Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kaalipiirakka: lempimauste, kätevä (ja monikäyttöinen) taikina ja näppärä vinkki kaulimiseen. Ruokatoimittajan reseptillä onnistut!

kirjoittanut Satu Koivisto 1.11.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 1.11.2023
Kaalipiirakka
9,5K

Kaalipiirakka on asia, jota alan himoita loppusyksystä. Pitkään hautunut makeahko kaali ja rapean sitkeä kuori, ai että! Oma luotto-ohjeeni on tosi simppeli eikä vaadi erikoisia raaka-aineita eikä välineitä.

Kas tässä vinkit kaalipiirakan valmistukseen ja postauksen lopussa vielä tarkka resepti, ole hyvä!

Tärkein raaka-aine: no tietenkin keräkaali, joka on parhaimmillaan just nyt

Kaalipiirakkaa varten tarvitset tietenkin keräkaalia. Keräkaali on parhaimmillaan juuri nyt, loppusyksystä. Se on mehevää ja rapeaa (ja edullista!) vaikka kaalia toki voi syödä pitkälle kevääseen. Varhaiskaalia ei puolestaan kannata käyttää pitkään haudutettaviin ruokiin vaan syödä joko sellaisenaan tai vain nopeasti pannulla pyöräytettynä.

Piirakkaa varten suikaloi kaali aivan kovinta kantaa lukuun ottamatta. Sisus on yhtä syötävää kuin lehdetkin, joskin se vain pitää hienontaa pienemmäksi. Näin kaalista menee hukkaan ehkä sentin parin pätkä.

Kaali rakastaa kunnon haudutusta. Paistan kaalia ensin kattilassa pehmeäksi, ja sittenhän se menee vielä piirakkakuoren kanssa uuniin hautumaan. Tiedän monien lisäävän haudutettuihin kaaliruokiin siirappia, mutta itse en tee niin koskaan. Kun kaalia malttaa hauduttaa kunnolla, se muuttuu makeaksi.

Kaali tykkää sipulista

Minusta kaalipiirakka kaipaa myös runsasta määrää sipulia, joka karamellisoituu kattilassa paistuessaan. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä hetki ennen kaalin lisäämistä, niin sipulit pehmenevät ja antavat alkaa periksi. Myös sipulit karamellisoituvat ihanasti.

Salainen mauste: oregano

Tykkään ihan hirveästi oreganon ja pitkään hautuneen kaalin makuyhdistelmästä. Siksi oreganoa on tässäkin.

Piirakkapohja: hiivaton ihmetaikina tekee tässäkin taikojaan

Kun täyte on hautumassa, on aikaa tehdä pohja. Toisin kuin piirakkapohjissa yleensä, tätä helppoa pohjaa ei siis tarvitse tehdä etukäteen. Sitä ei myöskään tarvitse kohottaa! Riittää kun runnoo pohjan ainekset yhteen, muotoilee palloksi, jakaa pallon kahtia ja kaulii palat kahdeksi pyöryläiseksi.

Monet tekevät kaalipiirakan voitaikinaan, niin minäkin ennen. Sitten eräs lukija toivoi kevyempää ja vähempirasvaista piirakkataikinaa, jota voisi syödä ihan arjessakin sydän- ja verisuonitautia pelkäämättä. Kiitos tämän testasin, kuinka hiivattoman ihmetaikinan nimellä kulkeva pohja sopisi tähän. Oikein mainiosti!

Tähän ei tosiaan tule minkäänlaista kohotusainetta eli ohjeessa ei ole virhettä! Aivan yhtä monisyinen taikina ei tietenkään maultaan ole kuin vaikkapa hiljalleen jääkaapissa kehittynyt pizzataikina, mutta tämä toimii vallan mainiosti.

Jos et halua tehdä taikinaa itse, voit tietenkin hyvin käyttää valmista voitaikinaa. Se toimii aivan eriomaisesti. Silloin tosin piirakasta kannattaa tehdä neliskanttinen.

Kauli osat leivinpaperin päällä ja selviät vähemmällä jauholla

Kun täyte ja taikina ovat valmiina, piirakan kasaaminen käy joutuisasti. Kauli molemmat pyörylät leivinpaperin päällä, pääset vähemmällä jauholla ja lopputulos on mehevämpi. Kansi on helpoin nostaa täytteen päälle nurinpäin eli niin, että leivinpaperi jää päälle. Irrota leivinaperi lopuksi varovasti ja kas, kansi on paikoillaan!

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes se ruskettuu kauniisti. Omassa uunissani tämä tarkoittaa 35 minuuttia, mutta säädä paistoaika omaan uuniisi sopivaksi.

Piirakan kuori on kova, kun piirakka tulee uunista, mutta kun peität sen leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä, se kyllä pehmenee. Parhaimmillaan piirakka on huoneenlämpöiseksi jäähtyneenä, mutta kyllä se maistuu myös jääkaapista.

****

Onko kaalipiirakka sulle tuttu juttu? Ja tässä vielä oma reseptini, ole hyvä!

Kaalipiirakka

Kaalipiirakka

Printtaa
Annoksia: Pellillinen Valmistelut: 1 tunti Odotus: 45 minuuttia 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 18 äänesti )

Ainekset

  • 3 isoa keltasipulia
  • 1 kg keräkaalia
  • 2 rkl (rypsi)öljyä
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl vettä
  • 1 dl (rypsi)öljyä
  • n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • voiteluun 2 rkl esim. kauramaitoa

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi keräkaali aivan kovinta kantaa lukuun ottamatta.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota ensin sipulia 10 minuuttia aina välillä sekoitellen. Lisää kaali ja oregano. Paista aina välillä sekoitellen puoli tuntia. Mitä pidempään kaali saa paistua, sitä parempaa siitä tulee. Mausta suolalla.
  3. Kaalin paistuessa tee taikina: sekoita vesi, rypsiöljy, vehnäjauho ja suola kulhossa. Painele ja venytä, kunnes saat venyvän pallon. Jos taikina on liian tarttuvaista, lisää jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan.
  4. Jaa taikina kahtia. Kauli molemmat palat leivinpapereiden päällä isoiksi ympyröiksi. Toisesta tulee piirakan pohja, toisesta kansi. Kauli pohja hieman isommaksi kuin kansi ja vedä se uunipellin päälle.
  5. Levitä täyte pohjan päälle niin, että reunoihin jää kaksi senttiä tyhjää tilaa. Aseta kansi täytteen päälle niin, että paperi jää päälle. Vedä paperi varovasti pois.
  6. Käännä pohjan reunat kannen päälle. Painele pohja ja kansi haarukalla yhteen.
  7. Voitele pinta kauramaidolla ja töki kanteen haarukalla muutama reikä.
  8. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta ruskettuu kauniisti, noin 35 minuuttia. Peitä piirakka leivinpaperilla ja puhtaalla keittiöpyyhkeellä, niin kuori pehmenee.

Lisää suolaista tarjottavaa syksyn illanistujaisiin

Suppilovahveropiirakka on tuhti ja täyteläinen.

Kirsikkatomaattipiirakka on herkullisen makunsa lisäksi nätti tarjottava.

Sieniquesadillat tarjoavat sienipiirakan makuja mutta valmistuvat tosi äkkiä.

0 kommentti 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Suolainen piirakkapohja perunamuusista: taas uutta käyttöä eiliselle muusille! Ja hyvästi vettynyt pohja
Seuraava postaus
Pippurimylly: lopeta heti valmiiden pippurirouheiden ostaminen! Myllyllä jauhamalla saat niin paljon enemmän makua. Näin valitset parhaan myllyn

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä