Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Englantilaiset muffinit hapanjuureen: aamiaisherkku vailla vertaa. Katso seikkaperäiset ohjeet, joilla onnistut!

kirjoittanut Satu Koivisto 11.11.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 11.11.2021
Englantilaiset muffinit
5,4K

Olen päässyt tekemään Perhossa niin paljon kaikenlaista itselleni uutta ja jännää. Yksi sellainen asia on ollut englantilaiset muffinit (English Muffins). Olen tietenkin syönyt näitä suloisen pehmeitä palleroita ravintoloissa Eggs Benedict -annosten alla, mutta itse en ollut niitä koskaan tehnyt. Koulussa nämä tehtiin hiivaan, mutta koska olen hulluna hapanjuurileivontaan, tietenkin kokeilin kotona, miten nämä taipuisivat siihen. Loistavasti!

Ja koska reseptiä kyseltiin niin kovasti, tässä se nyt tulee!

Taikinassani on voita

Englantilaiset muffinit tehdään rasvaisesta taikinasta. Hapanjuurta käytettäessä rasvainen taikina toimii eri tavalla eli käytännössä kohoaminen hidastuu. Jotta englantilaiset muffinit onnistuvat, juuren pitää olla kunnossa. Itsehän leivon hapanjuureen vähän käänteisessä järjestyksessä eli en ruoki juurta kuin poikkeustapauksissa (esim. munkit) ennen leipomista. Englantilaisiin muffineihin käytin juurta, jolla olin leiponut leipää kaksi päivää ennemmin, jolloin se oli myös saanut ruokaa. Näin ollen juuri oli todella hyvässä terässä. Jos omasi ei ole yhtä aktiivisessa käytössä kuin omani, suosittelen ruokkimaan juuren edellisenä päivänä.

Käytä konetta

Kuten kaikessa hapanjuurileivonnassa, ajoitus on tärkeä. Hommiin on lähdettävä hyvissä ajoin, edellisenä iltana. Sinänsä muffinitaikinassa ei ole mitään ihmeellistä. Virkeä juuri, lämmin maito, pehmeä voi, kananmuna, sokeri ja vehnäjauhot sekoitetaan yleiskoneen (kulkee meillä nimellä leipäkone) kulhossa ja taikinaa vaivataan viitisen minuuttia koneella. Sitten taikinaan lisätään vielä suola ja vaivaamista jatketaan muutama minuutti, kunnes taikina näyttää kimmoisalta. Hyvä referenssi on pullataikina. Siirsin taikinan kevyesti voideltuun lasikulhoon, vedin päälle kelmun ja nostin taikinan keittiön senkin päälle kohoamaan. Parit taittelut tein ennen nukkumaanmenoa, mutta sitten taikina jäi kelmun alle oman onnensa nojaan.

Aamulla pulliksi ja uuniin kohoamaan

Aamulla taikina oli kohonnut ihan mukavasti ja suunnilleen tuplaantunut. Jauhotin pöydän, jaoin taikinan viiteentoista palaan ja pyöritin pulliksi samaan tapaan kuin mitä teen sämpylöille: vedän taikinaa reunoilta keskelle vekeiksi ja sen jälkeen pyöritän vielä pöytää vasten nätiksi pullaksi. Tämä auttaa saamaan palleroon hyvän, korkean rakenteen. Pyöritetyt pullat menivät leivinpaperin ja pellin päällä kohoamaan uuniin, jossa oli valo. Se on hyvä, vedoton paikka. Lähdin lenkille koiran kanssa.

Paistaminen: se tapahtuu pannulla

Parin tunnin päästä pullat olivat kohonneet mukavasti, joten oli aika paistaa. Ja nämähän siis paistetaan öljytilkassa pannulla hellan päällä, mikä oli itselleni yllätys! Kuumensin öljyn pannulla ja nostin pullat varovasti neljä pullaa kerrallaan kypsymään. Lämpö kannattaa pitää pienellä teholla, jotta pinta ei kärähdä vaan ruskettuu sopivasti. Pullat kyllä kypsyvät näin, mutta jos jännittää, jälkikypsennyksen voi tehdä uunissa eli latoa pannulla paistetut muffinit uunipellille leivinpaperin päälle ja nostaa 180-asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi. Näin meneteltiin koulussa.

Pikainen paahto ja syömään

Muffinit voi paistaa hyvissä ajoin etukäteen, mutta juuri ennen tarjoilua ne halkaistaan ja leikkuupinnat paahdetaan. Sitten vain kokoamaan muffinin päälle omia lempitäytteitään: Eggs Benedict -osaset kylmäsavulohi (Eggs Royale), pinaatti (Eggs Florentine) tai kinkku tai pekoni (klassinen Eggs Benedict). Mutta nämä ovat aivan ihania esimerkiksi hummuksen tai munakokkelin kanssa.

Onko englantilainen muffini sulle tuttu juttu? Ja kas tässä resepti, ole hyvä!

Englantilaiset muffinit

Englantilaiset muffinit hapanjuureen

Printtaa
Annoksia: 15 kpl Valmistelut: 1 tunti Odotus: 12 tuntia 12 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.7/5
( 3 äänesti )

Ainekset

  • 3 1/2 dl maitoa
  • 250 g virkeää hapanjuurta
  • 50 g pehmeää voita
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl sokeria
  • 650 g vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • öljyä paistamiseen

Tee näin

  1. Aloita taikinan tekeminen illalla. Lämmitä maito esimerkiksi mikrossa kädenlämpöiseksi.
  2. Sekoita virkeä hapanjuuri, maito, pehmeä voi, kananmuna, sokeri ja vehnäjauhot yleiskoneen kulhossa. Vaivaa taikinaa koneella viisi minuuttia.
  3. Lisää suola ja jatka vaivaamista muutama minuutti, kunnes taikina vaikuttaa kimmoisalta.
  4. Siirrä taikina voideltuun lasikulhoon. Peitä tiiviisti muovikelmulla. Taittele taikinaa pari kertaa eli venytä reunoja leipurinlastalla kohti keskustaa. Jätä taikina kohoamaan kelmun alla huoneenlämpöön yön yli.
  5. Aamulla kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja jaa viiteentoista palaan. Pyöritä palat pulliksi: Venytä ensin taikinan reunat vekeiksi keskelle. Pyöritä sitten pullaa vekit pöytää vasten niin, että pullan pinta sileytyy ja siihen tulee korkeutta. Nosta pullat uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä väliä, jotta pullilla on hyvin tilaa kohota. Väännä uuniin valo päälle ja nosta pullat uuniin kohoamaan pariksi tunniksi.
  6. Paista kohonneet pullat pannulla liedellä. Kuumenna öljy pannulla, käännä levy pienelle teholle ja nosta varovasti muutama pulla paistumaan. Yritä irrottaa pulla mahdollisimman hellävaraisesti leivinpaperista, jotta se ei lässähdä. Kun pohja on ruskettunut kauniisti, käännä pulla ympäri. Paista toinen puoli.
  7. Juuri ennen tarjoilua leikkaa englantilaiset muffinit puoliksi ja paahda leikkuupinnat pannulla öljyssä tai voissa. Tarjoa heti mieluisien täytteiden kanssa.

Psst!

Englantilaiset muffinit voi myös pakastaa. Puolita ne ja sulata huoneenlämmössä. Paista sitten molemmin puolin öljyssä ja tarjoile.

Lisää aamiaisherkkuja

Uunipuuro vaatii vain viisi minuuttia valmisteluita illalla, ja aamulla keittiössä tuoksuu ihanalle.

Croque Monsieur on tuttu näky perheemme juhla-aamiaisilla.

Shakshuka on vaikea lausua mutta helppo valmistaa.

AamiainenHapanjuuriHapanjuurileivontaSämpylät
0 kommentti 2 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Halloween-juhlat: muumionakit, hämähäkkikeksit ja muut sopivan karmivat tarjoiluideat syksyn hauskimpiin kemuihin
Seuraava postaus
Ruusukaalit uunissa: napakat pallerot rapean murun kanssa. Ihana alkuruoka tai lisäke!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä