Kasviscurry on yksi keittiömme käytetyimmistä ”resepteistä”. Lainausmerkit siksi, että kovinkaan täsmällisestä reseptistä tällä kertaa ei ole kyse. Kasviscurry on vastaus, kun jääkaapin vihanneslokerossa on kaikenlaisia eriparikasviksia, joista ei oikein tiedä, mihin niitä käyttäisi. Tiedättehän: ne pari nuutunutta porkkanaa, raukea varsisellerin varsi, vähän ryppyinen paprika, pussinpohjat lehtipersiljaa… Hyviä uutisia: ne kaikki saat upotettua tähän, sillä tämä kasviscurry on hyvin joustava tapaus. Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, joten reseptin julkaiseminen juuri nyt tuntui enemmän kuin oikealta.
Kasviscurry keitetään kasaan niistä mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Pakollisia kasviksia ovat mielestäni vain sipuli ja valkosipuli, mieluiten todella lisään molempia, mutta oikein tiukan paikan tullen ilmankin pärjää. Mausteet ovat omia suosikkejani. Pidän maustelaatikossamme aina keskivahvaa curryjauhetta, jeeraa eli juustokuminaa ja korianterinsiemeniä, sekä kokonaisina että valmiiksi jauhettuna. Kun kaikki nämä kuumentaa öljyssä ennen muiden aineiden lisäämistä, saa mausteista enemmän irti ja kunnon maun kastikkeen pohjaksi.
Kasviscurryn vuoksi ruokakomerossamme on aina purkki tai pari ikuisesti säilyvää kookosmaitoa ja punaisia linssejä, jotka tuovat kastikkeeseen paitsi proteiinia myös kivaa rakennetta ja myös kypsyvät äkkiä. Jos tiukka paikka on, punaiset linssitkin voi hyvin jättää pois. Silloin kastiketta vain kannattaa keittää kokoon vähän kauemmin. Chilitietoisten lasteni vuoksi ohjeeseeni ei tule chiliä, mutta muuten laittaisin sellaista ehdottomasti, mieluiten hiutaleina. Lisää sinä ihmeessä!
Valmistus on helppoa. Ensin mausteita kuumennetaan öljyssä, sitten lisätään kasvikset, seuraavaksi kookosmaito ja huuhdellut linssit ja aivan lopuksi koko homma maustetaan suolalla ja pippurilla. Kasvisten pilkkomisen takia ruoka ei ole aivan vartissa pöydässä, mutta aivan varmasti kolmessa vartissa. Veden määrää kannattaa tarkkailla. Jos kastike uhkaa muuttua liian sakeaksi, lisää vettä desi kerrallaan.
Joskus olen lisännyt kastikkeeseen tomaattipyreepurkin pohjat ja pakastimesta muutaman pinaattikuution. Itselläni on tapana myös esivalmistella ja kypsentää vihanneksia ja pakata niitä lasirasioissa jääkaappiin odottamaan vuoroaan: paprikoita, fenkolia, porkkanoita, munakoisoja… Jos rasioiden pohjalle on jäänyt jotain, nekin uppoavat tähän ruokaan paremmin kuin hyvin.
Me syömme kasviscurryn basmatiriisin kanssa, sillä se on lasten suosikki, mutta seuraksi sopisivat hyvin myös nuudelit tai vaikka ohra. Todella, luit oikein: molemmat lapsemme syövät ihmeen mielellään tätä. Kuvassa näkyvä otos oli sarjan ensimmäinen – lopussa ruokaa ei enää riittänyt kuvattavaksi, niin ahkerasti kolmevuotias haarukoi.
Printtaa ja liisteröi jääkaapin oveen! Ja jos hävikinestovinkit kiinnostavat, käy ihmeessä lukemassa, miten bioroskis pidetään nälkäisenä.
5 kommentit
[…] sopii moneen. Kerran söin Lontoossa tahinijäätelöä! Käytän sitä ehkä useimmiten kasviscurryn kastikkeeseen. Maku syvenee, kun paistat tahinia hetken pannulla mausteiden […]
Hei, niin minkä verran laitat sitä maapähkinävoita kasviscurryyn? Edellä vinkkaat tämän olevan maapähkinävoiresepti mutta en näe ainesluettelossa. Eli minkä verran ja missä vaiheessa lisäät? Kiitos etukäteen!
Moikka! Lisään maapähkinävoita samaan aikaan kookosmaidon kanssa. Hyvä määrä on 2 rkl 🙂
[…] Kasviscurryyn saat upotettua kaiken maailman kasviksia. […]
[…] eväsleipiin. Keitetyt perunat sopivat myös hävikkipizzan päälle, perunarieskataikinaan ja kasviscurryyn. Niitä voi myös käristää uunissa lohkoperunatyyliin tai sitten niistä voi tehdä […]