litran tölkkejä yleensä kolme täyttä ja yksi vähän vajaa 😀

Vastaa
Riikka 24.8.2020 - 09:41

Jatkoa edelliseen, siis kilon satsista kurkkua!

Vastaa
Elviira 13.8.2021 - 11:02

Kiitos mainiosta ohjeesta! Annatko kurkkujen tekeytyä huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
Ihanaa sadonkorjuuaikaa!

Vastaa
Satu Koivisto 24.8.2021 - 21:04

Kiva kuulla 🙂 Kurkut saavat tekeytyä jääkaapissa, kunhan liemi on jäähtynyt.

Vastaa
Puutarhakesä 2021 | Näin siirtolapuutarhamökin pihalla sujui | Lue! 3.10.2021 - 12:13

[…] yksi isossa ruukussa ja kolme lavassa. Tämä sato onnistui tänä vuonna erinomaisesti. Tein chilikurkkuja purkkikaupalla jääkaappiin, ja meillä on vieläkin jääkaapissa pari tuoretta kurkkua […]

Vastaa
Jani 29.7.2022 - 20:43

No nyt lähti tämäkin resepti kokeiluun. Valkosipulikurkkuja olen äidin reseptillä tehnyt jo parikymmentä vuotta, mutta pitää välillä kokeilla muutakin ettei ihan kaavoihin kangistu. Purkkien desinfiointi on hyvin tarkkaa hommaa hilloja keitettäessä, mutta etikkaliemessä ei elä mikään.

Vastaa
Satu Koivisto 2.8.2022 - 17:18

Kiva kuulla, toivottavasti tykkäät!

Vastaa
Pia 8.8.2022 - 03:25

Etsin tälle syksylle uusia reseptejä ja löysin! Nämä chilikurkut ovat hyviä. Tein testierän puolesta kilosta kurkkuja. Mausteet pidin ennallaan, kun näytti niin vähältä. Toimihan se, eikä ollut liian vahvaa.
Teen isomman satsin ensi viikolla, kun tuo vietiin jo käsistä. Ehtihän se viikon tekeytyä. 😀

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä