Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Lanttulaatikko: äidin ja suvun perinneresepti ihan pikkuisen päivitettynä. Ja kätevä oikopolku, jos sellaista kaipaat!

kirjoittanut Satu Koivisto 17.12.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 17.12.2023
Lanttulaatikko
9,3K

Lanttulaatikko tuli mieleeni, kun huomasin porkkanalaatikon olleen pari viikkoa saitin suosituin resepti. Että vaikka Helsingin Sanomat kirjoitti laatikoiden suosion hiipuneen, ainakaan täällä tämä trendi ei näy.

Rehellisesti sanottuna lanttulaatikko ei ole ollut koskaan omia jouluruokasuosikkejani. Puolisoni puolestaan tykkää siitä kovasti ja tekee sen joka vuosi joulupäivän aterialle oman äitini reseptillä. Ja kas, vuosien sitkeän harjoittelun myötä huomaan, että itsekin sitä kaipaan, juurikin sen lusikallisen.

Joten tässä tulee nyt lanttulaatikon resepti ja valmistusvinkit, olkaa hyvät!

Tärkein raaka-aine, jossa voit hyvin oikaista

Lanttulaatikkoa varten tarvitset tietenkin lanttua. Vuosien kokemus on osoittanut, että pieni määrä riittää mainiosti.

Valitse keskikokoinen lanttu, noin 600 grammaa, ja kuori ja paloittele se. Keitä lanttukuutiot mahdollisimman pienessä vesimäärässä kattilassa kypsiksi, ota keitinvesi talteen ja soseuta lantut sauvasekoittimella. Jos soseuttaminen tuntuu mahdottomalta, lisää keitinvettä loraus kerrallaan, jotta massa alkaa pyöriä.

Olen kuitenkin tutustunut vuosien varrella kaupan valmiisiin lanttusoseisiin, siksi että niitä myydään isolla alennuksella joulun jälkeen ja niistä saa tosi herkullisia rieskoja. Mutta tokihan niistä saa tehtyä lanttulaatikon ilman keittämisen aikaa ja vaivaa. Valmiin lanttusoseen rakenne on kuitenkin karkeampi kuin itse soseutetun. Makuasia, tykkääkö siitä vai ei, omaan suuhuni se on jopa kivempi kuin täysin sileä sose.

Voi: kokeilepa sen ruskistamista

Äitini lanttulaatikkoon tulee voita nokareina pinnalle, mutta itse sujautan voin soseen joukkoon. Ja koska tykkään kovasti pähkinäisestä ruskistetusta voista, kokeilin sellaista. Voi sentään miten herkkua!

Olen kirjoittanut voin ruskistamisesta pidemmin täällä, mutta ideana on siis kuumentaa voita kattilassa keskilämmöllä aika ajoin sekoitellen, kunnes voin hera muuttuu kauniin ruskeaksi ja laskeutuu kattilan pohjalle. Ravintolakoulun aikana opin ruskistamaan voita isomman määrän kerralla ja ottamaan sitä jääkaapista aina tarpeen vaatiessa. Isompi määrä (esim. 200 g) on helpompi ruskistaa kuin ihan pieni tujaus ja toisaalta ruskistettu voi säilyy jääkaapissa hyvänä tiiviskantisessa rasiassa monta viikkoa. Ja miten ihanaa luksusta on lusikallinen ruskistettua voita vaikkapa tuoreen hapanjuurileivän päällä!

Jo äiti tiesi: lanttulaatikko kaipaa siirappia

Lanttulaatikkoon kannattaa ehdottomasti lorauttaa vähän siirappia, lanttu kun on luonnostaan vähän karvasta. Se sama mitä laitetaan piparkakkuihin käy vallan mainiosti.

Anna paistua kaikessa rauhassa

Kun lanttusose on olemassa, lanttulaatikko valmistuu käden käänteessä. Sekoita vain kaikki ainekset kulhossa tai pienessä kattilassa ja kaada voideltuun uunivuokaan. Paista lanttulaatikkoa hetki kovemmassa lämmössä. Pienennä sitten lämpöä ja jatka paistamista vielä tunti.

Voit hyvin paistaa lanttulaatikon etukäteen ja vain lämmittää uunissa ennen tarjoilua.

Ja hei jos tämä soseutettu lanttu ei ole sinun juttusi, kokeile joulupöytään ruskistetussa voissa kylvetettyjä lanttukuutioita, joista lukija Kaisa on sanonut näin: ”Todella hyvää, eikä mielestäni yhtään jouluinen. Sopi todella hyvin paistin kanssa syötäväksi uuniperunoiden sijaan. Toimi myös sellaisenaan fetan kanssa lounaana.”

****

Mitä mieltä sinä olet lanttulaatikosta, hitti vai huti? Ja alla lanttulaatikon resepti, ole hyvä!

Lanttulaatikko

Lanttulaatukko

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 75 minuuttia 75 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.3/5
( 4 äänesti )

Ainekset

  • 500 g valmista lanttusosetta (tää on kyllä karkeampaa kuin oma sose!)
  • 50 g sulatettua voita (tai ruskistettua voita, nam!)
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • 1/4 tl suolaa
  • päälle 2 rkl sulatettua tai ruskistettua voita

Tee näin

  1. Sekoita kaikki aineet kulhossa. Kaada voideltuun uunivuokaan (ø 24 cm) ja tasoita pinta.
  2. Paista lanttulaatikkoa aluksi 15 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla. Laske lämpö sitten 150 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.
  3. Valele valmiin lanttulaatikon päälle (ruskistettua) voisulaa ja nosta tarjolle.

Psst!

Voit hyvin paistaa lanttulaatikon etukäteen ja vain lämmittää uunissa juuri ennen tarjoilua.

Lisää joulun suosikkireseptejä

Porkkanalaatikko suvun perinnereseptillä.

Graavisiikatartar sopii blinien tai saaristolaisleivän päälle.

Skagendippi on taivaallista blinien tai ruisnappien päällä.

Blinit eli jouluaaton perinteiset lettukestit.

JouluLaatikotLanttuSesonki
5 kommentit 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Päärynä-sinihomejuustopiirakka: suolaisenmakea ja helppo tarjottava joulunajan juhliin. Ruokatoimittajan helpolla reseptillä onnistut!
Seuraava postaus
Pannukeksi: rapea pinnalta, sitkeä sisältä, helppo tehdä ja vielä vegaaninen. Ja seuraksi Friidu-jäätelöä. Talven paras herkku on tässä!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Sunny 17.12.2023 - 23:31

Moikka Satu! 😊
Resepti vaikuttaa ihanalta, mutta millä vehnäjauhon voisi korvata, jotta myös keliaakikko saisi nauttia herkkulatikosta? 🤔

Vastaa
Satu Koivisto 18.12.2023 - 19:30

Moikka! Kiva kuulla 🙂 Vehnäjauho on vähän kiinteyttämässä sosetta, mutta jos laatikon paistaa laakeassa astiassa, ylimääräinen kosteus kyllä haihtuu pois. Vaihtoehtoisesti voit siivilöidä joukkoon ihan pikkuisen gluteenitonta jauhoseosta.

Vastaa
Sunny 18.12.2023 - 23:29

Kiitos vinkeistä, näillä tulee varmasti täydellinen gluteeniton laatikko! 😊😋

Vastaa
Heidi 18.12.2023 - 14:04

Hei, en ole ennen tehnyt lanttulaatikkoa. Katsoin että melkein kaikissa muissa ohjeissa on kananmunaa, kermaa ja erilaisia mausteita mutta näitäkö ei välttämättä tarvitse? T. Epätietoinen. 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 18.12.2023 - 19:33

Moikka! Tosiaan mun äiti tekee tällaista pelkistettyä lanttulaatikkoa ja itse tuunasin ruskistetulla voilla, mutta toki halutessaan voi lisätä mausteita ja kermaa 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä