Croque Monsieur on ensimmäinen ajatukseni, kun mietin perheellemme erityisempää hemmotteluaamiaista. Ranskalaisessa herkkuleivässä ei sinänsä ole mitään vaikeaa, mutta koska siihen kuuluu valkokastikkeen keittäminen, leipiä ei tule väsättyä ihan joka viikko. Niinpä Croque Monsieureja syödään meillä aina äitienpäivänä, isänpäivänä ja syntymäpäivinä. Myös seitsemänvuotiaamme syntymäpäivänä, sillä hänkin rakastaa niitä.
Lupasin jo viikkoja sitten Instagramin puolella jakaa omat Croque Monsieur -vinkkini, mutta koska kaikenlaiset jouluasiat ajoivat ohi, ohje tulee vasta nyt. Mutta tässäpä mitä mainioin tapa aloittaa uusi vuosi pikkuisen erityisemmällä aamiaisella! Lisäksi tähän saa sujautettua joulukinkun loput, jos sellaista vielä lymyilee jääkaapissa.
Rousk, kuuluu haukatessa
Rouskuta herra, kuuluu tämän herkun suora käännös. Croque Monsieurin kuuluu olla rapea, ja sellainenhan siitä tulee, kun leipä pääsee hetkeksi kuuman uuniin syövereihin. Itse teen (nämäkin) uunileivät omasta hapanjuurileivästäni, mutta jos sellaista ei ole tarjolla, ostan kaupasta maalaisleipää tai vastaavaa maukasta vaaleaa leipää. Yhteen Croque Monsieur -leipään tarvitaan kaksi leipäviipaletta, ja leipä voi hyvin olla muutaman päivä vanhaa. Yleensä leikkaan leivät puoliksi jo ennen paistamista, jotta lasten olisi helpompi syödä ne.
Sopivasti ytyä
Leipien päälle sipaisen kerroksen sinappia, Dijon-sinappia. Sokeroimaton Dijon-sinappi on tarpeeksi ytyisää kaikkien tuhtien ainesten vastapainoksi.
Kattilallinen kastiketta
Perinteinen valkokastike eli béchamel on olennainen osa omia Croque Monsieur -leipiäni, vaikkei sitä Ranskassa aina leivissä olekaan. Minusta nimenomaan kastike tekee näistä leivistä erityiset. Valkokastikkeen tekemisessä ei sinänsä ole mitään vaikeaa, mutta maitopohjaisen kastikkeen keittäminen vaatii jatkuvaa huomiota ja kierrevatkaimella sekoittamista, muuten se kärähtää kattilan pohjaan. Teen kastikkeen mieluiten täysmaidosta tai vähintään kevytmaidosta ja lisään siihen juustoraastetta. Ja nyt hyviä uutisia: kastikkeen voi hyvin keittää jo edellisenä iltana, jäähdyttää ja nostaa jääkaappiin odottamaan, mikä nopeuttaa aamua melkoisesti. Joskus muuten teen lasagnea varten vähän liikaa valkokastiketta, jotta voin herkutella näillä leivillä.
Kastiketta laitan sekä leivän väliin että päälle, ja minusta on ihanaa, kun sitä valuu pellille leipien paistuessa. Paistuneet kastikeläikät ovat ehkä kaikken parasta!
Kinkku ja kaverit
Perinteisesti Croque Monsieurin väliin kuuluu kinkku. Jos joulukinkkua on yhä, se sopii vallan mainiosti. Kasvisversioita olen tehnyt sujauttamalla leipien väliin muutaman viipaleen uunissa paahdettua munakoisoa tai pitkään, vajaa puoli tuntia pannulla paistettuja herkkusieniä. Molemmat toimivat todella hyvin.
Venyvä ja maukas
Myös juusto on olennainen osa. Perinteisesti leipään käytetään Gruyère-juustoa, mutta muutkin maukkaat juustot käyvät, kuten esimerkiksi Comté, vanha gouda tai cheddar. Olennaista on, että juustossa on makua.
Paras seuralainen lautasella
Koska leipä on kerrassaan tuhti, tarjoan sen tosi raikkaan vihreän salaatin kanssa. Ja jos haluan leivästä vielä ruokaisamman, paistan leipien paistuessa uunissa pinnalle vielä pannulla kananmunat. Tämän version nimi on Croque Madame. Se, miten kananmuna sitten muuttaa leivän rouvien leiväksi on itselleni vähän hämärää, mutta ilmeisesti se liittyy jotenkin naisten hatun ja paistetun kananmunan muotojen samankaltaisuuteen.
****
Ovatko Croque Monsieur -leivät sinulle tuttu juttu? Ja tässä resepti, ole hyvä!
2 kommentit
[…] Croque Monsieur on tuttu näky perheemme juhla-aamiaisilla. […]
[…] joulukinkkuisalta. Samalla saa hyödynnettyä joulukinkun paistoliemen. Toinen ehdoton suosikki on Croque Monsieur -leivät. Meidän minikokoinen kinkkumme on näillä toimilla yleensä syöty, mutta kinkku uppoaa tietenkin […]