Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Hernerisotto: kevään kaunein risotto valmistuu aliarvostetusta kasvisparasta. Ruokatoimittajan reseptillä onnistut!

kirjoittanut Satu Koivisto 5.4.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 5.4.2023
Hernerisotto
10,K

Hernerisotto on aivan ihana alkuruoka monen ruokalajin pääsiäisaterialle. Mikä parasta, tämä risotto sopii monelle, sillä tässä ei ole juuston muruakaan. Silti lopputulos on samettinen ja kermainen, kuten kuuluukin.

Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!

Cashewpähkinät: kylvetä yön yli

Käytän cashewpähkinöitä keittiössä tosi paljon. Ne ovat paitsi herkullisia, myös todella monikäyttöisiä. Niistä saa tehtyä taivaallista pähkinävoita, niitä voi paahtaa uunissa annosten rapeaksi elementiksi ja naposteltavaksi viinin kanssa, ne kuuluvat granolaan ja basilikatahnaan.

Useimmiten käytän cashewpähkinät sellaisenaan, mutta kun niitä liottaa vedessä yön yli, niistä saa surautettua veden avustuksella kermaisen kastikkeen ihan sauvasekoittimella. Ja se on valtavan herkullista esimerkiksi curryissa ja keitoissa. Tällä kertaa tuo taikakastike tulee risoton pohjaksi.

Cashewkastikkeen voit hyvin valmistaa etukäteen, jos haluat. Tärkeintä on malttaa soseuttaa kastiketta tarpeeksi pitkään, jotta siitä tulee tasaisen kermainen, aikaa tähän menee muutama minuutti.

Herneet: voit ottaa hyvin sulamaan jo illalla

Hernerisoton toinen pääraaka-aine ovat tietenkin herneet. Olen kirjoittanut näin lukemattomia kertoja aiemminkin, mutta pakasteherneet ovat aivan aliarvostettuja. Niitä kelpaisi käyttää paljon enemmän ja monipuolisemmin. Herneet pakastetaan tuoreina heti poimimisen jälkeen, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Ne sulavat äkkiä, ja kun ne lisää lämpimään ruokaan aivan lopuksi ja kuumentaa vain nopeasti, kaunis vihreä väri säilyy.

Ota herneet sulamaan jääkaappiin vaikka jo illalla. Ne sulavat myös nopeasti huoneenlämmössä työtasolla. Risottoa varten soseuta herneet cashewpähkinäkastikkeeseen sitruunan, suolan ja halutessasi basilikan kanssa. Tästä ei tarvitse saada tasaista, hernesattumat ovat valmiissa risotossa viehättäviä!

Risoton valmistus: tärkeimmät raaka-aineet ja ekstratilkka vettä

Hernerisoton valmistukseen pätevät samat vinkit kuin muutenkin risoton kanssa.

Hyvän pohjan risottoon saat käyttämällä salottisipulia ja varsiselleriä. Salottisipulin voit hyvin korvata myös tavallisella keltasipulilla. Varsiselleri kannattaa hienontaa pienen pieniksi kuutioiksi. Se käy kätevimmin, kun katkaiset varsisellerin ensin pitkittäin pituudesta riippuen kahteen tai kolmeen pätkään ja suikaloit pätkät pitkittäin ohuiksi soiroiksi. Sitten vain lopuksi hienonnat soirot menemään pikkukuutioiksi.

Sekoita risottoa aika ahkerasti, jossa riisistä irtoaa tärkkelystä ja saat kermaisen rakenteen. Koko ajan ei kuitenkaan tarvitse hämmentää.

Kasvislientä menee tähän riisimäärään yleensä 12 desiä, mutta varaa lähettyville varmuuden vuoksi vähän vettä. Koskaan ei tiedä, kuinka janoinen risotto lopulta on.

Kuten aina, risotot eivät odota syöjäänsä. Niinpä kutsu ruokailijat pöytään jo hyvissä ajoin ennen kuin hernerisotto alkaa valmistua.

Sitten vain ripottelet pinnalle cashewpähkinöitä ja istut alas nauttimaan.

****

Mitä sinä teet pakasteherneistä? Ja alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!

Hernerisotto

Hernerisotto

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 40 minuuttia Odotus: 12 tuntia 12 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.0/5
( 4 äänesti )

Ainekset

  • 100 g cashewpähkinöitä
  • vettä pähkinöiden liotukseen
  • 1 pss (200 g) pakasteherneitä
  • 12 dl kasvislientä
  • 2 salottisipulia
  • 1 varsisellerin varsi
  • 2 rkl (oliivi)öljyä
  • 4 dl risottoriisiä (Arborio)
  • 1 dl vettä
  • 1 sitruunan mehu
  • 3/4 tl suolaa
  • (1 dl tuoretta basilikaa)
  • muutama kierros mustapippuria myllystä

Tee näin

  1. Kaada cashewpähkinät kulhoon, laske päälle kylmää vettä ja nosta pähkinät yöksi jääkaappiin likoamaan.
  2. Ota pakasteherneet jääkaappiin sulamaan.
  3. Pane kasvisliemi kattilaan kiehumaan.
  4. Kuori ja hienonna salottisipulit. Pese ja hienonna varsisellerin varsi.
  5. Kuullota toisessa kattilassa tai kasarissa sipulia ja varsiselleriä oliiviöljyssä, kunnes ne muuttuvat raukeiksi, noin 7 minuuttia.
  6. Lisää risottoriisi ja kuullota sekoitellen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
  7. Lisää kasvisliemi kattilaan muutamassa erässä. Sekoita välillä voimakkasti, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä.
  8. Riisin kiehuessa tee hernetahna: Kaada cashewpähkinöiden liotusvesi pois. Kaada cashewpähkinät kannuun, lisää 1 dl vettä ja soseuta tasaiseksi, kermaiseksi tahnaksi, tähän menee useampi minuutti. Lisää sitten kannuun sitruunamehu, herneet, halutessasi basilika ja suola ja soseuta. Herneistä saa jäädä sattumia.
  9. Kun risotto on al dente eli pureskeltavan kypsää, sekoita joukkoon hernesose ja kuumenna nopeasti. Jos risotto uhkaa kuivua, lisää vettä. Tarjoile heti.

Psst!

Voit hyvin korvata salottisipulit tavallisella keltasipulilla.

Lisää ruokalajeja pääsiäisdinnerille

Munakoisorullat ovat taivaallisia muhittuaan uunissa tomaattikastikkeessa.

Rapeat sahramiperunat maistuvat munakoisorullien parina.

Älä kaada papulientä viemäriin vaan tee siitä pääsiäispavlova!

ArkiruokaHerneJuhlaruokaRisototvegaaninen
2 kommentit 13 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Munakoisorullat: tomaatissa muhinut vegeruoka maistuu taivaalliselta illallisen päätähtenä. Ruokatoimittajan lempiresepti!
Seuraava postaus
Sima hapanjuurella: jos jääkaapissa on toimivaa vehnäjuurta, hiivalle ei ole tarvetta! Ja lopputulos on ihana

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

2 kommentit

Kaisa 8.4.2023 - 22:36

Sopisikohan tähän reseptiin lisäksi pinaatin lehdet?
P.S. Sinulla on niin paljon herkullisen kuuloisia reseptejä, etten tiedä mistä aloittaisin 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 12.4.2023 - 11:14

Varmasti sopii! Ja oih, ihana kuulla 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä