Graavisiikatartar saattaa olla sinunkin joulupöytäsi uusi suosikki!
Kaikki alkoi, kun kokkiharjoittelussa sain tehtäväksi naputella laatikollisen graavisiikatartaria. Se oli niin herkullista, että päätin tehdä sitä heti seuraavana viikonloppuna kotona. Sitten sitä seuraavana viikonloppuna meille tuli vieraita, ja mies toivoi tätä taas. Todellinen läpimurto siis!
Tässä tulee toimintaohjeita. Graavisiian valmistus on tosi helppoa, kunhan tiedät pari jippoa.
Graavisiika: valmiit siivut nopeuttavat
Graavisiikatartarin tärkein raaka-aine on tietenkin graavattu siika. Tartarissa graavisiika on ihaninta, kun palat ovat tosi pientä kuutiota. Hommaa helpottaa, jos ostat valmiiksi graavattua ja myös viipaloitua siikaa. Silloin vain leikkaat siivut pitkittäin suikaleiksi ja siitä sitten hienonnat poikittain.
Veitsitreeni
Kalaakin kriittisempi osanen ruokaa on punasipuli. Mitä pienemmäksi saat sen hienonnettua, sitä paremman tartarin saat. Jos palat ovat isoja, saat suuhusi sipulihyökkäyksiä. Teroita siis kokkiveitsesi ja hienonna sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi, niin pieniksi kuin ikinä saat. Saat hyvän veitsijumpan tässä!
Ruohosipuli ja tilli
Punasipulin lisäksi graavisiikatartariin tulee ruohosipulia ja tilliä. Varmaan jo arvaat. Kyllä, myös yrtit on tarkoitus hienontaa huolellisesti. Tasaisimman lopputuloksen saat, kun käytät vain tillin lehdet. Itse en ole tässä lainkaan nuuka ja voin hyvin lisätä myös tillin varsia.
Salainen ainesosa: Dijon-sinappi
Sitten lähdin sooloilemaan. Perhon ohjeeseen kuului sitruunan kuorta ja mehua. Ensimmäisellä kerralla tein siten, mutta jälkimmäisellä kokkauskerralla meillä ei ollutkaan sitruunaa. Limettiä oli, ja päätin kokeilla, miten se toimisi. Aivan mahdottoman hyvin!
Lähdin omille poluille myös toisessa asiassa. Perhon ohjeeseen ei kuulunut Dijon-sinappia, mutta minusta se on niin kovin hyvää monessa ruoassa. Näin myös tässä, sillä se tuo mukanaan pientä terävyyttä.
Viimeinen silaus
Jos tarjoat graavisiikatartarin alkuruokana, ripottele annosten pinnalle esimerkiksi murskattua varrasleipää tuomaan pientä rapeutta. Voit myös asetella tartarin saaristolaisleivän tai vaikkapa Ruisnappien päälle.
Tuomio
Koska totuus tulee pienten kriitikoiden suusta, kannoin annokset pöytään jännittyneenä.
”Äiti, tämä voisi olla ravintolassa”, ilahtui annosta ensi kertaa maistanut esikoinen.
Ja koska kuopuskaan ei juuri ölissyt vastalauseita, tätä annosta voidaan pitää varsinaisena menestystarinana.
Tässä resepti, ole hyvä! Jos graavisiikatartar on tarkoitus tarjota alkuruokana, tämä riittää neljälle tai viidelle hengelle. Blinien täytteenä tai joulun kalapöydän osasena tästä riittää isommallekin määrälle.
Mitä kaikkea sinun joulukalapöytääsi kuuluu?
Lisää herkkuja joulun kalapöytään
Näin teet blinit hapanjuurella.
Särkitahna on täydellistä saaristolaisleivän päällä.
Seitsemän vinkkiä onnistuneeseen lohitahnaan.
2 kommentit
[…] Savulohet ostamme valmiina, mutta niiden lisäksi valmistelen paria erilaista kalaa. Monena jouluna pöydässämme on ollut chiligraavattua siikaa entisen työkaverni loistavalla ohjeella. Viime vuonna tein myös limettimehulla kypsennetyn kuhacevichen, ja se maistui ihanan raikkaalta muiden kalojen rinnalla. Ollessani harjoittelussa Perhon ravintolassa ihastuin graavisiikatartariin. […]
[…] Graavisiikatartar on ihanaa blinien täytteenä tai saaristolaisleivän kanssa. […]