”Kuusi ja äidin toffeet”, esikoisemme vastasi vuosi sitten, kun kyselin päivää ennen jouluaattoa, mikä hänelle on joulussa tärkeintä. Kermatoffee pääsi yllättämään. Ovathan ne nyt tosi hyviä, mutta että tärkeintä? Ja missä lahjat ja piparit?
Kermatoffeen tarina perheemme jouluperinteenä sai alkunsa joskus vuosia sitten. Olin Tukholmassa ja päädyin vahingossa Pärlans-makeispuotiin Södermalmilla. Suloisessa, tunnelmaltaan ihanasti menneen maailman puodissa myyntiin toffeita ja kinuskikastikkeita. Tarjolla oli maistiaisia, ja kaikki oli taivaallista. Ostin muutaman toffeen ja herkuttelimme osan heti läheisen puiston penkillä.
Sitten Pärlans unohtui, kunnes erään joulun alla esikoisen ollessa kaksivuotias lastenohjelmien jälkeen telkkarista sattui tulemaan ohjelma, jossa tanskalainen nainen keitti toffeita ja Pärlänsin herkut palautuivat mieleeni. Toden totta, kermatoffee on mahdollista keittää itsekin! Siinä samassa suuntasimme lapsen kanssa kauppaan raaka-aineita ostamaan.
Raaka-aineet: tarvitset vain viisi
Tarvitaan vain viittä raaka-ainetta: kermaa, sokeria, vaniljajauhetta, suolaa ja glukoosisiirappia.
Glukoosisiirappi saattaa näistä olla vieras. Se on kirkasta, vehnätärkkelyksestä valmistettua siirappia, joka myydään muiden siirappien lähettyvillä tai leivontahyllyssä. Glukoosisiirapin avulla toffeesta saa pehmeää ja sitkeää. Kun vähän googlailin, ainakin parissa eri ruotsalaislehdessä julkaistu Pärlansin kermatoffeiden ohje näytti sisältävän samaa tavaraa. Glukoosisiirappia ei voi korvata tavallisella siirapilla.
Myös vaniljajauheesta on tullut kysymyksiä. Vaniljajauhe on kuivatuista vaniljatangoista tehtyä jauhetta. Se on huomattavasti voimakkaamman makuista kuin vaniljasokeri. Jos käytät vaniljajauheen sijaan vaniljasokeria, lisää sitä neljä teelusikallista.
Voiko kermatoffeen tehdä vegaanisesti?
Kermatoffeen voi tehdä vegaanisesti. Olen käyttänyt kerman sijaan kaurakermaa, jota meillä on aina kaapissa. Kaurakermasta tehty toffee ei ole rakenteeltaan aivan samanlainen kuin lehmänmaitokermalla tehty vaan jää pehmeämmäksi. Hyvin hyvin herkullista joka tapauksessa!
Jotkut teistä lukijoista ovat korvanneet kerman onnistuneesti kookoskermalla. Sitä en ole itse kokeillut.
Parhaat välineet: paksupohjainen kattila ja kierrevatkain
Toffeiden valmistaminen ei ole sinänsä vaikeaa, mutta kattila vaatii koko ajan silmällä pitämistä. Aluksi kerma kiehahtaa todella helposti karkuteille kattilasta. Sitten kun seos alkaa paksuuntua, se puolestaan palaa helposti pohjaan. Olen itse kokenut, että kierrevatkain on kätevin väline kerman sekoittamiseen. Valitse myös kattila, jossa on paksu pohja, siinä seos ei kärähdä niin helposti.
Se, kuinka kauan toffeeta sitten pitää keittää, riippuu kattilan muodosta ja hellan tehosta. Ennen tein kermatoffeen kapeammassa kolmen litran kattilassa. Nykyään teen toffeen isommassa, halkaisijaltaan suuremmassa kattilassa, jolloin se valmistuu nopeammin eikä keitos kiehu niin todennäköisesti hellalle. Aikaa menee puolisen tuntia. Seoksen pitää kiehua kunnolla, ja sitä ei kannata jättää silmistään.
Koska kermatoffee on valmista?
Tämä on kysymys, joka on kaikkein vaikein. Toffeen valmistuksessa on monta eri vaihetta. Aivan alussa, kun aineet on sekoitettu, seoksen rakenne on ohut ja kiehahtaa todella helposti kattilasta yli. Seuraavaksi seos alkaa paksuuntua, mutta on kuitenkin selkeästi nestemäistä ja on hyvin helppo sekoittaa. Voit tehdä myös vesitestin: varaa kattilan lähelle lasiin kylmää vettä ja pudota sinne toffeemassaa. Jos veteen tiputetun toffeen pystyy pyörittelemään palloksi, se on valmista.
Kun seos paksuuntuu selvästi, ole tosi tarkkana. Toffee on valmista silloin, kun se irtoaa massana kattilan reunoista eli yhtäkkiä näetkin kattilan pohjan massaa sekoittaessa. Kun toffee on valmista, toimi äkkiä: nosta kattila hellalta ja kaada massa nopeasti leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kuumaa kestävä nuolija auttaa tässä. Jos jäät odottelemaan, toffee saattaa jämähtää.
Jos haluat lisätä päälle sormisuolaa tai vaikka kuivattuja marjoja koristeeksi, tee se heti, jotta koristeet tarttuvat pintaan.
Koska kermatoffee paketoidaan?
Kermatoffee saa jähmettyä vuoassa huoneenlämmössä kaikessa rauhassa seuraavaan päivään. Silloin leikkaan sen paloiksi, jotka käärimme esikoisen kanssa voi- tai leivinpapereihin. Toffeesatsi on aika iso, joten tästä riittää hyvin joululahjoja muutamaan pussukkaan.
****
Mikä sinulle on tärkeintä joulussa? Ja tässä kermatoffeen ohje, ole hyvä!
26 kommentit
Hei Satu. Voiko tähän kermatoffeeseen lisätä halutessaan jotain makuja ja missä vaiheessa se kannattaa tehdä?
Moikka Päivi! Ilman muuta voi lisätä: lakritsijauhetta esimerkiksi. Laittaisin sen heti keittämisen alussa 🙂
Mikä on kierrevatkain? Nimim. Uuno keittiössä
Esimerkiksi tämmöiset: https://www.clasohlson.com/fi/Kierrevatkain-Coline,-2-kpl/p/44-2660?gclid=Cj0KCQiAuefvBRDXARIsAFEOQ9EDq2cvuM_bxa6I5pxla4KrQvyT-qi7RTE3TmbdgPgGKEq6DLowRpQaAt1dEALw_wcB 🙂
Saako tiedustella, että mitä sokeria olet toffeeseen käyttänyt? Onko sokerilaadulla lopputuloksen kannalta merkitystä?
Itse olen käyttänyt ihan tavallista valkoista sokeria, koska sekin paahtuu keittämisen aikana, minusta sopivasti. Jos käyttää jotakin tummempaa sokeria, toffeesta tulee väriltään tummempaa ja paahteisemman makuista 🙂
Onko toi glukoosisiirappi kui oleellinen? Vai eikö onnistu ilman?
Harmi kyllä näihin ainessuhteisiin ja tähän rakenteeseen se on.
Moikka Satu!
Voikohan kuohukerman korvata vispikermalla?
Moikka Sari! Vahva veikkaus on, että onnistuu silläkin 🙂
Voiko vaniljajauheen korvata vaniljasokerilla? Mietin et vaikuttaakohan koostumukseen… 🤔
Voi hyvin korvata, ei vaikuta koostumukseen 🙂
Pitääkö kermatoffeeta säilyttää jääkaapissa? Entä kuinka kauan toffee säilyy? Voisin tiedoilla hieman ajoittaa lahjapakettien lähetystä.
Ei tarvitse säilyttää, elleivät ne jää liian pehmeiksi. Jos sattuu keittämään liian vähän aikaa, kylmyys auttaa pitämään toffeet kuosissaan. Muuten en säilytä jääkaapissa. Säilyvyydestä on vaikea sanoa (eivät säily meillä, heh), mutta kyllä varmasti pari viikkoa säilyvät aivan hyvin.
Onnistuuko vegaanisena, esim kaurakermalla?
Moikka! En ole itse tehnyt, mutta muistelen kyllä viime vuonna saaneeni viestejä, että onnistuisi. Kerro kuinka kävi, jos kokeilet 🙂
Kookos kermalla onnistui hyvin 🙂
Moikka! Loistavaa, kiitos vinkistä!
Tein näitä eilen! Pelkäsin hirveästi, että keitän liian vähän aikaa. Niinhän siinä sitten kävi, että keitin liikaa. Maku on loistava mutta toffeesta tuli kovaa, ovat lähellä Werther’s originaleja 🙂
Voi, harmi kuulla! Ehkä murskaat toffeen ja ripottelet murun vaikka jäätelön päälle? 🙂
[…] fudgelle luonteenomainen koostumus. Tämä ohje on K-ruokakeittiössäkin touhuavan ruokaguru Satu Koiviston resepti. Yksinkertaisen helppo, mutta samalla järisyttävän herkullinen […]
Voiko glukoosisiirapin korvata jollain muulla, vaikka tummalla siirapilla?
Valitettavasti sitä ei voi tässä korvata, se antaa tälle toffeelle sen sitkaan olomuodon.
[…] on suolapähkinäkinuskin vuoro. Siihen tarvitset yhden erikoisemman aineen: glukoosisiirapin, sen kermatoffeesta tutun. Sen avulla rakenteesta tulee oikeanlainen: pehmeä mutta vähän venyvä. Kinuskin […]
[…] mutta tykkään yhdistää tarjottimelle myös jonkin jälkkärimäisen asian. Itse tehty kermatoffee on kuulunut jouluperinteisiimme jo vuosia, siispä sitä on tässäkin. Onnistuin myös […]
[…] ei yleensä ole tarjolla sen kummempaa jälkiruokaa. Keitän jouluksi aina kermatoffeita, esikoisen mielestä yksi tärkeimmistä jouluperinteistä, ja napsimme sitten pari sellaista […]