Hatsapuri on vilahtanut siellä ja täällä muutaman vuoden, mutta varsinainen Suomen-läpimurto tapahtui viime kesänä, kun näyttelijä Ville Haapasalo perusti hatsapuri-kojun mökkipaikkakunnalleen Puumalaan. Näyttelijän oli tarkoitus työllistää itsensä koronakesäksi, mutta hatsapurit osoittautuivat suosituiksi ja homma laajeni talven aikana. Nyt Haapasalolla on maailman suurin hatsapuri-leipomo (Georgiassa hatsapureja leivotaan pienissä kojuissa), ja Haapasalon esipaistetut hatsapurit tulivat nyt keväällä myyntiin myös K-kauppojen pakastealtaisiin. Aikamoista!
Mistä siis on kyse? Hatsapuri on georgialainen juustoa tihkuva leipä. Tai ”leipä”, sen verran tuhdista tavarasta on kyse. Ehkäpä pizza tai juustopiirakka olisi hyvä vertailukohde? Hatsapurissa vaalea taikina täytetään juustolla, joka sulaessaan venyy ihanasti.
Asiaan perehdyttyäni selvisi, että Georgiassakin hatsapuri vaihtelee alueen mukaan. On suljettua mallia, on avomallia, jossakin juustoa lisätään päälle, jossakin juuston lisäksi sisälle tulee keitettyjä kananmunia, jossain perunaa. Kiehtovaa! Yhtä kaikki, yhteistä on vaalea taikina ja venyvä juusto. Ruokalaji on tärkeä, sillä sille on omistettu oma juhlapäiväkin, 27. helmikuuta!
Koska olen viime viikkoina innostunut tekemään kaikenlaisia hapanjuurikokeiluja ja rakastan juustoa, en saanut millään hatsapuria päästäni. Hapanjuuren happamuus sopisi varmasti hienosti tähän, vaikkei se ehkä tyypillistä olisikaan.
Tässä siis oma hatsapurini, jota olen viime aikoina leiponut useamman kerran.
250 grammaa virkeää juurta
Kuten aina, aloitan leipomisen 250 grammalla virkeää juurta. Sen lisäksi lisään kermaa, haaleaa vettä, vehnäjauhoja, suolaa ja voisulaa. Vaivaan taikinan yleiskoneella, mutta käsinkin pärjää hyvin. Taikinan kohoaminen riippuu juuren virkeydestä ja kodin lämpötilasta. Jos leivon taikinan aamulla, se on kohonnut iltaan mennessä. Jos taas teen taikinan illalla, yritän venyttää sitä mahdollisimman myöhäiseksi. Hyvä taikina on kohonnut ainakin kaksinkertaiseksi alkuperäisestä.
Taputtelu sormin
Kun taikina on kohonnut, kumoan sen jauhotetulle alustalle. Taikina on ihanan helposti käsiteltävä. Sen kun leikkaa sen neljään osaan ja tekee valmiiksi leiviksi yksi kerrallaan. Taputtelen jokaisen taikinapalan litteäksi levyksi ihan sormin, tässä vaiheessa ei tarvita kaulinta.
Venyvä ja maukas juusto
Georgiassa hatsapurin juustona käytetään monesti Imeretian-juustoa, joka valmistetaan lehmänmaidosta ja jota kypsytetään vain pari päivää. Koska sellaista ei saa Suomesta, monissa resepteissä ohjeistetaan tekemään sekoitus fetajuustosta ja mozzarellasta. Itse kokeilin sekoittaa halloumia ja mozzarellaa, joka oli kerrassaan maukas yhdistelmä. Monissa resepteissä juustotäytteeseen sekoitetaan kananmunaa ja voita, mutta itse en nyt näitä lisää. Päätä itse! Juusto levitetään taikinalevylle siten, että reunoihin jää pari senttiä tyhjää tilaa.
Reunat keskelle ja kaulimella päältä
Kun juusto on paikoillaan, hatsapurin reunat käännetään keskelle ja painellaan yhteen. Sitten leipäsen päältä jyristellään kaulimella, jotta leipä litistyy. Valmis leipä on noin 20-senttinen. Täytetty leipä kannattaa nostaa suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Sitten kikka: keskelle kannattaa pyöräyttää sormella reikä niin, että leivän sisälle mahdollisesti jäänyt ilma poistuu. Lopuksi hatsapurit voidellaan kananmunalla.
250 astetta, parikymmentä minuuttia
Monissa resepteissä hatsapurit paistetaan pannulla, mutta minusta se onnistuu mainiosti uunissa. Hyvä lämpötila on 250 astetta tasalämmöllä. Leipä kertoo, kun se on kypsä: pinta muuttuu kauniin kullanruskeaksi. Aikaa menee noin 20 minuuttia, mutta paistumista kannattaa tarkkailla.
Ja vielä voita, jos haluat
Uunista ottamisen jälkeen leipä olisi tarkoitus vielä voidella voilla. Välillä voitelen, välillä en. Syödä hatsapuri kannattaa kuitenkin heti, jotta juusto pysyy ihanan venyvänä.
****
Onko hatsapuri sinulle tuttu herkku? Ja tässä vielä reseptini, ole hyvä!
Lisää hapanjuurileivontaa
Elämäsi parhaimmat sämpylät teet tällä ohjeella.
Focaccia, josta on tullut monen luottoresepti.
Oma luottoleipäni askel askeleelta.
Saaristolaisleipää voi leipoa muulloinkin kuin jouluna.
4 kommentit
Käytetäänkö hatsapurissa lämmintä vai kylmää vettä ja kermaa? Kokeiluun menee kun juurta kun löytyy🙂
Mä laitan lämmintä vettä mutta kermaa en lämmitä 🙂
Kiitos vastauksesta. Kokeiluun menee 🙂
[…] Hatsapuri kulkeutuu hyvin piknikille. […]