Juhannus on vajaan viikon päästä, joten polttava kysymys on: mikä juhannusmenu tällä kertaa? Juhannuksena on myös kolme päivää aikaa syödä kaikenlaisia aterioita. Niinpä ajattelin kirjoittaa omat suosikkini, inspiraatioksi ja avuksi.
Juhannukseemme ei liity niin paljon perinteitä kuin jouluun. Koska kuitenkin laitan ruokaa sesonki- ja raaka-ainelähtöisesti, tietyt asiat ovat mukana aina. Miltei aina olemme mökkiolosuhteissa, mikä tietenkin sanelee paljon valintoja.
1.Peruna
Tämä tietenkin sopii tänä perunahaastevuonna enemmän kuin hyvin, mutta ei juhannusta ilman varhaisperunoita! Yleensä haluan Siiklejä, mutta tänä vuonna olemme ostaneet jo useamman kerran perniöläisiä Annabella-perunoita ja olen aivan hurmaantunut. Todella herkullisia! Voin suositella lämpimästi aivan kumpia tahansa. Syömme perunat keitettyinä sellaisenaan voin, ruskistetun voin tai basilikatahnan kanssa. Perunat voi myös upottaa suoraan kuumina basilikatahnaan, mikä tekee niistä ehkä jopa vielä herkullisempia. Keitän perunoita aina koko kattilallisen, koska perunat ovat aivan valtaisan hyviä vielä seuraavanakin päivänä. Monesti teen niistä aamuksi perunamunakasta (jostain syystä syömme todella usein mökillä aamuisin munakasta tai paistettuja munia!) tai lounaaksi jotakin pyttipannun kaltaista. Myös basilikatahnan kanssa sekoitettu perunasalaatti on todella hyvää.
2. Parsa
Kyllä parsa kuuluu vielä juhannukseenkin, sillä nyt saa kotimaista! Usein grillaamme, joten parsa päätyy käväisemään grillissä. Esikäsittelen parsat ihan normaalisti: huuhtaisen, kuivaan, napsautan tyvet pois ja pyöritän sen jälkeen öljyssä. Sitten parsat pääsevät grilliin pariksi minuutiksi. Valmiit parsat maustan suolalla ja joskus raastan päälle parmesaania. Parsat voi myös paistaa nopeasti pannulla.
3. Joku kala
Juhannusmenu pitää yleensä sisällään jotakin kalaa: savustettua lohta tai pannulla paistettuja fileitä vaaleasta kalasta, esimerkiksi ahvenesta. Yhtenä vuonna kuusenkerkät olivat parhaimmillaan lapsuudenkodissani juuri juhannuksena, joten graavasin siian niillä. Perunoiden kanssa maistuvat myös tahnat: särkitahna ja lohitahna.
4. Vihreä salaatti
Ei juhannusta ilman vihreää salaattia. Sopivasti sitruunaisen salaatinkastikkeen teet kätevästi suoraan tarjoilukulhoon.
5. Letut
Hyvin monena vuonna olemme syöneet juhannusvieraiden kanssa muurinpohjalettuja. Suolaiseksi täytteeksi olen sekoittanut lohitahnan tai paistanut esimerkiksi sipulia ja parsaa. Makeat letut maistuvat taivaallisilta ihan vain mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa. Uusin ihastukseni on suodatinpussissa valutettu turkkilainen jogurtti, jonka maustan tomusokerilla ja vaniljajauheella. Ja heran toki käytän lettutaikinaan.
6. Mansikkakakku
Löysin britakakun verrattain myöhään, mutta olen sittemmin tehnyt sitä hyvin monena juhannuksena, niin kuin hyvin monet muutkin. Joskus olen raaskinut ostaa vain pienen rasiallisen mansikoita kakun päälle ja tehnyt sisään täytteen raparperihillokkeesta ja rahkasta. Myös mansikkakakku on ihana, ja mansikoiden sijaan voit täyttää kakun vaikka kirsikoilla.
7. Raparperi
Koska raparperiaika on yhä parhaimmillaan, juhannusmenu pitää sisällään raparperia tavalla tai toisella. Raparperimehu on lapsista aivan ihanaa, samoin raparperipaistos.
8.Saaristolaisleipä
Monilla saaristolaisleipä kuuluu vain jouluun, mutta monissa perheissä sitä syödään myös juhannuksena. Oma suosikkini on Nauvon limppu, jonka teen hapanjuureen.
****
Mitä sinun juhannukseesi ehdottomasti kuuluu? Kerro, olisi kiva kuulla!
7 kommentit
Tästä saikin lisäideaa meille, paraan taidan ainakin lisötä mökkiostoslistaan.
Meillä on muuten vaihtelevaa, mutta sinä päivänä kun on eniten sukua mökillä pestään porukalla mieluiten laiturilla uudet perunat, savustetaan kalaa (yleensä kirjolohta, joskus siikaakin, väkeä on plajon joten 1-2 kilon kaloja menee pari kolme), ja niiden seuraksi tulee vihreää salaattia, osa suosii kallle ja oerunallekin kermaviilikastiketta, mutta suurimman suosion saa voi-sipulikastike eli voissa haudutettu sipuli jatkettuna ihan vedellä. Sipulit leikataan puolikkaiksi renkaiksi/neljännesrenkaiksi, ensin valkoise tosat voin kera kattilaan hautumaan, lisätään vettä tarpeen mukaan, vähän myöhemmin pilkotut sipulin varret, vettä, suolaa. Ja maistuu niiin hyvälle uusien perunoiden ja savukalan kera.
Lettuja oaistetaan jonain iltana nuotiolla ja toisena tikkupullaa (palovaroitukset toki tuo vaihtelua ruokiin).
Voi että, onpa ihania ruokia teillä! Minäkin aina haaveilen kalan savustamisesta itse, mutta ainakin vielä se on jäänyt tekemättä. Mies on joskus hitsannut oman savustimenkin, mutta se on maalla 🙂
Juhannusrieska munavoilla on ehdoton herkku, ilman sitä ei juhannusta meille tule😋 Teen rieskaa rikotuista ohrasuurimoista ns. rieskajauhoista, joiksi täällä eteläisessä Savossa Pieksämäellä niitä kutsutaan. Juhannusrieska eli otrarieska on perinteinen täällä, toki riisirieskaakin tulee tehtyä usein. Herkullista valon ja keskikesän juhlaa🌿
Juhannusrieska on hirmuisen hyvää! Vaikka olen itsekin kotoisin Etelä-Savosta, sitä ei ole tehty meillä lapsuudenkodissa koskaan. Itse ihastuin tähän, kun Keski-Suomesta oleva miehen mummo tarjosi sitä kerran juhlissa. Juhannuksena emme kuitenkaan ole tainneet syödä sitä kuin kerran. Pitäisikin tehdä sitä pitkästä aikaa!
Taidan kopioida koko teidän menun!
Ole hyvä 🙂 Hyvää ja herkullista juhannusta!
[…] Juhannusmenu sisältää tietenkin perunaa, parsaa ja mansikoita. […]