Kaupallinen yhteistyö: John Nurmisen Säätiö
Kalapastasalaatti on kuin tonnikalasalaatti, mutta tämä tehdäänkin suomalaisesta luonnonkalasäilykkeestä. Mutta miksi sellaista pitäisi tehdä? Jatka lukemista!
Kun John Nurmisen Säätiö kysyi, haluaisinko olla mukana Itämeripäivässä, vastasin heti kyllä, ehdottomasti. Vuonna 1992 perustetun säätiön tavoite kahdella sanalla kerrottuna on pelastaa Itämeri. Itämerta uhkaa rehevöityminen, mikä johtuu veteen valuvista ravinteista ja muusta sinne kuulumattomasta. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa vähennetään juuri tuota ravinnekuormitusta.
Itämeren tila on tullut minulle tutuksi vähän toisesta näkökulmasta. Entisessä elämässäni ennen lapsia harrastin nimittäin sukeltamista ja pääsin näkemään, miltä Itämeri näyttää pinnan alla. Monin paikoin kovin kovin surulliselta. Näkyvyyttä ei ollut juurikaan, kuin olisi hypännyt sameaan kiisseliin. Pari kertaa pääsin onnekseni reissulle Saaristomerelle, jossa oli upeita, kirkasvetisiä kohteita. Monessa niissä kasvoi yhä rakkolevää. Se on ilahduttava asia: rakkolevä on merkki siitä, että sillä kohtaa meri voi hyvin. Tältä haluaisin Itämeren näyttävän muuallakin.
26.8. vietettävä Itämeripäivä nostaa esille upeaa mertamme ja kannustaa tekemään tekoja Itämeren hyväksi. Omat Itämeri-tekoni liittyvät tietenkin ruokaan, etenkin kaloihin.
Miksi Itämeren kaloja pitäisi syödä?
Kalastaminen vähentää Itämerestä fosforia, jota esimerkiksi sinilevä käyttää ravinnoksi. Syömällä kestävästi pyydettyä kalaa vähennät siis sinilevää! Myös järvikalan syöminen auttaa Itämerta, sillä jokien kautta melkein kaikki Suomen järvet ovat yhteydessä mereen.
Mitä kaloja pitäisi sitten syödä?
Suositeltavia kaloja ovat lahna, särki, silakka ja muikku. Näistä etenkin särjen syöminen on todellinen Itämeri-teko. Särki viihtyy rehevöityneessä vedessä erinomaisesti ja valtaa alaa muilta kalalajeilta. Kalakannan vääristyminen lisää rehevöitymistä. Särjellä on myös tapana tonkia pohjamutaa, mikä edelleen kiihdyttää rehevöitymistä.
En uskalla koskea raakaan kalaan, mikä avuksi?
Jos raa’an kalan käsitteleminen jännittää, aloita säilykkeistä. Niillä on todella kätevä korvata tonnikala monissa resepteissä. Pielisen kalajalosteen Luonnonkalasäilyke muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan ällistyttävän paljon tonnikalaa. Tykkään kovasti myös Järki-Särjestä ja Järvi-Suomen Kalatuotteen savumuikuista.
Myös valmiit kalatuotteet kuten Itämerestä kalastetusta lahnasta valmistetut Saaristolaiskalapyörykät ovat todella näppäriä.
Mistä reseptistä aloittaisin?
Kalapastasalaatti valmistuu nopeasti ja helposti, ja voit syödä sen huoneenlämpöisenä tai kylmänä suoraan jääkaapista. Reseptin löydät tämän postauksen lopusta.
En tykkää kalasta, onko muita keinoja auttaa?
Myös kasvisruoan suosiminen auttaa Itämerta. Lihan kasvatus vaatii paljon peltoa, minkä viljelystä valuu ravinteita vesistöihin. Kun syöt lihaa, suosi elämiä, jotka ovat laiduntaneet. Satokauden kasvisten syöminen on järkevää monestakin syystä. Tuet paikallista yrittäjää, kasvis on maukkaimmillaan ja sitä ei ole tarvinnut kuljettaa maailman ääristä.
****
Mikä on sinun keinosi auttaa Itämerta? Laitetaan vinkit jakoon! Ja tässä vielä kalapastasalaattini resepti, ole hyvä!
Lisää Itämeri-ystävällistä ruokaa
Hernepestopasta valmistuu runsaassa vartissa.
Näppiperunat toimivat sekä juhlassa että arjessa.
3 kommentit
Tämä salaatti on mainio, mutta millä voisin korvata herneet, kun perheessäni on herneallergia?
Itse tykkään käyttää välillä kikherneitä, mutta nekään eivät ehkä käy? Entä edamamepavut? Sitten villi ehdotus: mitenköhän pieneksi paloiteltu ja vähän sitruunassa marinoitu kyssäkaali toimisi?
Kiitos vinkeistä. Kokeilen ekana edamepapuja. Niitä löytyy ainakin pakasteena. 😊