Lanttulaatikko tuli mieleeni, kun huomasin porkkanalaatikon olleen pari viikkoa saitin suosituin resepti. Että vaikka Helsingin Sanomat kirjoitti laatikoiden suosion hiipuneen, ainakaan täällä tämä trendi ei näy.
Rehellisesti sanottuna lanttulaatikko ei ole ollut koskaan omia jouluruokasuosikkejani. Puolisoni puolestaan tykkää siitä kovasti ja tekee sen joka vuosi joulupäivän aterialle oman äitini reseptillä. Ja kas, vuosien sitkeän harjoittelun myötä huomaan, että itsekin sitä kaipaan, juurikin sen lusikallisen.
Joten tässä tulee nyt lanttulaatikon resepti ja valmistusvinkit, olkaa hyvät!
Tärkein raaka-aine, jossa voit hyvin oikaista
Lanttulaatikkoa varten tarvitset tietenkin lanttua. Vuosien kokemus on osoittanut, että pieni määrä riittää mainiosti.
Valitse keskikokoinen lanttu, noin 600 grammaa, ja kuori ja paloittele se. Keitä lanttukuutiot mahdollisimman pienessä vesimäärässä kattilassa kypsiksi, ota keitinvesi talteen ja soseuta lantut sauvasekoittimella. Jos soseuttaminen tuntuu mahdottomalta, lisää keitinvettä loraus kerrallaan, jotta massa alkaa pyöriä.
Olen kuitenkin tutustunut vuosien varrella kaupan valmiisiin lanttusoseisiin, siksi että niitä myydään isolla alennuksella joulun jälkeen ja niistä saa tosi herkullisia rieskoja. Mutta tokihan niistä saa tehtyä lanttulaatikon ilman keittämisen aikaa ja vaivaa. Valmiin lanttusoseen rakenne on kuitenkin karkeampi kuin itse soseutetun. Makuasia, tykkääkö siitä vai ei, omaan suuhuni se on jopa kivempi kuin täysin sileä sose.
Voi: kokeilepa sen ruskistamista
Äitini lanttulaatikkoon tulee voita nokareina pinnalle, mutta itse sujautan voin soseen joukkoon. Ja koska tykkään kovasti pähkinäisestä ruskistetusta voista, kokeilin sellaista. Voi sentään miten herkkua!
Olen kirjoittanut voin ruskistamisesta pidemmin täällä, mutta ideana on siis kuumentaa voita kattilassa keskilämmöllä aika ajoin sekoitellen, kunnes voin hera muuttuu kauniin ruskeaksi ja laskeutuu kattilan pohjalle. Ravintolakoulun aikana opin ruskistamaan voita isomman määrän kerralla ja ottamaan sitä jääkaapista aina tarpeen vaatiessa. Isompi määrä (esim. 200 g) on helpompi ruskistaa kuin ihan pieni tujaus ja toisaalta ruskistettu voi säilyy jääkaapissa hyvänä tiiviskantisessa rasiassa monta viikkoa. Ja miten ihanaa luksusta on lusikallinen ruskistettua voita vaikkapa tuoreen hapanjuurileivän päällä!
Jo äiti tiesi: lanttulaatikko kaipaa siirappia
Lanttulaatikkoon kannattaa ehdottomasti lorauttaa vähän siirappia, lanttu kun on luonnostaan vähän karvasta. Se sama mitä laitetaan piparkakkuihin käy vallan mainiosti.
Anna paistua kaikessa rauhassa
Kun lanttusose on olemassa, lanttulaatikko valmistuu käden käänteessä. Sekoita vain kaikki ainekset kulhossa tai pienessä kattilassa ja kaada voideltuun uunivuokaan. Paista lanttulaatikkoa hetki kovemmassa lämmössä. Pienennä sitten lämpöä ja jatka paistamista vielä tunti.
Voit hyvin paistaa lanttulaatikon etukäteen ja vain lämmittää uunissa ennen tarjoilua.
Ja hei jos tämä soseutettu lanttu ei ole sinun juttusi, kokeile joulupöytään ruskistetussa voissa kylvetettyjä lanttukuutioita, joista lukija Kaisa on sanonut näin: ”Todella hyvää, eikä mielestäni yhtään jouluinen. Sopi todella hyvin paistin kanssa syötäväksi uuniperunoiden sijaan. Toimi myös sellaisenaan fetan kanssa lounaana.”
****
Mitä mieltä sinä olet lanttulaatikosta, hitti vai huti? Ja alla lanttulaatikon resepti, ole hyvä!
Lisää joulun suosikkireseptejä
Porkkanalaatikko suvun perinnereseptillä.
Graavisiikatartar sopii blinien tai saaristolaisleivän päälle.
Skagendippi on taivaallista blinien tai ruisnappien päällä.
Blinit eli jouluaaton perinteiset lettukestit.
5 kommentit
Moikka Satu! 😊
Resepti vaikuttaa ihanalta, mutta millä vehnäjauhon voisi korvata, jotta myös keliaakikko saisi nauttia herkkulatikosta? 🤔
Moikka! Kiva kuulla 🙂 Vehnäjauho on vähän kiinteyttämässä sosetta, mutta jos laatikon paistaa laakeassa astiassa, ylimääräinen kosteus kyllä haihtuu pois. Vaihtoehtoisesti voit siivilöidä joukkoon ihan pikkuisen gluteenitonta jauhoseosta.
Kiitos vinkeistä, näillä tulee varmasti täydellinen gluteeniton laatikko! 😊😋
Hei, en ole ennen tehnyt lanttulaatikkoa. Katsoin että melkein kaikissa muissa ohjeissa on kananmunaa, kermaa ja erilaisia mausteita mutta näitäkö ei välttämättä tarvitse? T. Epätietoinen. 🙂
Moikka! Tosiaan mun äiti tekee tällaista pelkistettyä lanttulaatikkoa ja itse tuunasin ruskistetulla voilla, mutta toki halutessaan voi lisätä mausteita ja kermaa 🙂