Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Karamellipossu: parasta mitä tehdä kinkun jämistä

kirjoittanut Satu Koivisto 26.12.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 26.12.2019
Karamellipossu
17,9K

Onko joulukinkkua vielä iso möykky, etkä oikein tiedä, mitä siitä tekisit? Tee karamellipossu!

Kuten jo ehkä tiedätkin, hävikki ja sen estäminen ovat kovin lähellä sydäntäni. Teen usein ruoan niistä aineksista, joita kotona jo on, ja lykkään kaupassa käyntiä, sillä yleensä kaapeista saa koluttua kasaan aterian tai pari. Erityisesti sydämeeni sattuu ajatus, että lihaa menisi hukkaan. Syömme lihaa aika harvoin, mutta silloin kun syömme, käytän kaiken.

Jouluna meillä on luomukinkku, jota yleensä ei enää mene alas sellaisenaan tapaninpäivänä. Ei se mitään, sillä kinkun pystyy helposti taikomaan eri muotoon. Olen tehnyt joulukinkusta kinkkupiirakkaa (siihen uppoaa loistavasti myös sinihomejuusto ja muut juuston jämät, jos sellaisia on jäänyt), kinkkukiusausta ja luusta lientä keiton pohjaksi. Croque Monsieur -leivistä tykkää kovasti koko perheemme. Ehdoton suosikkimme joulukinkkuruoista on kuitenkin karamellipossu. Siihen saa näppärästi upotettua myös kinkun paistoliemen.

Mies paistaa meillä kinkun, yleensä aatonaattona. Kun kinkku tulee uunista, mies kaataa paistoliemen purkkiin, jäähdyttää ja nostaa sen jääkaappiin. Jääkaapissa rasva nousee pinnalle, jolloin se on helppo kuoria pois ja kierrättää.

Karamellipossuun ihastuimme vuosia sitten Farang-ravintolassa. Kerran erään joulun jälkeen päätin yrittää tehdä jotakin samankaltaista joulukinkusta. Keittelin kastikkeen kinkun paistoliemestä ja paistoin lihanpalat rapeiksi pannulla. Tahmea, mausteinen kastike ja rapeat lihapalat olivat yhdessä jotenkin todella herkullisia, kun ne tarjosi riisin ja korianterikourallisen kanssa. Resepti päätyi myös Gastronaatti II -kirjaani, josta kuvakin on. Kun kirjoitin jouluruokaperinteistämme, sain toiveen jakaa karamellipossuni ohjeen myös täällä blogissa. Onnistuu!

Karamellipossuni valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta, ja aikaakaan ei kulu kuin puolisen tuntia. Kinkun paistoliemi on tarpeeksi voimakkaan makuinen ja suolainen pohja kastikkeelle. Lisäksi tarvitaan jouluisia mausteita eli kanelia ja tähtianista, inkivääriä sekä tietenkin chiliä. Koska perheessämme on chilitietoisia lapsia, lisään kastikkeeseen vain puolikkaan chilin, mutta sitä voisi lisätä enemmänkin. Keitän ensin hetken mausteita kinkkuliemessä, jonka sitten siivilöin. Sitten lisään liemeen tummaa sokeria, jonka ansiosta kastike on suolaisen makea ja paksu.

Kun kastike on valmista, paloittelen kinkun isohkoiksi kuutioiksi, pari senttiä kantiltaan, ja paistan pannulla öljyssä kovahkossa lämmössä niin, että kuutiot rapeutuvat. Valmiit palat nostan tarjoiluvadille ja kaadan kuuman kastikkeen päälle. Pinnalle tarvitaan runsaasti tuoretta korianteria ja ruoan seuraksi kuumana höyryävää riisiä. Nostan pöytään pikkelöityjä chilejä ja lorautan ruokaan lautasella niiden etikkaista lientä, niitä kun meillä on usein valmiina. Toki voit paloitella pinnalle tuoretta chiliä.

Saat paitsi hyvän illallisen, myös hyvän omantunnon: onnistuit käyttämään kaiken.

****

Onko karamellipossu sinulle tuttu juttu? Ja kas tässä resepti, ole hyvä!

Kuva: Tommi Koivisto/Gastronaatti II

Karamellipossu

Karamellipossu

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 17 äänesti )

Ainekset

  • n. 400 g joulukinkkua
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • Kastike
  • n. 3 dl kinkun paistolientä (tai lihalientä)
  • 1 kanelitanko
  • 2 tähtianista
  • 1/2 chiliä
  • peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
  • 1 dl vettä
  • 1 1/4 dl tummaa, paahteista sokeria (esim. kookossokeria)
  • (suolaa)
  • Tarjoiluun
  • 1 rku hienonnettua korianteria
  • keitettyä riisiä
  • pikkelöityjä chilejä

Tee näin

  1. Aloita kastikkeesta: mittaa kinkun paistoliemi ja mausteet kattilaan. Keitä 10 minuuttia ja siivilöi liemi.
  2. Laita liemi, sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä, kunnes se alkaa paksuuntua, noin vartti. Sekoita kastiketta muutaman kerran paistamisen aikana. Maista ja tarkista lopuksi suola. 
  3. Hienonna korianteri. Keitä riisi.
  4. Kuutioi joulukinkku isohkoiksi, pari senttiä kantiltaan oleviksi paloiksi. Lorauta paistinpannulle parin millin öljykerros ja kuumenna se. Paista kinkkukuutioita, kunnes ne ruskettuvat kauniisti. Käännä ja paista myös toiselta puolelta.
  5. Nosta kinkkupalat tarjoiluastialle ja kaada päälle kuuma kastike. Ripottele pinnalle korianteri.
  6. Tarjoile keitetyn riisin ja pikkelöityjen chilien kanssa.

HävikkiJouluKinkku
3 kommentit 15 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Uuniselleri: paloittele selleri kuutioiksi ja saat koukuttavan herkun
Seuraava postaus
Croque Monsieur: kuusi vinkkiä ranskalaiseen herkkuleipään + helppo resepti

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Jaakko 17.1.2021 - 12:48

Hyvää tulee! Kiitos reseptistä.

Miten liemen saa sakenemaan? Ei onnistunut candy-sokerilla eikä ruokosokerilla, onkohan siis väärästä sokerilajista kyse?

Vastaa
Satu Koivisto 30.1.2021 - 22:28

Mä olen tehnyt palmusokerilla, joka kyllä sakenee keittämisen aikana kun vesi haihtuu. Ehkä voisit seuraavalla kerralla vielä kokeilla keittää vähän kauemmin tai laakeammassa kattilassa/pannulla?

Vastaa
Joulun tähteet | Parhaat ideat uusiksi herkuiksi | Ruokatoimittajan suosikit 26.12.2022 - 11:56

[…] eniten roskiin. Meillä on tapana tehdä joko tapaninpäivän iltana tai seuraavana päivänä karamellipossua, joka ei maistu lainkaan joulukinkkuisalta. Samalla saa hyödynnettyä joulukinkun paistoliemen. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä