Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Konmarita sinäkin jääkaappisi! Helppo konsti pitää jääkaappi ojennukseksessa

kirjoittanut Satu Koivisto 17.1.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 17.1.2021
Konmari jääkaapissa
4,K

#ruoanpelastaja täällä taas tervehtii! Kyselin Instagramissa taannoin, miksi teille tulee hävikkiä, enkä ole tainnut koskaan saada yhtä monta vastausta kysymystarraani.

Tosi monelle ongelman ydin on jääkaappi.

”En muista mitä jääkaapissa on ja milloin se vanhenee, enkä myöskään tarkista tarpeeksi usein”, kirjoitti yksi.

”Unohdan että jääkaapissa on jotakin”, kirjoitti toinen.

”Jokin vanha ruoka unohtuu kokonaan jääkaapin syövereihin”, tuskaili kolmas.

”Jääkaapin perälle unohtuu jotakin, yleensä maitotuotetta, juustoraastetta tai kermaviiliä”, pohti neljäs.

”Ruoat unohtuvat kaiken maailman purkkeihin jääkaappiin”, harmitteli viides.

Ja niin edelleen.

Joten kun siivosin toista jääkaappiamme viime viikonloppuna (jo oli aikakin, multaa ja ties mitä pohjalla), päässäni alkoi muotoutua ajatus. Konmarita sinäkin jääkaappisi!

Aloita kategorioista

Konmari-metodia voi mielestäni vallan hyvin soveltaa jääkaapin siivoamiseen. Ihastuttanut ja kuohuttanut japanilainen Marie Kondon kehittämä siivousmetodi pohjautuu kodin tavaroiden kategorisointiin ja systemaattiseen läpikäymiseen. Jääkaapissa on paljon mahdollisuuksia kategorisointiin: juustot, maustekastikkeet, hillot, proteiinit, juurekset ja niin edelleen. Kun kaikki samantyyppiset tavarat ovat yhdessä, kokonaisuuden hahmottaa paremmin. Siis kuinka monta ketsuppipurkkia ihmisellä voi olla??

Käy keskustelu itsesi kanssa

Aloita jääkaapin siivous tyhjentämällä kaikki tavarat keittiön tasoille ja jaa samantyyppiset asiat kasoihin. Nyt on hyvä hetki käydä keskustelu itsesi kanssa. Käsi sydämelle: ovatko kaikki asiat tarpeellisia? Mitä laatua menee useimmiten bioroskikseen? Jos maustekastikkeita kertyy, et ehkä ole maustekastikeihminen. Jos juustonkäntyt ajelehtivat jääkaapin perälle homehtumaan, ne kaipaavat toisenlaisen säilytystavan.

Pese ja huuhtele

Jääkaappi kannattaa pestä läpikotaisin. Itse irrotan kaiken minkä irti lähtee ja pesen isossa tiskialtaassamme. Jääkaapin pinnat pyyhin ensin saippuavedellä ja sitten vielä huuhtelen puhtaalla vedellä ja kuivaan. Niin ja se sulamisvesille tarkoitettu reikä jääkaapin takaseinässä kannattaa tökkiä puhtaaksi vanupuikolla kuin koronatestissä ikään.

Ymmärrä jääkaappiasi

Mieti tarkasti, mitä palautat jääkaappiin ja missä järjestyksessä. Lämmin ilma nousee ylöspäin, joten jääkaapin yläosa on se kaikkein lämpimin kohta, ehkä liiankin lämmin. Omien jääkaappiemme ylähyllyt soveltuvat erinomaisesti hilloille ja säilykkeille mutta mitään herkästi pilaantuvaa siellä ei voi säilyttää. Vastaavasti taas vihanneslaatikko jäädyttää vihannekset, minkä vuoksi sielläkin säilytetään hilloja (jep, olen hilloajaihminen). Ota selvää oman jääkaappisi lämpötiloista mittaamalla. Koska alaosassa on viileintä, siellä kannattaa säilyttää kaikki herkästi pilaantuva kuten kala ja liha.

Hanki koreja

Sitten konmarita jääkaappi eli järjestele asiat takaisin jääkaappiin osastoihin kategorioittain. Koreista tai laatikoista on apua. Esimerkiksi juustot kannattaa sijoittaa laatikkoon, jotta ne eivät vaella ympäriinsä. Aamiais/välipalalaatikko on kätevä pienten koululaisten kanssa. Jos käytät paljon korealaisia maustekastikkeita ja tahnoja, perusta niille oma laatikkonsa, joka on helppo ottaa pois. Oma kategoriansa voi olla myös ”Syö äkkiä” -osasto, jääkaappin hävikkikori, jonne sijoitetaan niitä purnukoita, joille pitäisi keksiä käyttöä ensin.

Satsaa lasisiin jääkaappirasioihin

Ehkä tärkeintä on, miten jämäruoat säilytetään. Hankimme muutama vuosi sitten ison kasan lasisia jääkaappirasioita, ja ne ovat aivan korvaamattomia myös hävikkinäkökulmasta. Lasisesta rasiasta näkee helposti, mitä se sisältää (ja toki päälle voi ja kannattaa kirjoittaa päiväys ja ruoan nimi maalarinteippiin). Lasirasian voi nakata suoraan mikroon lämpiämään ja nostaa vaikka suoraan pöytään tarjolle. Lasinen ei myöskään pinty samalla tavalla kuin muovinen. Kun sitten kaikki jämät lastaa yhteen paikkaan jääkaappiin, ne on helppo hahmottaa yhdellä vilkaisulla. Lasirasiamme on ostettu Clas Ohlsonilta, Ikeasta ja Ruohonjuuresta.

Anna hengittää

Ja sitten asia, jonka Marie Kondo on itse vinkannut jääkaapin kurissa pitämisestä: älä tunge jääkaappia täyteen vaan yritä pitää 30 prosenttia tilasta tyhjänä. Mitä väljemmin asiat jääkaapissa ovat, sitä vaikeampi taakse on piiloutua jotakin. Hyvä pointti tämäkin.

Nyt vain nauti supersankariolostasi.

Toivon kaikille vähemmän yllätyksellistä jääkaapillakäyntiä!

****

Miten sinä pidät jääkaapin ojennuksessa? Huikkaa vinkkisi alla!

Lisää konsteja hävikin vähentämiseen

Tule mukaan, #ruoanpelastaja!

7 jippoa pitää bioroskis nälkäisenä

Perusta hävikkikori ja pidät kuiva-ainekaapin ojennuksessa.

RuoanpelastajaVinkit
7 kommentit 15 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Hanna Jensen ja 10 kysymystä ruoasta: mistä haet ruokainspiraatiota, mitä sinulla unohtuu jääkaapin perukoille ja miksi keittiössäsi on kaksi nojatuolia?
Seuraava postaus
Sipulipiirakka: vuosien luottoresepti on ylistys makeaksi karamellisoidulle sipulille. Leivo hapanjuurella tai hiivalla

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

7 kommentit

Anita 19.1.2021 - 09:11

Heippa,
Nuo lasiset säilytysrasiat kansilla on helppo tapa pitää jääkaappi järjestyksessä. Jääkaappiin ei päädy epämääräisiä kattiloita, jotka vievät myös paljon tilaa. Itse laitan lasten ja miehen ruoat (etälounaat ja koulun jälkeiset ruoat) valmiiksi rasioihin nimilappujen kera. Itse tehty mikroateria on lämmitystä vaille valmis. Eipä tarvitse selitellä, että ota pasta siitä purkista ja kastike toisesta… Kaikilla säästyy aikaa ja vaivaa.

Vastaa
Satu Koivisto 30.1.2021 - 22:29

Ah miten nerokasta! Tämän nappaan meillekin, kun koululainen alkaa tulla tyhjään kotiin.

Vastaa
A 23.1.2021 - 20:45

Meillä jääkaappi pysyy kurissa sillä, että ruokakuljetus tulee kahden viikon välein ja siinä kun edellisestä kuljetuksesta on yli 10 päivää on jääkaapissa niin väljää, että jämät tulee käytettyä 😀 Tämä toimii tosi hyvin kahden aikuisen ja yhden lapsen taloudessa. Jääkaappitilaa on hitusen liian vähän side-by-side-kaapissa, joten kahden viikon välein kaappi on tietty ihan täppösen täynnä, mutta tulevan muuton jälkeen saadaan onneksi lisää jääkaappitilaa. Siinä täpötäyden jääkaapin kanssa olossa rutiinit toimii, ensin syödään kalat ja nopeiten nahistuvat kasvikset, jne.

Vastaa
Satu Koivisto 30.1.2021 - 22:33

Loistava systeemi tämä kyllä! Yleensä tosiaan on niin, että tyhjästäkin jääkaapista löytyy jotakin, jos kauppaan ei pääse 😀

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:00

[…] Konmarita sinäkin jääkaappisi! […]

Vastaa
Veitset | Ruokatoimittajan luottokolmikko | Lue perustelut! 23.10.2022 - 12:10

[…] Konmarita jääkaappisi ja vähennät hävikkiä. […]

Vastaa
Michelin-tähti: mitä ne tähdet tarkoittavat ja miten se ravintolassa näkyy? Lounaalla Tukholmassa Aira-ravintolassa, joka sai juuri kaksi Michelin-tähteä - Satu Koivisto 16.6.2023 - 19:13

[…] Konmarita sinäkin jääkaappisi! […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä