Joululimppu hapanjuureen oli niin monen lukijan toivelistalla, että päädyin kehittelemään teille reseptin. Tässä se nyt tulee!
Joululimppu ei koskaan kuulunut lapsuudenperheeni jouluun. Oman perheeni joulunviettoon olen puolestaan jo vuosia leiponut Nauvon limppua eli saaristolaisleipää, ensin hiivalla ja nykyään hapanjuureen. Sen sijaan puolisoni jouluperinteisiin joululimppu kuului, sillä hänen mummonsa leipoi sellaista jouluksi. Sain nyt tuon Eeva-mummon reseptin käsiini ja muokkasin sen hapanjuureen. Kehitystyön lopputulos oli todella herkullinen! Ei kyllä ole asiaa, johon hapanjuuri ei sopisi.
Kas tässä ensin vinkit valmistukseen ja lopussa vielä tarkka resepti!
Aivan ensiksi: joululimppua varten tarvitset todella virkeän juuren
Aivan ensimmäiseksi varoituksen sana kaikille hapanjuurileipureille: joululimpun taikina on niin jähmeä ja tiivis, että sen kohottamiseen tarvitset hyvin virkeän juuren. Älä ryhdy hommaan laiskalla juurella. Itse en ruoki juurta koskaan etukäteen ennen leipomista, vaan leivon aina suoraan jääkaapista otetulla juurella. Tätä leipää varten juuren pitää kuitenkin olla ilmava, kuohkea ja kupliva.
Nesteeksi kauramaitoa
Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin piimää, mutta päätin korvata sen kauramaidolla. Toimi loistavasti! Kauramaito tuo leipään kaivattua pehmeyttä.
Mauste huhmareen kautta
Joululimpun mausteeksi tulee fenkolinsiemeniä. Jauha niitä huhmareessa ennen taikinaan lisäämistä, jotta niistä irtoaa enemmän makua.
Joululimpun taikinan sekoitus: toivottavasti sinulla on yleiskone
Taikinan valmistus on suoraviivaista. Sekoita ensin kaikki muut ainekset paitsi suola yleiskoneen kulhossa lusikalla. Lusikalla sekoittaminen on tarpeen siksi, että jauhot eivät pöllähtäisi ympäri keittiötä yleiskoneen käynnistyessä.
Sekoita taikinaa yleiskoneella viisi minuuttia ja lisää sitten suola. Jatka sekoitusta vielä muutama minuutti. Taikina on todella jähmeä. Jos hoidat homman käsin, varaudu ainakin tuplaamaan ajat. Siirrä taikina sitten öljyttyyn lasikulhoon. Lasikulhoon siksi, että siitä on helpompi nähdä, miten kohoaminen etenee. Peitä kulho muovilla tai esimerkiksi suihkumyssyllä (!). Voit halutessasi taitella taikinaa muutaman kerran.
Jätä sitten taikina kohoamaan kaikessa rauhassa huoneenlämpöön. Kohota taikinaa niin kauan, että se alkaa selkeästi kohoamaan. Tähän menee useita tunteja.
Kohottaminen onnistuu hyvin vaikka siivilässä
Kohottamista varten tarvitset kaksi pyöreää kohotuskoria. Jos sinullakaan ei ole sellaisia, esimerkiksi siivilät ajavat asian hienosti. Suojaa siivilät puhtailla keittiöpyyhkeillä ja siivilöi pyyhkeen pintaan hiukan jauhoa.
Jaa sitten taikina kahtia. Muotoile palat pyöreiksi limpuiksi. Pyöritä molempaa palloa huolellisesti akselinsa ympäri, jotta taikinan pinta pingottuu kireäksi. Se auttaa leipää pysymään kasassa uunissa. Nosta leivät kohotuskoreihin niin, että sauma tulee ylöspäin.
Kuinka kauan joululimppua pitää kohottaa?
Leipiä kohotetaan koreissaan niin kauan, että ne ovat pullistuneet kauniisti. Tarkkaa aikaa on mahdoton sanoa. Siihen vaikuttavat kodin lämpötila, juuren virkeys ja tehokkuus, käytetyt jauhot, kuun ja tähtien asento… Aikaa on joka tapauksessa syytä varata. Itselläni leivät kohosivat koreissaan liki vuorokauden huoneenlämmössä.
Voitele joululimpun pinta ennen uuniin laittamista siirappivedellä
Kun paistamisen aika on, sekoita siirappi ja vesi voitelua varten. Kumoa leivät varovasti uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele kevyesti siirappivedellä. Paista leipiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Voitele pinta uudestaan siirappivedellä noin 30 minuutin paistamisen jälkeen. Jäähdytä leivät ritilällä. Peitä vielä lämpimät leivät leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä, jotta kuori pehmenee.
Kuinka kauan hapanjuureen tehty joululimppu säilyy
Joululimppu hapanjuureen on mielestäni herkullisimmillaan tuoreena, mutta söin juuri viisi päivää sitten paistettua leivänpaahtimen kautta. Ah miten herkullista särkitahnan kanssa!
Pakastin sitä myös viipaleina myöhempiä joululimpputarpeita varten. Nam!
****
Alla tarkka resepti. Herkullista joulua rakkaat lukijat!
****
PS. Kiinnostaako hapanjuurileivonta enemmänkin? Minulta on ilmestynyt Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja (Readme 2024). Kirja on saatavilla kirjakaupoissa ja kirjastoissa.
Lisää hapanjuurireseptejä
Hapanjuurileivän valmistus vaihe vaiheelta ja toiveresepti
Sämpylät hapanjuureen ovat elämäsi herkullisimmat
Näkkäri onnistuu loistavasti laiskemmastakin juuresta