Julkaisin hernepestopastan reseptin ensimmäisen kerran viime talven lopussa Instagramin puolella, kun kaipasin kevättä ja vehreyttä ja puutarhakauden aloitusta. Reseptistä tuli silloin hitti, johon monet tarttuivat. Sitten tuli kesä ja perunat ja ihan muut ruoat ja unohdin koko ohjeen. Resepti palasi nyt mieleeni, kun kyselin Instagramin stooreissa perjantaina, mikä ruokaan liittyvä asia on ilahduttanut teitä lukijoita viime aikoina. Yllättäen hernepestopasta nousi esille.
”Uudet reseptit, kuten sun hernesoosipasta. Täydellistä”, hehkutti yksi.
”Mä olen tehnyt tätä myös monta kertaa, tosi herkkua”, komppasi toinen.
”Tähän tulee himo ja sitä pitää saada tasaisin väliajoin”, säesti kolmas.
Ihanko totta! No mutta sittenhän resepti kannattaa kirjoittaa myös tänne blogin puolelle!
Hernepestopastan perusta on pussillinen pakasteherneitä. Kyllä vain. Pakasteherneet ovat aivan syyttä suotta ylenkatsottuja. Tietenkin kesällä on aivan ihana napsautella auki tuoreita herneenpalkoja, syödä sisukset ja tehdä kuorista herneveneitä lasten kanssa, mutta muina vuodenaikoina pakasteherneet ovat vallan mainioita. Niistä valmistuu aivan ihana tuorehernekeitto, raikas tahna leivän päälle ja tietenkin tämä suloisen vihreä pasta, hernepestopasta.
Rakastan pastakastikkeita, jotka soseutetaan ja jotka oikein takertuvat pastan pintaan ja antavat kaiken itsestään jokaisella haarukallisella. Ja jos taloudessa on epäluuloisia metrinmittaisia, hekään eivät pääse nyppimään pastan joukosta mitään pois, kun kaikki pysyy pastan parhaassa osassa eli pastassa kiinni kuin liimattuna. Soseutetut pastakastikkeet ovatkin oiva keino tutustuttaa lapsia uusiin makuihin.
Hernepestopasta on mainio arkiohje. Pakasteherneet sulavat hetkessä, joten erityisiä etukäteisvalmisteluita ei tarvita. Kun tulen lasten kanssa päiväkodilta kotiin, otan pussillisen herneitä työtasolle ja nostan vesikattilan hellalle kiehumaan. Kun pastavesi kiehuu ja pastan saa kattilaan, herneet ovat sen verran sulaneita, että ne saa soseutettua.
Herneiden lisäksi tarvitaan vain valkosipulia, cashewpähkinöitä, sitruunamehua (oikeasta sitruunasta, noin puolikkaan sitruunan mehu), rypsiöljyä, suolaa ja lehtipersiljaa, jota rakastan yli kaiken ja jota kasvaa joka kesä myös siirtolapuutarhamökkimme viljelylaatikossa. Cashewpähkinä on mukana siksi, että tykkään paitsi sen mausta myös sen mukanaan tuomasta rakenteesta. Kaikki kastikkeen ainekset lastataan korkeaan kannuun ja hurruutellaan sauvasekoittimella tahnaksi. Kastike valmistuu parissa minuutissa.
Ennen pastan valuttamista kannattaa napata kattilasta mukillinen keitinvettä talteen. Jos pasta tuntuu liian kuivalta hernepeston lisäämisen jälkeen, joukkoon voi lorauttaa vähän keitinvettä kostutteeksi. Lautaselle lisään vielä hieman rouhittuja cashewpähkinöitä tuomaan hiukan väriä ja pureskeltavaa.
*****
Mitä sinä teet pakasteherneistä? Kerro, olisi kiva kuulla! Ja tässä vielä hernepestopastan resepti, ole hyvä!
5 kommentit
Samasta Padasta -kirjan kookos-hernekeitto on meillä lautasella usein. Tämä menee ehdottomasti testiin!
Kiva kuulla!
Hei! Töstä tulee vakioresepti minulle. Oli niin hyvää. Kuivakaapissa olisi kuivattuja herneitä. Voisikohan niitä käyttää tähän liotettuna?
Hei! Oi mainiota! En ehkä tähän laittaisi kuivattuja, kun pakastetuissa niin ihanan raikas maku ja väri. Tee niistä kuivatuista vaikka currya 🙂
[…] Hernepestopasta on melkein jo lautasella, kun pakastimessa on pussillinen herneitä. […]