Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kaurapuuro: näin teet elämäsi parhaan puuron, vinkit + resepti

kirjoittanut Satu Koivisto 22.9.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 22.9.2019
Kaurapuuro
54,2K

Kaurapuuro on totta tosiaan tämän postauksen aiheena. Miksi ihmeessä, nyt varmasti mietit. Anna kun selitän.

En ole kaurapuuron ylin ystävä. Syön sitä kyllä, mutta en erityisemmin nauti. Sitten menin Muji Finlandin lanseeraustilaisuuteen ja söin yhtään liioittelematta elämäni parasta kaurapuuroa. Sen oli keittänyt Mujin ruokamaailmasta vastaava Heikki Ahopelto, suomalaisen lähiruoan puolestapuhuja ainakin 2000-luvun alusta. Söin annoksen mahdollisimman hitaasti, nautiskellen, ja sen jälkeen riensin jututtamaan Heikkiä puuron saloista. Hehkutin tilaisuuden kaurapuuroa Instagramin puolella, ja sain lukuisia toiveita jakaa vinkit.

Lupasin opiskella asiaa, ja tilaisuuden jälkeen olen keittänyt puuroa useamman kerran. Nyt voin kertoa selvittäneeni täydellisen kaurapuuron salaisuuden. Tässä vinkit, ja lopussa myös tarkka resepti.

Kaikki lähtee hiutaleista

Tärkeintä kaurapuurossa on pääraaka-aine eli kaurahiutaleet. Pikahiutaleille on aikansa ja paikkansa, mutta aidosti samettista kaurapuuroa saat valitsemalla höyryttämättömiä isoja kaurahiutaleita mielellään suoraan myllyltä. Heikki oli käyttänyt porvoolaisen Strömsbergin myllyn kaurahiutaleita. Myllyllä on pitkät perinteet, sillä se on toiminut peräti vuodesta 1545 asti. Sain vinkin, että myllyn hiutaleita myydään Reko-lähiruokarenkaissa ja joissakin marketeissa, mutta niitä voi ostaa myös esimerkiksi täältä.

Aloita illalla

Koska höyryttämättömiä kaurahiutaleita ei ole kypsennetty, ne eivät tietenkään valmistu hetkessä. Heikki oli hauduttanut puuroaan pari tuntia. Tämä tuli puheeksi töissä, ja työkaverini Jasmin vinkkasi oman tapansa tehdä puuroa: hän sekoittaa hiutaleet ja maidon jo illalla kattilassa ja nostaa sen yöksi jääkaappiin. Näin aamulla riittää pelkkä kuumennus. Tämä oli kerrassaan nerokas vinkki. Itse olen keittänyt puuroa muutaman minuutin, niin että se paksuuntuu kunnolla.

Kokeile maitoa

Heikki oli käyttänyt nesteenä tilamaitoa. Itse olen keittänyt puuroa sekä täysmaitoon että kauramaitoon (kauraa kauralla, heh). Maito tekee puurosta pehmeän makuisen. Jos teet puuron lehmänmaitoon, sitä on sekoitettava koko keittämisen ajan. Kerran ajattelin nopeuttaa aamua kipaisemalla hammaspesulle, ja puuro jäi hetkeksi omilleen. Virhe: puuro ehti palaa pahasti pohjaan tuon muutaman minuutin aikana. Onneksi tilanne oli pelastettavissa kaatamalla kaurapuuro toiseen kattilaan pohjaa kaapimatta. Tiskauksessa menikin sitten hetki.

Suolaa kiitos

Kuten mikä tahansa ruoka, myös kaurapuuro kaipaa suolaa. Heikki kannusti suolaamaan puuroa rohkeasti, ja näin olen itsekin nyt tehnyt.

Ja vielä nokare voita

Heikki lisää voita. Koska kyseessä on luksuspuuro, miksipä ei!

Päällysteillä viimeinen silaus

Parhaassa puurossa on päällysteitä. Marjoja, nokare pähkinävoita, pikkulusikallinen hilloa, hedelmiä… Kuvan puuron päällä on itse keitettyä mansikkahilloa, hasselpähkinöitä ja tuoreita viikunoita, jotka ovat aivan ihania juuri nyt.

****

Seitsemänvuotiaamme syö kaurapuuroa, sellaista veteen keitettyä vajaassa vartissa valmistuvaa, todella mielellään jokaisena kouluaamuna. Äidin uusi viikonloppupuuro ei vakuuttanut.

”Tämä maistuu erilaiselta. Voisinko saada sitä tavallista?”

Kolmevuotias peesasi siskoa: ”En tykkää tättä.”

No, jääpähän minulle enemmän!

Miten sinä teet kaurapuurosi? Ja tässä vielä kaurapuuron resepti, ole hyvä!

Kaurapuuro

Kaurapuuro

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 5 minuuttia + odotus yön yli Odotus: 10 minuuttia 10 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 33 äänesti )

Ainekset

  • 4 dl isoja, höyryttämättömiä kaurahiutaleita
  • 1 l maitoa (lehmänmaitoa tai kasvimaitoa, mielellään rasvaista)
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 rkl voita
  • Lisäksi mieluisia päällysteitä: hilloa, hedelmälohkoja, marjoja, pähkinöitä...

Tee näin

  1. Sekoita kaurahiutaleet ja maito kattilassa illalla. Nosta kattila jääkaappiin.
  2. Aamulla lisää suola ja nosta kattila hellalle. Kuumenna sekoitellen ja keitä muutama minuutti, kunnes seos paksuuntuu. Lisää voi ja sekoita.
  3. Lusikoi puuro lautasille ja lisää päälle marjoja, hilloa tai hedelmiä tai niitä kaikkia. Syö kuumana.

Lisää aamiaisreseptejä

Uunipuuro yön yli vaatii vain viisi minuuttia valmisteluita illalla.

Shakshuka on vaikea lausua, mutta muuta hankalaa siinä ei olekaan.

AamiainenKauraPuurot
11 kommentit 29 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Vihreät tomaatit kypsäksi: 8 loistovinkkiä, jotka sain teiltä
Seuraava postaus
Minne syömään Tampereella? 8 suosikkia eri tilanteisiin

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

11 kommentit

Lotta 23.9.2019 - 08:49

Mä olen ymmärtänyt hiutaleiden merkityksen kunnolla viimeisen vuoden aikana, syötyäni kaurapuuroa 40-vuotta. Tällä hetkellä suosikkini on Krannin tilan Rocky, mutta ostan aina uusia tuttavuuksia Suomessa matkustaessani. Loistava tuliainen! Komppaan myös suolan tärkeyttä. Ja vinkkinä vielä, että kaurahiutaleista saa mainion puuron myös uunissa, vie noin 30 minuuttia. Tähän aikaan vuodesta raastan usein mukaan pari omenaa ja maustan puuron kanelilla.

Vastaa
Satu Koivisto 29.9.2019 - 09:18

Hiutaleiden merkitys on kyllä valtava! Ja hyvä idea bongailla ja ostaa hiutaleita matkoilla.
Omena ja kaneli maistuvat kyllä ihanilta puurossakin!

Vastaa
Anna 4.10.2019 - 11:29

Kokonaisista kauraryyneistä ja täysmaidosta (pitääpäs muuten kokeilla kauramaitoon) uunissa 2,5 tuntia haudutettu kaurapuuro on talven herkku, päälle omia mustikoita pakkasesta. Kun vuosi sitten tämän ”löysin” ei meillä ole riisipuuroa tehty. Meillä lähiryynit tulevat Rutalahden myllystä.

Vastaa
Satu Koivisto 6.10.2019 - 09:20

Kuulostaa todella herkulliselta!

Vastaa
Erkki Alatalo 5.4.2022 - 11:26

Olen ijät ajat tehnyt puuroni mikrossa. Ryynit lautaselle vettä sopivasti ja 2 minsaa, eikun syömään. Ehkä marjoja raejuustoa ja kauramaitoa kyytipojaksi. Ilman suolaa tietenkin. Makuelämykset jos niitä kaipaan haetaan aivan muualta kuin aamupuurosta.

Vastaa
Supersaukko 6.4.2022 - 00:27

Avovaimo syö pirkan minuuttipuuro pussukoita töissä. Niiden kilohinta on 9€. Laskin oman, vastaavanlaisen, mutta monipuolisemman seoksen hinnan. Se oli 2,35€/kg… Tähän voi siis lisätä vaikka ja mitä ilman, että menee ”konkursiin”….

Vastaa
kaurapuuroa aina 7.4.2022 - 01:29

Kaurapuuroa ei saa koskaan keittää, muutama minuutti kuumassa vedessä riittää. Ja niitä minuuutti pusseja ei kannata ostaa. Ostaa kilon laatikon kerralla. Sitä samaa se on mitä niissä pusseissa on.

Vastaa
Pekka Lehtonen 1.9.2022 - 18:42

Mun puuro 123:
1dl halvinta kaurahiutaletta
2dl sinistä maitoa
3 min mikrossa.

Kannattaa panna semmoinen kippo, ettei tarvi sekoittaa, eikä pelätä ylikiehumista. Puuron vot sekoittaa, kun otat mikrosta. Eikä mittään suolaa. Mustikkaa, puolukkaa suoraan pakkasesta jäisinä. Nyt olen havainnut punaiset viinimarjat parhaiksi. Ne jäähdyttävät sekoitettuna puuron syömälämpimäksi. Ei tarvi puhallella. Eikä tarvi tuoremehuja kaupasta kantaa. Sekin selvää säästöä.

Vastaa
Haz un truco con la avena y el resultado final es la papilla más aterciopelada que jamás hayas visto. - Teknomers Noticias 8.9.2022 - 09:23

[…] habido rumores sobre Nikis Satu Koivisto en su blog ya en 2019, y también lo utiliza la cocina de Lapland Hotels Boulevard, cuya avena ha sido […]

Vastaa
Faites un tour à la farine d'avoine et le résultat final est la bouillie la plus veloutée de tous les temps - Teknomers Nouvelles 8.9.2022 - 10:37

[…] y a eu des rumeurs sur Nikis Satu Koivisto dans son blog déjà en 2019, et il est également utilisé par la cuisine de Lapland Hotels Boulevard, dont les […]

Vastaa
The best oatmeal - World News | TakeToNews 8.9.2022 - 10:38

[…] have been whispers about Nikis Satu Koivisto in his blog already in 2019, and it is also used by the kitchen of Lapland Hotels Boulevard, whose oatmeal has […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä