Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

kirjoittanut Satu Koivisto 12.12.2024
kirjoittanut Satu Koivisto 12.12.2024
Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja
1,5K

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja on tehty sinulle, joka olet kiinnostunut hapanjuurileivonnasta mutta perinteinen leivontatapa saa pääsi pyörälle. Kirja on hurmannut monet, ja se valittiin Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2024 Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi!

Tässä artikkelissa avaan, mistä on kyse.

Mitä on helpompi hapanjuurileivonta?

Tutustuin itse hapanjuurileivontaan lähes kahdeksan vuotta sitten, kun sain hapanjuuren lahjaksi ystävältäni. Olin kotona vanhempainvapaalla kuopuksen kanssa, eikä silloin vielä ollut julkaistu aiheesta kotimaisia teoksia. Tämä väsynyt pikkulasten äiti opetteli hapanjuurileivontaa ulkomaisten oppaiden kanssa, ja niiden leivontatapa tuntui mahdottomalta sovittaa tavalliseen arkeen. Vähitellen aloin tekemään omia kokeilujani ja tajusin, että hapanjuurellakin voi leipoa onnistuneesti monella tavalla.

Suurin ero perinteiseen hapanjuurileivontaan on se, että en koskaan ruoki juurta ennen leipomista vaan leivon suoraan jääkaapista otetulla juurella. Se, kuinka kauan edellisestä leipomiskerrasta on aikaa, vaikuttaa siihen, mitä kulloinkin leivon. Olen myös oppinut oikomaan muutamassa muussakin vaiheessa.

Näiden muokkausten myötä tämä ihanan herkullinen leipä mahtui hektiseen pikkulapsiarkeen.

Mitä Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja sisältää?

Esittelen alussa oppikirjamaisesti omaa leivontatapaani, jossa juurta ei ruokita ennen leipomista. Reseptit on jaettu kahteen osioon: resepteihin, jotka tehdään eloisasta, virkeästä, kuohkeasta juuresta ja niihin, jotka tehdään väsyneestä, laiskasta juuresta.

Virkeällä juurella leivotaan hapanjuurileipien lisäksi erilaisia sämpylöitä, pizzaa, piirakkaa. Laiskalla juurella puolestaan voi tehdä esimerkiksi vohveleita, lettuja, suolaisia keksejä, näkkäriä.

Miksi Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja valittiin Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi?

Ruokatoimittajat ry palkitsee joka vuosi Helsingin Kirjamessuilla yhden keittokirjan Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi. Mukana kilpailussa ovat kaikki vuoden aikana ilmestyneet keittokirjat, ja niiden reseptejä testataan monessa vaiheessa.

Tässä osa raadin perusteluista:

Helpomman hapanjurileivonnan käsikirja on ruokatoimittaja Satu Koiviston kädenojennus kaikille, jotka rakastavat juurileipää ja haluaisivat ottaa sen salat haltuun. Koivisto oikoo hieman perinteisiä menetelmiä ja näyttää kädestä pitäen, miten juurileipä onnistuu helposti kotona. Kokemus ja osaaminen paistavat kirjasta, jonka ohjeet ovat vakuuttavia ja selkeitä.

Ruokatoimittajat ry:n Vuoden kotimainen keittokirja -raadin ennakkosuosikki piti pintansa läpi kisan. Kirjan punainen lanka kantaa alusta loppuun ja nimi ja sisältö vastaavat hyvin toisiaan.

”Hyvin kirjoitetut reseptit sekä selkeät vaihekuvat houkuttelevat kokeilemaan. On helppo lähteä leipomaan, kun koko ideologia on yksissä kansissa ja etenee selkeästi. Vaikka asiaa on paljon, teksti etenee rennolla otteella ja sujuvasti”, raati arvioi.

Inspiroiva teos sai ruokatoimittajat elvyttämään uinuvat hapanjuurensa ja onnistumaan kaikessa, mitä he testasivat. Ciabatta- tai lesesämpylät on kirjailijan oma suositus aloittelevalle hapanjuurileipurille.

”Tämän kirjan lukemisen jälkeen olen saanut pidettyä juureni elossa ja innostuin uudelleen hapanjuurileivonnasta”, totesi useampi raatilainen.

Kiitos, olen tästä todella otettu!

Mitä Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirjan ostaneet ovat kirjasta sanoneet?

Olen saanut teiltä lukijoilta aivan ihania viestejä, tässä niistä muutama:

”Olen kovasti pitänyt sinun ”huolettomasta” kirjasta ja ihana rentous tullut mukaan leivän leivontaan mukaan.”

”Hei! Kiitos kirjastasi! Olen nyt onnistunut elämäni ensimmäisessä hapanjuurileivässäni kirjasi ansiosta.”

”Vuosi sitten hurahtanut tähän hapanjuurijuttuun! Olen kokeillut aika montaa reseptiä. Sinun kirjasta oli paras! Hyvin ja yksinkertaisesti selitetty!”

”Hitsi että tykkään sun kirjasta ja tyylistä leipoa, simppeliä mutta maistuvaa! Tämmöistä hapanjuurileivontaa kaipasin, kun vuosi sitten aloitin! Iso kiitos.”

”On ollut ihana testata näitä siun kirjan ohjeita, kun voi luottaa, että leipomukset onnistuvat!”

”On kyllä paras ja niin liikuttava tunne, kun voi näin laadukasta leipää itse loihtia perheelle. Kiitos sinun ohjeiden ja juuren. Nyt jatkan onnellisena toivottavasti uusia onnistuneita leipiä kohti ja toivon, että elämässäni olisi aina aikaa tehdä juurileipää ja kaikkea muutakin ihanaa keittiössä. Parasta ❤️ Ihanaa joulun odotusta, toivottavasti kirjasi löytyy monesta paketista tänä jouluna!”

Mistä Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirjan voi saada käsiinsä?

Kirja on myynnissä kirjakaupoissa, esimerkiksi Kirja.fissä ja Suomalaisessa kirjakaupassa. Se kuuluu myös kirjastojen valikoimiin.

****
Haluaisitko tietää jotain kirjasta? Kysy alla!

Lue blogin artikkeleita hapanjuuresta

Näin toivoton leivänleipoja alkoi leipoa itse (liki) kaikki leipänsä

Hapanjuurileivän valmistus vaihe vaiheelta

Sämpylät hapanjuureen ovat ällistyttävän hyviä

HapanjuurileivontaLeivonta
0 kommentti 3 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen tuomio: ”Äiti, ihan sairaan hyvää”
Seuraava postaus
Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

Kakun kuorrutus: kokkikoulun nikseillä saat näyttävän ja kestävän,...

20.5.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä