Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Haukiburgerit: hus ruodot, helppo konsti lisätä savuisuutta ja ammattilaisen vinkit hampurilaisen kokoamiseen (saatat yllättyä!). Ruokatoimittajan lempiburgerit, ole hyvä!

kirjoittanut Satu Koivisto 15.5.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 15.5.2022
Haukiburgerit
7,K

Kaupallinen yhteistyö: Hätälä

Nyt tulevat haukiburgerit!

Kalamyyttien murtaminen jatkuu kumppanini Hätälän kanssa. Ruotoinen hauki, sehän nyt ei sovi lapsiperheelle, vai mitä?

Höpsistä! Nämä haukiburgerit ovat maagisen hyviä ja uppoavat ainakin meidän perheemme lapsiin kuin kuuma veitsi voihin. Lisäksi ne valmistuvat helposti. Ruotojakaan ei tarvitse pelätä, kiitos entisen työkaverini kikan, jonka kohta paljastan sinullekin.

Hauki on kala, jota toivoisin ihmisten syövän enemmän. Sen saatavuus on koko maassa loistava aivan kuumimpia kesäkuukausia lukuun ottamatta, ja se on todella edullista. Lisäksi sen liha on herkullista: kiinteää, suurisyistä ja mehevää. Nyt toukokuussa haukea on saatavilla hyvin.

Tässä haukiburgereiden salaisuus osiksi purettuna, ole hyvä!

Haukipihvit: surrur sanoo sauvasekoitin

Hauesta tehdyt pihvit ovat todella herkullisia, meheviä ja lihaisia. Moni karttaa haukea ruotojen takia, mutta niin ei toden totta tarvitse tehdä. Entisen työkaverini hyvästä vinkistä olen alkanut jauhaa hauen tällaisia pihvejä varten sauvasekoittimella. Hauki paloitellaan (sakset ovat hyvät tässä) sauvasekoittimen kulhoon ruotoineen päivineen. Kun astiaan lisätään kalan kanssa kananmunaa ja ranskankermaa, massa on helppo saada tasaiseksi. Ruodot toden totta katoavat! Muista surruutella massa rauhassa tasaiseksi.

Haukipihviin on helppo saada savuisuutta pienellä kikalla. Kun haukimassa on valmis, sekoitan siihen hienonnettua kylmäsavustettua lohta. Se tuo pihveihin huikean savuisen aromin.

Pihvit paistan voin ja rypsiöljyn sekoituksessa.

Pikkelöity elementti: voit tehdä hyvissä ajoin

Haukiburgerit kaipaavat pihvin lisäksi jonkinlaisen pikkelöidyn elementin. Sen tehtävä on raikastaa haukiburgeri. Itse tykkään todella paljon pikkelöidystä fenkolista, joka valmistuu äkkiä. Ensin keitetään pikkeliliemi: tässä tapauksessa kattilaan mitataan desi väkiviinaetikkaa, desi vettä, 1/4 tl suolaa ja 3/4 dl sokeria ja seos kiehautetaan, jotta sokeri liukenee. Sitten vain viipaloidaan yksi tavallisen kokoinen fenkoli ohuiksi siivuiksi (mandoliinilla onnistuu helpoiten) ja fenkoli ja liemi pakataan kannelliseen rasiaan. Voit hyvin tehdä etukäteen, fenkoli säilyy hyvin kaapissa useamman päivän.

Majoneesi: runsaasti yrttejä, ja se on siinä

Aivan yhtä tärkeä kuin pikkelöity elementti on majoneesi. Kalan seuraksi maustan sen inkiväärillä, kapriksilla, sitruunamehulla, tillillä ja ruohosipulilla. Majoneesin voin ostaa kaupasta valmiina tai surauttaa itse sauvasekoittimella, aikaa menee muutama minuutti.

Sämpylät: paras paahdettuna

Sämpylät ovat Hyvin Tärkeä Osa hampurilaisnautintoa. Hampurilaisravintolassa opiskeluaikoina työskennellyt puolisoni on pöyristynyt, kuinka usein ravintoloissa hampurilaissämpylän leikkuupinnat jätetään paahtamatta. ”Kun sämpylän pintoja ei paahda, sämpylä imee kaiken kosteuden kuin pesusieni ja valmis hampurilainen on lötkö”, hän paasaa. Tämän palautteen pelossa minäkin olen alkanut paahtaa sämpylät, ja kyllä niistä minustakin paremman makuiset tulevat. Paahtaminen käy helposti ja nopeasti: sen kun laitat sämpylät leikkuupinta vasten kuivaa pannua (ei öljyä) ja pidät pari minuuttia. Tämän voi tehdä hyvissä ajoin.

Entä sitten se hampurilaisen oikeaoppinen kokoaminen?

Puolisoni on äärimmäisen tarkka oikeanlaisesta kokoamisjärjestyksestä. Hampurilaisen kokoaminen aloitetaan kannesta, ei pohjasta, pihvi laitetaan viimeisenä, ja koko homma keikautetaan lopuksi ympäri oikein päin. Tämä oli itselleni aluksi todella hämmentävää, mutta siinä on järkeä. Näin koottu hampurilainen toden totta pysyy kasassa paremmin eikä lörähdä miten sattuu. Kun kuuma pihvi lisätään suoraan pannulta muiden täytteiden päälle, pihvi on myös lämmin tarjoiltaessa.

Haukiburgerit kootaan sivelemällä kanteen kunnon kerros yrttimajoneesia. Sen jälkeen päälle asetellaan keko pikkelöityä fenkolia ja lämmin pihvi suoraan pannulta. Sitten vain pohja päälle ja keikautus oikein päin. Ja sitten herkutellaan! Haukiburgerit kaipaavat seurakseen vain hyvää seuraa ja kylmän juoman.

Bonusvinkki hampurilaisen tarjoilusta: puutarhajuhlissa hampurilaiset on helpoin syödä hampurilaistaskusta. Kerran kun en löytänyt taskuja, tarjosin burgerit suodatinpusseista. Hyvin toimi!

****

Kuuluuko hauki sun ruokapöytään? Ja alla vielä haukiburgereiden resepti, ole hyvä!

Haukiburgerit

Haukiburgerit

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 2.9/5
( 8 äänesti )

Ainekset

  • Haukipihvit
  • 500 g nahatonta haukifileetä
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl hienonnettua tilliä (varret passaavat hyvin)
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 prk ranskankermaa
  • 100 g kylmäsavulohta
  • 2 rkl voita + 1 tl rypsiöljyä paistamiseen
  • Pikkelöity fenkoli
  • 1 fenkoli (tavallisen kokoinen, noin 300 g)
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl vettä
  • 1/4 tl suolaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl korianterinsiemeniä
  • Yrttimajoneesi
  • 2 dl majoneesia
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • 1 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1 prk kapriksia
  • 1 rkl sitruunamehua

Tee näin

  1. Aloita pikkelöidystä fenkolista. Mittaa väkiviinaetikka, vesi, suola, sokeria ja korianterinsiemenet kattilaan,  kiehauta ja jäähdytä. Suikaloi fenkoli mandoliinilla tai veitsellä ohuiksi siivuiksi. Yhdistä liemi ja fenkoli kannellisessa rasiassa ja nosta jääkaappiin maustumaan.
  2. Jatka yrttimajoneesilla. Sekoita kaikki majoneesin aineet kulhossa. Peitä kulho ja nosta jääkaappiin maustumaan.
  3. Tee sitten haukipihvit. Paloittele hauki saksilla korkeaan kannuun tai sauvasekoittimen omaan astiaan. Ruodot eivät haittaa.
  4. Lisää astiaan kananmuna, hienonnettu tilli, raastettu sitruunankuori, sitruunamehu, suola ja ranskankerma. Surauta tasaiseksi massaksi.
  5. Paloittele kylmäsavulohi, saksilla sekin käy helpoiten, ja sekoita lusikalla hauen joukkoon.
  6. Kuumenna paistinpannu ja lisää voi ja rypsiöljy. Annostele haukiseos suoraan pannulle lusikalla. Voit halutessasi muotoilla pihviä pyöreämmäksi lusikalla.
  7. Paista haukipihvejä keskilämmöllä muutama minuutti ja käännä. Jatka paistamista vielä saman verran.
  8. Paahda hampurilaissämpylöiden leikkuupintoja hetki pannulla. 
  9. Kasaa hampurilaiset: Sivele sämpylän kanteen kunnon kerros yrttimajoneesia. Nosta sen päälle keko pikkelöityä fenkolia ja lämmin pihvi suoraan pannulta. Lisää lopuksi päälle pohja ja käännä hampurilainen oikein päin. Syö heti. 

Lisää kalaa

Elämäsi paras grillilohi valmistuu tällä reseptillä.

Muikkunugetit valmistuvat uunissa äkkiä ja mikä parasta, ilman käryä.

Sushisalaatti silakasta on valintasi, jos haluat tehdä sushia hieman helpommin.

BurgeritKalaKalamyytinmurtaja
0 kommentti 8 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Munkit hapanjuureen: elämäsi parhaimmat munkit teet tällä reseptillä!
Seuraava postaus
Paras pullataikina valmistuu tällä reseptillä. Katso ruokatoimittajan yksityiskohtaisesti vinkit!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä