Kesäkeitto on harvinaisen väärinymmärretty ruokaparka. Harva ruokalaji taitaa jakaa mielipiteitä yhtä voimakkaasti! Jos kuulut kesäkeittoskeptikoihin, anna tälle reseptille mahdollisuus. Tuoreista kasviksista taiten tehty soppa on taivaallista ja sopii moneen tilanteeseen.
Kokosin alle kahdeksan oivallusta, mitä itse olen oppinut kesäkeiton valmistuksesta.
Kesäkeitto lähtee torilta
Kesäkeitto tehdään uuden sadon vihanneksista, niistä ensimmäisistä ihanuuksista, joita myyntiin tulee. Tarvitset kiinteitä pienehköjä varhaisperunoita, herneenpalkoja, pienen kukkakaalin, naattiporkkanoita, kesäsipulia ja retiisejä. Kyllä, kesäkeittooni tulee myös ehdottomasti retiisiä, joka hyvin herkullista myös kypsennettynä. Mieluiten raaka-aineet haetaan torilta ja juodaan samalla pullakahvit.
Yllättävä suosikki: Annabelle
Kiinteä pottu on keitossa paras. Tykkään valtavasti Siikleistä, mutta tänä vuonna olen muutaman kerran ostanut myös perniöläisiä Annabelle-perunoita. Olen aivan ihastunut! Todella maukas ja mukavasti rakenteensa säilyttävä peruna, joka toimii myös tässä keitossa.
Paloittele ja hienonna
Koska kesäkeitto tehdään kesävihanneksista, ne kypsyvät hetkessä. Niinpä kaikki ainekset kannattaa hienontaa tai paloitella valmiiksi ja ryhtyä keittopuuhiin vasta sitten. Porkkanoita ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu riittää. Myös perunoita saa hetken työstää puhtaaksi. Porkkanat leikkaan ronskeiksi lanteiksi. Perunat puolitan tai leikkaan neljään osaan koosta riippuen. Sipulin valkoiset ja vihreät osat hienonnan erikseen, sillä ne lisätään keittoon eri aikaan. Retiisit leikkaan puoliksi tai neljään osaan. Kukkakaalista käytän nuput, kannan ja kaikki lehdet, jotka näyttävät siisteiltä. Nuput paloittelen ronskisti, varren ja lehdet hienonnan. Herneet riivin paloistaan.
Kasvisten tarkka ajoitus
Harvoja ruokia teen yhtä hartaasti! Raaka-aineiden järjestys on tärkeä, samoin ajoitus. Ensin kuullotan sipulin valkoisia osia ja porkkanoita hetken voissa kattilassa. Sitten lisään veden, kuumennan kiehuvaksi ja lisään perunat. Viiden minuutin jälkeen lisään kukkakaalit ja retiisit ja keitän ne napakan kypsiksi. Aivan lopuksi keittoon pääsevät herneet.
Kermaa kermaa
Maitoliemet ovat minulle kovin kovin hankalia, ja kesäkeittokin oli sellainen pitkään. Sitten hoksasin, että kun vihannekset keitetään vedessä (tai hyvässä kasvisliemessä) ja lopuksi joukkoon lisätään purkillinen kermaa, saa parasta. Jostain syystä vesi-kermayhdistelmällä tulee täyteläisen raikasta.
Liemen salainen ainesosa
Kun kuopuksemme oli vauva, jätimme esikoisen pariksi päiväksi hoitoon isovanhemmille ja lähdimme parin päivän matkalle Kuopioon. Ensimmäisenä iltana menimme rohkeasti illalliselle Musta Lammas -ravintolaan ja söimme siellä pitkän kaavan mukaan. Yksi ruokalajeista oli kesäkeitto, jonka liemeen oli lisätty Peltolan Blue -sinihomejuustoa. Taivaallista! Niinpä itsekin murustan sitä nykyisin joukkoon kokonaisen paketillisen.
Viimeinen silaus
Jaan keiton lautasille ja lisään päälle runsaasti lehtipersiljaa tai jotakin muuta tuoretta yrttiä puutarhasta, basilikaa tai ruohosipulia. Myös ruohosipulin kukkia kannattaa käyttää juuri nyt ylenpalttisesti, ne ovat niin kovin nättejäkin. Joskus lisään soppaan lusikallisen ihmeellisen monipuolista basilikatahnaani.
Seuraavan päivän ilo
Jos keittoa jää (toivottavasti sitä jää!), seuraavana päivänä se on ehkä jopa vielä parempaa. Jääkaapissa odotellut keitto ei kuitenkaan näytä kovin esteettiseltä, sillä kerma ja vesi erottuvat. Ei hätää, kyllä ne siitä taas lämmetessään yhdistyvät. Itse lämmitän sopan varovasti isossa kulhossa mikrossa, jotta kasvikset pysyvät yhä napakoina eivätkä kypsy liikaa.
****
Miten sinä teet kesäkeiton? Kerro alla! Ja tässä oma reseptini, ole hyvä!
Lisää kesän luottoreseptejä
Basilikatahna sopii kaiken kanssa: perunoiden, kalan ja ihan sellaisenaan.
Ei kesää ilman mansikkakakkua!
Alkukesän ostoslistan tekeminen on helppoa: lisää sinne varhaiskaali.
21 kommentit
Resepti vaikuttaa tosi hyvältä, mutta en ole kovinkaan suuri sinihomejuuston ystävä. Maistuuko sinihomejuusto keitossa vai sekoittuuko se muihin makuihin niin ettei sitä huomaa?
Olen laittanut Koskenlaskijaa, mutta täytyypä testata Aurajuustolla. Kesäkeitto on ihanaa 💕
Kiitos ihanasta ohjeesta ja monipuolisesta kirjoituksesta
Tein ekaa kertaa varmaan ikinä aikalailla ohjeesi mukaan vapaasti soveltaen. Nyt kun värikästä romanescoa oli tarjolla, niin nappasin mukaan ja homejuuston tilalta laitoin neutraalimman makuisen Pohjolan meijerin sulatejuustokön, en koko pakettia. Mausteeksi viherpippurirouhetta, pikkusen mustapippuria ja Herbamarea sekä Reformin luomukasvisliemikuution liemeen.
Ja tuli kyllä mieluinen, jatkoon menee meillä.
Maistuvaa kesää Sinulle!
Kiitos kivasta viestistäsi, onpa ihana kuulla! Hyvää kesää sinullekin 🙂
Inhoan kesäkeittoa, mutta katsotaan josko tällä reseptillä alan tykkäämään. Yleensä teen kesäkeittoa äidille kerran kesässä ja syön itse sitä lautasellisen naama väärinpäin. Kerron kyllä, miten tämän keiton kanssa käy.
Tein kesäkeittoa😋👍 Ihan mahtavan makuists😍 Kiitos ohjeesta❤️
Voi onpa kiva kuulla, kiitos 🙂
Mieheni isoäiti tekee kerran kesässä koko sukumökilliselle perillisiään kesäkeiton ja se on kaikista kesän parasta juhlaruokaa. Nivelrikkoisilla sormillaan isomummu ei enää jaksa kaikkia perunoita ja porkkanoita ropsutella, mutta vihannesten valmistelut jaetaan talkoohengessä ja isomummolla on keittovastuu. Kermaa, voita ja suolaa ei säästellä. Salaisuus herkullisuuteen on kuitenkin herneissä. Niistä nimittäis käytetään herneen lisäksi kuoret. Kuoren pehmeä vihreä osa erotellaan taitavasti sisäpinnalla olevasta sitkeästä kalvosta taivuttamalla kuorta niin että se napsahtaa, mutta kalvo jää yhteneväiseksi ja sitten kalvo vedetään hivuttaen pois ja jäljelle jäävä pehmeä vihreä osa heitetään keittoon niin ajoissa että se muhjuuntuu keittyessään osaksi keiton lientä. Superherkkua. Kannattaa kokeilla vaikka vaatiikin herneiden kanssa näpertelyä.
En pysty käyttämään meijerituotteita, joten käytän kesäkeitossa kookoskermaa. Sopii oikein hyvin. 🙂 Muistaakseni olen lorauttanut myös valkoviiniä joukkoon muutamia kertoja, se on antanut kivan vivahteen keittoon. En pidä hirveästi kypsennetyistä retiiseistä (tai ehkä onnistun aina keittämään niitä hieman liian pitkään), joten lisään niitä vasta valmiin keiton päälle.
Lapsuuden kesäleirien traumatisoimana en voinut sietää kesäkeittoa, kunnes päälle kaksikymppisenä päätin kokeilla tehdä sitä itse. Keitosta tuli niin hyvää, että traumat parantuivat saman tien! Kesäleireillä oli aina kesäkeittoa, joka maistui ja tuoksui ihan järkyttävän pahalta, mutta lautanen oli pakko syödä tyhjäksi. Yhhh.
En ole itse koskaan laittanut kookosmaitoa, kiitos vinkistä!
Kiitos perusteellisesta ohjeesta! Uskaltauduin vihdoinkin itse tätä tekemään ja keitosta tuli täydellistä.
Itse jätin homejuuston pois ja lisäsin tilalle voita ja suolaa. Toinen kattilallinen jo menossa ja tuskin jää tähän 😉
Kiitos, onpa kiva kuulla!
Tää on ihan paras kesäkeiton ohje, muuten teen tän mukaan mutta aurajuustoa en laita. Mies toivoo yötä joka kesä, eilen taas tein.
Kiva kuulla, kiitos 🙂
Just tein tämän ohjeen mukaan (ilman retiisiä kun sitä ei ollut) ja hyvää tuli. Kuulun niihin, jotka ovat aina tykänneet kesäkeitosta, mummi teki aina kesäisin. Äidin mielestä kuuluu laittaa tuoretta pinaattia joukkoon, nyt kun ei sitä ollut niin suikaloitiin 5-6 lehtikaalin lehteä mukaan ja toimii muuten sekin.
Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂 Mä laitan välillä retiisin lehdet, ovat vähän kuin pinaattia.
Olen suuri kesäkeittofani, ja tämä resepti sinihomejuustolla vei fanituksen aivan uudelle tasolle! En myöskään ollut ikinä ajatellut, että keittoon voisi laittaa retiisejä, namskis. Kiitos mainiosta reseptistä 🙂
Ihana kuulla, kiitos 🙂
Kokkasin keittoa tänään ja annos oli niin kauniin kesäinen. Laitoin tavallista kukkakaalia ja lisäksi violettia. Tein täsmälleen ohjeen mukaan, olisin itse kaivannut syvempää makua. Saisikohan sitä, jos vähentäisi nesteen määrää? Lientä oli makuuni reilusti, vaikka laitoin vähän enemmän vihanneksia kuin reseptissä.
Käytin Peltola Blueta, mutta se ei maistunut keitossa lainkaan (harmitti, kun pala maksaa kuitenkin lähi Prismassa 4,95 euroa). Maistoin pelkkää homejuustoa ja siitä kyllä ihan tykkkäsin, miedon makuinen on mielestäni (esim. Aurajuustoa syön vain pitsassa, kun on makuuni voimakas). Ehkä kokeilen seuraavaksi Koskenlaskijalla tms., kuten kommentoijista joku oli tehnytkin.
Ehkä voisit tehdä vähän vahvemman kasvisliemen? Koskenlaskija on myös hyvä vaihtoehto 🙂
Tein juuri ohjeen mukaan ja maku oli erittäin mieto ja lähes suolaton. Ihmettelinkin jo etukäteen, että niin suuri määrä juureksia keitetään vedessä; suola jo keittovaiheessa antaisi edes vähän makua. En kuitenkaan kuunnellut vaistojani vaan halusin seurata ohjetta. Myös sipulin määrä oli ehkä turhan pieni suhteessa muuhun, varsinkin kun kesäsipuli niin mietoa, sekin toisi makua. Valitettavasti ns. kesäkeittotraumani vahvistuivat: raikkaan maukkaiden kesävihannesten maku liukeni mitäänsanomattoman vetiseksi, liemi oli mauton.
En tiedä uskallanko lähteä kokeilemaan tätä uudelleen edes tuunaamalla. Olen pitänyt kaikista muista tämän sivun resepteistä kyllä kovasti, esimerkiksi omenapiirakka on taivaallista!