Kesäkurpitsarieskat saattavat olla sinulle tuttuja, jos olet lukenut ensimmäisen kirjani. Ne ovat kuin perunarieskoja, mutta perunan sijaan niihin käytetään, nimensä mukaisesti, kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa keitetään ja soseutetaan, sekaan lisätään jauhoja ja kananmunaa ja lituskat paistetaan kuumassa uunissa. Helppoa ja nopeaa, ja rieskat ovat kerrassaan vastustamattoman herkullisia lämpiminä, silloin kun voi vielä sulaa niiden pinnalle lammikoksi.
Keksin kesäkurpitsarieskat aikoinaan anoppini ansiosta. Hänellä on tapana laittaa leipätaikinoihin milloin mitäkin soseutettua kasvista, mistä minäkin rohkaistuin kokeiluihin. Äitini on puolestaan innokas kesäkurpitsojen kasvattaja, ja kun erään kerran sain taas niitä ostoskassillisen mukaani, sadon hyödyntämisessä piti käyttää vähän luovuutta. Rieskat toimivat aina, ja taikina on kiitollisen salliva. Kesäkurpitsarieskat ovat suosikkejamme, mutta olen tehnyt rieskoja perunan lisäksi talvikurpitsasta, myskikurpitsasta ja maa-artisokasta. Erään kerran paistoin herkullisiksi rieskoiksi myös rakenteensa puolesta syömäkelvottoman koivunpunikkitateista tehdyn sienikeiton, mutta se on toinen tarina.
Teimme tämän kesäloman lopuksi retken Keski-Suomeen ja Särkänniemeen, ja kotiin tullessamme mies päätti kurvata siirtolapuutarhamökimme kautta kurkatakseen, onko kaikki kunnossa. Kesäkurpitsaruukussa oli tietenkin monta pötkylää, ja koska meillä ei ollut leipää aamuksi, muistin vuosien takaiset kesäkurpitsarieskat. Alkuperäinen kesäkurpitsarieskaohjeeni on julkaistu mieheni Isyyspakkaus-blogissa peräti seitsemän vuotta sitten. Siinä rieskoihin tulee sekä piimää (tai kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia) että kaurahiutaleita, jotka tekevät rieskoista suloisen pehmeitä. Meillä ei ollut kermaviiliä eikä edes kaurahiutaleita, joten päätin yksinkertaistaa ohjetta. Kesäkurpitsasosetta, suolaa, vehnäjauhoja, siinä se! Rieskojen rakenteesta tulee tällä reseptillä sitkeämpi. Jos taas kaipaat pehmeämpiä rieskoja, klikkaa miehen blogiin ja katso vanha ohje sieltä.
Jos sinunkin kesäkurpitsapuskasi tuottaa ylenpalttisesti satoa ja syöden on vaikea pysyä mukana, tässä hyvä käyttökohde. Kesäkurpitsarieskoissa on sekin hyvä puoli, että ne voi valmistaa myös niistä ihan liikaa kasvaneista pesäpallomailoista, joita ei tee mieli syödä sellaisenaan. Kattilaan vain ja soseeksi. Jos sosetta tulee liikaa, pakasta kolmen desin kerta-annoksina ja ota rieskahimon yllättäessä sulamaan. Kesäkurpitsarieskat valmistuvat sitten käden käänteessä vaikka sunnuntaiaamun aamupalalle.
Mitä sinä teet kesäkurpitsoista? Kerro alla! Niin ja tässä vielä se rieskaresepti, ole hyvä!
4 kommentit
[…] Kameleonttimainen kesäkurpitsa sujahtaa moneen, jopa suklaakakkuun! Tai ehkä teet pihvejä, kasvismakaronilaatikkoa tai rieskoja? […]
Kesäkurpitsasosetta puoliksi perunamuusin kanssa. Kevyempää ja maukasta! Tämän liskäksi käytän kurpitsoja tomaatti- ja minestronekeittojen pohjana.
[…] Kesäkurpitsarieskat valmistuvat soseesta, jota kannattaa pakastaa kerta-annoksina. […]
[…] napakan kesäkurpitsan. Jos kesäkurpitsapuskaasi pääsi kasvamaan pesäpallomaila, leivo siitä kesäkurpitsarieskat. Kesäkurpitsa raastetaan, samoin halloumijuusto, ja sitten raasteet sekoitetaan kananmunan ja […]