Kalapannu palveluksessasi, ole hyvä!
Osallistuin pari viikkoa sitten etäseminaariin, jonka aiheena oli kotimaisen ei-kasvatetun kalan syömisen lisääminen. Kestävästi toteutettu kalastus olisi hyväksi vesistöille. Ostetusta kalasta alle viidennes on kotimaista. Ja sitten on esimerkiksi silakka, jonka saaliista suurin osa menee rehuksi minkkitarhoille ja kalajauhoksi!
Tästä intoutuneena tein Instagramini stooreihin suuren kalakyselyn: miten usein ylipäätään syötte kalaa, mitä kalaa se on ja mikä luonnonkalojen syömisen esteenä on. Kiitos vastauksista, niitä tuli todella paljon! Yllättäen vastauksista nousi todella vahva toive: kaipaatte helppoa kalareseptiikkaa. Tässä sellainen nyt on!
Kalapannu on superhelppo tapa valmistaa kalaa. Se sopii myös sinulle, joka pidät kalan paistamista vähän turhan jännittävänä. Tämä on oikeasti helppoa, lupaan. Niin ja tästä ei tule käryä!
Ideana on ensin paistaa pannulla kasviksia niin, että ne ovat napakan kypsiä. Sitten pannulle lisätään sitruunamehua ja vettä (valkoviini sopisi muuten varmasti paremmin kuin hyvin), kasvisten päälle lisätään kalapalat ja laitetaan kansi kiinni. Näin kalat kypsyvät höyryssä juuri sopivasti eikä mitään uhkaa tarrautua pannuun kiinni.
Käytin kuvan kalapannuun kuhaa, mutta muutkin vaaleat kalat käyvät hyvin, esimerkiksi ahvenfileet ja ruodottomaksi käsitelty hauki. Apunasi kalaostoksilla on WWF:n kalaopas, jonka liikennevalot kertovat, onko kyseistä kalaa vastuullista ostaa.
Kasviksista valitsin pannuun nyt omat suosikkini sipulin, fenkolin, lehtisellerin ja oikeastaan värin takia paprikan, vaikkei jälkimmäinen nyt sesongissa olekaan. Myös kasviksia voi vaihdella mielensä mukaan. Tähän sopisi aivan loistavasti vaikkapa kaali, kunhan sitä hauduttaisi pidempään, tai vaikka porkkanat. Tai lehtikaali tai miksei vaikka munakoiso.
Valmis kalapannu on nätti nostaa suoraan pöytään. Seuraksi sopivat hyvin perunat jossakin muodossa: vaikka muusina tai paistettuina lantteina. Olen myös ihastunut viime aikoina vehnä- ja kaurajyviin, joita on tullut markkinoille useammilta valmistajilta. Ja koska pannun pohjalle muodostuu taivaallisen hyvää lientä, kannattaa varata pöytään (hapanjuuri)leipää. Sillä saa dipattua viimeisetkin pisarat.
****
Kuinka usein sinä syöt luonnonkalaa ja mitä se on? Ja tässä kalapannuni ohje, ole hyvä!
Lisää helppoja kalaruokia
Parhaat kalapuikot valmistuvat hauesta käryttä uunissa.
Särkitahna on ihanaa leivän päällä tai uuniperunoiden täytteenä.
2 kommentit
Kiitos ohjeesta, kyllä maistui!
Kalastamme mieheni kanssa ja tänä talvena varsinkin kuha on käyny todella hyvin verkkoon. Ihan kiva mutta paistettu kala tulee jo korvista ulos…
Minä laitoin pannulle porkkanan, fenkolin, sipulin ja keltaisen paprikan sekä puolikkaan sitruunan mehun. Enkä myöhäisenä iltaruokana tarjonnut mitään perunaa tai muuta lisuketta mutta hyvin meni ja oli mukavan kevyt ateria.
Oi teitä onnekkaita! Olispa mahtavaa saada pyydettyä omat kalansa. Ja kiva kuulla, että resepti maistui 🙂