Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kalapuikot: uunissa ilman käryä, hapanjuurileipämuru ja viisi muuta niksiä

kirjoittanut Satu Koivisto 31.1.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 31.1.2021
Kalapuikot uunissa
13,8K

Kalapuikot olisivat hyviä, ehdotti kahdeksanvuotias, kun eräänä päivänä suunnittelimme laveasti tulevien päivien syömisiä. Kävi ilmi, että kalapuikot ovat koulussa hänen lempiruokaansa! Pikkuisen googlattuani selvisi, ettei hän ollut mielipiteensä kanssa yksin: kalapuikot ovat keikkuneet koululaisten top-ruokalajiien kärjessä vuosia. No mutta kyllä minä voin ottaa haasteen vastaan ja lähteä selvittämään, kummat kalapuikot olisivat parempia, äidin vai koulun.

Hauki on paras kala

Aivan ehdottomasti parhaimmat, jotenkin kalapuikkoisimmat kotikalapuikot valmistuvat hauesta. Isäni kalasti, ja meillä syötiin haukea tosi paljon lapsena. Hauen liha on suurisyistä, paksua, kiinteää ja jotenkin tosi maukasta ja mikä parasta, myös edullista. Ainoa ongelma ovat hirmuiset ruodot tai tarkemmin Y-ruodot, joiden poistaminen ei ole aivan yksinkertaista. Jos ostat kalan tiskiltä, pyydä kauppiasta poistamaan ruodot.

Jos haukea ei ole

Voit myös korvata hauen ja käyttää tilalla ahventa tai kuhaa, joista ruotojen poistaminen on helpompaa. Kuhasta lähtee nyppimällä, ahvenelle riittää, kun leikkaat sille housut eli poistat fileen leveämmästä päästä keskellä olevat ruodot napsauttamalla ne saksilla pois. Leikkaa kala suunnilleen tasakokoisiksi puikoiksi, kätevimmin se käy saksilla.

Käryttä uunissa

Kalapuikot valmistuvat helpoiten ja käryttä uunissa, mikä ilahduttaa kovasti kerrostaloasujaa. Anna siis paistinpannulle vapaapäivä, varaa esille uunipelti ja vuoraa se leivinpaperilla.

Vehnäjauho + hapanjuurileipämuru

Kalapuikkojen rapeuden salaisuus on leivittäminen. Eikä mikä tahansa leivittäminen vaan tuplaleivittäminen, jonka puolesta ihana Hanna Gullichsenkin on puhunut pitkään. Leivittäminen saattaa kuulostaa jotenkin mystiseltä, mutta ideana on tehdä kalan pintaan paistaessa rapeutuva kerros. Tuplaleivitykseen tarvitset sekä vehnäjauhoa että korppujauhoa ja liimaksi kananmunaa. Tavallisten korppujauhojen sijaan kannustan sinua käyttämään kuivaneesta hapanjuurileivästä jauhettuja muruja, koska niillä pinnasta tulee aivan taivaallisen hyvä! Jos siis hapanjuurileipää pääsee kuivumaan, älä heitä sitä pois vaan säästä. Pienen määrän hapanjuurikorppujauhoa mäiskit menemään morttelissa, mutta isot satsit onnistuvat parhaiten blenderissä. Jos sinulla ei ole hapanjuurimuruja, käytä japanilaista pankojauhoa.

Kolmen astian metodi

Itse leivittäminen on helppoa. Tarvitset kolme lautasta: yhden syvän kananmunia varten jossa saat vatkattua kananmunien rakenteen rikki, ja kaksi muuta, joista toiselle annostelet vehnäjauhot ja toiselle hapanjuurileipämurusi. Sitten vain uitat jokaisen kalapalan ensin kananmunassa ja sen jälkeen pyörittelet vehnäjauhoissa ja lopuksi hapanjuurileipämuruissa. Lado valmiit kalapuikot uunipellille leivinpaperin päälle.

Vartti uunissa tai vähemmän

Sopiva paistoaika riippuu käyttämäsi kalan paksuudesta ja puikkojen koosta. Hauen kanssa kannattaa tarkistaa tilanne vartin jälkeen. Kala on kypsää, kun sen syyt lohkeavat toisistaan helposti. Ohuille ahvenille riittää vähempi paistaminen, joten tarkista tilanne seitsemän minuutin jälkeen ja jatka paistamista tarvittaessa.

Mitä seuraksi?

Kalapuikot maistuvat hyviltä tietenkin perunamuusin kanssa. Jos kaipaat seuraksi vielä kastiketta, esimerkiksi sauvasekoittimella valmistuva majoneesi on todella hyvä pari.

Tuomio

Kannoin valmiit annokset pöytään ja jäin odottamaan tuomiota kuin MasterChefissä konsanaan.

”Äiti, kyllä nämä ovat vielä parempia kuin koulussa”, kahdeksanvuotias arvioi. Pienempikin söi ”kalaa” aivan tyytyväisenä.

Oikea vastaus!

****

Onko hauen kokkaaminen ja syöminen sinulle tuttua? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Kalapuikot uunissa

Kalapuikot

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 15 minuuttia 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 2 äänesti )

Ainekset

  • 600 g nahatonta, ruodotonta haukea tai muuta vaaleaa kalaa, esimerkiksi ahventa tai kuhaa
  • 3/4 tl suolaa
  • muutama kierros mustapippuria myllystä
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 1/2 dl hapanjuurileivän muruja

Tee näin

  1. Jos käytät haukea, pyydä jo kauppiasta poistamaan ruodot. 
  2. Leikkaa kala saksilla puikoiksi. Ripottele päälle suola ja rouhi mustapippuri. Sekoita.
  3. Vatkaa kananmunien rakenne rikki syvällä lautasella. Mittaa toiselle lautaselle vehnäjauhot ja kolmannelle hapanjuurileipämurut. 
  4. Kasta jokainen kalapuikko ensin kananmunaan. Sitten pyöritä kalapuikko vehnäjauhoissa ja lopuksi hapanjuurileipämuruissa. Nosta kalat sitä mukaa kun valmistuvat uunipellille leivinpaperin päälle.
  5. Paista kalapuikkoja noin 15 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla. Tarkista, onko kala kypsää ja jatka paistamista tarvittaessa pari minuuttia.

Lisää kokattavaa juuri nyt

Neljän raaka-aineen punajuuripihvit ovat hurmanneet monet, ehkä sinutkin?

10 niksiä kaalilaatikkoon plus suosikkiresepti.

Lohilaatikko on ihanan lohdullista syötävää pakkaspäivinä.

ArkiruokaKala
5 kommentit 17 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Crowd Farming: testissä palvelu, joka toimittaa vaikkapa yhdeksän kiloa veriappelsiineja Sisiliasta Suomeen
Seuraava postaus
Samasta padasta -kirjasarjan Outi Tuomivaara ja 10 kysymystä ruoasta: miten innostat itseäsi kokkaamaan pikkulapsiarjessa, mitä lapsesi saavat tehdä keittiössä ja mihin ravintolaan menet treffeille

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Susacrisu 1.2.2021 - 18:56

Mun yli kuuskyppinen ukko rakastaa kaupan pakastekalapuikkoja. What can do 😔🐟🐟

Vastaa
Satu Koivisto 28.2.2021 - 12:07

No mutta sehän on hienoa, että helppo suosikki on löytynyt 😀

Vastaa
Susacrisu 1.2.2021 - 18:58

Siis kuuskymppinen

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:26

[…] Tai ehkä teet kalapuikkoja uunissa? […]

Vastaa
Madekeitto | Se paras | Katso ruokatoimittajan vinkit ja resepti! 30.1.2022 - 15:13

[…] Kotikalapuikot maistuvat lapsille. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä