Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Kreikkalainen salaatti: paras paikka tomaateille ja avomaankurkuille juuri nyt

kirjoittanut Satu Koivisto 1.8.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 1.8.2019
Kreikkalainen salaatti
4,9K

Kun siirtolapuutarhamökkimme kasvihuoneeseen kypsyi viimein enemmän kuin kolme tomaattia, ensimmäinen ajatukseni oli kreikkalainen salaatti tai horiatiki, kuten sitä Kreikassa kutsutaan. Ja oi sitä onnea, kun sain samaan aikaan napsaista mukaan myös ensimmäisen oman avomaankurkun!

Kreikkalainen salaatti herättää kaltaisessani salaattifanaatikossa samaan tapaan kiihtymystä kuin vihreä salaatti. Omani on kaukana aidosta, mutta kunnioittaa sitä, mikä alkuperäisessä perinneruoassa on olennaisinta: parhaiden raaka-aineiden makua. Tässä viisi oivallustani.

Mitä makeampi, sen parempi

Kaiken perusta ovat tomaatit. Kreikassa ei käytetä kirsikkatomaatteja vaan tavallisia tomaatteja siivutettuina, mutta minusta pikkutomaatit ovat meillä Suomessa makeampia ja maukkaampia. Oman kasvihuoneen tomaatit ovat tietenkin taivaallisia, mutta kyllä kaupastakin saa oikein hyviä juuri nyt. Salaatista tulee vielä nätimpi, jos ostat erivärisiä ja -kokoisia pikkutomaatteja ja leikkaat osan puoliksi, osan neljään osaan. Älä missään nimessä laita tomaatteja jääkaappiin vaan säilytä ne huoneenlämmössä. Jääkaapissa makeatkin tomaatit muuttuvat mauttomiksi.

Napakkuutta kaivataan

Kurkku on seuraavaksi tärkein elementti. Käytän mieluiten avomaankurkkuja, jotka ovat maukkaita ja napakoita. Koska kasvihuonekurkkumme ovat makeita, kiinteitä ja niukkasiemenisiä, kelpuutan myös ne mukaan. Avomaankurkun kuorin, kasvihuonekurkkua en raaski, vaikkei salaatti ihan niin nätti olekaan (ja vaikka Kreikassa se kuorittaisiin). Palat saavat olla ronskeja, ja kaikki kannattaa levittää rennosti isolle vadille, siten saa näyttävää.

Suolaa ja happoa

Koska ruokaan laitetaan suolaa, sitä tarvitaan pikkuisen myös kreikkalaiseen salaattiin. Se korostaa tomaattien ja kurkun makeutta. Rouhaisen tomaattien ja kurkkujen päälle suolaa myllystä ja pöyhäisen niitä käsin kerran pari, jotta suola sekoittuu tasaisesti. Sitten valutan päälle oliiviöljyä, sellaista sopivan ruohoista. Perinteisesti kreikkalaiseen salaattiin lisätään viinietikkaa, mutta koska tykkään valtavasti sitruunasta kaikessa, puristan mieluummin päälle sitä. Lisäksi tarvitaan muutama tummanvioletti kalamata-oliivi.

Kukkia kukkia

Vihannesten lisäksi tarvitaan pala hyvää fetaa. Se asetellaan kasvisten päälle sellaisenaan, palana. Lorautan sen päälle oliiviöljyä ja ripottelen kuivattua oreganoa. Nimenomaan kuivattua, tuore oregano ei ole tässä yhtä hyvää. Olen kuivanut siirtolapuutarhamökkimme kukkivaa oreganoa myös ulkonäöllisistä syistä.

Missä salaatti?

Ei, kreikkalaiseen salaattiin ei tarvitse lisätä salaatinlehtiä. Säästä ne siihen kirpsakkaan vihreään salaattiin.

Minä skippaan, lisää sinä jos haluat

Perinteisesti kreikkalaiseen salaattiin tulee myös punasipulia. Koska itse en harmillisesti voi syödä raakaa sipulia lainkaan, joudun jättämään sen pois. Joskus laitan raa’an sipulin lävikköön ja kaadan läpi kuuman veden, jolloin sipulista häviää pahin terävyys, mutta näin kesällä en viitsi keitellä mitään ylimääräistä. Itse jätän pois myös perinteisen vihreän paprikan, minusta tomaatit ja kurkut riittävät.

******

Minkälainen sinun kreikkalainen salaattisi on? Kommentoi alle!

KeittiöpuutarhaKreikkaSalaatit
5 kommentit 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kesäkurpitsarieskat: pellillinen suloisia leipäsiä vaikka aamupalalle
Seuraava postaus
Rapujuhlat: ex tempore -hippalot ihan vain oman perheen kanssa

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

5 kommentit

Tanja 2.8.2019 - 11:44

Kiitos blogistasi, siitä on tullut yksi suosikeistani 🙂
Kreikkalainen salaatti on myös minun herkkuani ja teen sen lähes samalla tavalla, nyt sain kyllä uuden vinkin tuosta sitruunasta.
Meidän salaatissa on punasipulia vähän ihan ohuina siivuina, jotka mieheni sitten syö. Itse en niitä syö, mutta makua jää aavistus, joka käy kyllä.
Mikä on teidän suosikki fetanne?
Ai niin, pannariohje on kovassa käytössä, se on ihan paras!

Vastaa
Satu Koivisto 11.8.2019 - 10:09

Voi kiitos, onpa ihana kuulla 🙂
Hyvä idea tuo ohuet sipulisiivut. Joskus teen niin, kun jaksan siirrellä sitten sipuliviipaleet omasta annoksestani pois 😀
Kaupasta ostan aika usein Fontanan fetaa, se on minusta oikein hyvää.
Tosi kuulla, että pannariohje on käytössä!
Kivaa loppukesää sinulle!

Vastaa
Piipu 7.8.2019 - 22:23

Käytän runsaasti punasipulia tai sen puuttuessa keltaista. Paprikan värillä ei väliä ja oliivit vaihdan vihreisiin, koska pidän niistä enemmän. Tuoretta persiljaa ja korianteria ja rouhaus mustapippuria suolan,oliiviöljyn ja etikan perään. Eli erittäin kaukana alkuperäisestä kreikkalaisesta 😎

Vastaa
Satu Koivisto 11.8.2019 - 10:10

Kuulostaa tosi herkulliselta nuo runsaat yrtit, nam!

Vastaa
Tomaatin kasvatus | Luottolajikkeet ja muut vinkit | Näillä ohjeilla onnistut! 3.3.2022 - 23:49

[…] Kreikkalainen salaatti ja jokin sen kaltainen on myös heinäkuun vakio, jota syömme tosi usein. Puolikkaita pikkutomaatteja, paloiteltua kurkkua, tuoretta oreganoa puutarhasta (myös kukkia!), oliiviöljyä, fetaa. T a i v a a l l i s t a. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä