Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Hävikkihillo: Helppo kaava, jolla käännät minkä tahansa liian kirpeän hedelmän tai marjan herkuksi

kirjoittanut Satu Koivisto 2.10.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 2.10.2022
Hävikkihillo
6,1K

Hävikkihillo herätti paljon kiinnostusta Instagramin puolella, joten otetaanpa aihe käsittelyyn täällä.

Ostin taannoin satsumia. Kausi on vasta alussa, ja satsumat osoittautuivat niin kirpeiksi, että hampaiden kiille tuntui sulavan niitä pureskellessa. Mutta koska minun on vaikea heittää mitään periaatteessa syömäkelpoista pois, kuvioihin astui hävikkihillo.

Hävikkihillo on oiva konsti päästä eroon pienestä määrästä jotakin ylimääräistä hedelmää tai marjaa. Päinvastoin kuin säilönnässä, tässä ei ole tavoitteena hillota kesän parhaita makuja talven iloksi vaan muuttaa jokin syömäkelvoton asia lähiaikoina syötäväksi. Hilloa ei myöskään ole tarkoitus saada kasaan purkkitolkulla vaan nyt puhutaan pienistä määristä, jotka mahtuvat purkkiin tai pariin.

Nyt avaan sinulle hävikkihillon simppelin kaavan.

1. Putsaa hedelmät tai marjat

Ensimmäiseksi tietenkin tarvitset hedelmiä tai marjoja. Olen tehnyt tällaisia pikkuhilloja nimenomaan hedelmistä, jotka syystä tai toisesta ovat olleet sellaisenaan mauttomia tai pahoja: satsumista, nektariineista, persikoista, persimoneista. Itse asiassa parhaimmat hillot minusta valmistuvat hedelmistä tai marjoista, jotka eivät ole supermakeita.

Hedelmät kuoritaan ja paloitellaan, marjat putsataan. Pilaantuneet tietenkin heitetään pois, niitä ei huolita hävikkihilloon.

Lopuksi hedelmät tai marjat punnitaan. Onhan sinulla keittiövaaka?

Punnitut hedelmät tai marjat kaadetaan kattilaan.

2. Tasan puolet hillosokeria

Seuraava vaihe on punnita hillosokeria tasan puolet hedelmän tai marjan määrästä. Jos satsumia oli vaikkapa 482 grammaa, hillosokeria tarvitaan 241 grammaa.

Heitän myös hillosokerin suoraan kattilaan. Oikeasti se pitäisi sekoittaa ohuena nauhana jo kiehuvan hillon joukkoon, mutta hävikkihillon tapauksessa en ole nähnyt tälle tarvetta.

3. Sitten mausteet, jos haluat

Nyt on maustamisen aika, jos haluat. Hyviä mausteita ovat esimerkiksi sitruunan tai limetin kuori ja/tai mehu, tähtianis (luottomausteeni oikeastaan kaikissa hilloissa!), mustapippuri (etenkin juustojen kanssa tarjottavissa hilloissa, naaaaaam!), rosmariini (uusi ihastukseni omppujen seuraksi) ja toki perinteiset kaneli, kardemumma ja vanilja. Heitä myös mausteet kattilaan.

4. Tilkka vettä, niin ei pala pohjaan

Lopuksi lisään kattilaan tilkan vettä, jotta hillo ei pala pohjaan ennen kuin hedelmät tai marjat mehustuvat. Tilkka on maksimissaan puoli desiä. Sitten vain kattila hellalle ja hiljalleen kuumentamaan. Alussa kannattaa sekoittaa koko ajan. Keitän hilloa noin kymmenen minuuttia.

5. Lopuksi surrur

Kun hillo on kiehunut tarpeeksi, otan sen hellalta ja surautan tasaiseksi sauvasekoittimella. Sitten vain puhtaaseen purkkiin, nimilappu päälle ja jäähtymään.

Onko tämmöinen hävikkihillon ajatus sinulle tuttu? Alla vielä kaava reseptin muodossa.

Hävikkihillo

Hävikkihillo

Printtaa
Annoksia: 1–2 purkkia Valmistelut: 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.5/5
( 2 äänesti )

Ainekset

  • 200–600 g hedelmää tai marjaa (päärynöitä, satsumia, appelsiineja, vadelmia, luumuja, aprikooseja jne)
  • 100–300 g hillosokeria
  • 1 sitruunan kuoret ja mehut
  • TAI
  • 1 limetin kuoret ja mehut
  • TAI
  • 1 oksa rosmariinia
  • TAI
  • 3 oksaa timjamia
  • TAI
  • 1 tähtianis
  • TAI
  • 1/2 tl kanelia tai kardemummaa
  • TAI
  • muutama kierros mustapippuria myllystä
  • 1/2 dl vettä

Tee näin

  1. Kuori ja paloittele hedelmät tai perkaa marjat. Punnitse ja kaada kattilaan.
  2. Punnitse tasan puolet hillosokeria hedelmien tai marjojen määrästä. Lisää kattilaan.
  3. Lisää mauste ja vesi kattilaan. Kuumenna varovasti koko ajan sekoitellen, ettei keitos pala alussa pohjaan.
  4. Keitä 10 minuuttia. Kaada puhtaaseen purkkiin. Muista nimilappu.
  5. Syö muutaman viikon sisään.

Lisää kokattavaa juuri nyt

Omenasose maistuu taivaalliselta puuron päällä.

Omenapiirakka #somenapiirakka on tämän blogin kestohitti.

Luumupaistoksessa yhdistyvät karvaanmakea hillo ja muhjaantunut keksi. Ihanaa jäätelön kanssa!

Hillot
1 kommentti 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Tofupullat: rapeat pinnalta, suloisen sitkeät sisältä, taivaalliset pastan kanssa. Katso ruokatoimittajan helppo resepti!
Seuraava postaus
Sahramiperunat: päällystä lohkoperunat muusilla ja saat jotain järjettömän herkullista. Kokeile ja ihastut!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Joulun tähteet | Parhaat ideat uusiksi herkuiksi | Ruokatoimittajan suosikit 26.12.2022 - 11:56

[…] hedelmävadilla on väsyneen näköisiä hedelmiä, tee niistä hävikkihilloa. Kuori, pilko ja punnitse hedelmät. Laita hedelmät sitten kattilaan ja lisää sinne hillosokeria […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä