Kristallipullat herättävät aina reseptikyselyiden vyöryn vilahtaessaan Instagramissani. Ymmärrän täysin! Minustakin nämä pullat ovat aivan maagisen herkullisia.
Näistä on myös vaivihkaa tullut äitini suosikkipullia. Meille on nimittäin muodostunut tavaksi lasten kanssa täyttää äitini pakastin aina siellä käydessämme itse tehdyillä pullilla. Viimeksi niitä taisi tulla yli 70 kappaletta! Taikinaa on siis helppo isontaa (tai myös pienentää) tarpeen mukaan.
Kas tässä vinkit valmistukseen ja lopussa vielä tarkka ohje, ole hyvä!
Paras pullataikina valmistuu kasvimaidolla ja rypsiöljyllä
Ensiksi tarvitset puolen litran pullataikinan. Minäkin luulin aiemmin, että hyvään pullataikinaan tarvitaan kananmunaa ja lehmänmaitoa. Mutta sitten kerran kokeilin tehdä taikinan ilman, ja voi hyvänen aika miten herkullinen lopputulos oli. Pullataikinasta tuli niin pehmeää ja mehevää. Joten sanottakoon se nyt tässä ääneen: paras pullataikina valmistuu kasvimaidolla ja rypsiöljyllä. Myös äitini, joka on ollut lehmänmaidon vahva kannattaja, oli aivan ällistynyt.
”Niin on hyvä pulla. Kyllä sinä ossoot”, hän hämmästeli. Pulla oli äidistä niin herkullista, että seuraavalla kerralla jääkaapissa odotti valmiiksi raaka-aineet ”siihen sinun hyvvään pullaasi”.
Mutta voit tietenkin tehdä pullataikinan omalla luottoreseptilläsi.
Ja voita väliin
Pullataikinan kohotessa pehmitä voi ja sekoita siihen vaniljajauhe ja sokeri. Jos sinulla ei ole vaniljajauhetta, voit käyttää vaniljasokeria, mutta tuplaa sen määrä. Voin pehmitys onnistuu helpoiten mikrossa matalalla teholla, mutta ole tarkkana, jotta voi ei pääse sulamaan. Sulanutta voita on vaikea sivellä taikinalevyn päälle.
Voit käyttää virallisen voin sijaan vegevoita. Esimerkiksi kasvipohjainen Eleplant on hämmästyttävän voimaista ja käytössä monessa leipomossa esimerkiksi croissanttien valmistuksessa.
Kierteet onnistuvat aina
Tutustuin kierrepulliin joskus Gotlannissa työmatkalla, enkä enää haluaisi muunlaisia pullia leipoakaan. Kierrepullista tulee niin uskomattoman meheviä, ja niihin saa ympättyä hirmuisesti täytteitä. Valmistus voi alkuun tuntua kimurantilta esimerkiksi pikkupulliin verrattuna, mutta kun liikkeet tulevat tutuiksi, homma sujuu sutjakkaasti. Lisäksi lapsista kierrepullien kieputtaminen on uskomattoman hauskaa, eikä siinä voi oikeastaan epäonnistua, toisin kuin pikkupullia pyöritellessä, se jos mikä on yllättävän tarkkaa hommaa. Vaikka taikina olisi kohonnut liikaa, kierrepullat onnistuvat. Mutta vaikka taikina ei olisi kohonnut tarpeeksi, kierrepullat onnistuvat. Samaa ei todellakaan voi sanoa pikkupullista.
Kun pullataikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, jauhota pöytä kevyesti ja kumoa taikina pöydälle. Jaa taikina kahtia ja työstä pala kerrallaan. Kauli tai painele taikina suorakaiteen muotoiseksi, hyvät strategiset mitat ovat 30 x 60 cm. Levitä sitten voi levyn päälle ja taita se pituussuunnassa kaksin kerroin. Sitten leikkaat levyn parin sentin suikaleiksi, esimerkiksi pizzaleikkurilla onnistuu hyvin.
Sitten on lapsista se hauskin vaihe. Suikale napataan käsiin ja kieputetaan päistä eri suuntiin, jotta kierteet muodostuvat. Pyöräytä kierteinen suikale rullalle ja nosta suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Piilota suikaleen pää pullan alle, niin pulla säilyttää paremmin muotonsa uunissa. Sitten vain toinen kohotus ja uuniin.
Uunin jälkeen vielä se kristalli
Paistamisen jälkeen koittaa kristallipullien valmistuksen tärkein vaihe: vielä lämpimät pullat sivellään voisulalla ja dipataan sokeriin, mistä muodostuu se kristalli. Niin herkullista!
Ja sitten vain haukkaamaan.

Voiko kristallipullat pakastaa?
Lyhyesti: kyllä voi, erinomaisesti. Nämä ihmeelliset pullat kestävät pakastamista loistavasti, myös sokeroituina. Pakasta siis ylimääräiset kristallipullat mahdollisimman äkkiä ja sulata sitten varovasti mikrossa pienellä teholla.
*****
Koska sinä otat kristallipullat repertuaariin? Alla vielä tarkka resepti.
Lisää helppoa leivontaa
Somenapiirakka on tämän sivuston kaikkien aikojen suosituin resepti. Tee sinäkin!
Mustikkamurupiirakka valmistuu näppärästi pakastemustikoista.
Päärynä-toscakakku maistuu mehevältä ja rapealta.