Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kesäkeitto: kerma, lehtipersilja, salainen ainesosa ja viisi muuta vinkkiä, miten saat parasta

kirjoittanut Satu Koivisto 24.6.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 24.6.2020
Kesäkeitto
52,4K

Kesäkeitto on harvinaisen väärinymmärretty ruokaparka. Harva ruokalaji taitaa jakaa mielipiteitä yhtä voimakkaasti! Jos kuulut kesäkeittoskeptikoihin, anna tälle reseptille mahdollisuus. Tuoreista kasviksista taiten tehty soppa on taivaallista ja sopii moneen tilanteeseen.

Kokosin alle kahdeksan oivallusta, mitä itse olen oppinut kesäkeiton valmistuksesta.

Kesäkeitto lähtee torilta

Kesäkeitto tehdään uuden sadon vihanneksista, niistä ensimmäisistä ihanuuksista, joita myyntiin tulee. Tarvitset kiinteitä pienehköjä varhaisperunoita, herneenpalkoja, pienen kukkakaalin, naattiporkkanoita, kesäsipulia ja retiisejä. Kyllä, kesäkeittooni tulee myös ehdottomasti retiisiä, joka hyvin herkullista myös kypsennettynä. Mieluiten raaka-aineet haetaan torilta ja juodaan samalla pullakahvit.

Yllättävä suosikki: Annabelle

Kiinteä pottu on keitossa paras. Tykkään valtavasti Siikleistä, mutta tänä vuonna olen muutaman kerran ostanut myös perniöläisiä Annabelle-perunoita. Olen aivan ihastunut! Todella maukas ja mukavasti rakenteensa säilyttävä peruna, joka toimii myös tässä keitossa.

Paloittele ja hienonna

Koska kesäkeitto tehdään kesävihanneksista, ne kypsyvät hetkessä. Niinpä kaikki ainekset kannattaa hienontaa tai paloitella valmiiksi ja ryhtyä keittopuuhiin vasta sitten. Porkkanoita ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu riittää. Myös perunoita saa hetken työstää puhtaaksi. Porkkanat leikkaan ronskeiksi lanteiksi. Perunat puolitan tai leikkaan neljään osaan koosta riippuen. Sipulin valkoiset ja vihreät osat hienonnan erikseen, sillä ne lisätään keittoon eri aikaan. Retiisit leikkaan puoliksi tai neljään osaan. Kukkakaalista käytän nuput, kannan ja kaikki lehdet, jotka näyttävät siisteiltä. Nuput paloittelen ronskisti, varren ja lehdet hienonnan. Herneet riivin paloistaan.

Kasvisten tarkka ajoitus

Harvoja ruokia teen yhtä hartaasti! Raaka-aineiden järjestys on tärkeä, samoin ajoitus. Ensin kuullotan sipulin valkoisia osia ja porkkanoita hetken voissa kattilassa. Sitten lisään veden, kuumennan kiehuvaksi ja lisään perunat. Viiden minuutin jälkeen lisään kukkakaalit ja retiisit ja keitän ne napakan kypsiksi. Aivan lopuksi keittoon pääsevät herneet.

Kermaa kermaa

Maitoliemet ovat minulle kovin kovin hankalia, ja kesäkeittokin oli sellainen pitkään. Sitten hoksasin, että kun vihannekset keitetään vedessä (tai hyvässä kasvisliemessä) ja lopuksi joukkoon lisätään purkillinen kermaa, saa parasta. Jostain syystä vesi-kermayhdistelmällä tulee täyteläisen raikasta.

Liemen salainen ainesosa

Kun kuopuksemme oli vauva, jätimme esikoisen pariksi päiväksi hoitoon isovanhemmille ja lähdimme parin päivän matkalle Kuopioon. Ensimmäisenä iltana menimme rohkeasti illalliselle Musta Lammas -ravintolaan ja söimme siellä pitkän kaavan mukaan. Yksi ruokalajeista oli kesäkeitto, jonka liemeen oli lisätty Peltolan Blue -sinihomejuustoa. Taivaallista! Niinpä itsekin murustan sitä nykyisin joukkoon kokonaisen paketillisen.

Viimeinen silaus

Jaan keiton lautasille ja lisään päälle runsaasti lehtipersiljaa tai jotakin muuta tuoretta yrttiä puutarhasta, basilikaa tai ruohosipulia. Myös ruohosipulin kukkia kannattaa käyttää juuri nyt ylenpalttisesti, ne ovat niin kovin nättejäkin. Joskus lisään soppaan lusikallisen ihmeellisen monipuolista basilikatahnaani.

Seuraavan päivän ilo

Jos keittoa jää (toivottavasti sitä jää!), seuraavana päivänä se on ehkä jopa vielä parempaa. Jääkaapissa odotellut keitto ei kuitenkaan näytä kovin esteettiseltä, sillä kerma ja vesi erottuvat. Ei hätää, kyllä ne siitä taas lämmetessään yhdistyvät. Itse lämmitän sopan varovasti isossa kulhossa mikrossa, jotta kasvikset pysyvät yhä napakoina eivätkä kypsy liikaa.

****

Miten sinä teet kesäkeiton? Kerro alla! Ja tässä oma reseptini, ole hyvä!

Kesäkeitto

Kesäkeitto

Printtaa
Annoksia: 6-8 Valmistelut: 45 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 35 äänesti )

Ainekset

  • 500 g varhaisperunoita
  • 5 naattiporkkanaa
  • 3 kesäsipulia
  • 1 l herneenpalkoja
  • nippu retiisejä
  • 1 pieni kukkakaali lehtineen
  • 2 rkl voita
  • 1 1/2 l vettä (tai hyvää kasvislientä)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 125 g sinihomejuustoa (Peltolan Blue)
  • pieni kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa

Tee näin

  1. Pese perunat ja porkkanat, kumpiakaan ei tarvitse kuoria. Leikkaa porkkanat ronskeiksi lanteiksi ja leikkaa perunat puoliksi tai neljään osaan koosta riippuen.
  2. Siivuta sipulit ja laita vihreät osat erilleen, ne tulevat keittoon viimeisenä. Riivi herneet paloistaan. Puolita retiisit. Leikkaa kukkakaalin nuput irti ja siivuta lehdet ja keskiosa. 
  3. Sulata voi kattilassa. Kuullota sipulin valkoista osaa ja porkkanoita muutama minuutti kattilassa. Lisää vesi tai kasvisliemi ja kuumenna. Lisää sitten perunat. Keitä viitisen minuuttia.
  4. Lisää kattilaan kukkakaalit lehtineen ja retiisit. Keitä, kunnes vihannekset ovat napakan kypsiä, runsaat viitisen minuuttia. Lisää lopuksi kerma, murennettu sinihomejuusto, sipulin varret, herneet, suola ja pippuri ja nosta kattila liedeltä. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
  5. Jaa keitto lautasille ja lisää päälle lehtipersilja. Syö heti.

Lisää kesän luottoreseptejä

Basilikatahna sopii kaiken kanssa: perunoiden, kalan ja ihan sellaisenaan.

Ei kesää ilman mansikkakakkua!

Alkukesän ostoslistan tekeminen on helppoa: lisää sinne varhaiskaali.

KeitotKesäruokaMökkiruokaSatokausi
21 kommentit 38 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Basilikarisotto: täydellisen täyteläistä ilman juuston muruakaan
Seuraava postaus
Letut: taikina pulloon tai kannuun, tilkka öljyä ja muut kätevät kikat

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

21 kommentit

Charlotta 30.6.2020 - 14:40

Resepti vaikuttaa tosi hyvältä, mutta en ole kovinkaan suuri sinihomejuuston ystävä. Maistuuko sinihomejuusto keitossa vai sekoittuuko se muihin makuihin niin ettei sitä huomaa?

Vastaa
HeidiS 30.6.2020 - 16:18

Olen laittanut Koskenlaskijaa, mutta täytyypä testata Aurajuustolla. Kesäkeitto on ihanaa 💕

Vastaa
Heli 16.7.2021 - 16:15

Kiitos ihanasta ohjeesta ja monipuolisesta kirjoituksesta
Tein ekaa kertaa varmaan ikinä aikalailla ohjeesi mukaan vapaasti soveltaen. Nyt kun värikästä romanescoa oli tarjolla, niin nappasin mukaan ja homejuuston tilalta laitoin neutraalimman makuisen Pohjolan meijerin sulatejuustokön, en koko pakettia. Mausteeksi viherpippurirouhetta, pikkusen mustapippuria ja Herbamarea sekä Reformin luomukasvisliemikuution liemeen.
Ja tuli kyllä mieluinen, jatkoon menee meillä.

Maistuvaa kesää Sinulle!

Vastaa
Satu Koivisto 22.7.2021 - 11:22

Kiitos kivasta viestistäsi, onpa ihana kuulla! Hyvää kesää sinullekin 🙂

Vastaa
Minna 1.7.2020 - 13:55

Inhoan kesäkeittoa, mutta katsotaan josko tällä reseptillä alan tykkäämään. Yleensä teen kesäkeittoa äidille kerran kesässä ja syön itse sitä lautasellisen naama väärinpäin. Kerron kyllä, miten tämän keiton kanssa käy.

Vastaa
Telle 8.7.2020 - 15:24

Tein kesäkeittoa😋👍 Ihan mahtavan makuists😍 Kiitos ohjeesta❤️

Vastaa
Satu Koivisto 15.7.2020 - 11:07

Voi onpa kiva kuulla, kiitos 🙂

Vastaa
Kiskis 1.7.2020 - 22:33

Mieheni isoäiti tekee kerran kesässä koko sukumökilliselle perillisiään kesäkeiton ja se on kaikista kesän parasta juhlaruokaa. Nivelrikkoisilla sormillaan isomummu ei enää jaksa kaikkia perunoita ja porkkanoita ropsutella, mutta vihannesten valmistelut jaetaan talkoohengessä ja isomummolla on keittovastuu. Kermaa, voita ja suolaa ei säästellä. Salaisuus herkullisuuteen on kuitenkin herneissä. Niistä nimittäis käytetään herneen lisäksi kuoret. Kuoren pehmeä vihreä osa erotellaan taitavasti sisäpinnalla olevasta sitkeästä kalvosta taivuttamalla kuorta niin että se napsahtaa, mutta kalvo jää yhteneväiseksi ja sitten kalvo vedetään hivuttaen pois ja jäljelle jäävä pehmeä vihreä osa heitetään keittoon niin ajoissa että se muhjuuntuu keittyessään osaksi keiton lientä. Superherkkua. Kannattaa kokeilla vaikka vaatiikin herneiden kanssa näpertelyä.

Vastaa
mari. 2.7.2020 - 12:14

En pysty käyttämään meijerituotteita, joten käytän kesäkeitossa kookoskermaa. Sopii oikein hyvin. 🙂 Muistaakseni olen lorauttanut myös valkoviiniä joukkoon muutamia kertoja, se on antanut kivan vivahteen keittoon. En pidä hirveästi kypsennetyistä retiiseistä (tai ehkä onnistun aina keittämään niitä hieman liian pitkään), joten lisään niitä vasta valmiin keiton päälle.

Lapsuuden kesäleirien traumatisoimana en voinut sietää kesäkeittoa, kunnes päälle kaksikymppisenä päätin kokeilla tehdä sitä itse. Keitosta tuli niin hyvää, että traumat parantuivat saman tien! Kesäleireillä oli aina kesäkeittoa, joka maistui ja tuoksui ihan järkyttävän pahalta, mutta lautanen oli pakko syödä tyhjäksi. Yhhh.

Vastaa
Satu Koivisto 15.7.2020 - 11:04

En ole itse koskaan laittanut kookosmaitoa, kiitos vinkistä!

Vastaa
Emma 7.7.2020 - 18:02

Kiitos perusteellisesta ohjeesta! Uskaltauduin vihdoinkin itse tätä tekemään ja keitosta tuli täydellistä.
Itse jätin homejuuston pois ja lisäsin tilalle voita ja suolaa. Toinen kattilallinen jo menossa ja tuskin jää tähän 😉

Vastaa
Satu Koivisto 15.7.2020 - 11:04

Kiitos, onpa kiva kuulla!

Vastaa
Kirsi 4.8.2020 - 15:29

Tää on ihan paras kesäkeiton ohje, muuten teen tän mukaan mutta aurajuustoa en laita. Mies toivoo yötä joka kesä, eilen taas tein.

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:37

Kiva kuulla, kiitos 🙂

Vastaa
Sara 4.8.2020 - 18:02

Just tein tämän ohjeen mukaan (ilman retiisiä kun sitä ei ollut) ja hyvää tuli. Kuulun niihin, jotka ovat aina tykänneet kesäkeitosta, mummi teki aina kesäisin. Äidin mielestä kuuluu laittaa tuoretta pinaattia joukkoon, nyt kun ei sitä ollut niin suikaloitiin 5-6 lehtikaalin lehteä mukaan ja toimii muuten sekin.

Vastaa
Satu Koivisto 16.8.2020 - 08:36

Onpa kiva kuulla, kiitos 🙂 Mä laitan välillä retiisin lehdet, ovat vähän kuin pinaattia.

Vastaa
Iitu 5.7.2022 - 17:38

Olen suuri kesäkeittofani, ja tämä resepti sinihomejuustolla vei fanituksen aivan uudelle tasolle! En myöskään ollut ikinä ajatellut, että keittoon voisi laittaa retiisejä, namskis. Kiitos mainiosta reseptistä 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 29.7.2022 - 15:06

Ihana kuulla, kiitos 🙂

Vastaa
TiinaK 4.8.2023 - 22:04

Kokkasin keittoa tänään ja annos oli niin kauniin kesäinen. Laitoin tavallista kukkakaalia ja lisäksi violettia. Tein täsmälleen ohjeen mukaan, olisin itse kaivannut syvempää makua. Saisikohan sitä, jos vähentäisi nesteen määrää? Lientä oli makuuni reilusti, vaikka laitoin vähän enemmän vihanneksia kuin reseptissä.

Käytin Peltola Blueta, mutta se ei maistunut keitossa lainkaan (harmitti, kun pala maksaa kuitenkin lähi Prismassa 4,95 euroa). Maistoin pelkkää homejuustoa ja siitä kyllä ihan tykkkäsin, miedon makuinen on mielestäni (esim. Aurajuustoa syön vain pitsassa, kun on makuuni voimakas). Ehkä kokeilen seuraavaksi Koskenlaskijalla tms., kuten kommentoijista joku oli tehnytkin.

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:33

Ehkä voisit tehdä vähän vahvemman kasvisliemen? Koskenlaskija on myös hyvä vaihtoehto 🙂

Vastaa
Emma 2.7.2024 - 20:04

Tein juuri ohjeen mukaan ja maku oli erittäin mieto ja lähes suolaton. Ihmettelinkin jo etukäteen, että niin suuri määrä juureksia keitetään vedessä; suola jo keittovaiheessa antaisi edes vähän makua. En kuitenkaan kuunnellut vaistojani vaan halusin seurata ohjetta. Myös sipulin määrä oli ehkä turhan pieni suhteessa muuhun, varsinkin kun kesäsipuli niin mietoa, sekin toisi makua. Valitettavasti ns. kesäkeittotraumani vahvistuivat: raikkaan maukkaiden kesävihannesten maku liukeni mitäänsanomattoman vetiseksi, liemi oli mauton.
En tiedä uskallanko lähteä kokeilemaan tätä uudelleen edes tuunaamalla. Olen pitänyt kaikista muista tämän sivun resepteistä kyllä kovasti, esimerkiksi omenapiirakka on taivaallista!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä