Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Puutarhamökillä

Keittiöpuutarha 2020: Näitä kaikkia syötäviä puutarhassamme kasvaa

kirjoittanut Satu Koivisto 17.4.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 17.4.2020
Basilika
3,1K

Koska en ole viime päivinä kyennyt ajattelemaan juuri muuta kuin siirtolapuutarhamökkimme tulevan kesän viljelyksiä, otetaanpas keittiöpuutarha 2020 käsittelyyn myös täällä. Tervetuloa mukaan fiilistelemään!

Tomaatit: mitä pienempi, sen parempi

Keittiöpuutarha = tomaattitarha. Tomaatteja kasvatamme kasvihuoneessamme aina, niin myös ensi kesänä. Kirsikkatomaatit tuntuvat onnistuvan aina: ne kasvavat ja kypsyvät ja maistuvat makeilta kuin hedelmät. Niinpä tänäkin vuonna meillä on satoisia Zuckertraubeja ja uskomattoman makeita Sungoldeja. Tykkään myös päärynänmuotoisista, keltaisista Yellow Submarine -tomaateista ja Rosella-lajikkeesta, jonka hedelmät kasvavat tertuissa. Viime vuonna kokeilin myös Outdoor Girl -ulkolajiketta. Se kasvoi ruukussa ihan kelvollisesti, ja laitoin tänä vuonnakin muutaman siemenen multaan. Ja sitten vielä Red Zebra, kaunis raidallinen lajike, joka ainakaan viime vuonna ei menestynyt kovin kummoisesti. Kokeilen vielä kerran.

Kylvin kaikkien tomaattien siemenet maaliskuun puolivälissä, ja pääsiäisenä pääsin koulimaan taimet omiin ruukkuihinsa. Kyllä näillä yksi kasvihuone täyttyy.

Kurkut: Taviskurkku on paras

Kurkkuja on saatava joka vuosi ja paljon, sillä mikään ei maistu niin hyvältä kuin aamupalalle kasvihuoneesta haettu kurkku. Femspot-kasvihuonekurkkua olemme kasvattaneet kolmena kesänä, ja satoa on tullut runsaasti. Viime vuonna kurkkuihin harmi kyllä iski vihannespunkki, joka vei veronsa. Taviskurkun lisäksi halusin kokeilla minikokoista, köynnöstävää viidakkokurkkua. Soin somia pikkukurkkuja viime vuonna ravintola Nollassa, ja ilahduin, kun näitäkin siemeniä sai Hyötykasviyhdistyksestä. Kasvihuonekurkkujen lisäksi tykkään kovasti avomaankurkuista. Käytän niitä salaateissa, mutta kerran pääsin säilömään omia chilikurkkuja. Voi miten hyviä ne olivat! Tänä vuonna kokeilen Conny-lajiketta.

Kurkut esikasvatan, mutta laitan nekin todennäköisesti vasta äitienpäivän tienoilla, tai ehkä hiukan aiemmin. Kurkut kasvavat nopeasti.

Yrtit: ainakin järjetön määrä basilikaa, lehtipersiljaa ja korianteria

Tomaattien ja kurkkujen lisäksi kasvatan ylenpalttisesti yrttejä, erityisesti basilikaa, lehtipersiljaa ja korianteria. Basilika viihtyy kasvihuoneessa tomaattien juurella, ja sato on ollut joka vuosi ällistyttävän runsas. Loput yrtit kasvavat viljelylaatikoissa. Lehtipersiljan voi kylvää jo hyvin varhain, ja siitä on tullut joka vuosi runsas sato. Korianteri kasvoi viime vuonna vähän huonosti, mutta syötävää silti riitti läpi kesän. Timjamin ostan aina taimena. Kerran kokeilin siemenistä, ja sain aikaiseksi vain muutaman hennon honteloisen, jotka joku kävi syömässä saman tien. Pääsiäisenä laatikoita katsellessani näytti siltä, että viimevuotinen timjami olisi yhä hengissä, samoin salvia. Ruohosipuli on edellisen omistajan peruja ja sangen rehevä.

Perunat: siiklit muutamalle aterialle

Meillä ei ole tilaa kunnolliselle perunamaalle, mutta parin aterian potut kyllä saadaan aikaiseksi. Siiklejä on saatava, ehdottomasti. Viime vuonna laitoin yhden satsin maahan vasta heinäkuussa, minkä ansiosta herkuttelimme varhaispotuilla syyskuussa. Ei pöllömpää sekään!

Sipulit: varsien takia

Lapsuudenkodissani kasvaa aina monta riviä tavallisia keltasipuleita, ja on mahtava kipaista hakemaan paria sipulia pellolta kesken ruoanlaiton. Niin, siis varsien takia. Tykkään todella paljon sipulien varsista ja kokkaan niistä mielelläni koko kesän. Valkosipulia sain työkaveriltani viime syksynä, ja mies laittoi ne maahan uutenavuotena. Katsotaan, miten niille käy!

Porkkanat: ei suuria odotuksia

Porkkanoita on nyt kokeiltu parina vuonna ilman erityisempää menestystä. Ensimmäisenä porkkanat kasvoivat hienosti, mutta osaan iski jokin olio. Viime vuonna porkkanat taas jäivät olemattoman pieniksi, kun oli niin kuivaa. Koska muistelen viimevuotisia siemeniä jääneen, taidan kokeilla heittää ne maahan. Saman saatan tehdä juurikassekoituksen kanssa, jos siemeniä vielä on.

Palmukaali: tätä aivan ehdottomasti

Laitan joka vuosi jonkin villin kortin, tänä vuonna se saa olla viidakkokurkku. Viime vuonna bongasin Hyötykasviyhdistyksen Annalan taimitorilta palmukaalin taimia ja ostin ruukullisen. Ne osoittautuivat varsinaiseksi menestystarinaksi, ja olemme syöneet satoa pakkasesta tänne asti. Niitä on saatava aivan ehdottomasti tänäkin vuonna, joskaan en nyt tiedä, mistä hankkisin valmiit taimet. Jos sinä tiedät tai peräti viljelet sellaisia, huikkaa, olen kiinnostunut!

Eikä siinä kaikki

Niin, ja tässähän oli kaikki uusi syötävä. Puutarhassamme kasvaa viisi omenapuuta, pitkä rivi herukoita, vadelmia, karhunvadelmia, valtava puska raparperia ja luumupuu, kaikki nämä entisen omistajan jäljiltä. Itse olen istuttanut Polka-mansioita yhteen kasvatuslaatikkoon ja lapsuudenkodin pihasta tuodun kirsikkapuun mökin seinustalle, joskin jälkimmäinen on vielä todella pieni. Sanoisin, ettei meiltä syöminen lopu.

****

Mitä kaikkea syötävää meinaat kasvattaa itse?

KeittiöpuutarhaSiirtolapuutarhamökki
12 kommentit 10 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kauralastut: puuhaa pienellekin lapselle
Seuraava postaus
Indonesialainen perunasalaatti: jotain muuta sinulle joka pidät perunaa tylsän tavanomaisena raaka-aineena

Joko luit nämä?

Big Green Egg on todellinen monitoimilaite: grillaamisen lisäksi...

16.6.2024

Tomaatin kasvatus: luottolajikkeet, paras kylvötapa ja muut vinkit....

7.8.2022

Viides siirtolapuutarhakesä takana, miten meni?

3.10.2021

12 kommentit

Anna 17.4.2020 - 16:53

Hei, palmukaali (+muut lehtikaalit) kannattaa ehdottomasti kasvattaa itse siemenistä. Laita siemenet viileään mökkiin tai kasvihuoneeseen harson alle itämään, sisällä niitä ei kannata kasvattaa. Itse laitan vapun tienoilla kaikki kaalikasvit siemenistä kasvihuoneeseen ja sieltä nostelen topakat taimet kesäkuun alussa kasvimaalle. Viidakkokurkkua meillä oli ensimmäistä kertaa viime kesänä kasvamassa lasitetulla parvekkeella, eikä satoa tullut yhtään. Ilmeisesti tarvitsee pölyttäjän, joten ensi kesänä se pääsee ulos maalle. Hyötykasvit, yksi ja monivuotiset on intohimoni; kasvatan ja viljelen, kerään ja säilön hullun lailla monta kuukautta vuodessa. Karpalot ja suppikset ovat vuoden viimeiset kerättävät ja tammi-helmikuussa homma alkaa alusta chilin siemenien kylvöllä. Tomaatit, kurkut, chilit, suippopaprikat ja basilikat on kasvihuone ja parvekekasvatettavia, kyssäkaalit, lehtikaalit, brokkoliinit, valkosipulit, perunat, salaatit, sellerit, purjot, juurekset, kesä- ja talvikurpitsat (talvikurpitsa on suosikki, sitä menee tänäkin vuonna ainakin viittä erilaista kasvamaan) kasvatetaan kasvilavoissa. Perunalle on oma pieni pläntti. Monivuotisia marjoja on meillä paljon; kymmenet viinimarjapensaat, erilaiset karviaiset, mansikat (kuukausi- ja tavallinen), pensasmustikat, hunajamarjat, saskatoon, karhunvadelma, nelimarjat, tyrnit. Uutena kokeilussa on syysoliivit, minikiivit, makeapihlajat, balsamiköynnökset ja luumuruusut. Hedelmäpuita löytyy useita, luumua, kirsikkaa, omenoita ja päärynää. Vihannes ja yrttipuolelta parsat, monivuotiset sipulit, mintut jne. Tämän vuoden projektina on istuttaa pähkinäpensaita ja puita. Kaikki mitä kasvatetaan myös syödään ja metsästä haetaan lisää 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 17.4.2020 - 20:56

Kiitos kaalivinkeistä! Meillä saattaisi olla myös muiden kaalien siemeniä edellisiltä vuosilta, pitäisiköhän niitäkin kokeilla siellä kasvihuoneessa? Ja onpa harmi kuulla viidakkokurkuista, toivottavasti saan jotenkin houkuteltua pölyttäjiä paikalle kasvihuoneeseemme 🙂

Vastaa
Riikkanen 17.4.2020 - 21:22

Kokeile ihmeessä viidakkokurkkua kasvihuoneen lisäksi myös ulkona jos sille löytyy sopiva paikka. Meillä on ollut aurinkoisella talonseinustalla kahtena vuonna viidakkokurkku erittäin runsassatoinen. Olen ostanut ne taimina, tänä vuonna lähtee kokeiluun omista viimevuoden siemenistä kylvetyt versiot.

Vastaa
Satu Koivisto 21.4.2020 - 20:56

Oooh, kiitos vinkistä! Onko se siis ollut teillä ihan maassa vai ruukussa?

Vastaa
Riikkanen 29.4.2020 - 16:25

Isossa ruukussa ovat kasvaneet. Ruukun taakse on viritetty langat joita pitkin kurkut on päässeet kiipeilemään ylöspäin. Toivottavasti saat satoa ja jaat sitten jonkun hyvän reseptin missä kurkkuja voi hyödyntää 😀 Meillä ovat olleet lähinnä koristearvon takia ja ollaan käytetty niitä sellaisenaan salaateissa ja popsittu ohikulkiessa, mutta sadosta olisi riitänyt paljon enempäänkin.

Satu Koivisto 9.5.2020 - 22:44

Kiitos vinkeistä! Kurkkujen siemenet ovat olleet ruukussa mullassa nyt muutaman päivän, mutta ainakaan vielä ei ole tapahtunut mitään. Toivotaan niille onnea!

Minttu 17.4.2020 - 18:33

Vuosien kokeilujen jälkeen keskityn onnistuneisiin, niitä on olleet mansikka, lehtikaali, mangoldi, kesäkurpitsa, minttu, persilja, ruoho- ja pillisipuli ja muut yrtit. Lapsi haluaa jostain syystä kasvattaa porkkanaa.

Vastaa
Satu Koivisto 17.4.2020 - 21:02

Meilläkin porkkanat ovat lapsille tärkeä juttu 😀

Vastaa
Ada 18.4.2020 - 06:50

Mulla starttasi toinen viljelylaatikkokesä ja viime vuodelta onnistuneiksi kokeiluiksi jäivät peruna (puikula), kesäkurpitsa ja kirsikkatomaatit. Basilika epäonnistui surkeasti avomaalla, mutta vielä en luovuta, joten sitäkin laitoin uusiksi. Lisäksi teen monivuotisen laatikon, johon tulee minttua ja maa-artisokkaa. Laitoin itämään myös jättikurpitsaa ja maissia, mutta maissi on uuvahtanut jo nyt. Villinä korttina tänä vuonna ovat fenkoli ja laventeli, saas nähdä tuleeko niistä mitään täällä Pohjanmaalla.

Vastaa
Satu Koivisto 21.4.2020 - 20:59

Saisitko jostain basilikalle minikasvihuoneen tai harsoa päälle? Se tykkää niin kauheasti lämmöstä. Maa-artisokka on laatikossa järkevä, meillä rehottaa ja levitää edellisen omistajan laittama maa-artisokka sinne tänne tonttia 😀

Vastaa
Anne-Mari 25.4.2020 - 23:38

Korianterivinkki: thaimaalainen kälyni opetti, että korianterin juurista saa huikeaa makua keittoihin. Kun siis lehdet ja varret on käytetty, kisko juuret esiin, huuhtele puhtaaksi ja vaikka pakasta. Pakkasesta niitä on helppo heitellä keittoihin (esim. Tomyumiin, herkkua!) tuomaan makua. Käytä laakerin lehden tapaan: anna maustaa ruoka, mutta älä syö vaan kerää pois ennen tarjoilua tai suuhun lusikoimista.

Vastaa
Satu Koivisto 9.5.2020 - 22:42

Kiitos vinkistä! Yritän muistaa kokeilla syksyllä, kun satokausi on ohi 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä