Kaurapuuro on totta tosiaan tämän postauksen aiheena. Miksi ihmeessä, nyt varmasti mietit. Anna kun selitän.
En ole kaurapuuron ylin ystävä. Syön sitä kyllä, mutta en erityisemmin nauti. Sitten menin Muji Finlandin lanseeraustilaisuuteen ja söin yhtään liioittelematta elämäni parasta kaurapuuroa. Sen oli keittänyt Mujin ruokamaailmasta vastaava Heikki Ahopelto, suomalaisen lähiruoan puolestapuhuja ainakin 2000-luvun alusta. Söin annoksen mahdollisimman hitaasti, nautiskellen, ja sen jälkeen riensin jututtamaan Heikkiä puuron saloista. Hehkutin tilaisuuden kaurapuuroa Instagramin puolella, ja sain lukuisia toiveita jakaa vinkit.
Lupasin opiskella asiaa, ja tilaisuuden jälkeen olen keittänyt puuroa useamman kerran. Nyt voin kertoa selvittäneeni täydellisen kaurapuuron salaisuuden. Tässä vinkit, ja lopussa myös tarkka resepti.
Kaikki lähtee hiutaleista
Tärkeintä kaurapuurossa on pääraaka-aine eli kaurahiutaleet. Pikahiutaleille on aikansa ja paikkansa, mutta aidosti samettista kaurapuuroa saat valitsemalla höyryttämättömiä isoja kaurahiutaleita mielellään suoraan myllyltä. Heikki oli käyttänyt porvoolaisen Strömsbergin myllyn kaurahiutaleita. Myllyllä on pitkät perinteet, sillä se on toiminut peräti vuodesta 1545 asti. Sain vinkin, että myllyn hiutaleita myydään Reko-lähiruokarenkaissa ja joissakin marketeissa, mutta niitä voi ostaa myös esimerkiksi täältä.
Aloita illalla
Koska höyryttämättömiä kaurahiutaleita ei ole kypsennetty, ne eivät tietenkään valmistu hetkessä. Heikki oli hauduttanut puuroaan pari tuntia. Tämä tuli puheeksi töissä, ja työkaverini Jasmin vinkkasi oman tapansa tehdä puuroa: hän sekoittaa hiutaleet ja maidon jo illalla kattilassa ja nostaa sen yöksi jääkaappiin. Näin aamulla riittää pelkkä kuumennus. Tämä oli kerrassaan nerokas vinkki. Itse olen keittänyt puuroa muutaman minuutin, niin että se paksuuntuu kunnolla.
Kokeile maitoa
Heikki oli käyttänyt nesteenä tilamaitoa. Itse olen keittänyt puuroa sekä täysmaitoon että kauramaitoon (kauraa kauralla, heh). Maito tekee puurosta pehmeän makuisen. Jos teet puuron lehmänmaitoon, sitä on sekoitettava koko keittämisen ajan. Kerran ajattelin nopeuttaa aamua kipaisemalla hammaspesulle, ja puuro jäi hetkeksi omilleen. Virhe: puuro ehti palaa pahasti pohjaan tuon muutaman minuutin aikana. Onneksi tilanne oli pelastettavissa kaatamalla kaurapuuro toiseen kattilaan pohjaa kaapimatta. Tiskauksessa menikin sitten hetki.
Suolaa kiitos
Kuten mikä tahansa ruoka, myös kaurapuuro kaipaa suolaa. Heikki kannusti suolaamaan puuroa rohkeasti, ja näin olen itsekin nyt tehnyt.
Ja vielä nokare voita
Heikki lisää voita. Koska kyseessä on luksuspuuro, miksipä ei!
Päällysteillä viimeinen silaus
Parhaassa puurossa on päällysteitä. Marjoja, nokare pähkinävoita, pikkulusikallinen hilloa, hedelmiä… Kuvan puuron päällä on itse keitettyä mansikkahilloa, hasselpähkinöitä ja tuoreita viikunoita, jotka ovat aivan ihania juuri nyt.
****
Seitsemänvuotiaamme syö kaurapuuroa, sellaista veteen keitettyä vajaassa vartissa valmistuvaa, todella mielellään jokaisena kouluaamuna. Äidin uusi viikonloppupuuro ei vakuuttanut.
”Tämä maistuu erilaiselta. Voisinko saada sitä tavallista?”
Kolmevuotias peesasi siskoa: ”En tykkää tättä.”
No, jääpähän minulle enemmän!
Miten sinä teet kaurapuurosi? Ja tässä vielä kaurapuuron resepti, ole hyvä!
Lisää aamiaisreseptejä
Uunipuuro yön yli vaatii vain viisi minuuttia valmisteluita illalla.
Shakshuka on vaikea lausua, mutta muuta hankalaa siinä ei olekaan.
11 kommentit
Mä olen ymmärtänyt hiutaleiden merkityksen kunnolla viimeisen vuoden aikana, syötyäni kaurapuuroa 40-vuotta. Tällä hetkellä suosikkini on Krannin tilan Rocky, mutta ostan aina uusia tuttavuuksia Suomessa matkustaessani. Loistava tuliainen! Komppaan myös suolan tärkeyttä. Ja vinkkinä vielä, että kaurahiutaleista saa mainion puuron myös uunissa, vie noin 30 minuuttia. Tähän aikaan vuodesta raastan usein mukaan pari omenaa ja maustan puuron kanelilla.
Hiutaleiden merkitys on kyllä valtava! Ja hyvä idea bongailla ja ostaa hiutaleita matkoilla.
Omena ja kaneli maistuvat kyllä ihanilta puurossakin!
Kokonaisista kauraryyneistä ja täysmaidosta (pitääpäs muuten kokeilla kauramaitoon) uunissa 2,5 tuntia haudutettu kaurapuuro on talven herkku, päälle omia mustikoita pakkasesta. Kun vuosi sitten tämän ”löysin” ei meillä ole riisipuuroa tehty. Meillä lähiryynit tulevat Rutalahden myllystä.
Kuulostaa todella herkulliselta!
Olen ijät ajat tehnyt puuroni mikrossa. Ryynit lautaselle vettä sopivasti ja 2 minsaa, eikun syömään. Ehkä marjoja raejuustoa ja kauramaitoa kyytipojaksi. Ilman suolaa tietenkin. Makuelämykset jos niitä kaipaan haetaan aivan muualta kuin aamupuurosta.
Avovaimo syö pirkan minuuttipuuro pussukoita töissä. Niiden kilohinta on 9€. Laskin oman, vastaavanlaisen, mutta monipuolisemman seoksen hinnan. Se oli 2,35€/kg… Tähän voi siis lisätä vaikka ja mitä ilman, että menee ”konkursiin”….
Kaurapuuroa ei saa koskaan keittää, muutama minuutti kuumassa vedessä riittää. Ja niitä minuuutti pusseja ei kannata ostaa. Ostaa kilon laatikon kerralla. Sitä samaa se on mitä niissä pusseissa on.
Mun puuro 123:
1dl halvinta kaurahiutaletta
2dl sinistä maitoa
3 min mikrossa.
Kannattaa panna semmoinen kippo, ettei tarvi sekoittaa, eikä pelätä ylikiehumista. Puuron vot sekoittaa, kun otat mikrosta. Eikä mittään suolaa. Mustikkaa, puolukkaa suoraan pakkasesta jäisinä. Nyt olen havainnut punaiset viinimarjat parhaiksi. Ne jäähdyttävät sekoitettuna puuron syömälämpimäksi. Ei tarvi puhallella. Eikä tarvi tuoremehuja kaupasta kantaa. Sekin selvää säästöä.
[…] habido rumores sobre Nikis Satu Koivisto en su blog ya en 2019, y también lo utiliza la cocina de Lapland Hotels Boulevard, cuya avena ha sido […]
[…] y a eu des rumeurs sur Nikis Satu Koivisto dans son blog déjà en 2019, et il est également utilisé par la cuisine de Lapland Hotels Boulevard, dont les […]
[…] have been whispers about Nikis Satu Koivisto in his blog already in 2019, and it is also used by the kitchen of Lapland Hotels Boulevard, whose oatmeal has […]