Kaupallinen yhteistyö: Saimaan Tuore/Finnforel
Helppo lohipasta kirjolohesta, joka valmistuu kotimaisesta kalasta ja vaikka yhdellä kädellä? Nyt se on mahdollista!
Kun kyselin teiltä Instagramissa, mistä kirjoittaisin tänä vuonna, yllättävän moni toivoi reseptejä ja vinkkejä kotimaisesta kalasta. Ei ihme, sillä viime kesänä julkaistujen uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa olisi suositeltavaa käyttää peräti 300–450 grammaa viikossa. Tästä vähintään 200 grammaa tulisi olla rasvaista kalaa.
Varkautelaisen Saimaan Tuoreen uusi kirjolohen fileejauheliha on helpoista helpoin keino lisätä kotimaisen kalan syömistä nimenomaan arkeen. Todistetusti tämä helppo lohipasta valmistuu jopa ilman veistä! Katso resepti postauksen lopusta.
Mikä on Saimaan Tuore?
Saimaan Tuore on kotimaisen kirjolohen kasvattamiseen keskittyneen Finnforel-yrityksen tuotemerkki, ja heidän tavoitteensa on saada suomalaiset syömään enemmän suomalaista kalaa. Suomessa syödystä kalasta nimittäin huikeat 80 prosenttia tuodaan ulkomailta, lähinnä Norjasta, vaikka meidän olisi mahdollista olla kalaomavaraisia.
Saimaan Tuore -brändin alla myytävät kalat ovat kirjolohia, eivät siis lohia, ja ne kasvavat Varkaudessa maan päällä kiertovesialtaissa. Perinteisesti kotimaisia kirjolohia on kasvatettu merellä verkkoaltaissa ja maalla ns. läpivirtausaltaissa, joiden molempien ongelma on ravinteiden päätyminen vesistöihin. Kiertovesikasvatuksessa tätä ongelmaa ei ole, sillä kaikki ylimääräinen saadaan napattua paremmin talteen. Myös vesi kiertää, jolloin menetelmä ei tuhlaa uutta vettä. Saimaan Tuoreen kalat ovat saaneet vastuullisesta kasvatuksesta kertovan kansainvälisen ASC-merkin.
Jos syöt lohta, valitse Norjan lohen sijaan kotimainen kirjolohi. Näin sanoo WWF:n kalaopaskin: pohjoismainen kirjolohi on merkitty vihreällä liikennevalolla (”suosi”), kun taas norjalainen lohi on keltainen (”osta harkiten”). Miksi näin siis on?
Norjan lohet kasvavat rannikoilla lohenviljelylaitoksissa ja voivat levittää tauteja luonnonkaloihin. Myös rehua päätyy mereen, mikä rehevöittää sitä. Ongelma ovat myös Norjan karkurilohet, jotka voivat risteytyä luonnonkalojen kanssa. Kirjolohi ei edes voi risteytyä luonnonlohen kanssa, koska ne ovat eri lajia.

Mikä kirjolohen jauheliha?
Kirjolohen fileejauheliha on Saimaan Tuore -sarjan uusin tuote. Jauheliha tehdään fileistä jääneistä leikkuupaloista, mistä hävikkinainen tietenkin täällä iloitsee. Jauhelihassa ei ole ruotoja, joten se sopii hyvin lapsille.
Olen pitkään ihmetellyt, miksei tuoretta kalaa voi ostaa valmiiksi jauhettuna. Toki kalan voi jauhaa itsekin, mutta aika iso työvaihe se on. Valmiista kalajauhelihasta on helppo tehdä kalapullia ja -pihvejä, mutta yksinkertaisimmillaan sen voi vain kumota suoraan paketista pannulle ja paistaa kypsäksi parissa minuutissa.
Kalajauheliha sopii pastakastikkeisiin, nuudeliruokiin, laatikoihin, piirakoihin, keittoihin. Ja tacoihin! Saimaa-tacot ovat suurta herkkuamme. Kalajauheliha kestää myös reipasta maustamista, ja siksi olen tehnyt siitä esimerkiksi tomaattista arkipastaamme. Lapset kiittävät, ja vanhempi osaa tehdä tämän itsekin.
Seuraavaksi pari vinkkiä arkipastan valmistukseen ja postauksen lopussa vielä helpon lohipastan tarkka resepti, ole hyvä!
Aloita kuullottamalla kasvikset
Arkipastan helpon kastikepohjan saa aikaiseksi muutamassa minuutissa niistä aineksista, joita kotona on aina. Lounasravintolaharjoittelussani muuten tajusin, että ravintoloissakin käytetään valmiiksi hienonnettuja, pakastettuja sipulikuutioita. Aina ei siis suinkaan tarvitse käyttää itse edes veistä!
Tomaattikastikkeeseen on helppo upottaa sipulin lisäksi muitakin kasviksia: hienonnettua varsiselleriä, raastettua porkkanaa/kesäkurpitsaa, nyt sesongissa olevaa fenkolia. Mitä kasviksia ikinä lisäätkin, kuullota ne ensin pannulla rypsiöljyssä ennen muiden ainesten lisäämistä.
Näin lisäät kalajauhelihan
Kalajauhelihan käyttö on tosi helppoa. Avaa muovipakkaus, kumoa sisältö suoraan kuumalle pannulle ja poista pakkauksen pohjalla ollut kääre. Kalajauheliha paistuu muutamassa minuutissa.
Makujen tasapaino: pikkuhappo, sokeri ja suola
Kun kala on kypsä, on aika lisätä loput aineet. Kokonaisena säilötyt tomaatit maistuvat vuodenajasta riippumatta hyviltä, joten pidän niitä aina kaapissa. Myös kuivattuja yrttejä on viime kesältä vielä runsaasti.
Kokkikoulun tärkeimpiä opetuksia oli makujen tasapainottaminen. Siksi lisään tomaattikastikkeeseenkin punaviinietikkaa ja pikkuisen sokeria suolan lisäksi. Anna kastikkeen porista muutama minuutti. Kun teet sen paistinpannulla, kastike tiivistyy hetkessä.

Pasta pannulle, ei toisinpäin
Kun spagetti on liki kypsää, al dente, nappaa noin desi keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Lisää sitten pasta paistinpannulle (kuten ravintoloissakin tehdään) ja sekoita hyvin. Jos pasta tuntuu kuivalta, lisää pannulle tärkkelyspitoista keitinvettä ja sekoita. Lisää pastan päälle tuoretta basilikaa ja mustapippuria, jos haluat. Syö heti.

****
Kuuluuko tomaattipasta sunkin arkisuosikkeihin? Ja tässä vielä helppo resepti!
Lisää nopeita pastoja arkeen
Hernepestopastaan tulee suotta aliarvostettuja pakasteherneitä.
Punajuuripasta valmistuu kypsistä punajuurista jopa vartissa.
Onko pakastin täynnä kantarelleja? Tee kantarellipastaa!