Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kesäkurpitsarieskat: pellillinen suloisia leipäsiä vaikka aamupalalle

kirjoittanut Satu Koivisto 29.7.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 29.7.2019
Kesäkurpitsarieskat
27,4K

Kesäkurpitsarieskat saattavat olla sinulle tuttuja, jos olet lukenut ensimmäisen kirjani. Ne ovat kuin perunarieskoja, mutta perunan sijaan niihin käytetään, nimensä mukaisesti, kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa keitetään ja soseutetaan, sekaan lisätään jauhoja ja kananmunaa ja lituskat paistetaan kuumassa uunissa. Helppoa ja nopeaa, ja rieskat ovat kerrassaan vastustamattoman herkullisia lämpiminä, silloin kun voi vielä sulaa niiden pinnalle lammikoksi.

Keksin kesäkurpitsarieskat aikoinaan anoppini ansiosta. Hänellä on tapana laittaa leipätaikinoihin milloin mitäkin soseutettua kasvista, mistä minäkin rohkaistuin kokeiluihin. Äitini on puolestaan innokas kesäkurpitsojen kasvattaja, ja kun erään kerran sain taas niitä ostoskassillisen mukaani, sadon hyödyntämisessä piti käyttää vähän luovuutta. Rieskat toimivat aina, ja taikina on kiitollisen salliva. Kesäkurpitsarieskat ovat suosikkejamme, mutta olen tehnyt rieskoja perunan lisäksi talvikurpitsasta, myskikurpitsasta ja maa-artisokasta. Erään kerran paistoin herkullisiksi rieskoiksi myös rakenteensa puolesta syömäkelvottoman koivunpunikkitateista tehdyn sienikeiton, mutta se on toinen tarina.

Teimme tämän kesäloman lopuksi retken Keski-Suomeen ja Särkänniemeen, ja kotiin tullessamme mies päätti kurvata siirtolapuutarhamökimme kautta kurkatakseen, onko kaikki kunnossa. Kesäkurpitsaruukussa oli tietenkin monta pötkylää, ja koska meillä ei ollut leipää aamuksi, muistin vuosien takaiset kesäkurpitsarieskat. Alkuperäinen kesäkurpitsarieskaohjeeni on julkaistu mieheni Isyyspakkaus-blogissa peräti seitsemän vuotta sitten. Siinä rieskoihin tulee sekä piimää (tai kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia) että kaurahiutaleita, jotka tekevät rieskoista suloisen pehmeitä. Meillä ei ollut kermaviiliä eikä edes kaurahiutaleita, joten päätin yksinkertaistaa ohjetta. Kesäkurpitsasosetta, suolaa, vehnäjauhoja, siinä se! Rieskojen rakenteesta tulee tällä reseptillä sitkeämpi. Jos taas kaipaat pehmeämpiä rieskoja, klikkaa miehen blogiin ja katso vanha ohje sieltä.

Jos sinunkin kesäkurpitsapuskasi tuottaa ylenpalttisesti satoa ja syöden on vaikea pysyä mukana, tässä hyvä käyttökohde. Kesäkurpitsarieskoissa on sekin hyvä puoli, että ne voi valmistaa myös niistä ihan liikaa kasvaneista pesäpallomailoista, joita ei tee mieli syödä sellaisenaan. Kattilaan vain ja soseeksi. Jos sosetta tulee liikaa, pakasta kolmen desin kerta-annoksina ja ota rieskahimon yllättäessä sulamaan. Kesäkurpitsarieskat valmistuvat sitten käden käänteessä vaikka sunnuntaiaamun aamupalalle.

Mitä sinä teet kesäkurpitsoista? Kerro alla! Niin ja tässä vielä se rieskaresepti, ole hyvä!

Kesäkurpitsarieskat

Kesäkurpitsarieskat

Printtaa
Annoksia: Noin 9 kpl Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.5/5
( 32 äänesti )

Ainekset

  • 1 tavallinen kesäkurpitsa (n. 300 g, n. 3 dl valmista sosetta)
  • 1 dl vettä
  • 1 kananmuna
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • jauhoa rieskojen taputtelua varten

Tee näin

  1. Pese ja paloittele kesäkurpitsa. Laita palat ja vesi kattilaan ja keitä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kesäkurpitsa pehmenee. Soseuta kesäkurpitsa keitinveden kanssa ja jäähdytä.
  2. Lisää kananmuna, suola ja jauhot jäähtyneeseen kesäkurpitsasoseeseen ja sekoita. Taikinan saa olla hyvin löysää, kuten kaurapuuroa. Se, kuinka paljon kesäkurpitsassa itsessään on nestettä, vaihtelee tosi paljon säiden mukaan eli jos taikina on aivan juoksevaa, lisää vähän jauhoja.
  3. Nosta ruokalusikalla taikinasta kekoja uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele jokaisen keon päälle pikkuisen jauhoa ja painele sitten keot rieskoiksi.
  4. Paista kesäkupitsarieskoja 225-asteisessa uunissa noin 17 minuuttia. Käännä rieskat puolivälissä, jotta ne paistuvat tasaisesti.
  5. Rieskat ovat parhaimmillaan heti vielä lämpiminä. Jos rieskoja jostain syystä jää, voit lämmittää ne leivänpaahtimessa.

Psst!

Kokeile korvata osa jauhoista kaurahiutaleilla. Rieskoja voit hyvin tehdä jättimäisistä kesäkurpitsapampuista. Keitä pamppu soseeksi ja pakasta kolmen desin satseissa, niin saat helposti herkkurieskoja talvella!

AamupalaLeivätSuolainen leivonta
4 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Herukkamehu: helposti kattilassa plus bonuksena sose pakkaseen smoothieta varten
Seuraava postaus
Kreikkalainen salaatti: paras paikka tomaateille ja avomaankurkuille juuri nyt

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:20

[…] Kameleonttimainen kesäkurpitsa sujahtaa moneen, jopa suklaakakkuun! Tai ehkä teet pihvejä, kasvismakaronilaatikkoa tai rieskoja? […]

Vastaa
anne salo riihimäki 21.8.2022 - 09:57

Kesäkurpitsasosetta puoliksi perunamuusin kanssa. Kevyempää ja maukasta! Tämän liskäksi käytän kurpitsoja tomaatti- ja minestronekeittojen pohjana.

Vastaa
Kasvismakaronilaatikko: tähän ujutat sen kasvimaan kesäkurpitsapampun, eikä kukaan huomaa mitään - Satu Koivisto 9.8.2023 - 18:09

[…] Kesäkurpitsarieskat valmistuvat soseesta, jota kannattaa pakastaa kerta-annoksina. […]

Vastaa
Kesäkurpitsapihvit: neljän raaka-aineen ihme keittiössä - Satu Koivisto 28.8.2023 - 15:59

[…] napakan kesäkurpitsan. Jos kesäkurpitsapuskaasi pääsi kasvamaan pesäpallomaila, leivo siitä kesäkurpitsarieskat. Kesäkurpitsa raastetaan, samoin halloumijuusto, ja sitten raasteet sekoitetaan kananmunan ja […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä