Kaupallinen yhteistyö: Hätälä
Nyt tulevat haukiburgerit!
Kalamyyttien murtaminen jatkuu kumppanini Hätälän kanssa. Ruotoinen hauki, sehän nyt ei sovi lapsiperheelle, vai mitä?
Höpsistä! Nämä haukiburgerit ovat maagisen hyviä ja uppoavat ainakin meidän perheemme lapsiin kuin kuuma veitsi voihin. Lisäksi ne valmistuvat helposti. Ruotojakaan ei tarvitse pelätä, kiitos entisen työkaverini kikan, jonka kohta paljastan sinullekin.
Hauki on kala, jota toivoisin ihmisten syövän enemmän. Sen saatavuus on koko maassa loistava aivan kuumimpia kesäkuukausia lukuun ottamatta, ja se on todella edullista. Lisäksi sen liha on herkullista: kiinteää, suurisyistä ja mehevää. Nyt toukokuussa haukea on saatavilla hyvin.
Tässä haukiburgereiden salaisuus osiksi purettuna, ole hyvä!
Haukipihvit: surrur sanoo sauvasekoitin
Hauesta tehdyt pihvit ovat todella herkullisia, meheviä ja lihaisia. Moni karttaa haukea ruotojen takia, mutta niin ei toden totta tarvitse tehdä. Entisen työkaverini hyvästä vinkistä olen alkanut jauhaa hauen tällaisia pihvejä varten sauvasekoittimella. Hauki paloitellaan (sakset ovat hyvät tässä) sauvasekoittimen kulhoon ruotoineen päivineen. Kun astiaan lisätään kalan kanssa kananmunaa ja ranskankermaa, massa on helppo saada tasaiseksi. Ruodot toden totta katoavat! Muista surruutella massa rauhassa tasaiseksi.
Haukipihviin on helppo saada savuisuutta pienellä kikalla. Kun haukimassa on valmis, sekoitan siihen hienonnettua kylmäsavustettua lohta. Se tuo pihveihin huikean savuisen aromin.
Pihvit paistan voin ja rypsiöljyn sekoituksessa.
Pikkelöity elementti: voit tehdä hyvissä ajoin
Haukiburgerit kaipaavat pihvin lisäksi jonkinlaisen pikkelöidyn elementin. Sen tehtävä on raikastaa haukiburgeri. Itse tykkään todella paljon pikkelöidystä fenkolista, joka valmistuu äkkiä. Ensin keitetään pikkeliliemi: tässä tapauksessa kattilaan mitataan desi väkiviinaetikkaa, desi vettä, 1/4 tl suolaa ja 3/4 dl sokeria ja seos kiehautetaan, jotta sokeri liukenee. Sitten vain viipaloidaan yksi tavallisen kokoinen fenkoli ohuiksi siivuiksi (mandoliinilla onnistuu helpoiten) ja fenkoli ja liemi pakataan kannelliseen rasiaan. Voit hyvin tehdä etukäteen, fenkoli säilyy hyvin kaapissa useamman päivän.
Majoneesi: runsaasti yrttejä, ja se on siinä
Aivan yhtä tärkeä kuin pikkelöity elementti on majoneesi. Kalan seuraksi maustan sen inkiväärillä, kapriksilla, sitruunamehulla, tillillä ja ruohosipulilla. Majoneesin voin ostaa kaupasta valmiina tai surauttaa itse sauvasekoittimella, aikaa menee muutama minuutti.
Sämpylät: paras paahdettuna
Sämpylät ovat Hyvin Tärkeä Osa hampurilaisnautintoa. Hampurilaisravintolassa opiskeluaikoina työskennellyt puolisoni on pöyristynyt, kuinka usein ravintoloissa hampurilaissämpylän leikkuupinnat jätetään paahtamatta. ”Kun sämpylän pintoja ei paahda, sämpylä imee kaiken kosteuden kuin pesusieni ja valmis hampurilainen on lötkö”, hän paasaa. Tämän palautteen pelossa minäkin olen alkanut paahtaa sämpylät, ja kyllä niistä minustakin paremman makuiset tulevat. Paahtaminen käy helposti ja nopeasti: sen kun laitat sämpylät leikkuupinta vasten kuivaa pannua (ei öljyä) ja pidät pari minuuttia. Tämän voi tehdä hyvissä ajoin.
Entä sitten se hampurilaisen oikeaoppinen kokoaminen?
Puolisoni on äärimmäisen tarkka oikeanlaisesta kokoamisjärjestyksestä. Hampurilaisen kokoaminen aloitetaan kannesta, ei pohjasta, pihvi laitetaan viimeisenä, ja koko homma keikautetaan lopuksi ympäri oikein päin. Tämä oli itselleni aluksi todella hämmentävää, mutta siinä on järkeä. Näin koottu hampurilainen toden totta pysyy kasassa paremmin eikä lörähdä miten sattuu. Kun kuuma pihvi lisätään suoraan pannulta muiden täytteiden päälle, pihvi on myös lämmin tarjoiltaessa.
Haukiburgerit kootaan sivelemällä kanteen kunnon kerros yrttimajoneesia. Sen jälkeen päälle asetellaan keko pikkelöityä fenkolia ja lämmin pihvi suoraan pannulta. Sitten vain pohja päälle ja keikautus oikein päin. Ja sitten herkutellaan! Haukiburgerit kaipaavat seurakseen vain hyvää seuraa ja kylmän juoman.
Bonusvinkki hampurilaisen tarjoilusta: puutarhajuhlissa hampurilaiset on helpoin syödä hampurilaistaskusta. Kerran kun en löytänyt taskuja, tarjosin burgerit suodatinpusseista. Hyvin toimi!
****
Kuuluuko hauki sun ruokapöytään? Ja alla vielä haukiburgereiden resepti, ole hyvä!
Lisää kalaa
Elämäsi paras grillilohi valmistuu tällä reseptillä.
Muikkunugetit valmistuvat uunissa äkkiä ja mikä parasta, ilman käryä.
Sushisalaatti silakasta on valintasi, jos haluat tehdä sushia hieman helpommin.