Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kermatoffee: ohje josta saattaa tulla sinunkin jouluperinteesi

kirjoittanut Satu Koivisto 8.12.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 8.12.2022
Kermatoffee
57,1K

”Kuusi ja äidin toffeet”, esikoisemme vastasi vuosi sitten, kun kyselin päivää ennen jouluaattoa, mikä hänelle on joulussa tärkeintä. Kermatoffee pääsi yllättämään. Ovathan ne nyt tosi hyviä, mutta että tärkeintä? Ja missä lahjat ja piparit?

Kermatoffeen tarina perheemme jouluperinteenä sai alkunsa joskus vuosia sitten. Olin Tukholmassa ja päädyin vahingossa Pärlans-makeispuotiin Södermalmilla. Suloisessa, tunnelmaltaan ihanasti menneen maailman puodissa myyntiin toffeita ja kinuskikastikkeita. Tarjolla oli maistiaisia, ja kaikki oli taivaallista. Ostin muutaman toffeen ja herkuttelimme osan heti läheisen puiston penkillä.

Sitten Pärlans unohtui, kunnes erään joulun alla esikoisen ollessa kaksivuotias lastenohjelmien jälkeen telkkarista sattui tulemaan ohjelma, jossa tanskalainen nainen keitti toffeita ja Pärlänsin herkut palautuivat mieleeni. Toden totta, kermatoffee on mahdollista keittää itsekin! Siinä samassa suuntasimme lapsen kanssa kauppaan raaka-aineita ostamaan.

Raaka-aineet: tarvitset vain viisi

Tarvitaan vain viittä raaka-ainetta: kermaa, sokeria, vaniljajauhetta, suolaa ja glukoosisiirappia.

Glukoosisiirappi saattaa näistä olla vieras. Se on kirkasta, vehnätärkkelyksestä valmistettua siirappia, joka myydään muiden siirappien lähettyvillä tai leivontahyllyssä. Glukoosisiirapin avulla toffeesta saa pehmeää ja sitkeää. Kun vähän googlailin, ainakin parissa eri ruotsalaislehdessä julkaistu Pärlansin kermatoffeiden ohje näytti sisältävän samaa tavaraa. Glukoosisiirappia ei voi korvata tavallisella siirapilla.

Myös vaniljajauheesta on tullut kysymyksiä. Vaniljajauhe on kuivatuista vaniljatangoista tehtyä jauhetta. Se on huomattavasti voimakkaamman makuista kuin vaniljasokeri. Jos käytät vaniljajauheen sijaan vaniljasokeria, lisää sitä neljä teelusikallista.

Voiko kermatoffeen tehdä vegaanisesti?

Kermatoffeen voi tehdä vegaanisesti. Olen käyttänyt kerman sijaan kaurakermaa, jota meillä on aina kaapissa. Kaurakermasta tehty toffee ei ole rakenteeltaan aivan samanlainen kuin lehmänmaitokermalla tehty vaan jää pehmeämmäksi. Hyvin hyvin herkullista joka tapauksessa!

Jotkut teistä lukijoista ovat korvanneet kerman onnistuneesti kookoskermalla. Sitä en ole itse kokeillut.

Parhaat välineet: paksupohjainen kattila ja kierrevatkain

Toffeiden valmistaminen ei ole sinänsä vaikeaa, mutta kattila vaatii koko ajan silmällä pitämistä. Aluksi kerma kiehahtaa todella helposti karkuteille kattilasta. Sitten kun seos alkaa paksuuntua, se puolestaan palaa helposti pohjaan. Olen itse kokenut, että kierrevatkain on kätevin väline kerman sekoittamiseen. Valitse myös kattila, jossa on paksu pohja, siinä seos ei kärähdä niin helposti.

Se, kuinka kauan toffeeta sitten pitää keittää, riippuu kattilan muodosta ja hellan tehosta. Ennen tein kermatoffeen kapeammassa kolmen litran kattilassa. Nykyään teen toffeen isommassa, halkaisijaltaan suuremmassa kattilassa, jolloin se valmistuu nopeammin eikä keitos kiehu niin todennäköisesti hellalle. Aikaa menee puolisen tuntia. Seoksen pitää kiehua kunnolla, ja sitä ei kannata jättää silmistään.

Koska kermatoffee on valmista?

Tämä on kysymys, joka on kaikkein vaikein. Toffeen valmistuksessa on monta eri vaihetta. Aivan alussa, kun aineet on sekoitettu, seoksen rakenne on ohut ja kiehahtaa todella helposti kattilasta yli. Seuraavaksi seos alkaa paksuuntua, mutta on kuitenkin selkeästi nestemäistä ja on hyvin helppo sekoittaa. Voit tehdä myös vesitestin: varaa kattilan lähelle lasiin kylmää vettä ja pudota sinne toffeemassaa. Jos veteen tiputetun toffeen pystyy pyörittelemään palloksi, se on valmista.

Kun seos paksuuntuu selvästi, ole tosi tarkkana. Toffee on valmista silloin, kun se irtoaa massana kattilan reunoista eli yhtäkkiä näetkin kattilan pohjan massaa sekoittaessa. Kun toffee on valmista, toimi äkkiä: nosta kattila hellalta ja kaada massa nopeasti leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kuumaa kestävä nuolija auttaa tässä. Jos jäät odottelemaan, toffee saattaa jämähtää.

Jos haluat lisätä päälle sormisuolaa tai vaikka kuivattuja marjoja koristeeksi, tee se heti, jotta koristeet tarttuvat pintaan.

Koska kermatoffee paketoidaan?

Kermatoffee saa jähmettyä vuoassa huoneenlämmössä kaikessa rauhassa seuraavaan päivään. Silloin leikkaan sen paloiksi, jotka käärimme esikoisen kanssa voi- tai leivinpapereihin. Toffeesatsi on aika iso, joten tästä riittää hyvin joululahjoja muutamaan pussukkaan.

****

Mikä sinulle on tärkeintä joulussa? Ja tässä kermatoffeen ohje, ole hyvä!

Kermatoffee

Kermatoffee

Printtaa
Annoksia: n. 80 kpl Valmistelut: 5 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.6/5
( 179 äänesti )

Ainekset

  • 5 dl kuohukermaa tai kaurakermaa
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl glukoosisiirappia
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1/2 tl suolaa

Tee näin

  1. Aloita kermatoffeiden valmistus etsimällä kaapista matala neliskanttinen vuoka (noin 30 x 21 cm) ja vuoraa se leivinpaperilla.
  2. Kaada kerma, sokeri, glukoosisiirappi, vaniljajauhe ja suola paksupohjaiseen kattilaan ja sekoita kierrevatkaimella.
  3. Nosta kattila levylle ja kuumenna sekoitellen. Keitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen siihen asti, kun seos sakeutuu ja alkaa irrota massana kattilan reunoista. Asian voi varmistaa myös tipauttamalla seosta kylmään veteen lasiin: jos seoksen pystyy muotoilemaan palloksi, toffee on valmista, jos ei, pitää vielä keittää lisää.
  4. Kaada kuuma seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta lusikalla. Anna kermatoffeelevyn kovettua huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Leikkaa sitten se paloiksi ja kääri papereihin.

Psst!

Lopetitko sittenkin toffeen keittämisen liian aikaisin? Ei hätää. Silloin toffee ei kovetu huoneenlämmössä, mutta sen voi napostella suoraan jääkaapista!

herkutJoulu
29 kommentit 134 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Juustotarjotin: näin kokoat joulun ihanimman juustotarjottimen käyttämällä vain kotimaisia raaka-aineita! Ruokatoimittajan vinkeillä onnistut
Seuraava postaus
Skagendippi: herkkua sipsien kanssa tai blinien päällä, ja tarvitset vain muutaman raaka-aineen

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

29 kommentit

Päivi 16.12.2019 - 08:09

Hei Satu. Voiko tähän kermatoffeeseen lisätä halutessaan jotain makuja ja missä vaiheessa se kannattaa tehdä?

Vastaa
Satu Koivisto 19.12.2019 - 21:59

Moikka Päivi! Ilman muuta voi lisätä: lakritsijauhetta esimerkiksi. Laittaisin sen heti keittämisen alussa 🙂

Vastaa
Sanna 18.12.2019 - 22:40

Mikä on kierrevatkain? Nimim. Uuno keittiössä

Vastaa
Satu Koivisto 19.12.2019 - 22:04

Esimerkiksi tämmöiset: https://www.clasohlson.com/fi/Kierrevatkain-Coline,-2-kpl/p/44-2660?gclid=Cj0KCQiAuefvBRDXARIsAFEOQ9EDq2cvuM_bxa6I5pxla4KrQvyT-qi7RTE3TmbdgPgGKEq6DLowRpQaAt1dEALw_wcB 🙂

Vastaa
Anna 19.12.2019 - 08:31

Saako tiedustella, että mitä sokeria olet toffeeseen käyttänyt? Onko sokerilaadulla lopputuloksen kannalta merkitystä?

Vastaa
Satu Koivisto 19.12.2019 - 22:06

Itse olen käyttänyt ihan tavallista valkoista sokeria, koska sekin paahtuu keittämisen aikana, minusta sopivasti. Jos käyttää jotakin tummempaa sokeria, toffeesta tulee väriltään tummempaa ja paahteisemman makuista 🙂

Vastaa
Helmiö 22.12.2019 - 17:14

Onko toi glukoosisiirappi kui oleellinen? Vai eikö onnistu ilman?

Vastaa
Satu Koivisto 26.12.2019 - 10:49

Harmi kyllä näihin ainessuhteisiin ja tähän rakenteeseen se on.

Vastaa
Essi 20.12.2024 - 07:16

Hei! Mitä kaurakermaa suosittelisit? Tein satsin 15-prosenttisesta ja se jäi ihan löllöksi. Ilmeisesti vegekermoissa on eroa? 😯

Vastaa
Sari 18.12.2020 - 20:48

Moikka Satu!
Voikohan kuohukerman korvata vispikermalla?

Vastaa
Satu Koivisto 18.12.2020 - 22:52

Moikka Sari! Vahva veikkaus on, että onnistuu silläkin 🙂

Vastaa
Mer_ja 5.1.2020 - 04:54

Voiko vaniljajauheen korvata vaniljasokerilla? Mietin et vaikuttaakohan koostumukseen… 🤔

Vastaa
Satu Koivisto 12.1.2020 - 10:00

Voi hyvin korvata, ei vaikuta koostumukseen 🙂

Vastaa
Essi 20.12.2024 - 07:16

Hei! Mitä kaurakermaa suosittelisit? Tein satsin 15-prosenttisesta ja se jäi ihan löllöksi. Ilmeisesti vegekermoissa on eroa? 😯

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2024 - 10:15

Moikka! Voi harmi 🙁 Mä olen tehnyt aiemmin Plantin kaurakermaan. Valio kuitenkin osti Plantin tänä vuonna ja kaurakerma on nykyisin Oddlygood-merkin alla. Käsittääkseni kyseessä on samalla tavalla valmistettu tuote kuin aiemminkin, mutta en tosiaan ole tätä vielä itse ehtinyt testaamaan.

Vastaa
Sonja 3.12.2020 - 18:37

Pitääkö kermatoffeeta säilyttää jääkaapissa? Entä kuinka kauan toffee säilyy? Voisin tiedoilla hieman ajoittaa lahjapakettien lähetystä.

Vastaa
Satu Koivisto 5.12.2020 - 11:01

Ei tarvitse säilyttää, elleivät ne jää liian pehmeiksi. Jos sattuu keittämään liian vähän aikaa, kylmyys auttaa pitämään toffeet kuosissaan. Muuten en säilytä jääkaapissa. Säilyvyydestä on vaikea sanoa (eivät säily meillä, heh), mutta kyllä varmasti pari viikkoa säilyvät aivan hyvin.

Vastaa
Laura 12.12.2020 - 10:53

Onnistuuko vegaanisena, esim kaurakermalla?

Vastaa
Satu Koivisto 12.12.2020 - 23:15

Moikka! En ole itse tehnyt, mutta muistelen kyllä viime vuonna saaneeni viestejä, että onnistuisi. Kerro kuinka kävi, jos kokeilet 🙂

Vastaa
Laura 3.12.2021 - 14:26

Kookos kermalla onnistui hyvin 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2021 - 23:13

Moikka! Loistavaa, kiitos vinkistä!

Vastaa
Saara 14.12.2020 - 10:50

Tein näitä eilen! Pelkäsin hirveästi, että keitän liian vähän aikaa. Niinhän siinä sitten kävi, että keitin liikaa. Maku on loistava mutta toffeesta tuli kovaa, ovat lähellä Werther’s originaleja 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 18.12.2020 - 22:58

Voi, harmi kuulla! Ehkä murskaat toffeen ja ripottelet murun vaikka jäätelön päälle? 🙂

Vastaa
Joulukuussa toffee sulaa suussa ja ystävät ihastuvat maustekakusta | Easton 15.12.2020 - 16:14

[…] fudgelle luonteenomainen koostumus. Tämä ohje on K-ruokakeittiössäkin touhuavan ruokaguru Satu Koiviston resepti. Yksinkertaisen helppo, mutta samalla järisyttävän herkullinen […]

Vastaa
Max 17.12.2021 - 00:42

Voiko glukoosisiirapin korvata jollain muulla, vaikka tummalla siirapilla?

Vastaa
Satu Koivisto 20.12.2021 - 23:25

Valitettavasti sitä ei voi tässä korvata, se antaa tälle toffeelle sen sitkaan olomuodon.

Vastaa
Snickerskakku | Taivaallinen makuelämys | Katso ruokatoimittajan resepti 27.3.2022 - 13:57

[…] on suolapähkinäkinuskin vuoro. Siihen tarvitset yhden erikoisemman aineen: glukoosisiirapin, sen kermatoffeesta tutun. Sen avulla rakenteesta tulee oikeanlainen: pehmeä mutta vähän venyvä. Kinuskin […]

Vastaa
Juustotarjotin | Vain kotimaisista raaka-aineista! | Ruokatoimittajan suosikit 4.12.2022 - 11:38

[…] mutta tykkään yhdistää tarjottimelle myös jonkin jälkkärimäisen asian. Itse tehty kermatoffee on kuulunut jouluperinteisiimme jo vuosia, siispä sitä on tässäkin. Onnistuin myös […]

Vastaa
Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 5.12.2022 - 09:46

[…] ei yleensä ole tarjolla sen kummempaa jälkiruokaa. Keitän jouluksi aina kermatoffeita, esikoisen mielestä yksi tärkeimmistä jouluperinteistä, ja napsimme sitten pari sellaista […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä