Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Kurpitsarisotto: paahda myskikurpitsa uunissa ja saat parasta. Helpot paahtamisohjeet + resepti!

kirjoittanut Satu Koivisto 11.2.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 11.2.2021
Kurpitsarisotto
10,4K

Kurpitsarisotto on esiintynyt viime aikoina monta kertaa ruokalistallamme, sillä kaupasta on kotiutunut useampikin myskikurpitsa ja lapset rakastavat risottoja. En ole vielä kohdannut asiaa, jota heille ei voisi syöttää risoton muodossa.

Aivan aluksi varoitus: kurpitsarisotto ei valmistu ihan hetkessä, sillä tämä kasvis kannattaa aivan ehdottomasti paahtaa uunissa. Tosin tässä on nyt loistava mahdollisuus tutustua flowkeittiö-ajatteluuni käytännössä: Kun tulet kaupasta, ota hetki aikaa ja käsittele koko kurpitsa yhdellä kertaa: paloittele, paahda uunissa ja soseuta. Soseen sitten voit pakata lasirasioihin ja nostaa jääkaapiin esivalmistelulohkollesi tai tietenkin pakastaa osan. Ja jos sinua ei huvita tarttua toimeen saman tien, ei mitään hätää, kurpitsa kyllä säilyy jääkaapissa parikin viikkoa ongelmitta.

Ensin kurpitsaa sarvista

Kurpitsan leikkaamiseen tarvitset kunnon kokkiveitsen ja keskittyneen mielen. Itse leikkaan kurpitsan pitkittäin kahdessa osassa niin, että työnnän veitsen ensin läpi puolivälistä ja painan alas. Sitten käännän kurpitsan ympäri ja teen toiselle päälle saman. Kun puolikkaat ovat irti toisistaan, kaavin sisushötön ja siemenet kulhoon (sisushötön voi kiehauttaa vaikka leipätaikinaan ja siemenet paahtaa uunissa) ja viipaloin puolikkaat parin sentin kurpitsasiivuiksi ja -lanteiksi. Täsmennys: kurpitsaa ei tarvitse tai edes kannata kuoria raakana.

Kurpitsasiivut ja -lantit järjestän uunipellille leivinpaperin päälle. Valutan päälle oliiviöljyä, rouhin suolaa ja mustapippuria. Yleensä lisään myös oman mökin timjamia. Sitten vähän tasoitan mausteita ja paahdan kurpitsoita 200-asteisessa uunissa, kunnes ne pehmenevät ja pinta alkaa vähän ruskettua, noin 45 minuuttia.

Kun kurpitsasiivut ovat jäähtyneet sen verran, että niihin kykenee tarttumaan käsin, irrotan sisuksen kuorista lusikalla. Laitan sisukset kannuun ja soseutan tasaiseksi soseeksi. Soseen voit käyttää heti, säilöä jääkaappiin muutamaksi päiväksi tai pakastaa.

Tämän kaiken edeltävän voi tehdä edellisenä päivänä tai vaikka kuukautta aiemmin pakastimeen. Kun sitten on aika tehdä risotto, se valmistuu puolessa tunnissa.

Ja sitten se itse risotto

Kurpitsarisotto valmistuu kuten mikä tahansa muukin risotto. Tarvitset tietenkin sipulia, lehtisellerin vartta (loistokikka Jamie Oliverilta vuosien takaa!), hyvää kasvislientä ja parmesaanijuustoa. Oman kurpitsarisottoni salainen ainesosa on salvia, joka soi kurpitsan kanssa loistavasti yhteen.

Kuullota sipuli varovasti (varo palamista) ja sen kuullottua kuullota myös riisi. Voit lisätä kasvisliemen parissa satsissa (usein neuvottu kauha kerrallaan on turhan hitaasti). Kurpitsasoseen voit lisätä nesteen kanssa missä vaiheessa tahansa. Ja risoton tekemisessä on aina tärkeintä varata käden ulottuville kuumaa vettä, sillä risoton kuuluu olla valuvaa eikä sen janoisuutta koskaan tiedä varmaksi.

Entäpä se loppu kurpitsasose

Lopusta kurpitsasoseesta voit tietenkin tehdä lisää risottoa, myös se pakastettu sose sopii hyvin. Se toimii myös todella hyvin gnocchivuoassa tomaattikastikkeen tilalla ja tietenkin rieskoissa. Kurpitsasoseesta saa tehtyä myös taivaallisia gnoccheja, mutta se on jo toinen tarina.

****

Mitä sinä teet myskikurpitsasta? Ja alla vielä kurpitsarisottoni resepti, ole hyvä!

Kurpitsarisotto

Kurpitsarisotto

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 40 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.4/5
( 8 äänesti )

Ainekset

  • 12 dl kasvislientä + kuumaa vettä varuiksi
  • 2 sipulia
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 10 salvian lehteä
  • 3 rkl öljyä
  • 4 dl risottoriisiä (esimerkiksi Arborio)
  • 2 dl kurpitsasosetta
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 50 g parmesaania
  • mustapippuria myllystä
  • (suolaa)

Tee näin

  1. Laita kasvisliemi kiehumaan kattilaan. Laita varmuuden vuoksi toiseen kattilaan vettä kiehumaan.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna lehtisellerin varsi. Hienonna salvia.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulia, lehtiselleriä ja salviaa, kunnes ne muuttuvat raukeiksi.
  4. Lisää riisi kattilaan ja kuullota, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Varo paistamasta.
  5. Lisää kattilaan kasvisliemi muutamassa osassa. Lisää toisessa erässä kurpitsasose. Sekoita, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä. Lisää sitruunamehu.
  6. Raasta parmesaanijuusto ja lisää lopuksi kattilaan.
  7. Mausta mustapippurilla. Tarkista lopuksi suola. 
  8. Risoton kuuluu olla valuvaa. Jos se uhkaa jämähtää, lisää tilkka vettä. Syö heti. 

Lisää risottoja

Suppilovahverorisotto on huippusuosittu, eikä syyttä.

Oletko jo kokeillut tehdä veriappelsiinirisottoa?

Basilikarisotto jossa ei ole juuston muruakaan!

ArkiruokaRisotot
4 kommentit 5 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Vispipuuro: marjojen suosikkijärjestys, lempisuurimot ja neljä muuta vinkkiä
Seuraava postaus
Peltiriisi: superhelppo hittiruoka valmistuu eilisestä jämäriisistä. Tule mukaan, #ruoanpelastaja!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Jhhh 14.2.2021 - 07:48

Risotto on parasta kotiruokaa! Muistelen tutustuneeni oikeaan risottoon Isyyspakkauksessa olleen reseptin kautta, siis sinun ansiotasi! Risotto eri variaatioinaan on sittemmin jäänyt vakiovalikoimaan. Sitä ennenhän luulin, että risotto =mikä tahansa keitetty riisi, johon on sekoitettu he-ma-pa ja kuivaa kanaa, kuten koulussa tarjottiin. Ja huomasinpa vastikään vanhaa kotitalouden oppikirjaani selatessa, että juuri sellainen risoton ohje oli sielläkin! Syy, miksi luulin risoton olevan inhokkiruokaani vuosien ajan. Kasvatin kesällä itse jättikurpitsaa, valtava sato saatiin. Sitä olen käyttänyt tällä paahtamistekniikalla risottoon, sosekeittojen lisäksi ja hyvää tulee. Viimeinen kurpitsa nököttää tuossa keittiön hyllyssä vielä odottamassa vuoroaan. Viikko sitten kokattiin toisiksi viimeinen menestyksekkäästi. Kuori on kovempi kuin tuoreena, mutta sisus aivan yhtä hyvä. Siis puoli vuotta huoneenlämmössä säilytyksen jälkeen. Että jos home ei iske, niin ainakin tällainen paksumpikuorinen kurpitsa säilyy pitkään.

Vastaa
Satu Koivisto 28.2.2021 - 12:16

Kiitos kun kerroit 🙂 Ja kiitos jättikurpitsavinkistä! Olen monena vuonna haaveillut sen kasvattamisesta, mutta koska meillä ei ole kellaria, en ole viitsinyt. Tämä tieto avaa aivan uusia mahdollisuuksia!

Vastaa
Anna 18.2.2021 - 11:08

Täällä myös itsekasvatetut kurpitsat ovat säilyneet moitteettomana tähän asti, viimeinen ihana Banana pink pötköttelee komeron alalattialla ja odottelee pataan pääsyä. Huoneenlämmössä ovat talvikurpitsat säilyneet paljon paremmin kuin talouskellarin viileydessä tai jääkaapissa. Talvikurpitsoissahan usein suositellaan useamman kuukauden varastointia, ennen kuin maku on parhaimmillaan. Kurpitsan kasvatus vie kyllä mennessään, lajeja on uskomattomat määrät ja kurpitsa ihanan monipuolinen ruoanlaitossa. Kaikkien siemenet ei sinun hyvistä ohjeista ja sitkeästä paahtamisesta huolimatta sovellu syötäväksi, viimeksi kokeilin ihanan isoja ja pulleita Banana pinkin siemeniä eikä niistä tullut vieläkään kuin kuivaa tikkua ja kompostin ruokaa.

Vastaa
Satu Koivisto 28.2.2021 - 12:18

Kiitos sinulle, nyt minäkin alan suunnitella kurpitsojen kasvatusta!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä