Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Lämppärit: ihan oikea illallinen ja muita mielipiteitä

kirjoittanut Satu Koivisto 1.10.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 1.10.2020
Lämppärit
13,8K

Lämppärit, lämpimät leivät, lämpimät juustoleivät, uunivoikkarit, uunijuustovoikkarit, lämpöleivät, kasarileivät, pizzaleivät, älveet, voitskarit. Niin monta nimeä tällä rakkaalla turvaruoalla, johon voisi kääriytyä kuin untuvapeittoon! Turvauduin taas eräänä iltana lämppäreihin, koska en jaksanut miettiä muuta ja leikkuulaudalla oli jo vähän kuivahtanutta hapanjuurileipää. Aivan hyvä illallinen, ajattelen, ja niin suurin osa teistäkin! Instagramissa nimittäin kyselin asiaa, ja huikeasta 1300 vastaajasta peräti 95 prosenttia ajatteli samoin.

Parhaat lämppärit sisältävät seuraavat elementit.

Paras leipä

Koska olen saanut ujutettua hapanjuurileivän leipomisen elämääni, meillä on sitä tosi usein. Niinpä lämppärit valmistuvat myös hapanjuurileivästä, parin päivän vanhasta sellaisesta. Lasten erityinen suosikki tämä ei ole, sillä reunat ehtivät paistua uunissa tosi rapeiksi. Jos omaa leipää ei ole, Ruispalat ovat aivan verrattoman hyviä ja täyttävät pellinkin järkevästi laidasta laitaan. Silloin saa suhteessa vielä enemmän leipää!

Tärkeä kostutus

Seuraavaksi sivelen leivälle jotakin, tosin harvemmin voita. Yleensä levitän päälle basilikatahnaani tai pestoa. Myös Dijon-sinappi on taivaallista, samoin ikiklassikko tomaattipyree. Leipään voi hieroa valkosipulinkynttä ennen voitelua, sekin toimii hyvin.

Se täyte

Yleensä täytän leivät kasviksilla. Aiemmin uunissa paahdettua munakoisoa, suikaloitua suippopaprikaa, öljyyn säilöttyjä artisokansydämiä… Bongasin joku aika sitten lähikaupastamme Pielisen Kalan luonnonkalasäilykettä, joka on ihmeen purkkitonnikalamainen vaikka tehdään lahnasta, säyneestä ja pasurista. Kannattaa kokeilla! Usein myös tyhjennän jääkaapista sitä, mitä siellä sattuu olemaan: fenkolia, purjoa, jopa keitettyä perunaa. Kerran täytin uunileivät lämppärihimoissani hapankaalilla ja kerran aivan tavallisella valkokaalilla, mikä saattaa kuulostaa kummalliselta mutta oli vallan toimiva.

Venyvää juustoaaaaah

Koska voisin elää sulatetulla juustolla, lämppäreihini tulee sitä ehdottomasti. Usein mozzarellaa, mutta myös vahvat Gouda ja gruyère ovat herkullisia. Olen myös vähän koukussa italialaiseen lehmänmaitojuustoon Provolone Piccanteen, jonka jämiä meillä usein on. Ja sitten tykkään emmentaalista, usein mustasta, josta minulle tulee uunileivissä vahvat 80-luvun tunnelmat, hyvällä tavalla. Kun olen oikein jaksavaisella tuulella, raastan juuston. Useimmiten kuitenkin vain höylään paksuja siivuja palasta. Aivan hyvä niinkin.
Tosi moni teistä muuten raastaa juuston ja sekoittaa raasteeseen kananmunat. Tosi herkkua saa kyllä siten!

Lämppärit: teidän lempiyhdistelmänne

Kyselin ja sain Instagramissa paljon vastuksia teidän lempitäytteistänne. Tässä suosikkiyhdistelmiä:

  • Pesto, tomaatti, mozzarella
  • Dijon, kalkkunaleike, juusto
  • Piparjuurituorejuusto, tonnikala, tomaatti ja hyvä juusto
  • Goutermakkara, punaleimaemmentaali, oregano, ketsuppi, sinappi
  • Tonnikala, punasipuli, suolakurkku, juusto
  • Itse tehdyt lihapullat, chilikastike, paprika, juusto
  • Sinappi, purjo, juusto
  • Kantarellit, hunaja, parmesaani
  • Järki-Särki tomaattikastikkeessa
  • Roquefort ja viikuna/vuohenjuusto ja viikuna
  • Hallin silppukinkku ja maukas gouda, uunin jälkeen dippaillaan Dijoniin
  • Hirvimakkara, tomaatti, aura, juustoraaste
  • Kana, vuohenjuusto, viikuna, rucola
  • Leike, omena, paprika, maustekurkku, tomaatti, juusto
  • Vuohenjuusto ja paholaisen hillo
  • Mangochutney, kirsikkatomaatti, tuore basilika, cheddar
  • Savusilakka, keitetty kananmuna, suolakurkku, juusto
  • Simpukat, katkaravut ja tonnikala
  • Päärynä, vahva homejuusto ja vuohenjuusto
  • Jauheliha, suola, pippuri, valkosipuli, ananas, juusto
  • Yrttitahna, vegaaninen juusto, savutofu ja paprika
  • Tomaatti, sipuli, juusto

Vesi nousi kielelle vain näitä kirjoittaessa.

Vegaaniset lämppärit: parhaat vuustot

Koska itse laitan lämppäreihin juustoa, kysyin teiltä, mitä vegaanisiin versioihin voisi laittaa juuston sijaan. Tällaisia vastauksia sain:

  • Oddlygoodin juustoraaste on mun ja joidenkin sekasyöjätuttujen suosikki.”
  • ”Lämppäri- ja pizzahommiin Kremel! Myös Porlammin vege plus toimii.”
  • ”Härkis/vastaava + kaurakerma + tomaattipyree + sipuli + vsipuli + mausteet. Ei tarvitse juustoa!”
  • ”Plantin chiliruokakerma & ravintohiivahiutaleet sekaisin. Muuta juustoa meillä ei käytetä.”
  • ”Kaurakerma + ravintohiiva + suola.”

****

Mitä sinun lämppäreihisi tulee? Kerro alla!

Lisää leipää

Croque Monsieur on uunileipien samppanja.

Miten toivoton leivänleipoja alkoi leipoa kaikki leipänsä?

Suosikkileipäni hapanjuurileipä avattuna vaihe vaiheelta, ole hyvä!

Lämpimät leivätLämppäritUunileivät
0 kommentti 12 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Neljäs siirtolapuutarhakesä takana, miten meni?
Seuraava postaus
Mitä lounaaksi kotona: kasa ideoita etätyön ruoka-arkeen

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä