Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Muut

Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!

kirjoittanut Satu Koivisto 18.12.2024
kirjoittanut Satu Koivisto 18.12.2024
Joululimppu hapanjuureen
1,5K

Joululimppu hapanjuureen oli niin monen lukijan toivelistalla, että päädyin kehittelemään teille reseptin. Tässä se nyt tulee!

Joululimppu ei koskaan kuulunut lapsuudenperheeni jouluun. Oman perheeni joulunviettoon olen puolestaan jo vuosia leiponut Nauvon limppua eli saaristolaisleipää, ensin hiivalla ja nykyään hapanjuureen. Sen sijaan puolisoni jouluperinteisiin joululimppu kuului, sillä hänen mummonsa leipoi sellaista jouluksi. Sain nyt tuon Eeva-mummon reseptin käsiini ja muokkasin sen hapanjuureen. Kehitystyön lopputulos oli todella herkullinen! Ei kyllä ole asiaa, johon hapanjuuri ei sopisi.

Kas tässä ensin vinkit valmistukseen ja lopussa vielä tarkka resepti!

Aivan ensiksi: joululimppua varten tarvitset todella virkeän juuren

Aivan ensimmäiseksi varoituksen sana kaikille hapanjuurileipureille: joululimpun taikina on niin jähmeä ja tiivis, että sen kohottamiseen tarvitset hyvin virkeän juuren. Älä ryhdy hommaan laiskalla juurella. Itse en ruoki juurta koskaan etukäteen ennen leipomista, vaan leivon aina suoraan jääkaapista otetulla juurella. Tätä leipää varten juuren pitää kuitenkin olla ilmava, kuohkea ja kupliva.

Nesteeksi kauramaitoa

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin piimää, mutta päätin korvata sen kauramaidolla. Toimi loistavasti! Kauramaito tuo leipään kaivattua pehmeyttä.

Mauste huhmareen kautta

Joululimpun mausteeksi tulee fenkolinsiemeniä. Jauha niitä huhmareessa ennen taikinaan lisäämistä, jotta niistä irtoaa enemmän makua.

Joululimpun taikinan sekoitus: toivottavasti sinulla on yleiskone

Taikinan valmistus on suoraviivaista. Sekoita ensin kaikki muut ainekset paitsi suola yleiskoneen kulhossa lusikalla. Lusikalla sekoittaminen on tarpeen siksi, että jauhot eivät pöllähtäisi ympäri keittiötä yleiskoneen käynnistyessä.

Sekoita taikinaa yleiskoneella viisi minuuttia ja lisää sitten suola. Jatka sekoitusta vielä muutama minuutti. Taikina on todella jähmeä. Jos hoidat homman käsin, varaudu ainakin tuplaamaan ajat. Siirrä taikina sitten öljyttyyn lasikulhoon. Lasikulhoon siksi, että siitä on helpompi nähdä, miten kohoaminen etenee. Peitä kulho muovilla tai esimerkiksi suihkumyssyllä (!). Voit halutessasi taitella taikinaa muutaman kerran.

Jätä sitten taikina kohoamaan kaikessa rauhassa huoneenlämpöön. Kohota taikinaa niin kauan, että se alkaa selkeästi kohoamaan. Tähän menee useita tunteja.

Kohottaminen onnistuu hyvin vaikka siivilässä

Kohottamista varten tarvitset kaksi pyöreää kohotuskoria. Jos sinullakaan ei ole sellaisia, esimerkiksi siivilät ajavat asian hienosti. Suojaa siivilät puhtailla keittiöpyyhkeillä ja siivilöi pyyhkeen pintaan hiukan jauhoa.

Jaa sitten taikina kahtia. Muotoile palat pyöreiksi limpuiksi. Pyöritä molempaa palloa huolellisesti akselinsa ympäri, jotta taikinan pinta pingottuu kireäksi. Se auttaa leipää pysymään kasassa uunissa. Nosta leivät kohotuskoreihin niin, että sauma tulee ylöspäin.

Kuinka kauan joululimppua pitää kohottaa?

Leipiä kohotetaan koreissaan niin kauan, että ne ovat pullistuneet kauniisti. Tarkkaa aikaa on mahdoton sanoa. Siihen vaikuttavat kodin lämpötila, juuren virkeys ja tehokkuus, käytetyt jauhot, kuun ja tähtien asento… Aikaa on joka tapauksessa syytä varata. Itselläni leivät kohosivat koreissaan liki vuorokauden huoneenlämmössä.

Voitele joululimpun pinta ennen uuniin laittamista siirappivedellä

Kun paistamisen aika on, sekoita siirappi ja vesi voitelua varten. Kumoa leivät varovasti uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele kevyesti siirappivedellä. Paista leipiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Voitele pinta uudestaan siirappivedellä noin 30 minuutin paistamisen jälkeen. Jäähdytä leivät ritilällä. Peitä vielä lämpimät leivät leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä, jotta kuori pehmenee.

Kuinka kauan hapanjuureen tehty joululimppu säilyy

Joululimppu hapanjuureen on mielestäni herkullisimmillaan tuoreena, mutta söin juuri viisi päivää sitten paistettua leivänpaahtimen kautta. Ah miten herkullista särkitahnan kanssa!

Pakastin sitä myös viipaleina myöhempiä joululimpputarpeita varten. Nam!

****

Alla tarkka resepti. Herkullista joulua rakkaat lukijat!

****

PS. Kiinnostaako hapanjuurileivonta enemmänkin? Minulta on ilmestynyt Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja (Readme 2024). Kirja on saatavilla kirjakaupoissa ja kirjastoissa.

Joululimppu hapanjuureen

Joululimppu hapanjuureen

Printtaa
Annoksia: 2 leipää Valmistelut: 1 tunti Odotus: 20 tuntia 20 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 5 äänesti )

Ainekset

  • 250 g virkeää hapanjuurta
  • 500 g kauramaitoa
  • 200 g ruisjauhoja
  • 200 g siirappia
  • 700 g vehnäjauhoja
  • 2 1/2 rkl fenkolinsiemeniä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl rypsiöljyä leivontakulhon voitelemiseen
  • 1/4 dl siirappia + 1/4 dl vettä leipien voitelemiseen

Tee näin

  1. Sekoita hapanjuuri, kauramaito, ruisjauhot, siirappi ja vehnäjauhot yleiskoneen kulhossa.
  2. Murskaa fenkolinsiemeniä huhmareessa ja lisää taikinaan. Sekoita hiukan lusikalla, niin jauhot eivät pöllähdä, kun laitat koneen pyörimään.
  3. Sekoita taikinaa yleiskoneella viisi minuuttia. Lisää suola ja jatka sekoitusta vielä muutama minuutti. Taikina on tosi jähmeä. Pyyhkäise leivontakulho (mieluiten lasinen) rypsiöljyllä ja kaavi taikina siihen kohoamaan. Taittele halutessasi muutaman kerran ja jätä taikina sitten kohoamaan. Kohota niin kauan, että kohoaminen on selvästi alkanut, useita tunteja.
  4. Suojaa kaksi pyöreää kohotuskoria (tai vaikka kaksi siivilää) puhtailla keittiöpyyhkeillä ja ripottele päälle jauhoja.
  5. Jaa taikina kahtia ja muotoile pyöreiksi limpuiksi. Pyöritä limppuja huolellisesti akselinsa ympäri ja nosta sitten kohotuskoreihin sauma ylöspäin.
  6. Kohota leipiä huoneenlämmössä niin kauan, että ne ovat pullistuneet kauniisti. Varaa aikaa, itselläni meni liki vuorokausi.
  7. Sekoita vesi ja siirappi. Kumoa leivät uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele pinta siirappivedellä. Paista leipiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Voitele leivät toisen kerran siirappivedellä 30 minuutin paistamisen jälkeen. Tarkkaile paistumista, uunit ovat erilaisia.
  8. Jäähdytä leivät ritilällä. Laita päälle leivinpaperi ja keittiöpyyhe, jotta kuori pehmenee. 

Lisää hapanjuurireseptejä

Hapanjuurileivän valmistus vaihe vaiheelta ja toiveresepti

Sämpylät hapanjuureen ovat elämäsi herkullisimmat

Näkkäri onnistuu loistavasti laiskemmastakin juuresta

3 kommentit 3 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!
Seuraava postaus
Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!

Joko luit nämä?

Kerrosviljely: Juvalla viljellään salaatteja tavalla, joka ratkoo tulevaisuuden...

2.12.2024

Kermajuurekset: ihan kuin kermaperunat, mutta tähän saat sujautettua...

16.1.2022

Jyväskylän kirpputorit: viisi + kolme suosikkia ja viime...

4.7.2021

3 kommentit

Essi 20.12.2024 - 08:41

Kiitos Satu tästä reseptistä! 🙂 en omista yleiskonetta, ja vaivasin taikinan käsin (tuplaamatta aikaa, kun resepti ei vinkkeineen ollut vielä ehtinyt blogiin ilmestyä), ja silti onnistui erinomaisesti! Yksi parhaista leipomistani hapanjuurileivistä 🥰

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2024 - 10:12

Onpa ihana kuulla, kiitos paljon! Oikein hyvää, levollista ja herkullista joulua sinulle.

Vastaa
Heidi Enho 25.12.2024 - 12:24

Loistava resepti! Uunissa on nyt yleisön pyynnöstä jo toinen leipä. 😊 Saaristolaisleipä jäi kyllä kakkoseksi tähän verrattuna.

Olipa todellakin jähmeä taikina, meinasi usko loppua. Minä käytin piimää. Meidän olosuhteissa ja hyvin virkeänä juurella kohosi todella hyvin jo 12 tunnissa. Viimeiset 15 minuuttia paistoin varmuudeksi leivinpaperilla peitettynä.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä