Lanttu uunissa paahdettuna voisi olla ratkaisu, jos perinteinen lanttulaatikko ei uppoa. Lanttu kuitenkin ansaitsee päästä joulupöytään, onhan se juuri nyt parhaimmillaan.
Paahtajanaisen salainen lanttuase on tietenkin uunissa paahtaminen. Koska kaikki asiat paranevat uunissa, lanttu ei ole poikkeus. Jo parilla niksillä juureksesta saa lanttukriitikonkin suosikin. Ja tällä tavoin valmistettu lanttu maistuu muulloinkin kuin vain jouluaattona.
Mikä parasta, saat samalla makujen tasapainottamisen oppitunnin. Katso vinkit ja hyppää mukaan!
Lanttupalat ilmavasti uuniin
Myönnetään se heti alkuun: lanttu voi olla vaikeasti lähestyttävä. Joskus lantut ovat maultaan hyvin karvaita, ja jos tätä ei ole valmistuksessa huomioitu, lanttu voi olla aika villi makuelämys.
Hyviä uutisia: kun otat lantun mahdollisen karvauden huomioon, saat kesytettyä sen lempeäksi.
Jos mahdollista, valitse kaupasta keskikokoisia lanttuja. Hyvä paino on 600 grammaa. Kuori lanttu ohuesti ja leikkaa suunnilleen samankokoisiksi kuutioiksi. Levitä kuutiot uunipellille leivinpaperin päälle. Lantun paahtamiseen pätee sama kuin muidenkin kasvisten: älä tunge peltiä liian täyteen vaan asettele palat ilmavasti. Silloin lantut pääsevät karamellisoitumaan eivätkä keity. Valuta päälle tilkka öljyä ja rouhi vähän suolaa. Pöyhi mausteet tasaisesti ja nosta pelti 200-asteiseen uuniin. Voit paahtaa lantut hyvin samalla kertaa, kun paistat jotain muutakin.
Paahtamisaika riippuu lanttupalojesi koosta ja uunin tehosta. Tarkkaile 20 minuutin jälkeen, miltä palat näyttävät. Tavoite on, että ne ruskistuvat kauniisti pinnasta ja ovat pehmeitä sisältä. Jos näin ei ole, jatka.
Manteli, se pieni mutta tärkeä rapea elementti
Lanttujen paahtuessa uunissa paahda samalla kertaa omalla pellillään manteleita. Voit valita kuorittuja tai kuorellisia, ihan mistä tykkäät. Myös mantelilastut ovat ihania!
Levitä valitsemasi mantelit uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää ihan pieni tippa öljyä ja rouhaise suolaa, sekoita ja nosta uuniin. Paistoaika riippuu manteleiden muodosta. Lastuille riittää muutama minuutti, kuorelliset kokonaiset kestävät taas pidempää paahtamista. Tarkkaile tilannetta, sekoita muutaman kerran ja pysy uunin lähellä.
Jäähdytä kokonaiset mantelit ja rouhi jäähtyneenä. 600 grammalle lanttua hyvä määrä on noin 3/4 dl rouhetta.
Kun lantut paahtuvat, ruskista voi
Lanttujen paahtuessa ruskista voi. Sitä kannattaa tehdä kerralla isompi satsi, sillä aivan pienen määrän ruskistaminen on vaikeaa. Näin ravintolassakin toimitaan. Ruskistettu voi säilyy jääkaapissa rasiassa pitkiä aikoja, ja voit ottaa sitä lusikallisen kerrallaan ruokien viimeistelyyn (muista kaapaista pohjalta, jotta saat myös herkullista heraa). Valuta ruskistettua voita esimerkiksi pottumuusin päälle, risoton loppusilaukseksi tai leivo siitä kakku. Voit myös tehdä siitä ravintoloista tuttua vaahdotettua voita.
Olen kirjoittanut voin ruskistamisesta tässä jutussa pidemmin, mutta tiivistetysti: laita voi kattilaan ja kuumenna sitä keskilämmöllä, kunnes voi on muuttunut meripihkan väriseksi (tai tummemmaksi, jos haluat). Kattilan vieressä kannattaa olla, sillä alussa voi kuohuu voimakkaasti ja saattaa tulla yli. Loppuvaiheessa taas hera saattaa päästä kärähtämään, sillä raja kauniisti ruskistuneen voin ja karrelle palaneen voin välillä on hiuksenhieno. Sekoita voita ahkerasti.
Voin ruskistamisessa vaikeinta on tietää, koska täytyy lopettaa. Kätevää kuitenkin on, että voi kertoo tämän itse. Kun sihinä ja suhina loppuvat, ollaan lähellä. Silloin kannattaa olla valmiina kaatamaan voi pois kattilasta.
Sitten vain sekoitus
Kun lantut on paahdettu ja voi ruskistettu, loppu käy äkkiä. Sekoita ruskistettua voita ja vaahterasiirappia keskenään. Hyvä suhde on 1/2 dl ruskistettua voita, 1 rkl vaahterasiirappia ja pari kierrosta suolaa myllystä. Sekoita paahdetut lanttukuutiot, voi-siirappiseos ja mantelirouhe (tai lastut) ja kulhossa ja maista. Kaipaako kokonaisuus lisää suolaa? Lisää tarvittaessa. Sitten vain nostat lantut esille tarjoiluvadille ja nautit. Tämä on parasta pikkuisen lämpimänä.
Ja vinkkinä: jos haluat paahtaa lantut etukäteen, sekin onnistuu. Ennen tarjoilua lämmitä jo aiemmin paahdetut lantut pannulla, lisää ruskistettu voi ja vaahterasiirappi ja sekoita. Mantelit voit ripotella päälle tarjoiluvadille. Herkkua on, vannon.
****
Kuuluuko lanttu sinun joulupöytääsi?
Lisää joulureseptejä
Paras saaristolaisleipä valmistuu tällä reseptillä.
Skagendippi hurmaa sinutkin, lupaan!
1 kommentti
Todella hyvää, eikä mielestäni yhtään jouluinen. Sopi todella hyvin paistin kanssa syötäväksi uuniperunoiden sijaan. Toimi myös sellaisenaan fetan kanssa lounaana.