Niin sanottu talvi etenee, vihreät vaihtoehdot vähenevät. Valkokaali ja punakaali onneksi ovat molemmat vielä oikein hyviä näin monta kuukautta varastoitunakin, joten molempia on näkynyt viime viikkoina jääkaapissamme. Kyselin taannoin Instagramissa punakaalivinkkejä, ja yksi teistä kertoi tekevänsä punakaalista ja porkkanasta som tam -salaattia. Kiinnostavaa! Mehevä ja mausteinen kaalisalaatti, kyllä kiitos!
Som tam on thaimaalainen vihreä papaijasalaatti, johon tulee chiliä, valkosipulia, kalakastiketta ja maapähkinöitä. Salaatin juju on se, että kaikki aineet mäiskitään sekaisin erityisellä som tam -nuijalla. Näin maut sulautuvat yhteen ja salaatista tulee upean mehevä. Idea kaalista tehdystä som tamista on kerrassaan loistava, sillä kaalille tämä väkivalta sopii tähän aikaan vuodesta paremmin kuin hyvin.
Koska en voi sietää kalakastiketta ja toisaalta rakastan maapähkinävoita, päätin inspiroitua som tamista vain kevyesti ja tehdä jotakin sinne päin. Kalakastikkeen vaihdoin yksinkertaisesti suolaan ja maapähkinät maapähkinävoihin, joka mehevöittää salaattia entisestään ja tuo siihen pehmeyttä. Näin salaatti on myös vegaaninen. Chiliä lisäsin vain yhden keskivahvan ilman siemeniä ja siementen kalvoja, joista etenkin jälkimmäinen on se erityisen polttava osuus. Jos tykkäät tulisesta, laita nekin tai vaikka toinen chili.
Kaalisalaatti valmistuu vartissa. Kulhoksi kannattaa valita tilava ja tukeva, sellainen joka ei hätkähdä rajuja otteita. Nuijana olen käyttänyt perunasurvinta, sellaista jonka isäni sorvasi joskus vuosia sitten ja jolla teen perunamuusin. Salaatin nuijimisessa on iso roiskevaara, joten sijoita kulho pesualtaaseen mutta tyhjennä se ensin. Nuijiessa tiskit pomppivat.
Kulhoon tulee ensin yksi kokonainen valkosipulinkynsi ja puolitettu chili, kumpaakaan ei ole tarkoitus hienontaa. Isken niitä pari kertaa, jotta ne murskaantuvat. Sitten lisään kulhoon kaikki loput aineet kastikkeen aineista aloittaen, ja sitten vain nuijitaan. Salaattia kannattaa kääntää muutaman kerran homman aikana, jotta aineet sekoittuvat tasaisesti. Aikaa menee muutama minuutti, salaattiin saa hyvin jäädä rapsakkuutta.
Jos maltat, anna salaatin maustua hetki ennen syömistä mutta ymmärrän kyllä jos et malta. Kaalisalaatti sopii hyvin yleissalaatiksi raikastamaan milloin mitäkin: kulhoruokia, leipiä, curryja… Se myös säilyy hienosti jääkaapissa ainakin muutaman päivän.
****
Minkälaisia lisukesalaatteja sinä syöt noin talvella? Kerro alla! Ja tässä vielä se mehevän kaalisalaatin ohje, ole hyvä!
Lue lisää
Kaikki mitä olen oppinut kaalilaatikosta.
Viisi vinkkiä, joilla vihreästä salaatista saa vielä parempaa.