Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Kasvishaaste: te kysyitte 25 kasvista viikossa -haasteesta, tässä vastaukset!

kirjoittanut Satu Koivisto 23.1.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 23.1.2022
Kasvishaaste
4,5K

Takana kolme viikkoa 25 kasvista viikossa -haastetta, ja hyvin sujuu! Oikein yllätyin, miten helposti kasvispisteet kertyvät ihan itsestään, ilman ihmeempiä kikkailuja. Ensimmäisen haasteviikon saldo oli 29/25, toisen 27/25. Tällä kolmannella viikolla pääsimme ainakin kahteenkymmeneenkuuteen, ellei sitten tässä viime hetkellä tule vielä jotain lisäyksiä.

Olen saanut Instagramin puolella valtavasti kysymyksiä haasteesta, joten kokosin tänne vanhan kunnon Q & A:n.

Lasketaanko hedelmät ja marjat?

Ehdottomasti. Kannustan ehdottomasti syömään sesongin hedelmiä, tällä hetkellä sitruksia (kuvassa kalvottomaksi leikattu sweetie). Kotimaisia marjoja saa nyt talvellakin kivasti pakastealtaasta.

Entäpä sitten määrät. Joku kysyi, voiko listalle lisätä mandariinin, jos on ottanut yhden lohkon. Itse en ehkä lisäisi?

Entä peruna?

Kyllä, ilman muuta. Perunan kulutus laskee valitettavasti koko ajan, vaikka se olisi monesta näkökulmasta erinomaista syötävää. Terveydellisestä näkökulmasta peruna on hyvästä suolistolle, kun sen syö kylmänä.

Yrtit?

Ne lasken mukaan, jos yrtti on ruoassa ns. keskeisessä roolissa.

Pari timjamin oksaa tomaattikastikkeessa -> ei listalle

Puntillinen tilliä perunasalaatissa -> ehdottomasti listalle

Eli jos teen vaikka yleisilmeeltään vihreän perunasalaatin, jonne hienonnan puntin basilikaa, lasken sen ehdottomasti mukaan, onhan se yksi keskeisimmistä raaka-aineista. 

Miten sitten säilöntä? Jos on säilönyt viime kesän satoa, lasketaanko niitä?

Pääsääntöisesti kyllä, ehdottomasti. Itse lasken mukaan esimerkiksi sokeroimattoman omenasoseen, jota lusikoin desikaupalla aamupuurooni ja smoothieihin. En kuitenkaan laske chilikurkkuja, joita tein purkkikaupalla omista avomaankurkuista. Jälkimmäistä en osaa selittää, sillä nyt kun kirjoitin tämän, tämä tuntuu hiukan epäloogiselta.

Hilloja en sentään laske, vaikka niitä on meillä purkeittain. Kuivatut yrtit eivät pääsääntöisesti läpäise kasvisseulaani, katso edellinen kohta.

Pakastevihannekset?

Aivan ehdottomasti! Pakastevihanneksia parjataan aivan turhaan. Pakasteherneet ovat loistavia, samoin pakastepavut. Kukka-ja parsakaalia voi hyvin lisätä keittoihin. Perunasuikaleille on paikkansa. Ja onhan meillä vaikka mitä pakastettuna: esimerkiksi oman mökin lehtikaalia ja maa-artisokkasosetta. Inkivääriä säilytän pakastimessa, samoin varsiselleriä, jos se uhkaa jäädä syömättä.

Yhtenä päivänä ostin muuten pakasteananasta ja söin sen sellaisenaan, vaikka se oli varmaan tarkoitettu smoothieraaka-aineeksi. Yllätyin, kuinka hyvää se oli!

Miten sitten pavut, linssit, siemenet ja pähkinät?

Itse en laske. Kuivatut pavut, linssit, siemenet ja pähkinät ovat tosi tärkeitä ja suositeltavia ja itsekin syön niitä joka välissä, mutta tähän ne eivät mielestäni kuulu. 

Hyvin tulkinnanvaraista tämä on. En paheksu, jos sinä lasket.

Tomaatti, kurkku ja peruna ovat listalla, mistä loput 22?

Käännä katseesi kotimaisten juuresten suuntaan: porkkana, punajuuri, juuriselleri, lanttu, juuripersilja, nauris, mustajuuri…

Täydennä vihanneksilla: myskikurpitsa, sipuli, punakaali, lehtikaali.

Sitrukset ovat sesongissa: veriappelsiini, appelsiini, greippi, verigreippi, sweetie, klementiini, verimandariini.

Pakastealtaassa on paljon marjoja: puolukka, mustikka, mansikka, mustaherukka nyt alkajaisiksi.

Miten ihmeessä saat kasaan 25?

Syön joka aterialla kasviksia. Aamupuuron päällä on omenasosetta. Jos syön lounaan koululla, kahmin linjastolta jokaista lisukesalaattisorttia. Jokainen laittamani kotiruoka sisältää useampia kasviksia. Keittoihin on tosi kätevä ujuttaa monia kasviksia, samoin peruna-, makaroni- ja kasvislaatikkoihin.

Iltapalaksi veriappelsiini tai monta. Tai joku muu hedelmä.

Smoothiet ovat superhelppo keino napsia kasvispisteitä. Teen ison kannullisen kerrallaan, se säilyy hienosti jääkaapissa pari päivää. On kätevää, kun koulusta kotiin saapuvalle koululaiselle on jotain valmista odottamassa. Haaveilen tehoblenderistä (tämä kokkikoulun varjopuolia), mutta toistaiseksi pärjään sauvasekoittimella.

Miten tämä muka onnistuu lasten kanssa? Haaste on mahdoton.

Älä ota tästä paineita! Mutta monet lapset tykkäävät pelillisyydestä ja haasteista. Olen saanut useammankin viestin, joilla nirsot lapset on saatu maistamaan haasteen varjolla jotain itselleen outoa. Toimii myös meillä kuopuksen kanssa.

****

Puuttuiko listalta oma kysymyksesi? Huikkaa alla!

Helppoja konsteja syödä lisää kasviksia

Nuiji iso chilinen kaalisalaatti, joka vain paranee jääkaapissa.

Pikkelöity fenkoli on ihanaa laatikkoruokien kanssa.

Kermajuurekset on kuin kermaperunat mutta juureksista. Nerokasta!

25kasvistaviikossa
3 kommentit 15 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kermajuurekset: ihan kuin kermaperunat, mutta tähän saat sujautettua muitakin juureksia liki huomaamattasi
Seuraava postaus
Selleripihvit: Rapea, paahteinen, aromikas. Kasvisschnitzelit hurmaavat illallislautasen päätähtenä. Katso ruokatoimittajan resepti!

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

3 kommentit

Milli 26.1.2022 - 21:47

Me ollaan mietitty näitä:
Ovatko vihreä, keltainen ja punainen paprika yksi vai kolme kasvista?
Lasketaanko kiinteät ja jauhoiset perunat yhtenä vai erikseen?
Onko vihreä (pakaste)herne kasvis vai palkokasvi näissä laskuissa? Entä vihreä (pakaste)papu?
Mites puna-, kelta- ja salottisipulit?

Ihan mahtava haaste, tartuin tän innoittamana punajuuren ja kaaliin 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 28.1.2022 - 10:40

Moikka! Tosi hyviä kysymyksiä 😀
Mä varmaan laskisin paprikat erikseen, laskenhan veri- ja suklaa-appelsiinitkin erikseen.
Pakasteherneen lasken ehdottomasti mukaan.
Sipulit lasken myös erikseen, jos ne ovat keskeisessä roolissa. Esim. kun tein sipulikeittoa, laskin sipulin mukaan, mausteena käytettyä salottisipulia en taas laskenut.
Kiva että olet mukana!

Vastaa
Madekeitto | Se paras | Katso ruokatoimittajan vinkit ja resepti! 30.1.2022 - 15:13

[…] vuodenvaihteessa Instagramissa, mitä haluaisitte lukea täällä tänä vuonna. Kasvistoiveiden lisäksi hirmuisen moni toivoi vinkkejä kalan […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä