Vinkkasin joku viikko sitten lämppäreistä vohveliraudalla, joita olen käryytellyt kerran jos toisenkin syksyn aikana. Vastalahjaksi sain vinkin teiltä: joku kertoi paistavansa myös joulutortut vohveliraudalla. !!!!! Mon dieu! Ajatus jäi piinaamaan, ja sitä oli pakko kokeilla, kun torttukausi käynnistyi.
Joulutorttu on vähän hankala leivonnainen. Rakastan niitä, enkä koskaan kieltäydy tuoreesta joulutortusta. Paino kuitenkin sanalla tuore. Pellillistä joulutorttuja ei tarvita, sillä yksi tuore, vielä lämmin riittää jokaiselle perheenjäsenelle. Neljän joulutortun takia tuntuu vähän hassulta lämmittää uunia. Seuraavana aamuna joulutorttu ei oikein ole mistään kotoisin.
Vohvelirautatortut innostivat heti. Vohvelirauta vain kuumaksi, ja valmista on muutamassa minuutissa.
Näin valmistuvat joulutortut vohveliraudalla
Joulutortut vohveliraudalla päätin tehdä kaupan valmiiksi kaulituista voitaikinalevyistä. Otin yhden sulamaan leivinpaperin päälle ja kaivoin vohveliraudan valmiiksi esille ruokakomerosta.
Kun levy oli sulanut, kaulin sitä ihan vähän isommaksi. Sitten tipautin kolme nokaretta hilloa levyn toiseen reunaan, käänsin levyn pitkittäin puoliksi ja painelin reunat yhteen, ihan kuin olisin tehnyt ravioleja. Leikkasin levyn kolmeen osaan ja nostin ensimmäisen nökäreen jännittyneenä vohveliraudalle.
Sopiva paistoaika oli meidän vohveliraudallamme tasan viisi minuuttia. Suosittelen tarkistamaan tilanteen hiukan aiemminkin. Yksi paistui vahingossa seitsemän minuuttia, se oli liikaa. Se ei sinänsä palanut, mutta voitaikina ehti vähän kuivahtaa.
Tuomio
Mitä perhe sitten tykkäsi? Leikkasin ensimmäisen tortun paloiksi ja kannoin maistiaiset kriittiselle raadillemme.
”Tosi hyvää! Saanko lisää”, huudahti kahdeksanvuotias.
”Ei minun makua”, arvioi neljävuotias.
”Tosi hauska idea”, nyökkäili puoliso.
Lähdin illaksi tapaamaan ystävääni, kun puhelin piippasi. Kuvassa mies oli haukkaamassa uutta vohvelirautatorttua. Olin heti ruokavaikuttanut omaan perheeseeni.
Vohveliraudan puhdistaminen herättää joka kerta kysymyksiä. Tortuista tursusi vähän hilloa, joka paloi sopiviksi könteiksi raudan jäähtyessä ja oli helppo rapsuttaa irti hellävaraisesti puulastalla. Kokit ja potit -blogin Hannelen puhdistusvohvelistakin on varmasti apua. Tiedän joidenkin myös suojaavan vohveliraudan leivinpaperilla, mutta sitä en ole itse uskaltanut tehdä.
****
Oletko sinä joulutorttuihmisiä? Teetkö taikinan itse vai ostatko valmiina? Tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää joulureseptejä
Saaristolaisleipä on todellinen toivelahja.
Perheemme piparkakkuasiantuntija kertoo, minkälainen taikina on paras.
Kermatoffeeta teemme joka jouluksi, ehkä sinäkin tästä eteenpäin?
4 kommentit
Onnistunee myös voileipägrillissä? Kolmiotorttua 🙂
Hei !
Keksin kuvasta tehdä perunamuussista vohveleita.
Olin alkuvuodesta syömässä Belgessä ja siellä on ruokia, joissa pohjalla on vohveli ja päällä joku täyte.
Osaisitko neuvoa täytteessä ?
Haluaisin ainakin tehdä possusta ja omenasta jonkun tahnan / täyteen sekä homejuustoista .
Moikka! Tosi kiva idea. Ehkä murustelisin/muussaisin haarukalla sinihomejuustoa ja sekoittaisin ranskankerman ja ruohosipulin kanssa. Possulle voisi toimia dijonsinappi, ranskankerma, raastettu omena ja kunnon pippuri.
Ja mulla on täällä blogissa lohitahnan, särkitahnan ja voipaputahnan reseptit 🙂