Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Karpalokeksit: sujauta keksitaikinaan hapanjuurta ja yllätyt! Täydellisen sitkaat (vegaaniset) keksit teet tällä reseptillä

kirjoittanut Satu Koivisto 11.10.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 11.10.2023
Karpalokeksit
3,9K

Karpalokeksit tulivat mieleeni, kun kuivakaappia siivotessa silmäni osuivat purkinpohjaan kuivattuja karpaloita. Ne olisikin käytettävä pois, mietin. Ja kuten yleensä keittiössäni, tilanne eteni siihen, että sujautin lopulta keksitaikinaan hapanjuurta. Kyllä luit oikein! Mikä parasta, hapanjuuren ansiosta keksien rakenteesta tuli huikean hyvä, sitkas ja kostea.

Mutta miksi keksitaikinaan pitäisi lisätä hapanjuurta? Anna kun kerron. Jutun lopussa myös karpalokeksien tarkka reseprti.

Hapanjuuri korvaa kananmunan keksitaikinassa, ja tekee sen herkullisesti

Olen parin viime vuoden aikana haastanut itseäni leipomaan yhä useammin ilman kananmunia. Syön kyllä munia yhä mielelläni mutta säästän ne mieluiten viikonloppuaamujen munakokkeleihin ja muihin asioihin, joissa munat ovat pääroolissa.

Ja kuulkaas kokeilujen myötä olen havainnut, että hirmuisen usein munan voi vain jättää kokonaan leivonnaisesta pois. Se usein (ei aina!) vaikuttaa rakenteeseen, mutta muutos ei välttämättä ole lainkaan huono, lopputulos on vain erilainen verrattuna alkuperäiseen.

Munan voi myös korvata monin tavoin. Yksi kelpokorvaaja on sitkas ja venyvä hapanjuuri.

Jääkaapissani siis asustaa hapanjuuri tai tarkemmin sanottuna kaksi, joilla leivon säännöllisesti, noin kerran viikossa jotakin leipää: perinteistä levainia ja sämpylöitä mutta myös ruispaloja, peltileipää ja piirakkapohjiakin. Juuri on välillä virkeä, välillä vähemmän virkeä, mutta pidän sen rakenteellisesti paksuna lisäämällä taikinaan otetun määrän tilalle aina yhtä paljon vettä ja jauhoja.

Tähän keksitaikinaan lisättävän hapanjuuren ei tarvitse olla virkeää eli ruokittua. Juuri vain otetaan suoraan jääkaapista ja vatkataan sähkövatkaimella voi-sokerivaahdon joukkoon. Jos hapanjuuresi on ollut pitkään käyttämättä ja sen päälle kertynyt nestettä eli juuresi on nälkäinen, maista sitä. Jos se maistuu voimakkaan pistävältä, voi kuitenkin olla hyvä idea ruokkia se ennen leipomista.

Sileä rakenne tomusokerilla

Olen viime aikoina leiponut usein kidesokerin sijaan tomusokerilla. Tähänkin oli alkujaan käytännöllinen syy: viime jouluna oli vissiin ostettu varuilta isompi satsi tomusokeria lasten piparileipojaisia varten ja ruokakomerossa oli kaksi avaamatonta pakettia. Mutta tomusokeri antaa hauskan sileän ja silkkisen rakenteen moniin asioihin, muun muassa näihin kekseihin. Tomusokeri vaahdotetaan rasvan joukkoon sähkövatkaimella.

Muista ripaus suolaa

Jos käytät vegevoita, maista sitä sellaisenaan. Jos siinä ei ole suolaa, lisää sitä hyppysellinen taikinaan. Vegaanisten makeiden leivonnaisten ongelma on usein suolan puute.

Tärkeää: nosta taikina hetkeksi jääkaappiin

Hapanjuurta ja tomusokeria lukuun ottamatta keksien raaka-aineet ovat muuten hyvin tavanomaiset. Valmistuksessakaan ei ole mitään kummallista: ensin sähkövatkaimella vaahdotetaan kunnon teholla, mutta jauhot lisätään vatkaimen pienimmällä teholla, ettei taikina sitkisty. Karpalot kannattaa lisätä lopuksi isolla lusikalla tai nuolijalla.

Nosta taikina lepäämään jääkaappiin ainakin tunniksi. Se saa olla jääkaapissa pidempäänkin.

Muista jättää pellille kunnon välit

Kun paistamisen aika on, pyöritä taikinasta palleroita ja asettele ne ilmavasti pellille, karpalokeksit leviävät uunissa. Litistä palleroita kevyesti kädellä.

Paista keksejä 200-asteisen uunin ylätasolla, kunnes pohja alkaa ruskettua. Omassa uunissani tähän menee yhdeksän minuuttia, tarkkaile ensimmäisellä kerralla omaa uuniasi herkeämättä ja säädä paistoaika sille sopivaksi. Karpalokeksit ovat pehmeitä uunista tullessaan mutta kovettuvat kyllä jäähtyessään.

Ja sitten vain herkuttelemaan!

****

Onko sinulla jo hapanjuuri? Tässä vielä karpalokeksien tarkka resepti, ole hyvä!

Karpalokeksit

Karpalokeksit

Printtaa
Annoksia: n. 12 kpl Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.1/5
( 7 äänesti )

Ainekset

  • 100 g pehmeää (vege)voita
  • 2 dl tomusokeria
  • 1/2 dl hapanjuurta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl karpaloita

Tee näin

  1. Ota (vege)voi pehmenemään noin tuntia ennen.
  2. Vaahdota (vege)voi ja tomusokeri sähkövatkaimella. Lisää hapanjuuri ja vatkaa tasaiseksi.
  3. Lisää leivinjauhe, suola ja vaniljajauhe ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi.
  4. Vaihda vatkain nuolijaan (tai isoon lusikkaan) ja lisää vehnäjauhot. Sekoita lopuksi taikinaan karpalot.
  5. Nosta kulho jääkaappiin tunniksi.
  6. Pyöritä kylmästä taikinasta palloja uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä hyvät välit, keksit leviävät uunissa. Litistä palloja vähän.
  7. Paista keksejä 200-asteisen uunin ylätasolla noin 9 minuuttia. Keksit saavat jäädä pehmeiksi, ne kovettuvat jäähtyessään. Vedä keksit papereineen kuumalta pelliltä keittiötasolle jäähtymään.

Psst!

Jos sinulla ei ole hapanjuurta, voit korvata sen pienellä kananmunalla. Vaniljajauhe on kuivattua ja jauhettua vaniljatankoa. Voit korvata sen teelusikallisella vaniljasokeria, mutta maku ei ole silloin yhtä voimakas.

Lisää vegaanista leivontaa

Vegaaninen suklaakakku on tahmea ja mehevä.

Paras pullataikina valmistuu tällä reseptillä.

Piparitryffelikakku on täydellinen joulukakku.

HapanjuurileivontaKeksitLeivontaMakeatvegaaninen
3 kommentit 3 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Sieniquesadillat: rapeaksi paistetut tortillaletut valmistuvat tosi äkkiä sieniretken saaliista. Kokeile ruokatoimittajan helppoa reseptiä!
Seuraava postaus
Suppilovahveropiirakka: onnistuneen metsäretken sienisaaliin haluat upottaa tähän piirakkaan. Ruokatoimittajan lempiresepti!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Elina 14.10.2023 - 19:58

Tuli todella hyviä keksejä, tosin ilman karpaloita, kun niitä ei sattunut olemaan kaapissa. Olen monesti miettinyt, että voisiko tämän tyyppisissä keksiresepteissä voin korvata öljyllä?

Vastaa
Hanna 19.11.2023 - 11:10

Käytitkö näihin aktiivista hapanjuurta? Munan korvaajana sillä ei liene juurikaan väliä onko juuri ruokittu?

Vastaa
Satu Koivisto 1.12.2023 - 10:11

Juuri voi tosiaan olla ei-aktiivista, tässä tapauksessa se toimii vain liimana 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä