Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Croque Monsieur: kuusi vinkkiä ranskalaiseen herkkuleipään + helppo resepti

kirjoittanut Satu Koivisto 29.12.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 29.12.2019
Croque Monsieur
25,6K

Croque Monsieur on ensimmäinen ajatukseni, kun mietin perheellemme erityisempää hemmotteluaamiaista. Ranskalaisessa herkkuleivässä ei sinänsä ole mitään vaikeaa, mutta koska siihen kuuluu valkokastikkeen keittäminen, leipiä ei tule väsättyä ihan joka viikko. Niinpä Croque Monsieureja syödään meillä aina äitienpäivänä, isänpäivänä ja syntymäpäivinä. Myös seitsemänvuotiaamme syntymäpäivänä, sillä hänkin rakastaa niitä.

Lupasin jo viikkoja sitten Instagramin puolella jakaa omat Croque Monsieur -vinkkini, mutta koska kaikenlaiset jouluasiat ajoivat ohi, ohje tulee vasta nyt. Mutta tässäpä mitä mainioin tapa aloittaa uusi vuosi pikkuisen erityisemmällä aamiaisella! Lisäksi tähän saa sujautettua joulukinkun loput, jos sellaista vielä lymyilee jääkaapissa.

Rousk, kuuluu haukatessa

Rouskuta herra, kuuluu tämän herkun suora käännös. Croque Monsieurin kuuluu olla rapea, ja sellainenhan siitä tulee, kun leipä pääsee hetkeksi kuuman uuniin syövereihin. Itse teen (nämäkin) uunileivät omasta hapanjuurileivästäni, mutta jos sellaista ei ole tarjolla, ostan kaupasta maalaisleipää tai vastaavaa maukasta vaaleaa leipää. Yhteen Croque Monsieur -leipään tarvitaan kaksi leipäviipaletta, ja leipä voi hyvin olla muutaman päivä vanhaa. Yleensä leikkaan leivät puoliksi jo ennen paistamista, jotta lasten olisi helpompi syödä ne.

Sopivasti ytyä

Leipien päälle sipaisen kerroksen sinappia, Dijon-sinappia. Sokeroimaton Dijon-sinappi on tarpeeksi ytyisää kaikkien tuhtien ainesten vastapainoksi.

Kattilallinen kastiketta

Perinteinen valkokastike eli béchamel on olennainen osa omia Croque Monsieur -leipiäni, vaikkei sitä Ranskassa aina leivissä olekaan. Minusta nimenomaan kastike tekee näistä leivistä erityiset. Valkokastikkeen tekemisessä ei sinänsä ole mitään vaikeaa, mutta maitopohjaisen kastikkeen keittäminen vaatii jatkuvaa huomiota ja kierrevatkaimella sekoittamista, muuten se kärähtää kattilan pohjaan. Teen kastikkeen mieluiten täysmaidosta tai vähintään kevytmaidosta ja lisään siihen juustoraastetta. Ja nyt hyviä uutisia: kastikkeen voi hyvin keittää jo edellisenä iltana, jäähdyttää ja nostaa jääkaappiin odottamaan, mikä nopeuttaa aamua melkoisesti. Joskus muuten teen lasagnea varten vähän liikaa valkokastiketta, jotta voin herkutella näillä leivillä.

Kastiketta laitan sekä leivän väliin että päälle, ja minusta on ihanaa, kun sitä valuu pellille leipien paistuessa. Paistuneet kastikeläikät ovat ehkä kaikken parasta!

Kinkku ja kaverit

Perinteisesti Croque Monsieurin väliin kuuluu kinkku. Jos joulukinkkua on yhä, se sopii vallan mainiosti. Kasvisversioita olen tehnyt sujauttamalla leipien väliin muutaman viipaleen uunissa paahdettua munakoisoa tai pitkään, vajaa puoli tuntia pannulla paistettuja herkkusieniä. Molemmat toimivat todella hyvin.

Venyvä ja maukas

Myös juusto on olennainen osa. Perinteisesti leipään käytetään Gruyère-juustoa, mutta muutkin maukkaat juustot käyvät, kuten esimerkiksi Comté, vanha gouda tai cheddar. Olennaista on, että juustossa on makua.

Paras seuralainen lautasella

Koska leipä on kerrassaan tuhti, tarjoan sen tosi raikkaan vihreän salaatin kanssa. Ja jos haluan leivästä vielä ruokaisamman, paistan leipien paistuessa uunissa pinnalle vielä pannulla kananmunat. Tämän version nimi on Croque Madame. Se, miten kananmuna sitten muuttaa leivän rouvien leiväksi on itselleni vähän hämärää, mutta ilmeisesti se liittyy jotenkin naisten hatun ja paistetun kananmunan muotojen samankaltaisuuteen.

****

Ovatko Croque Monsieur -leivät sinulle tuttu juttu? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Croque Monsieur

Croque Monsieur

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 15 minuuttia 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 11 äänesti )

Ainekset

  • 25 g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 1/2 dl maitoa (ei rasvatonta)
  • 1 dl raastettua voimakasta juustoa (esimerkiksi Gruyère tai cheddar)
  • 1/6 tl raastettua muskottipähkinää
  • (1/4 tl suolaa)
  • 8 palaa hyvää leipää
  • 4 tl (karkeaa) Dijon-sinappia
  • 8 siivua kinkkua
  • 1 dl raastettua voimakasta juustoa (esimerkiksi Gruyère tai cheddar)

Tee näin

  1. Tee ensin kastike. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Kypsennä jauhoja muutama minuutti koko ajan sekoittaen. 
  2. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan vimmaisesti sekoittaen. Keitä kastiketta koko ajan sekoitten, kunnes se sakenee, muutama minuutti.
  3. Lisää lopuksi juustoraaste, raastettu muskottipähkinä ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Levitä neljä leipäpalaa uunipellille leivinpaperin päälle. Sipaise jokaiselle leivälle teelusikallinen sinappia ja lisää kunkin päälle kaksi siivua kinkkua. Jaa leipien päälle puolet kastikkeesta. Paina päälle leipäviipaleet kanneksi.
  5. Levitä päälle valkokastike ja juustoraaste. Paista leipiä 225-asteisen uunin ylätasolla, kunnes juusto ruskettuu, 10–15 minuuttia.

Psst!

Vielä ruokaisamman saat, kun teet Croque Madamen eli paistat leivän pinnalle pannulla kananmunan.

AamiainenIltapalaLämppäritLeivät
2 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Karamellipossu: parasta mitä tehdä kinkun jämistä
Seuraava postaus
Veriappelsiini: tervetuloa mukaan alkuvuoden koukuttavimpaan hulluuteen

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Englantilaiset muffinit hapanjuuureen | Katso ruokatoimittajan resepti! 11.11.2021 - 11:10

[…] Croque Monsieur on tuttu näky perheemme juhla-aamiaisilla. […]

Vastaa
Joulun tähteet | Parhaat ideat uusiksi herkuiksi | Ruokatoimittajan suosikit 26.12.2022 - 11:56

[…] joulukinkkuisalta. Samalla saa hyödynnettyä joulukinkun paistoliemen. Toinen ehdoton suosikki on Croque Monsieur -leivät. Meidän minikokoinen kinkkumme on näillä toimilla yleensä syöty, mutta kinkku uppoaa tietenkin […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä