Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Granola: herkullista mutta terveellistä, ja lapset vaativat sitä joka ilta

kirjoittanut Satu Koivisto 8.9.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 8.9.2019
Granola
36,9K

Granola oli mukana jo ensimmäisessä Gastronaatti-kirjassani, tosin nimellä muromysli. Kyseessä on keittiömme todellinen luotto-ohje, jolla olen tehnyt granolaa vuosikausia. Söin aiemmin aina aamupalaksi maustamatonta jogurttia, ja päälle lusikoin tätä. Nykyisin olen vähentänyt maitotuotteiden syömistä merkittävästi ja granolankin syöminen on jäänyt vähemmälle, mutta onneksi uusi sukupolvi on aivan koukussa ja kyselee ”äidin myslin” perään. Ja uunivaihetta lukuunottamatta granolan tekeminen onnistuu loistavasti jo aivan pienen lapsen kanssa. Aineiden mittaaminen ei ole millintarkkaa, ja jo kolmevuotiaskin rutistelee mössöä hienosti pikkukäsillään. Jonkinlainen sotkotusvaara on toki olemassa, sen verran karkailevia kaikki granolan perusraaka-aineet ovat, mutta imurilla selviää äkkiä.

Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!

Valmistus: helppoa on, lupaan

Granola on hyvin helppo tehdä itse, ja raaka-aineet löytyvät lähikaupasta. Tarvitset kaurahiutaleita, siemeniä ja pähkinöitä.

Sitten kaikki kuivat raaka-aineet mitataan isoon kulhoon ja sekoitetaan. Lopuksi kulhoon lisätään tilkka rypsiöljyä ja vettä ja seos rutistellaan tasaisen kosteaksi. Tällä perusohjeella on helppo pitää huolta myös kuivakaapin säännöllisestä tyhjentämisestä. Kaurahiutaleet ovat mielestäni ainut pakollinen raaka-aine ja osan niistäkin voi korvata vaikka leseillä, kaikkea muuta voi vaihdella sen mukaan, mitä sattuu olemaan. Ainoa pähkinälaatu, jota en oman kokemukseni mukaan tähän suosittele, on saksanpähkinä. Se tuntuu olevan herkkähipiäistä sorttia ja palaa helposti. Sen sijaan kuivakaapista kerran löytyneet, britakakusta jääneet mantelilastut kestivät paahtamisen aivan hyvin.

Mausta kanelilla, jos haluat

Tähän perusohjeeseeni ei tule mausteita, mutta välillä lisään granolaan teelusikallisen tai kaksi kanelia. Siitä tulee upea maku ja eritoten tuoksu. Myös ripaus kardemummaa sopii loistavasti.

Paistaminen: älä poistu uunin läheltä

Kostunut mössö levitetään tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle ja paahdetaan tasaisen kypsäksi. Ainoastaan uunivaihe vaatii tarkkaavaisuutta. Koska mysli kärähtää helposti, sitä ei voi jättää omilleen hetkeksikään vaan sitä on pidettävä tiukasti silmillä ja sekoitettava tarpeeksi usein, ainakin viiden minuutin välein. Cashewpähkinät ovat hyvä indikaattori kypsyydestä. Kun ne muuttuvat kauniin vaaleanruskeiksi, granola on todennäköisesti paahtunut tarpeeksi. Granola kertoo myös äänellään, koska se on valmista. Kun se sekoitettaessa kahisee kevyesti leivinpaperia vasten, on aika ottaa se ulos.

Jos haluat erityisen rapean granolan

Joskus, kun meillä on mustuneita banaaneja, mielellään kaksi, soseutan ne ja lisään veden ja sokerin sijaan. Silloin granolasta tulee erityisen rapeaa. Erityisen rapeaa saa myös silloin, jos sekoittaa granolataikinaan vaahdotetun kananmunan valkuaisen.

Granola saa jäähtyä kaikessa rauhassa työtasolla, ihan useamman tunnin ajan, ennen kuin pakkaan sen tiiviskantisiin lasipurkkeihin. Jos granolan pakkaa lämpimänä, se kostuu ja muuttuu nihkeäksi. Granola säilyy tiiviskantisessa lasipurkissa muutaman viikon, ellei sitten tule syödyksi aiemmin. Meillä joskus käy niin, että purkista häviää ensinnä kaikki pähkinäsattumat.

****

Mitä sinun granolaasi tulee ehdottomasti? Ja tässä vielä se oma luottoreseptini, ole hyvä!

Granola

Granola

Printtaa
Annoksia: Noin 20 annosta Valmistelut: 10 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.4/5
( 48 äänesti )

Ainekset

  • 6 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 1 dl manteleita
  • 1 dl ruoko-, palmu- tai muuta tummaa sokeria
  • 3/4 dl rypsiöljyä
  • 1 dl vettä

Tee näin

  1. Sekoita kaikki kuivat aineet isossa kulhossa. Lisää rypsiöljy ja vesi ja rutistele seosta niin, että kosteus levittyy tasaisesti. 
  2. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda granolaa 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pähkinät ruskettuvat ja granola kuivuu, vajaa puoli tuntia. Cashewpähkinät ovat hyvä mittari: kun ne alkavat ruskettua kevyesti, granola on valmista. Sekoita granolaa paistumisen aikana ainakin 5 minuutin välein, sillä se kärähtää helposti.
  3. Anna granolan jäähtyä kaikessa rauhassa huoneenlämmössä. Purkita granola ilmatiiviiseen purkkiin ja syö esimerkiksi jogurtin kanssa.

Psst!

Jos haluat, mausta granola halutessasi 1 tl:lla kanelia. Lisää se heti muiden kuivien aineiden kanssa.

Lisää helppoja reseptejä

Perunarieskat valmistuvat kätevästi muusin rippeistä ja ovat ah niin kovin herkullisia.

Uunipuuro yön yli vaatii illalla vain viisi minuuttia valmisteluita ja palkitsee aamulla.

Kaura-omenapaistos on helppo jälkkäri mutta sopii täydellisesti myös iltapalaksi.

AamiainenIltapalavegaaninen
13 kommentit 39 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Ruokahävikki: 7 keinoa pitää bioroskis nälkäisenä
Seuraava postaus
Kasviscurry: tähän saat upotettua kaiken eriparisen vihanneslaatikosta

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

13 kommentit

Heidi 9.9.2019 - 22:04

Sokerin määrä tuntuu isolta, tosin olen itse makeuttanut mysliä vain hunajalla ja kookoshiutaleilla niin en ehkä osaa arvioida. Onko tumma sokeri myös vähemmän epäterveellistä kuin valkoinen, jolloin desi sokeria ei olekaan niin paha juttu?

Vastaa
Satu Koivisto 11.9.2019 - 16:19

En olekaan koskaan ajatellut, että määrä olisi iso 😀 Tuosta tulee iso satsi, ja mysliä syödään aika kohtuullinen määrä kerralla. Ruskea sokeri on sokeria siinä missä valkoinenkin, tosin se ei maistu ehkä aivan yhtä imelältä. Itse tykkään siitä paahtuneesta mausta, jonka se mysliin tuo, siksi sitä laitan. Hunajaa en oikein raaski laittaa uuniin, kun ne hyvät ominaisuudet kärsivät kuumennuksesta.

Vastaa
A 11.9.2019 - 18:10

Meillä mysli tehdään kaikkiin muihin viljoihin paitsi kauraan (koska lapsen kaura-allergia), hyvin toimii ohra-vehnä-ruismyslikin 🙂 Mukaan tulee manteleita (kuorineen) vähän pienemmäksi rouhittuna, seesamin, auringonkukan ja pellavan siemeniä (näistä viimeisiä en paahda). Meillä makeutus on 2 rkl hunajaa ja 0,5dl öljyä (kun puurohiutaleita on 5dl). Perusohjeen bongasin joskus Lähiömutsin blogista ja sitä varioidaan sit sen mukaan mitä kaapista löytyy. Mukaan tulee uunin jälkeen vielä luomurusinoita, kuivattuja banaanilastuja ja jotain pakastekuivattua marjaa (mansikka, mustikka ja vadelma testattu, kaikki ihania). Yllättäen kaupan myslit ei omatekoisin perään maistu…

Vastaa
Satu Koivisto 29.9.2019 - 09:08

Kuulostaa herkulliselta sekoitukselta. Pakastekuivattuja marjoja en ole laittanut, kun meillä on aika pakastin täynnä marjoja, mutta ne ovat varmasti huippuhyviä sattumia!

Vastaa
Kirsi Laitinen 9.3.2020 - 07:08

Hei! Millä voisin korvata allergiaperheessä mantelit ja pähkinät, jotta maku ei kärsisi? Omatekoinen granola kyllä kiinnostaa. Ihanaa kevättä! Kirsi

Vastaa
Satu Koivisto 22.3.2020 - 17:15

Moikka Kirsi! Ne voi hyvin jättää poiskin. Maku ei varsinaisesti kärsi, niistä tulee vain ihanaa rakennetta (ja hyviä rasvoja toki myös). Jos siemenet sopivat, niitä voisi laittaa mukaan ehkä vähän runsaammin? Mukavaa kevättä sinullekin 🙂

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 11:58

[…] Me syödään paljon kaikenlaisia siemeniä, myös seesaminsiemeniä. Kun siemeniä paahtaa kuivalla pannulla (varovasti, kärähtävät helposti!), niiden maku avautuu ja rakenne rapeutuu. Ripottelen niitä salaattien ja muiden ruokien päälle. Seesaminsiemeniä käytän myös granolaani. […]

Vastaa
Porkkanapannukakku | Erityisen mehevä | Katso ruokatoimittajan resepti! 13.2.2022 - 10:41

[…] Rapea granola sisältää runsaasti pähkinöitä ja siemeniä. […]

Vastaa
Munakokkeli | Täydellinen, kuin boutiquehotellissa | Näin onnistut! 12.4.2022 - 12:35

[…] Ihanan rapea granola maistuu jogurtin kanssa. […]

Vastaa
Veera 26.8.2022 - 19:12

Onpa ihana blogi!
Oon kokannut jo pari reseptiä inspiraatiopäissäni illan aikana ja hakusanoilla hyvin löytyy reseptejä, kokeiltu on esim. Luumu, voi, granola.
Kirja löytyy ennestään mutta kiva että löytyi tällainenkin!
Kiitos:)

Vastaa
Joululahjat | Aidot toiveet | Kaikki syötäviä tai käytännölisiä 20.12.2022 - 10:23

[…] Tämä sai mainintoja. Meillä on melkein aina itse tehtyä granolaa ruokakomerossa, ja se on ollut myös mieluisa […]

Vastaa
Mari 16.2.2024 - 13:49

Mielenkiintoinen vinkki tuo muussattu bantsu! Olen tehnyt granolani itse jo vuosia, hieman kärsännyt pinta tuo paljon makua mikä kaupan vastaavissa puuttuu.
Jäin miettimään, että säilyykö muussattuun banaaniin tehty ihan samallalailla purkkiin pakattuna huoneen lämmössä?

Vastaa
Satu Koivisto 19.2.2024 - 14:14

Moikka! Hyvä huomio, paahteisuus tosiaan puuttuu kaupan granoloista. Muussattuun banaaniin tehty säilyy yhtä lailla huoneenlämmössä 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä