Joulun tähteet ja puhe niiden ympärillä on ilahduttanut valtavasti tänä vuonna. Ensimmäisen kirjani vahva viesti oli ruoanlaiton ilon, esivalmistelun ja jääkaapista kokkaamisen lisäksi hävikin välttäminen (kirjan alaotsikko oli Kuinka rakastua rippeisiin), mikä oli silloin jotenkin ihmeellistä ja sain vastata jos jonkinmoisiin haastattelukysymyksiin. Yle X:n suorassa radiolähetyksessä arvioin, kuinka juontajat selvisivät hävikkihaasteesta eli ruoista, jotka olivat riipineet kasaan taukohuoneen jääkaapista.
Nyt kuusi vuotta myöhemmin aivan kaikki, siis aivan kaikki ruokatoimijat isoista kauppaketjuista alkaen kertovat ruokahävikkivinkkejään, ja se on aivan mahtavaa!
Kyselin eilen Instagramin puolella, onko jääkaapissanne joitakin ruoka-asioita, joista ette oikein tiedä, mitä niille tekisi. Vinkkailin ideoita stoorien puolella, mutta kokoan ideat vielä tänne pysyvämmin talteen.
Meillä sekalaiset blinipöydän jämät päätyivät hävikkipizzan päälle. Tein tapaninpäivän iltana hapanjuureen pizzataikinan jääkaappiin muhimaan ja seuraavana päivänä paistoin useamman pizzan. Yhteen tuli graavisiikaa, pikkelöityä punasipulia, smetanaa, pecorinoa ja ruohosipulia. Toiseen laitoin keltajuuren, valmiiksi hakattua punasipulia, stiltonia, tilliä ja pakastimesta kaivettua tomaattikastiketta. Kolmanteen sujautin blinejä varten paistettuja herkkusieniä, smetanaa, pecorinoa, cheddaria ja hakattua punasipulia. Kahteen viimeiseen tuli vielä mozzarellaa, se kylläkin haettiin kaupasta. Hyvää oli.
Listasin alle ideoita, miten joulun tähteet saa hyötykäyttöön. Oi joulun tähteet, tuikkikaa!
Kinkku
Ehkä tärkein jouluruoka, jolle keksiä uusia käyttötapoja, sillä Ylen artikkelin mukaan sitä menee eniten roskiin. Meillä on tapana tehdä joko tapaninpäivän iltana tai seuraavana päivänä karamellipossua, joka ei maistu lainkaan joulukinkkuisalta. Samalla saa hyödynnettyä joulukinkun paistoliemen. Toinen ehdoton suosikki on Croque Monsieur -leivät. Meidän minikokoinen kinkkumme on näillä toimilla yleensä syöty, mutta kinkku uppoaa tietenkin myös hävikkipizzaan, kinkkupiirakkaan tai kinkkukiusaukseen. Näihin tarkoituksiin kinkun voi myös pakastaa ja tehdä tammikuussa.
Seitan
Jos paistoit jouluksi seitanin, siitäkin voi tehdä karamellipossun kaltaista eli leikata paloiksi ja paistaa palat öljyssä pannulla. Seuraksi tarvitaan voimakas kastike, joten keitä pikainen teriyakikastike soijakastikkeesta ja palmu/fariinisokerista. Mausteeksi vielä tuoretta inkivääriä, nam!
Laatikot
Ehdottomasti eniten päänvaivaa aiheuttivat laatikot. Etenkin lanttulaatikkoa tuntui jääneen monelle. Kokemukseni mukaan kaikista laatikoista voi tehdä rieskoja, tietenkin laatikkorieskoja. Sovella tätä perunarieskareseptiä ja tee ilta- tai aamupalaksi kaikkien suursuosikkia. Laatikoita voi myös hyvin pakastaa tätä tarkoitusta varten. Pakasta sopivina annoksina ja kirjoita pussin päälle esimerkiksi ”6 dl porkkanalaatikkoa porkkanarieskoja varten”. Jutun pääkuvassa muuten esiintyvät porkkanalaatikkorieskat!
Lanttu- ja porkkanalaatikot uppoavat hyvin myös kasvissosekeiton joukkoon. Paista kattilassa sipulia ja muita joululta jääneitä kasviksia. Lisää vettä ja perunoita ja keitä kypsäksi. Lisää lopussa lanttu- tai porkkanalaatikkoa ja soseuta tasaiseksi. Jos jääkaapista löytyy jonkinlaista kermaa, lorauta ihmeessä sitä joukkoon.
Riisipuuro
Riisipuuro on aivan taivaallista Ahvenanmaan pannukakussa. Toinen hyvä käyttökohde olisivat karjalanpiirakat, mutta en ole itse koskaan päässyt tekemään niitä riisipuuron jämistä, kaikki aina syödään. Ehkä ensi jouluna tupla-annos ihan tämän takia!
Rosolli
Tosi monella tuntuu jäävät myös rosollia. Onneksi siitä saa tehtyä aivan taivaallisen borssikeiton!
Keitetyt perunat
Ah, niistä saa vaikka mitä! Teen usein perunamunakasta uunissa vuoassa, johon laitan jopa yhdeksän munaa, sitä on kiva sujauttaa eväsleipiin. Keitetyt perunat sopivat myös hävikkipizzan päälle, perunarieskataikinaan ja kasviscurryyn. Niitä voi myös käristää uunissa lohkoperunatyyliin tai sitten niistä voi tehdä lyttypottuja: heitä potut uunipellille leivinpaperin päälle ja paina jokainen pottu littanaksi uunipellille vaikka survimella. Valuta päälle öljyä, rouhi mustapippuria ja suolaa ja lisää halutessasi juustoraastetta. Lykkää potut uuniin ja paista, kunnes ne ovat ruskettuneet kauniisti.
Silli
Tätä en ole itse kokeillut (silliä meillä ostetaan irtona muutama pala ja ne saadaan syötyä), mutta veikkaisin, että lohilaatikon kaltainen versio onnistuisi hyvin sillistä. Eli lado uunivuokaan pottuviipaleita, sillipaloja ja tilliä, jos on. Lorauta päälle kermaa. Jos sinulla on fenkolia, lehtiselleriä ja sipulia, hauduta niitä hetki pannulla ja lisää sitten vuokaan mukaan.
Punajuurilaatikko
Myös tätä tuntui olevan monella. Meillä tämä ei kuulu joulupöytään, mutta jos kyse on siitä Aurajuusto-versiosta, söisin sen sellaisenaan, niin hyvää se on, heh! Mutta koska kaikki, siis ihan kaikki tuntuu uppoavan rieskoihin, soseuttaisin kaiken ja tekisin rieskoiksi. Veikkaan myös, että soseutettuna siitä saisi tehtyä aivan ihania suolaisia lettuja tätä perunalettureseptiä soveltaen.
Graavilohi/graavisiika
Graavikalat sopivat moneen! Itse lisäsin graavisiikaa hävikkipizzani päälle. Niistä saa myös herkullisen pastan (sipulia, fenkolia jos on, kermaa, sitruunaa, tilliä) ja lohilaatikkoa (suolaa ei tarvita niin paljon, jos graavikalasi on suolaista). Molemmat sopivat hyvin myös kalakeittoon.
Juustot
Juustot upposivat meillä liki kokonaan hävikkipizzaan, mutta haaveilen kyllä myös juustopiirakasta, johon tulee hieman chiliä. Myös piirakka karamellisoidusta sipulista on ollut to do -listallani pitkään. Myös Croque Monsieur -leipiin saa uppoamaan ison kasan juustoja. Myös lasagne on hyvä juustojen päätepiste, tai mac n’ cheese, tai perunasosekeitto, johon tulee paljon juustoa. Ah, niin hyvää!
Hedelmät
Jos hedelmävadilla on väsyneen näköisiä hedelmiä, tee niistä hävikkihilloa. Kuori, pilko ja punnitse hedelmät. Laita hedelmät sitten kattilaan ja lisää sinne hillosokeria puolet hedelmien painosta ja puolikkaan sitruunan mehu (jos hedelmiä on tosi paljon, lisää koko sitruuna). Keitä noin vartti, soseuta, purkita ja syö vaikka jogurtin tai paahtoleivän kanssa.
****
Mikä joulun tähteet listasta puuttuvat? Huikkaa alla, laitetaan vinkit jakoon!
Lue lisää
Hävikkikori on ehdottomasti paras tapa hankkiutua eroon kuivakaapin pussinpohjista.
Näin pakastin auttaa hävikinhallinnassa (permanenttitussi ehdoton!).
7 keinoa pitää bioroskis nälkäisenä.
9 kommentit
Tänä jouluna meillä ei pahemmin hävikkiä ole syntynyt. Laatikot ja puurot meni kaikki, kuten myös kalat (hyvä me! onnistuttiin siis ostamaan kolmen hengen jouluruuat just sopivasti). Kinkkua pakastettiin odottamaan pitsan tekoa ja hernekeittoa, tänään mies sitten jo kokkasikin hernarin mikä sopikin mainiosti lumileikkien jälkeen syötäväksi. Kalkkunan jämät ja perunat meni osin munakkaaseen ja osin pitsaan. Tällä hetkellä joulun herkuista on jäljellä pipareita (lapsi syönee osan ja loput uppoavat runebergin torttuihin) ja vähän suklaata (mikä menee vatsoihin ennen uutta vuotta). Juustojen kanssa kävi niin, että ne jäivät avaamatta, joten uuden vuoden herkutteluihin tulee juustoja 🙂 Lanttulaatikosta tehnyt rieskat on musta superherkullisia, mutta tänä vuonna jää väliin.
Tosi hienosti mitoitettu siis 🙂 Kalat ovat meillä yleensä se vaikein lenkki, mutta mekin onnistuttiin ostamaan niitä juuri sopivasti tänä vuonna.
Sillistä tulee kyllä hyvä ”janssoninkiusaus”, myös sillin liemi kannattaa hyödyntää ja lorauttaa laatikkoon mukaan kerman kanssa. Suolainen piirakka on myös hyvä vaihtoehto sillille ja sen liemelle. Punajuurien lientä lorauttelen leipä- tai rieskataikinoiden joukkoon. Joulun jälkeen käyn myös kaupoista ostamassa alennuksesta ne valmiit porkkana yms soseet. Ne menevät pakkaseen odottamaan pääsyä porkkanalettutaikinaksi 🙂
Kiitos kommentistasi, tosi hyviä vinkkejä kaikki!
Meillä jäi yli sekahedelmäsoppaa, kun mies ei siitä oikein tykännyt ja puurot kerittiin jo syödä. Ihan hyvää on myös jogurtin kanssa, kun en äkkiseltään muuta keksinyt 🙂 Mutta se on minusta kyllä vähän hankala kierrätettävä, kun se on makeaa ja ei sitä kai pakastaakaan voi (vai voiko?). Olin kyllä tosi ylpeä itsestäni, kun keksin lisätä tähteeksi jääneen rosollikermavaahdon jauhelihapihvien kastikkeeseen ja saatiin näin sekin ”tuhottua” 🙂
Mä tykkään sekahedelmäsopasta (tai sekametelisopasta kuten mun isällä oli tapana sanoa) ihan sellaisenaankin, kuten muistakin kiisseleistaä 🙂
Glögi ja piparit! Niitä aina jostain syystä pitää olla, mutta niitä on aina liikaa kun ei kukaan kuitenkaan tykkää. Minne ne sais hävitettyä?
Pipareita olen murskannut juustokakun pohjaan, siis Digestive-keksien sijaan. Ja eilen leivottiin niistä pipari-suklaacookieita kuopuksen kanssa. Glögiä varmaan voisi lorauttaa jonkun pitkään padan nesteeksi tai keittoon. Tästä ei mulla kokemusta, sillä mies juo aina kaikki glögit 😀
[…] Joulun jatkot eli näin vähennät ruokahävikkiä […]