Olen päässyt tekemään Perhossa niin paljon kaikenlaista itselleni uutta ja jännää. Yksi sellainen asia on ollut englantilaiset muffinit (English Muffins). Olen tietenkin syönyt näitä suloisen pehmeitä palleroita ravintoloissa Eggs Benedict -annosten alla, mutta itse en ollut niitä koskaan tehnyt. Koulussa nämä tehtiin hiivaan, mutta koska olen hulluna hapanjuurileivontaan, tietenkin kokeilin kotona, miten nämä taipuisivat siihen. Loistavasti!
Ja koska reseptiä kyseltiin niin kovasti, tässä se nyt tulee!
Taikinassani on voita
Englantilaiset muffinit tehdään rasvaisesta taikinasta. Hapanjuurta käytettäessä rasvainen taikina toimii eri tavalla eli käytännössä kohoaminen hidastuu. Jotta englantilaiset muffinit onnistuvat, juuren pitää olla kunnossa. Itsehän leivon hapanjuureen vähän käänteisessä järjestyksessä eli en ruoki juurta kuin poikkeustapauksissa (esim. munkit) ennen leipomista. Englantilaisiin muffineihin käytin juurta, jolla olin leiponut leipää kaksi päivää ennemmin, jolloin se oli myös saanut ruokaa. Näin ollen juuri oli todella hyvässä terässä. Jos omasi ei ole yhtä aktiivisessa käytössä kuin omani, suosittelen ruokkimaan juuren edellisenä päivänä.
Käytä konetta
Kuten kaikessa hapanjuurileivonnassa, ajoitus on tärkeä. Hommiin on lähdettävä hyvissä ajoin, edellisenä iltana. Sinänsä muffinitaikinassa ei ole mitään ihmeellistä. Virkeä juuri, lämmin maito, pehmeä voi, kananmuna, sokeri ja vehnäjauhot sekoitetaan yleiskoneen (kulkee meillä nimellä leipäkone) kulhossa ja taikinaa vaivataan viitisen minuuttia koneella. Sitten taikinaan lisätään vielä suola ja vaivaamista jatketaan muutama minuutti, kunnes taikina näyttää kimmoisalta. Hyvä referenssi on pullataikina. Siirsin taikinan kevyesti voideltuun lasikulhoon, vedin päälle kelmun ja nostin taikinan keittiön senkin päälle kohoamaan. Parit taittelut tein ennen nukkumaanmenoa, mutta sitten taikina jäi kelmun alle oman onnensa nojaan.
Aamulla pulliksi ja uuniin kohoamaan
Aamulla taikina oli kohonnut ihan mukavasti ja suunnilleen tuplaantunut. Jauhotin pöydän, jaoin taikinan viiteentoista palaan ja pyöritin pulliksi samaan tapaan kuin mitä teen sämpylöille: vedän taikinaa reunoilta keskelle vekeiksi ja sen jälkeen pyöritän vielä pöytää vasten nätiksi pullaksi. Tämä auttaa saamaan palleroon hyvän, korkean rakenteen. Pyöritetyt pullat menivät leivinpaperin ja pellin päällä kohoamaan uuniin, jossa oli valo. Se on hyvä, vedoton paikka. Lähdin lenkille koiran kanssa.
Paistaminen: se tapahtuu pannulla
Parin tunnin päästä pullat olivat kohonneet mukavasti, joten oli aika paistaa. Ja nämähän siis paistetaan öljytilkassa pannulla hellan päällä, mikä oli itselleni yllätys! Kuumensin öljyn pannulla ja nostin pullat varovasti neljä pullaa kerrallaan kypsymään. Lämpö kannattaa pitää pienellä teholla, jotta pinta ei kärähdä vaan ruskettuu sopivasti. Pullat kyllä kypsyvät näin, mutta jos jännittää, jälkikypsennyksen voi tehdä uunissa eli latoa pannulla paistetut muffinit uunipellille leivinpaperin päälle ja nostaa 180-asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi. Näin meneteltiin koulussa.
Pikainen paahto ja syömään
Muffinit voi paistaa hyvissä ajoin etukäteen, mutta juuri ennen tarjoilua ne halkaistaan ja leikkuupinnat paahdetaan. Sitten vain kokoamaan muffinin päälle omia lempitäytteitään: Eggs Benedict -osaset kylmäsavulohi (Eggs Royale), pinaatti (Eggs Florentine) tai kinkku tai pekoni (klassinen Eggs Benedict). Mutta nämä ovat aivan ihania esimerkiksi hummuksen tai munakokkelin kanssa.
Onko englantilainen muffini sulle tuttu juttu? Ja kas tässä resepti, ole hyvä!
Lisää aamiaisherkkuja
Uunipuuro vaatii vain viisi minuuttia valmisteluita illalla, ja aamulla keittiössä tuoksuu ihanalle.
Croque Monsieur on tuttu näky perheemme juhla-aamiaisilla.
Shakshuka on vaikea lausua mutta helppo valmistaa.