Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Graavisiikatartar: taivaallista blinien tai saaristoleivän päällä. Joulun kalapöydän uusi suosikki!

kirjoittanut Satu Koivisto 16.12.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 16.12.2021
Graavisiikatartar
12,7K

Graavisiikatartar saattaa olla sinunkin joulupöytäsi uusi suosikki!

Kaikki alkoi, kun kokkiharjoittelussa sain tehtäväksi naputella laatikollisen graavisiikatartaria. Se oli niin herkullista, että päätin tehdä sitä heti seuraavana viikonloppuna kotona. Sitten sitä seuraavana viikonloppuna meille tuli vieraita, ja mies toivoi tätä taas. Todellinen läpimurto siis!

Tässä tulee toimintaohjeita. Graavisiian valmistus on tosi helppoa, kunhan tiedät pari jippoa.

Graavisiika: valmiit siivut nopeuttavat

Graavisiikatartarin tärkein raaka-aine on tietenkin graavattu siika. Tartarissa graavisiika on ihaninta, kun palat ovat tosi pientä kuutiota. Hommaa helpottaa, jos ostat valmiiksi graavattua ja myös viipaloitua siikaa. Silloin vain leikkaat siivut pitkittäin suikaleiksi ja siitä sitten hienonnat poikittain.

Veitsitreeni

Kalaakin kriittisempi osanen ruokaa on punasipuli. Mitä pienemmäksi saat sen hienonnettua, sitä paremman tartarin saat. Jos palat ovat isoja, saat suuhusi sipulihyökkäyksiä. Teroita siis kokkiveitsesi ja hienonna sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi, niin pieniksi kuin ikinä saat. Saat hyvän veitsijumpan tässä!

Ruohosipuli ja tilli

Punasipulin lisäksi graavisiikatartariin tulee ruohosipulia ja tilliä. Varmaan jo arvaat. Kyllä, myös yrtit on tarkoitus hienontaa huolellisesti. Tasaisimman lopputuloksen saat, kun käytät vain tillin lehdet. Itse en ole tässä lainkaan nuuka ja voin hyvin lisätä myös tillin varsia.

Salainen ainesosa: Dijon-sinappi

Sitten lähdin sooloilemaan. Perhon ohjeeseen kuului sitruunan kuorta ja mehua. Ensimmäisellä kerralla tein siten, mutta jälkimmäisellä kokkauskerralla meillä ei ollutkaan sitruunaa. Limettiä oli, ja päätin kokeilla, miten se toimisi. Aivan mahdottoman hyvin!

Lähdin omille poluille myös toisessa asiassa. Perhon ohjeeseen ei kuulunut Dijon-sinappia, mutta minusta se on niin kovin hyvää monessa ruoassa. Näin myös tässä, sillä se tuo mukanaan pientä terävyyttä.

Viimeinen silaus

Jos tarjoat graavisiikatartarin alkuruokana, ripottele annosten pinnalle esimerkiksi murskattua varrasleipää tuomaan pientä rapeutta. Voit myös asetella tartarin saaristolaisleivän tai vaikkapa Ruisnappien päälle.

Tuomio

Koska totuus tulee pienten kriitikoiden suusta, kannoin annokset pöytään jännittyneenä.

”Äiti, tämä voisi olla ravintolassa”, ilahtui annosta ensi kertaa maistanut esikoinen.

Ja koska kuopuskaan ei juuri ölissyt vastalauseita, tätä annosta voidaan pitää varsinaisena menestystarinana.

Tässä resepti, ole hyvä! Jos graavisiikatartar on tarkoitus tarjota alkuruokana, tämä riittää neljälle tai viidelle hengelle. Blinien täytteenä tai joulun kalapöydän osasena tästä riittää isommallekin määrälle.

Mitä kaikkea sinun joulukalapöytääsi kuuluu?

Graavisiikatartar

Graavisiikatartar

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.4/5
( 17 äänesti )

Ainekset

  • 400 g graavattua siikaa
  • 1/2 punasipulia, pieni!
  • 1/4 dl hienonnettua tilliä
  • 1/4 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 1 limetin raastettu kuori
  • 1/2 limetin mehu
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä
  • Suolaa tarvittaessa
  • (Päälle esimerkiksi varrasleivän muruja)

Tee näin

  1. Leikkaa graavisiika pienen pieniksi kuutioiksi.
  2. Hienonna punasipuli niin pieneksi kuin ikinä saat.
  3. Hienonna tilli ja ruohosipuli.
  4. Pese limetti hyvin ja raasta kuori.
  5. Sekoita siika, punasipuli, ruohosipuli, tilli, öljy, Dijon-sinappi ja limetinkuori kulhossa. Mausta limettimehulla, mustapippurilla ja mahdollisesti suolalla.
  6. Jos tarjoat graavisiikatartarin alkuruokana ja annoksina, ripottele annosten pinnalle vähän esimerkiksi varrasleivän muruja. Graavisiikatartar maistuu myös blinien päällä tai juhlavan maa-artisokkakeiton silmänä.

Lisää herkkuja joulun kalapöytään

Näin teet blinit hapanjuurella.

Särkitahna on täydellistä saaristolaisleivän päällä.

Seitsemän vinkkiä onnistuneeseen lohitahnaan.

2 kommentit 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Tämä ruokakirja kosketti vuonna 2021: nostalgiaa, kasvista, jännittäviä makuyhdistelmiä ja matkoja maailmalle. Ruokavaikuttajien suosikit!
Seuraava postaus
Porkkanalaatikko: sukuresepti, joka voitti ei-laatikkoihmisen puolelleen. Paras porkkanalaatikko on tässä!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 5.12.2022 - 09:47

[…] Savulohet ostamme valmiina, mutta niiden lisäksi valmistelen paria erilaista kalaa. Monena jouluna pöydässämme on ollut chiligraavattua siikaa entisen työkaverni loistavalla ohjeella. Viime vuonna tein myös limettimehulla kypsennetyn kuhacevichen, ja se maistui ihanan raikkaalta muiden kalojen rinnalla. Ollessani harjoittelussa Perhon ravintolassa ihastuin graavisiikatartariin. […]

Vastaa
Juustotarjotin | Vain kotimaisista raaka-aineista! | Ruokatoimittajan suosikit 8.12.2022 - 09:04

[…] Graavisiikatartar on ihanaa blinien täytteenä tai saaristolaisleivän kanssa. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä