Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Juustotarjotin: näin kokoat joulun ihanimman juustotarjottimen käyttämällä vain kotimaisia raaka-aineita! Ruokatoimittajan vinkeillä onnistut

kirjoittanut Satu Koivisto 4.12.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 4.12.2022
Juustotarjotin
5,5K

Kaupallinen yhteistyö: Kuusamon Juusto ja Linkosuo

Nyt tulee joulun suomalaisin juustotarjotin!

Kumppanini Linkosuo ja Kuusamon Juusto haastoivat minut suunnittelemaan juustotarjottimen kotimaisista raaka-aineista. Ihana idea, johon tartuin innokkaasti. Tällepä juustotarjottimelle ei tulisikaan viinirypäleitä ja viikunahilloa!

Etenkin tänä vuonna tekee mieli tukea suomalaisia ruoantuottajia. Siksi en joustanut mistään, vaan kaikki tarjottimella on kotimaista, paitsi punajuurisipsien ja kermatoffeen maustamiseen käytetty suola.

Juustotarjottimen kokoamiseen pätevät oikeastaan samat lainalaisuudet kuin ylipäänsä ruoanlaitossa. Jotain suolaista, jotain rapeaa, jotain raikasta, jotain hapanta, jotain makeaa.

Listasin alle vinkkejä juustotarjottimen kokoamiseen, ole hyvä!

Juustot: ota tuntia ennen huoneenlämpöön

Juustotarjottimen juustot voi valita monella periaatteella. Valitsemalla samantyyppisiä juustoja eli kuten tässä pelkästään kovia, juustojen keskinäiset erot avautuvat paremmin. Kuusamon Juuston Kuusamo-sarjaan kuuluu neljä kovaa herkuttelujuustoa: pähkinäinen Maasdam XO, sopivasti savuinen Savustettu Gouda, pitkään kypsynyt Emmental XO ja täyteläinen Vuoristojuusto. Nämä kaikki juustot on tarkoitettu leikattavaksi, ei juustohöylällä höylättäväksi. Maun lisäksi mukavaa on myös hillitty pakkauskoko: 175 grammaa tulee hyvin käytettyä kerralla. Ja jos ei, kaikki juustot sopivat hyvin ruoanlaittoon. Juustot valmistetaan Kuusamossa.

Juustojen maut avautuvat, kun ne saavat lämmetä noin tunnin ennen tarjoilua. Toisaalta juusto on taas helpompi leikata, kun se on kylmä. Niinpä suosittelen leikkaamaan juustot jääkaappikylminä valmiiksi ja asettelemaan tarjottimelle hyvissä ajoin. Leikkaa juustot erimuotoisiksi paloiksi: kolmioita, kuutioita, pikkuneliöitä… Se ensinnäkin näyttää kivalta ja toisekseen juustot on helppo erottaa toisistaan.

Sitten leipä: ota superrapea mininäkkäri

Juustojen lisäksi juustotarjottimelle tarvitaan ehdottomasti jokin keksimäinen asia, jonka kanssa juustoja syödään. Pitkäaikaisen kumppanini Linkosuon Mininäkkärit ovat valtavan herkullisia. Ne eivät sisällä lainkaan vehnää vaan kauraa ja ruista, jotka molemmat on viljelty sataprosenttisesti Suomessa.

Mininäkkärit on paahdettu uunissa, joten ne ovat tosi rapeita. Me napsitaan näitä kyllä muutenkin kuin vain juustotarjottimella, ihmeen koukuttavia. Avattu pussi tyhjenee hetkessä.

Keitä itse hillo: nyt se tehdään porkkanasta!

Kolmanneksi tärkein elementti juustotarjottimella on hillo. Suolaisen juuston, rapean näkkärin ja makean hillon yhdistelmä on klassinen syystäkin ja toimii aina.

Tällä kertaa tein hillon porkkanoista ja kirpeistä kotimaisista omenoista. Kyllä luit oikein! Edullista, valtavan herkullista ja jotenkin erityisen hyvin jouluun sopiva makumaailma. Tässä resepti: Kuori ja paloittele 500 g porkkanoita. Kuori ja paloittele 200 g omenoita. Laita porkkanat ja omenat kattilaan ja lisää 1/2 dl vettä. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Lisää kattilaan 2 dl hillosokeria ja rosmariinin oksa ja sekoita. Keitä, kunnes omenat ovat muhjaantuneet, porkkanat saavat jäädä hiukan napakoiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja jaa puhtaisiin purkkeihin.

Jotain hapanta: ota kotimainen omppu

Juustotarjotin kaipaa jotain raikasta ja kirpeää. Vielä saa ahvenanmaalaisia omenoita. Leikkaa ne ohuiksi siivuiksi.

Yllättävä suolainen osanen: suolakurkku

Juustotarjottimilla näkee monesti oliiveja, mutta suolakurkku toimii erinomaisesti juuston, näkkärin ja hunajan kanssa. Myös sellaisenaan…

Pientä rapeutta: punajuurisipsit

Yksi tärkeimmistä ravintolakoulun opeista on ollut rapean elementin tärkeys annoksessa kuin annoksessa. Siksi juustotarjottimellani on itse tehtyjä punajuurisipsejä (joita esikoisemme muutenkin toivoo yhtenään). Ne valmistuvat helposti: siivuta pestyt, raa’at punajuuret ohuesti esimerkiksi mandoliinilla, mausta suolalla ja öljyllä, lado uunipellille yhteen kerrokseen ja kuivata 150-asteisessa uunissa noin tunti. Sipsejä voit hyvin tehdä samalla, kun paistat uunissa muutakin.

Lopuksi: lisää vielä makea elementti ja juustotarjotin on valmis

Juustotarjottimelle on kiva lisätä myös makea elementti. Juokseva hunaja on helppo ja herkullinen, mutta tykkään yhdistää tarjottimelle myös jonkin jälkkärimäisen asian. Itse tehty kermatoffee on kuulunut jouluperinteisiimme jo vuosia, siispä sitä on tässäkin. Onnistuin myös löytämään lähikaupasta kotimaisia pikkupäärynöitä!

****

Tämä juustotarjotin sopii kaikkiin joulunajan rientoihin: itsenäisyyspäivän juhlistamiseen, adventtiglögien kanssa napsittavaksi tai joulupäivän rauhalliselle aamiaiselle. Ja myös lahjaksi!

Mutta mitä sinun juustotarjottimellasi on ehdottomasti oltava? Kerro alla!

Lisää joulureseptejä

Saaristolaisleipä sopii lahjaksi, tällä reseptillä teet kätevästi neljä!

Jouluaaton perinne: blinit, jotka valmistuvat hapanjuurella tai hiivalla.

Graavisiikatartar on ihanaa blinien täytteenä tai saaristolaisleivän kanssa.

ItsenäisyyspäiväJouluJuustotarjotin
2 kommentit 9 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Saaristolaisleipä: se paras resepti eli Nauvon limppu hapanjuureen tai hiivalla
Seuraava postaus
Kermatoffee: ohje josta saattaa tulla sinunkin jouluperinteesi

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

2 kommentit

Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 8.12.2022 - 10:13

[…] juustotarjottimen vain kotimaisista raaka-aineista (!) ja silloin keksin tehdä ihanaa porkkana-rosmariinihilloa. Se muuten sopisi myös […]

Vastaa
Joululahjat | Aidot toiveet | Kaikki syötäviä tai käytännölisiä 20.12.2022 - 10:27

[…] tehdyt hillot, kirjoitti eräs. Ja niinhän se on, että itse tehty hillo on purkitettua rakkautta. Porkkanoista ja omenoista keitetty hillo on ihanaa juustojen kanssa. Mansikkahillo onnistuu […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä