Lämppärit, lämpimät leivät, lämpimät juustoleivät, uunivoikkarit, uunijuustovoikkarit, lämpöleivät, kasarileivät, pizzaleivät, älveet, voitskarit. Niin monta nimeä tällä rakkaalla turvaruoalla, johon voisi kääriytyä kuin untuvapeittoon! Turvauduin taas eräänä iltana lämppäreihin, koska en jaksanut miettiä muuta ja leikkuulaudalla oli jo vähän kuivahtanutta hapanjuurileipää. Aivan hyvä illallinen, ajattelen, ja niin suurin osa teistäkin! Instagramissa nimittäin kyselin asiaa, ja huikeasta 1300 vastaajasta peräti 95 prosenttia ajatteli samoin.
Parhaat lämppärit sisältävät seuraavat elementit.
Paras leipä
Koska olen saanut ujutettua hapanjuurileivän leipomisen elämääni, meillä on sitä tosi usein. Niinpä lämppärit valmistuvat myös hapanjuurileivästä, parin päivän vanhasta sellaisesta. Lasten erityinen suosikki tämä ei ole, sillä reunat ehtivät paistua uunissa tosi rapeiksi. Jos omaa leipää ei ole, Ruispalat ovat aivan verrattoman hyviä ja täyttävät pellinkin järkevästi laidasta laitaan. Silloin saa suhteessa vielä enemmän leipää!
Tärkeä kostutus
Seuraavaksi sivelen leivälle jotakin, tosin harvemmin voita. Yleensä levitän päälle basilikatahnaani tai pestoa. Myös Dijon-sinappi on taivaallista, samoin ikiklassikko tomaattipyree. Leipään voi hieroa valkosipulinkynttä ennen voitelua, sekin toimii hyvin.
Se täyte
Yleensä täytän leivät kasviksilla. Aiemmin uunissa paahdettua munakoisoa, suikaloitua suippopaprikaa, öljyyn säilöttyjä artisokansydämiä… Bongasin joku aika sitten lähikaupastamme Pielisen Kalan luonnonkalasäilykettä, joka on ihmeen purkkitonnikalamainen vaikka tehdään lahnasta, säyneestä ja pasurista. Kannattaa kokeilla! Usein myös tyhjennän jääkaapista sitä, mitä siellä sattuu olemaan: fenkolia, purjoa, jopa keitettyä perunaa. Kerran täytin uunileivät lämppärihimoissani hapankaalilla ja kerran aivan tavallisella valkokaalilla, mikä saattaa kuulostaa kummalliselta mutta oli vallan toimiva.
Venyvää juustoaaaaah
Koska voisin elää sulatetulla juustolla, lämppäreihini tulee sitä ehdottomasti. Usein mozzarellaa, mutta myös vahvat Gouda ja gruyère ovat herkullisia. Olen myös vähän koukussa italialaiseen lehmänmaitojuustoon Provolone Piccanteen, jonka jämiä meillä usein on. Ja sitten tykkään emmentaalista, usein mustasta, josta minulle tulee uunileivissä vahvat 80-luvun tunnelmat, hyvällä tavalla. Kun olen oikein jaksavaisella tuulella, raastan juuston. Useimmiten kuitenkin vain höylään paksuja siivuja palasta. Aivan hyvä niinkin.
Tosi moni teistä muuten raastaa juuston ja sekoittaa raasteeseen kananmunat. Tosi herkkua saa kyllä siten!
Lämppärit: teidän lempiyhdistelmänne
Kyselin ja sain Instagramissa paljon vastuksia teidän lempitäytteistänne. Tässä suosikkiyhdistelmiä:
- Pesto, tomaatti, mozzarella
- Dijon, kalkkunaleike, juusto
- Piparjuurituorejuusto, tonnikala, tomaatti ja hyvä juusto
- Goutermakkara, punaleimaemmentaali, oregano, ketsuppi, sinappi
- Tonnikala, punasipuli, suolakurkku, juusto
- Itse tehdyt lihapullat, chilikastike, paprika, juusto
- Sinappi, purjo, juusto
- Kantarellit, hunaja, parmesaani
- Järki-Särki tomaattikastikkeessa
- Roquefort ja viikuna/vuohenjuusto ja viikuna
- Hallin silppukinkku ja maukas gouda, uunin jälkeen dippaillaan Dijoniin
- Hirvimakkara, tomaatti, aura, juustoraaste
- Kana, vuohenjuusto, viikuna, rucola
- Leike, omena, paprika, maustekurkku, tomaatti, juusto
- Vuohenjuusto ja paholaisen hillo
- Mangochutney, kirsikkatomaatti, tuore basilika, cheddar
- Savusilakka, keitetty kananmuna, suolakurkku, juusto
- Simpukat, katkaravut ja tonnikala
- Päärynä, vahva homejuusto ja vuohenjuusto
- Jauheliha, suola, pippuri, valkosipuli, ananas, juusto
- Yrttitahna, vegaaninen juusto, savutofu ja paprika
- Tomaatti, sipuli, juusto
Vesi nousi kielelle vain näitä kirjoittaessa.
Vegaaniset lämppärit: parhaat vuustot
Koska itse laitan lämppäreihin juustoa, kysyin teiltä, mitä vegaanisiin versioihin voisi laittaa juuston sijaan. Tällaisia vastauksia sain:
- Oddlygoodin juustoraaste on mun ja joidenkin sekasyöjätuttujen suosikki.”
- ”Lämppäri- ja pizzahommiin Kremel! Myös Porlammin vege plus toimii.”
- ”Härkis/vastaava + kaurakerma + tomaattipyree + sipuli + vsipuli + mausteet. Ei tarvitse juustoa!”
- ”Plantin chiliruokakerma & ravintohiivahiutaleet sekaisin. Muuta juustoa meillä ei käytetä.”
- ”Kaurakerma + ravintohiiva + suola.”
****
Mitä sinun lämppäreihisi tulee? Kerro alla!
Lisää leipää
Croque Monsieur on uunileipien samppanja.
Miten toivoton leivänleipoja alkoi leipoa kaikki leipänsä?
Suosikkileipäni hapanjuurileipä avattuna vaihe vaiheelta, ole hyvä!