Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Gnocchivuoka: syksyn hitti, jonka lykkäät uuniin parissa minuutissa

kirjoittanut Satu Koivisto 20.9.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 20.9.2020
Gnocchivuoka
104,6K

Gnocchivuoka vilahti tällä viikolla Instagramini stooreissa, ja siitä tulikin yllättävä hitti! Koska olen saanut reseptistä niin paljon kysymyksiä, koen velvollisuudekseni nakutella sen myös tänne. Tästä kyllä saattaa tulla sinunkin suosikkisi!

Kaikki alkoi sattumasta. Olen kärsinyt pitkittyneestä flunssasta koko loppukesän ja alkusyksyn, mutta viimein alkuviikosta olin niin tervehtynyt, että pääsin hurvittelemaan iltalenkin lomassa ruokakauppaan. Tutkin hyllyjä kuin hurmiossa (jep, viime viikkoina on tapahtunut melko vähän mitään), ja pastahyllyllä huomioni kiinnittyi spagetin vieressä valmiisiin gnoccheihin. Mamma mia, sellaisiakin saa! Mieleni alkoi heti kehitellä niistä uuniruokaa, ikäänkuin lasagnea mutta huomattavasti vaivattomampaa.

Söin gnoccheja elämäni ensimmäisen kerran Prahassa tasan kaksikymmentä vuotta sitten. Ravintola oli italialainen, enkä lainkaan muista, miten kummassa päädyin tilaamaan tämän itselleni täysin tuntemattoman peruna-annoksen. Niin herkullista se kuitenkin oli, että palasimme ravintolaan syömään samoja gnoccheja vielä toisenkin kerran tämän lyhyen reissun aikana.

Gnocchit ovat siis pastapalleroita, jotka valmistetaan perunamuusista. Näin siis yleensä ja usein, gnoccheja voi kyllä tehdä muistakin soseista, vaikka kurpitsasta tai porkkanasta. Kaupassa myydään myös gnocchi-nimistä pastaa, joka on siis tavallista vehnäjauhoista tehtyä pastaa, älä hämäänny ostamaan sitä.

Olen tehnyt gnoccheja muutaman kerran itsekin, ja ne ovat taivaallisia. Viime kerrasta on kuitenkin aikaa, ja lapset katselivat pussia epäilevästi.

Seuraavana päivänä heitin gnocchit pussista suoraan uunivuokaan, lisäsin päälle viikonloppuna keittämääni tomaattikastiketta, revin päälle kaksi palloa mozzarellaa ja lisäsin koristeeksi pari oman mökin tomaattia. Lykkäsin vuoan 200-asteiseen uuniin ja paistoin nelisenkymmentä minuuttia, kunnes mozzarella oli ruskettunut kauniisti.

Hetkisen gnocchivuoka sai odotella hellalla, ja sitten oli vuorossa tuomio. Lapset katselivat silmät suurina, kun lapoin gnoccheja lautasille. Reaktio oli kuitenkin harvinaisesti yhtenäinen ja myönteinen. ”Äiti, saako niitä palloja lisää”, esikoinen kyseli. ”Minäkin haluan niitä palloja”, kuopus säesti. Niinpä ”ne pallot” jäivät pysyvästi listallemme.

Pari sanaa valmistuksesta. Itse tosiaan käytin omatekoista tomaattikastiketta, mutta valmiit tomaattikastikkeet toimivat varmasti. Niihin kuitenkin lisäisin hiukan punaviinietikkaa ja kuivattuja yrttejä, vaikka timjamia tai oreganoa, tuomaan makua. Vaikka gnocchien keittoaika on vain kaksi minuuttia, pidin vuokaa huoletta uunissa, kunnes mozzarella ruskettui kunnolla, 40 minuuttia. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vähempikin kypsentäminen riittää, jos haluat. Vuoan voi muuten lykätä uuniin heti kun olet valmis, sinun ei ole pakko odottaa uunin lämpenemistä 200 asteeseen.

Instagramissa pohdin, voidaanko tämä resepti laskea mukaan perunahaasteeseen. Suuresti ihailemani kokki, juuri italialaisen ravintolan avannut ravintoloitsija Henri Alen komppasi, että kyllä! Tässäpä siis syyskuun toinen perunahaasteresepti. Ja saisinkohan Henkan vastaamaan joskus kymmeneen kysymykseeni?

****

Ovatko gnocchit sinulle tuttu juttu? Tässä vielä se superhelppo resepti, olkaat hyvät!

Gnocchivuoka

Gnocchivuoka

Printtaa
Annoksia: 3–4 Valmistelut: 5 minuuttia Odotus: 40 minuuttia 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 148 äänesti )

Ainekset

  • 500 g valmiita gnoccheja (esimerkiksi Rummo)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 500 g (noin 5 dl) valmista tomaattikastiketta, itse tehtyä tai kaupasta
  • (vettä)
  • 2 palloa mozzarellaa
  • 2 tomaattia

Tee näin

  1. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Kaada gnocchit ja tomaattikastike uunivuokaan. Varmista, että gnocchit ovat tomaattikastikkeessa ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.
  2. Revi päälle kaksi palloa mozzarellajuustoa. Viipaloi tomaatit 
  3. Paista gnocchivuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes mozzarellat ruskettuvat kauniisti. Itse pidin 40 minuuttia, pidän kunnolla ruskettuneista, mutta hiukan vähempikin riittää halutessasi.
  4. Anna jäähtyä hetki ja syö salaatin kanssa.

Lisää lasten suosikkeja

Linssipastasta ei edes huomaa, että se sisältää linssejä.

Perunapizza maistuu myös perunakriitikoille.

Prinsessapasta tai peikonaivot, ole hyvä!

Lasten suosikkiNopeatPerunahaasteUuniruoat
9 kommentit 46 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Hanna Gullichsen ja 10 kysymystä ruoasta: mitä kaksoset tekevät keittiössä, mihin ravintolaan menet treffeille ja mikä on keittiössä tärkeintä? Uusi sarja alkaa!
Seuraava postaus
Lapset ravintolassa: kaikki menee hyvin ja jos ei mene, se ei ole onneksi vakavaa

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

9 kommentit

Anita 20.9.2020 - 17:39

Hei Satu,

Oliko tomaattikastikkeesi tyyliä: Muttisoosi a la Henri Alen vain millainen? Kiitos ihanasta blogista. Yt. Anita

Vastaa
Johanna 3.10.2020 - 16:03

Tämä ruoka kaipaisi ehdottomasti laadukkaan tomaattikastikeohjeen! Nyt tomaattikastike oli aivan liian kirpakkaa.

Vastaa
Satu Koivisto 22.10.2020 - 21:11

Kirjoitin oman tomaattikastikkeeni auki, se löytyy täältä 🙂 https://satukoivisto.fi/tomaattikastike/

Vastaa
Inssi98 29.10.2020 - 15:16

Mitä viipaloiduille tomaateille tehdään?

Vastaa
Satu Koivisto 13.11.2020 - 16:11

Ne ladotaan päälle viimeiseksi ikään kuin koristeeksi 🙂

Vastaa
Tea 13.5.2021 - 10:57

Ymmärränkö oikein, että Gnoccheja ei tarvitse keittää paketin ohjeen mukaan (2 min), vaan ne kypsyvät uunissa kastikkeen alla? Kokeilin ja keitin ensin, mutta helpompaahan olisi tuo ’suorapaisto’;-) Mikä parasta, perhe söisi uudelleen – vahvasti testattu ns. ’lihansyöjäosastolla’ (= perheen miehet). Tein oman kastikkeen. Kiitos!

Vastaa
Satu Koivisto 21.5.2021 - 08:44

Mä en tosiaan niitä keitä vaan heitän suoraan vuokaan 🙂

Vastaa
Isosisko 28.8.2021 - 13:54

Kokeilin kerran ja toista kertaa niitä ei tarvitse ostaakaan. Todella pahan makuisia, tai paremminkin niissä ei ole mitään makua. Kyllä vaan mieluummin ostan hyvää pastaa.

Vastaa
Tämän viikon arkiruoat ja muut suunnitelmat - Valeäiti 27.8.2024 - 09:09

[…] Satu Koiviston Gnocchivuoka […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä