Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kalapastasalaatti: näin helposti korvaat tonnikalan ja teet hyvää Itämerelle. Syksyn luottoreseptisi on tässä!

kirjoittanut Satu Koivisto 22.8.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 22.8.2021
Kalapastasalaatti
6,4K

Kaupallinen yhteistyö: John Nurmisen Säätiö

Kalapastasalaatti on kuin tonnikalasalaatti, mutta tämä tehdäänkin suomalaisesta luonnonkalasäilykkeestä. Mutta miksi sellaista pitäisi tehdä? Jatka lukemista!

Kun John Nurmisen Säätiö kysyi, haluaisinko olla mukana Itämeripäivässä, vastasin heti kyllä, ehdottomasti. Vuonna 1992 perustetun säätiön tavoite kahdella sanalla kerrottuna on pelastaa Itämeri. Itämerta uhkaa rehevöityminen, mikä johtuu veteen valuvista ravinteista ja muusta sinne kuulumattomasta. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa vähennetään juuri tuota ravinnekuormitusta.

Itämeren tila on tullut minulle tutuksi vähän toisesta näkökulmasta. Entisessä elämässäni ennen lapsia harrastin nimittäin sukeltamista ja pääsin näkemään, miltä Itämeri näyttää pinnan alla. Monin paikoin kovin kovin surulliselta. Näkyvyyttä ei ollut juurikaan, kuin olisi hypännyt sameaan kiisseliin. Pari kertaa pääsin onnekseni reissulle Saaristomerelle, jossa oli upeita, kirkasvetisiä kohteita. Monessa niissä kasvoi yhä rakkolevää. Se on ilahduttava asia: rakkolevä on merkki siitä, että sillä kohtaa meri voi hyvin. Tältä haluaisin Itämeren näyttävän muuallakin.

26.8. vietettävä Itämeripäivä nostaa esille upeaa mertamme ja kannustaa tekemään tekoja Itämeren hyväksi. Omat Itämeri-tekoni liittyvät tietenkin ruokaan, etenkin kaloihin.

Miksi Itämeren kaloja pitäisi syödä?

Kalastaminen vähentää Itämerestä fosforia, jota esimerkiksi sinilevä käyttää ravinnoksi. Syömällä kestävästi pyydettyä kalaa vähennät siis sinilevää! Myös järvikalan syöminen auttaa Itämerta, sillä jokien kautta melkein kaikki Suomen järvet ovat yhteydessä mereen.

Mitä kaloja pitäisi sitten syödä?

Suositeltavia kaloja ovat lahna, särki, silakka ja muikku. Näistä etenkin särjen syöminen on todellinen Itämeri-teko. Särki viihtyy rehevöityneessä vedessä erinomaisesti ja valtaa alaa muilta kalalajeilta. Kalakannan vääristyminen lisää rehevöitymistä. Särjellä on myös tapana tonkia pohjamutaa, mikä edelleen kiihdyttää rehevöitymistä.

En uskalla koskea raakaan kalaan, mikä avuksi?

Jos raa’an kalan käsitteleminen jännittää, aloita säilykkeistä. Niillä on todella kätevä korvata tonnikala monissa resepteissä. Pielisen kalajalosteen Luonnonkalasäilyke muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan ällistyttävän paljon tonnikalaa. Tykkään kovasti myös Järki-Särjestä ja Järvi-Suomen Kalatuotteen savumuikuista.

Myös valmiit kalatuotteet kuten Itämerestä kalastetusta lahnasta valmistetut Saaristolaiskalapyörykät ovat todella näppäriä.

Mistä reseptistä aloittaisin?

Kalapastasalaatti valmistuu nopeasti ja helposti, ja voit syödä sen huoneenlämpöisenä tai kylmänä suoraan jääkaapista. Reseptin löydät tämän postauksen lopusta.

En tykkää kalasta, onko muita keinoja auttaa?

Myös kasvisruoan suosiminen auttaa Itämerta. Lihan kasvatus vaatii paljon peltoa, minkä viljelystä valuu ravinteita vesistöihin. Kun syöt lihaa, suosi elämiä, jotka ovat laiduntaneet. Satokauden kasvisten syöminen on järkevää monestakin syystä. Tuet paikallista yrittäjää, kasvis on maukkaimmillaan ja sitä ei ole tarvinnut kuljettaa maailman ääristä.

****

Mikä on sinun keinosi auttaa Itämerta? Laitetaan vinkit jakoon! Ja tässä vielä kalapastasalaattini resepti, ole hyvä!

Kalapastasalaatti

Kalapastasalaatti

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.8/5
( 4 äänesti )

Ainekset

  • 200 g kuivattua pastaa, esimerkiksi simpukkapastaa tai makaronia
  • 200 g herneitä (tuoreita tai pakaste)
  • 1 keltainen paprika
  • 2 avomaankurkkua
  • 2 rkl sinappia
  • 1 dl turkkilaista jogurttia (lehmänmaito tai kasvipohjainen)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 prk Pielisen kalajalosteen luonnonkalasäilykettä (käytä myös öljy)
  • 1 1/2 dl hienonnettua lehtipersiljaa (plus koristeeksi, jos haluat)

Tee näin

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Yleensä pakkausta hieman lyhyempi keittoaika riittää. Valuta pasta siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä.
  2. Pastan kiehuessa valmistele muut ainekset. Jos käytät pakasteherneitä, ota ne sulamaan. Jos käytät tuoreita, riivi ne paloistaan. Paloittele paprika. Kuori ja viipaloi avomaankurkut.
  3. Sekoita kastike suoraan tarjoilukulhon pohjalle. Mittaa kulhoon sinappi, turkkilainen jogurtti, suola ja Luonnonkalasäilykepurkin öljy ja sekoita vispilällä kastikkeeksi.
  4. Lisää kulhoon pasta, herneet ja paprika ja sekoita. Hienonna lehtipersilja ja lisää kulhoon.
  5. Lisää lopuksi kalat ja avomaankurkut.

Lisää Itämeri-ystävällistä ruokaa

Hernepestopasta valmistuu runsaassa vartissa.

Näppiperunat toimivat sekä juhlassa että arjessa.

ArkiruokaJuhlaKalapastaSalaatit
3 kommentit 6 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Venetsialaiset: kaunis tapa sanoa kiitos kesälle. Katso tunnelmalliset kuvat ja poimi ideat loppukesän parhaisiin kemuihin!
Seuraava postaus
Tattirisotto: takuuvarma vinkki herkkutatin tunnistamiseen ja resepti, jolla onnistut

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Kirsi 22.8.2021 - 21:12

Tämä salaatti on mainio, mutta millä voisin korvata herneet, kun perheessäni on herneallergia?

Vastaa
Satu Koivisto 24.8.2021 - 21:15

Itse tykkään käyttää välillä kikherneitä, mutta nekään eivät ehkä käy? Entä edamamepavut? Sitten villi ehdotus: mitenköhän pieneksi paloiteltu ja vähän sitruunassa marinoitu kyssäkaali toimisi?

Vastaa
Kirsi 28.8.2021 - 21:33

Kiitos vinkeistä. Kokeilen ekana edamepapuja. Niitä löytyy ainakin pakasteena. 😊

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä