Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!

kirjoittanut Satu Koivisto 24.3.2025
kirjoittanut Satu Koivisto 24.3.2025
Kristallipullat
1,8K

Kristallipullat herättävät aina reseptikyselyiden vyöryn vilahtaessaan Instagramissani. Ymmärrän täysin! Minustakin nämä pullat ovat aivan maagisen herkullisia.

Näistä on myös vaivihkaa tullut äitini suosikkipullia. Meille on nimittäin muodostunut tavaksi lasten kanssa täyttää äitini pakastin aina siellä käydessämme itse tehdyillä pullilla. Viimeksi niitä taisi tulla yli 70 kappaletta! Taikinaa on siis helppo isontaa (tai myös pienentää) tarpeen mukaan.

Kas tässä vinkit valmistukseen ja lopussa vielä tarkka ohje, ole hyvä!

Paras pullataikina valmistuu kasvimaidolla ja rypsiöljyllä

Ensiksi tarvitset puolen litran pullataikinan. Minäkin luulin aiemmin, että hyvään pullataikinaan tarvitaan kananmunaa ja lehmänmaitoa. Mutta sitten kerran kokeilin tehdä taikinan ilman, ja voi hyvänen aika miten herkullinen lopputulos oli. Pullataikinasta tuli niin pehmeää ja mehevää. Joten sanottakoon se nyt tässä ääneen: paras pullataikina valmistuu kasvimaidolla ja rypsiöljyllä. Myös äitini, joka on ollut lehmänmaidon vahva kannattaja, oli aivan ällistynyt.
”Niin on hyvä pulla. Kyllä sinä ossoot”, hän hämmästeli. Pulla oli äidistä niin herkullista, että seuraavalla kerralla jääkaapissa odotti valmiiksi raaka-aineet ”siihen sinun hyvvään pullaasi”.

Mutta voit tietenkin tehdä pullataikinan omalla luottoreseptilläsi.

Ja voita väliin

Pullataikinan kohotessa pehmitä voi ja sekoita siihen vaniljajauhe ja sokeri. Jos sinulla ei ole vaniljajauhetta, voit käyttää vaniljasokeria, mutta tuplaa sen määrä. Voin pehmitys onnistuu helpoiten mikrossa matalalla teholla, mutta ole tarkkana, jotta voi ei pääse sulamaan. Sulanutta voita on vaikea sivellä taikinalevyn päälle.

Voit käyttää virallisen voin sijaan vegevoita. Esimerkiksi kasvipohjainen Eleplant on hämmästyttävän voimaista ja käytössä monessa leipomossa esimerkiksi croissanttien valmistuksessa.

Kierteet onnistuvat aina

Tutustuin kierrepulliin joskus Gotlannissa työmatkalla, enkä enää haluaisi muunlaisia pullia leipoakaan. Kierrepullista tulee niin uskomattoman meheviä, ja niihin saa ympättyä hirmuisesti täytteitä. Valmistus voi alkuun tuntua kimurantilta esimerkiksi pikkupulliin verrattuna, mutta kun liikkeet tulevat tutuiksi, homma sujuu sutjakkaasti. Lisäksi lapsista kierrepullien kieputtaminen on uskomattoman hauskaa, eikä siinä voi oikeastaan epäonnistua, toisin kuin pikkupullia pyöritellessä, se jos mikä on yllättävän tarkkaa hommaa. Vaikka taikina olisi kohonnut liikaa, kierrepullat onnistuvat. Mutta vaikka taikina ei olisi kohonnut tarpeeksi, kierrepullat onnistuvat. Samaa ei todellakaan voi sanoa pikkupullista.

Kun pullataikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, jauhota pöytä kevyesti ja kumoa taikina pöydälle. Jaa taikina kahtia ja työstä pala kerrallaan. Kauli tai painele taikina suorakaiteen muotoiseksi, hyvät strategiset mitat ovat 30 x 60 cm. Levitä sitten voi levyn päälle ja taita se pituussuunnassa kaksin kerroin. Sitten leikkaat levyn parin sentin suikaleiksi, esimerkiksi pizzaleikkurilla onnistuu hyvin.

Sitten on lapsista se hauskin vaihe. Suikale napataan käsiin ja kieputetaan päistä eri suuntiin, jotta kierteet muodostuvat. Pyöräytä kierteinen suikale rullalle ja nosta suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Piilota suikaleen pää pullan alle, niin pulla säilyttää paremmin muotonsa uunissa. Sitten vain toinen kohotus ja uuniin.

Uunin jälkeen vielä se kristalli

Paistamisen jälkeen koittaa kristallipullien valmistuksen tärkein vaihe: vielä lämpimät pullat sivellään voisulalla ja dipataan sokeriin, mistä muodostuu se kristalli. Niin herkullista!

Ja sitten vain haukkaamaan.

Edited with Afterlight

Voiko kristallipullat pakastaa?

Lyhyesti: kyllä voi, erinomaisesti. Nämä ihmeelliset pullat kestävät pakastamista loistavasti, myös sokeroituina. Pakasta siis ylimääräiset kristallipullat mahdollisimman äkkiä ja sulata sitten varovasti mikrossa pienellä teholla.

*****

Koska sinä otat kristallipullat repertuaariin? Alla vielä tarkka resepti.

Kristallipullat

Kristallipullat

Printtaa
Annoksia: 30 kpl Valmistelut: 40 min + kohotus Odotus: 20 min 20 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.8/5
( 6 äänesti )

Ainekset

  • Pullataikina
  • 5 dl (kasvi)maitoa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 14 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl rypsiöljyä
  • Väliin
  • 100 g pehmeää voita
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • 3 rkl sokeria
  • Voitelu
  • 1 rkl (kasvi)maitoa
  • 1 tl rypsiöljyä
  • Päälle
  • 50 g sulatettua voita
  • 1 dl sokeria

Tee näin

  1. Mittaa maito ja kardemumma kattilaan. Kiehauta. Lisää sokeri. Jos käytät yleiskonetta, kaada seos yleiskoneen kulhoon. Jäähdytä seos 42-asteiseksi eli niin, että se tuntuu käteen lämpöiseltä mutta ei kuitenkaan kuumalta.
  2. Mittaa jauhot erilliseen kulhoon.
  3. Vatkaa hiiva maidon joukkoon vispilällä. Lisää suola.
  4. Lisää jauhot vähitellen, ensin vispilällä ja sitten nuolijalla. Jos käytät yleiskonetta, jauhojen ei tarvitse sekoittua kokonaan. Jos teet taikinan käsin, alusta jauhot taikinaan vähitellen.
  5. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista, koneella viisi minuuttia ja käsin ainakin kymmenen minuuttia. Lisää öljy taikinaan. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on tasainen, koneella viisi minuuttia ja käsin ainakin kymmenen minuuttia. Jätä taikina odottamaan puoleksi tunniksi.
  6. Sekoita voi, vaniljajauhe ja sokeri tahnaksi.
  7. Jauhota pöytä kevyesti ja kumoa taikina pöydälle. Jaa taikina kahtia.
  8. Kauli ensimmäinen taikinapala suorakaiteen muotoiseksi levyksi, noin 30 cm x 60 cm. Levitä levyn päälle vaniljavoi lusikalla. Taita levy pitkittäin kaksinkerroin. Leikkaa taikina 2 cm:n paksuiksi suikaleiksi pizzaleikkurilla tai vastaavalla. Pyöritä suikaleet kierteille kääntämällä päitä vastakkaiseen suuntaan. Pyöräytä kierteet rullalle. Käännä päät pullan alle ja nosta se uunipellille leivinpaperin päälle.
  9. Tee samoin toiselle taikinapalalle.
  10. Kohota pullia noin puoli tuntia puhtaan keittiöpyyhkeen alla. Voitele pullat maidon ja öljyn seoksella.
  11. Paista pullia 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes ne muuttuvat kauniin vaaleanruskeiksi, noin 20 minuuttia.
  12. Voitele pullat voisulalla. Paina vielä lämpimien pullien pinta sokeriin. Herkuttele heti.

Psst!

Jos pullia jää, voit hyvin pakastaa loput. Kristallipulla kestää pakastamista kerrassaan erinomaisesti, myös valmiiksi sokeroituna.

Lisää helppoa leivontaa

Somenapiirakka on tämän sivuston kaikkien aikojen suosituin resepti. Tee sinäkin!

Mustikkamurupiirakka valmistuu näppärästi pakastemustikoista.

Päärynä-toscakakku maistuu mehevältä ja rapealta.

LeivontaPulla
0 kommentti 3 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
Seuraava postaus
Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!

Joko luit nämä?

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Hapanjuurileipä: valmistus vaihe vaiheelta ja mukana se toiveresepti!

14.11.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä