Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kasviscurry: tähän saat upotettua kaiken eriparisen vihanneslaatikosta

kirjoittanut Satu Koivisto 11.9.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 11.9.2019
Kasviscurry
23,1K

Kasviscurry on yksi keittiömme käytetyimmistä ”resepteistä”. Lainausmerkit siksi, että kovinkaan täsmällisestä reseptistä tällä kertaa ei ole kyse. Kasviscurry on vastaus, kun jääkaapin vihanneslokerossa on kaikenlaisia eriparikasviksia, joista ei oikein tiedä, mihin niitä käyttäisi. Tiedättehän: ne pari nuutunutta porkkanaa, raukea varsisellerin varsi, vähän ryppyinen paprika, pussinpohjat lehtipersiljaa… Hyviä uutisia: ne kaikki saat upotettua tähän, sillä tämä kasviscurry on hyvin joustava tapaus. Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, joten reseptin julkaiseminen juuri nyt tuntui enemmän kuin oikealta.

Kasviscurry keitetään kasaan niistä mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Pakollisia kasviksia ovat mielestäni vain sipuli ja valkosipuli, mieluiten todella lisään molempia, mutta oikein tiukan paikan tullen ilmankin pärjää. Mausteet ovat omia suosikkejani. Pidän maustelaatikossamme aina keskivahvaa curryjauhetta, jeeraa eli juustokuminaa ja korianterinsiemeniä, sekä kokonaisina että valmiiksi jauhettuna. Kun kaikki nämä kuumentaa öljyssä ennen muiden aineiden lisäämistä, saa mausteista enemmän irti ja kunnon maun kastikkeen pohjaksi.

Kasviscurryn vuoksi ruokakomerossamme on aina purkki tai pari ikuisesti säilyvää kookosmaitoa ja punaisia linssejä, jotka tuovat kastikkeeseen paitsi proteiinia myös kivaa rakennetta ja myös kypsyvät äkkiä. Jos tiukka paikka on, punaiset linssitkin voi hyvin jättää pois. Silloin kastiketta vain kannattaa keittää kokoon vähän kauemmin. Chilitietoisten lasteni vuoksi ohjeeseeni ei tule chiliä, mutta muuten laittaisin sellaista ehdottomasti, mieluiten hiutaleina. Lisää sinä ihmeessä!

Valmistus on helppoa. Ensin mausteita kuumennetaan öljyssä, sitten lisätään kasvikset, seuraavaksi kookosmaito ja huuhdellut linssit ja aivan lopuksi koko homma maustetaan suolalla ja pippurilla. Kasvisten pilkkomisen takia ruoka ei ole aivan vartissa pöydässä, mutta aivan varmasti kolmessa vartissa. Veden määrää kannattaa tarkkailla. Jos kastike uhkaa muuttua liian sakeaksi, lisää vettä desi kerrallaan.

Joskus olen lisännyt kastikkeeseen tomaattipyreepurkin pohjat ja pakastimesta muutaman pinaattikuution. Itselläni on tapana myös esivalmistella ja kypsentää vihanneksia ja pakata niitä lasirasioissa jääkaappiin odottamaan vuoroaan: paprikoita, fenkolia, porkkanoita, munakoisoja… Jos rasioiden pohjalle on jäänyt jotain, nekin uppoavat tähän ruokaan paremmin kuin hyvin.

Me syömme kasviscurryn basmatiriisin kanssa, sillä se on lasten suosikki, mutta seuraksi sopisivat hyvin myös nuudelit tai vaikka ohra. Todella, luit oikein: molemmat lapsemme syövät ihmeen mielellään tätä. Kuvassa näkyvä otos oli sarjan ensimmäinen – lopussa ruokaa ei enää riittänyt kuvattavaksi, niin ahkerasti kolmevuotias haarukoi.

Printtaa ja liisteröi jääkaapin oveen! Ja jos hävikinestovinkit kiinnostavat, käy ihmeessä lukemassa, miten bioroskis pidetään nälkäisenä.

Kasviscurry

Kasviscurry

Printtaa
Annoksia: 6 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 20 minuuttia 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 18 äänesti )

Ainekset

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • yksittäisiä kasviksia, joista haluat päästä eroon: esimerkiksi porkkana, lehtisellerin varsi, muutama peruna, osa kukkakaalia, tomaatti, muutama lehtikaalin lehti, parsakaalin varsi...
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl curryjauhetta
  • 2 tl jeeraa (juustokuminaa)
  • 1 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
  • 1 prk kookosmaitoa
  • 1 kookosmaitopurkillinen vettä
  • 2 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • kourallinen jotakin tuoretta yrttiä hienonnettuna: basilikaa, lehtipersiljaa, korianteria.

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Pese yksittäiset kasvikset, joista haluat päästä eroon. Kuori mahdollinen porkkana ja perunat. Paloittele kasvikset pieniksi kuutioiksi. Jos sinulla on lehti- tai palmukaalia, hienonna se. Jos lehtiruoto on kivikova, heitä se bioroskikseen.
  3. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Lisää curryjauhe, jeera ja jauhetut korianterinsiemenet ja paista hetki koko ajan sekoitellen. Varo, etteivät mausteet pala, se käy helposti.
  4. Lisää sipuli ja paista hetki. Lisää sitten valkosipuli ja jatka paistamista sekoitellen pari minuuttia. Lisää kasvikset ja paista hetki.
  5. Lisää kookosmaito. Täytä kookosmaitopurkki vedellä ja lisää sekin pannulle. Huuhtele linssit lävikössä ja lisää pannulle.
  6. Keitä, kunnes linssit ovat kypsiä, noin 20 minuuttia. Jos curry uhkaa kuivua, lisää vettä.
  7. Lisää suola, mustapippuri ja hienonnetut yrtit ja maista. Tarjoa riisin kanssa.

ArkiruokaHävikkiKasvisvegaaninen
5 kommentit 16 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Granola: herkullista mutta terveellistä, ja lapset vaativat sitä joka ilta
Seuraava postaus
Maissi uunissa: ihan paras tapa kypsentää plus kaksi voi-ideaa

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:10

[…] sopii moneen. Kerran söin Lontoossa tahinijäätelöä! Käytän sitä ehkä useimmiten kasviscurryn kastikkeeseen. Maku syvenee, kun paistat tahinia hetken pannulla mausteiden […]

Vastaa
Riina 21.10.2021 - 18:24

Hei, niin minkä verran laitat sitä maapähkinävoita kasviscurryyn? Edellä vinkkaat tämän olevan maapähkinävoiresepti mutta en näe ainesluettelossa. Eli minkä verran ja missä vaiheessa lisäät? Kiitos etukäteen!

Vastaa
Satu Koivisto 25.11.2021 - 11:02

Moikka! Lisään maapähkinävoita samaan aikaan kookosmaidon kanssa. Hyvä määrä on 2 rkl 🙂

Vastaa
25 kasvista viikossa | Uusi ruokahaaste | Miten lapsiperheen käy? 2.1.2022 - 14:56

[…] Kasviscurryyn saat upotettua kaiken maailman kasviksia. […]

Vastaa
Joulun tähteet | Parhaat ideat uusiksi herkuiksi | Ruokatoimittajan suosikit 26.12.2022 - 11:58

[…] eväsleipiin. Keitetyt perunat sopivat myös hävikkipizzan päälle, perunarieskataikinaan ja kasviscurryyn. Niitä voi myös käristää uunissa lohkoperunatyyliin tai sitten niistä voi tehdä […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä